Akdeniz Mutfağı
Akdeniz çevresinde yaşayan, çok farklı kültürlere sahip halkların ortak yanları benzersiz damak zevkleridir.Ki buna katılmamak mümkün değil. Zeytinyağı en çok tüketilen yağ. Salatalara yalnız zeytinyağı konuluyor. zeytinyağlı sebzeler çok çeşitli ve lezzetli. Yapılan bazı araştırmalar Akdeniz tarzı beslenmenin, şişmanlığa yol açmayan, kansere karşı koruyucu, kalp ve damar sağlığını koruyan ve parkinson, alzheimer vb. zihinsel rahatsızlıklara yol açmayan bir beslenme biçimi olduğunu kanıtlıyor. Akdeniz tarzı beslenen toplumlarda sözü edilen rahatsızlıklara daha seyrek rastlanıyor.
Akdeniz coğrafyası oldukça fazla ve çeşitli kültürleri birarada barındırıyor. Akdeniz mutfağını tam olarak tarif etmek ve Akdeniz coğrafyasında yer alan ülkelerde yaşayan herkesin bu beslenme biçimini birebir uyguladığını iddia etmek zor. Çeşitli Akdeniz ülkelerinin arasında bölgesel farklar da yaşanabiliyor. Ancak bütün bu farklılıklara rağmen Akdeniz’e kıyısı bulunan kültürlerin mutfaklarında ortak bazı özellikleri tespit etmek mümkün. Akdeniz ülkelerinde; meyve, sebze, baklagiller ve tahılların ağırlıklı olarak kullanıldığı, zeytinyağının temel yağ olarak tercih edildiği, kırmızı etin az, balığın fazla tüketildiği, süt ürünlerine nispeten daha az yer verilen bir beslenme tarzı hakim.
Akdeniz Mutfağı sebze, çeşitli otlar, deniz ürünleri ve özellikle de sağlıklı yaşam için tercih edilen zeytinyağının eksik olmadığı sağlıklı bir mutfaktır. Zeytinyağı Akdenizliler için büyük önem taşır onlar için sağlık iksiri gibidir. Hatta yapılan araştırmaya göre Akdeniz tipi beslenenlerde, Alzheimer riskinin azaldığı ve Akdeniz’de yaşayanların kalp krizi riskinin daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. En önemli özelliklerinden biri de değişik ot ve baharatlarla farklı lezzetler ortaya çıkartmış olmasıdır. Masalarından salatayı eksik etmezler, yemeklerden sonra mutlaka meyve yenir. Sağlıklı ve hafif yemekler yemeyi seviyorsanız Akdeniz Mutfağı tam size göre.
Akdeniz Mutfağı, oldukça geniş bir alanı kapsayan beslenme alışkanlıkları bütünüdür. Bu geniş alanda yeralan ülkeler İtalya, Yunanistan, Ege Adaları, İspanya, Güney Fransa, Türkiye (Akdeniz, Ege ve hatta Marmara bölgesini de kapsar) ve Tunus, Cezayir gibi kuzey Afrika ülkeleri olup; bu mutfağın özellikleri iklim, coğrafi koşullar ve bu bölgelerdeki halkların kültürel özellikleri sonucu ortaya çıkmıştır.
Bölgesel yemek kültürü açısından ülkemize baktığımızda Akdeniz bölgesi mutfağının batı bölümü Ege, doğu bölümü ise Doğu Anadolu bölgesinden ve biraz da Suriye mutfağından etkilenmiştir. Batı bölümlerde sebze, otlar ve zeytinyağı daha belirginken doğuda et, bulgurdan oluşmuş yemekler ve kebaplar sofralarda daha etkin bir biçimde yer alır. Bütün Anadolu’da çok yaygın bir şekilde hazırlanan çorba, hamur işleri, meze, pilav çeşitleri, dolma gibi yemekler ve çeşitli tatlılar Akdeniz bölgesinde de severek tüketilir. Bunun yanı sıra bölgenin denize uzun bir kıyısı olmasına rağmen deniz ürünleri daha ikinci planda yer alır.
Akdeniz bölgesi özellikleri içerisinde yer alan Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş mutfaklarını tek, tek inceliyelim. Adana Mutfağı
Adana’nın Yöresel Yemekleri
Dünyanın en meşhur yemeklerinden bazıları Adana mutfağından çıkmıştır. Özellikle etin Adana mutfağındaki yeri bir başkadır. Şimdi sizlere Adana mutfak kültüründe yer alan en önemli yemekleri ve Adana’nın yöresel yemeklerini tanıtacağız.
Adana mutfağı oldukça zengindir. Adana yöresel yemeklerinde en çok kullanılan malzemeler acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşilliktir. Ama herşey bir yana et Adana yöresel yemeklerinin vazgeçilmezidir ve bütün yemeklerde et vardır. Yöresel yemeklerde Adana denince akla ilk gelen tabi ki Adana Kebaptır. Ayrıca şalgam suyu ve meyan kökü de Adana’nın en ünlü yöresel lezzetlerindendir. Adana Ticaret Odası büyük bir başarıya imza atmış ve Adana’ya özgü Adana Kebabı tescilletmiştir. Dolayısıyla Adana Kebap yapan restoran, lokanta gibi yerlerde denetlemeler yapılmaktadır. Gerekli hijyen ve standartlara uyulması zorunludur.
Bol miktarda kullanılan diğer malzemeler ise un, bulgur, süt, yoğurt, peynir ve çökelektir. Çorbalar, sebze yemekleri ve tatlılarda Adana’nın vazgeçilmez menüleri arasındadır. Çorbalardan hamur çorbası, yüzük çorbası ve düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı ve kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarımsaklı köfte, içli köfte ve sakatat dolması, tatlılardan ise karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı yöreye ait lezzetlerdendir.
Adana Mutfağı’nın diğer ünlü yemekleri ise şunlardır:
Adana Yemekleri Listesi- Adana Kebap
- Analı Kızlı
- Kabak Çintme
- Şalgam suyu
- Karakuş Tatlısı
- Bici Bici (buz ve nişasta ile yapılan tatlı)
- Karsambaç Çamlıyayla (karlı tatlı)
- Yüksük Çorbası
- Kısır
- Mahluta çorbası
- Sıkma
Antalya Mutfağı
Antalya bölgesi genellikle Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Ancak iç kesimlerde karasal iklim özellikleri gösterir. Bundan dolayı her çeşit sebze ve meyveyetiştirilmektedir. Özellikle batıda yeralan ilçelerinde seracılığın gelişmiş olması sebze yönündenbir sıkıntı çekilmediğini gösterir.
Antalya, yöresel yemekleri ile ünlü. Öyle ki değişik malzemelerle yapılan birçok özel yemeği bulunuyor. Akdeniz’in bu güzel kentinde deniz ürünlerin tadı da bir başka güzel. Taze balıkların, ahtapotun, kalamarın ve midyenin lezzeti bile alıştığımızdan çok farklı. Bir Turizm başkenti olma yolunda hızla ilerleyen Antalya’da Fransız mutfağından, Çin mutfağına kadar değişik mutfakların incelikli örneklerini bulmak mümkün. Antalya geceleri de epey renkli geçiyor. Gece kulüpleri, yat limanı lokantaları, Konyaaltı’ndaki restoranlar ve lüks otellerin yanı sıra; Kaleiçi’ndeki yan yana sıralanan bar ve kafeler değişik eğlence alternatifleri sunuyor. Hareketli geçen bir günün yorgunluğunu atmak için yapabileceğiniz en iyi şey, akşam serinliğinde Kaleiçi kafelerinde oturup soğuk birşeyler içmek olabilir. Dev çam ağaçları altındaki fıskiyeli ve süs havuzlu bahçede bir semaver sipariş verip, hararetinizi giderebilirsiniz. Burada içeceğiniz nefis demli çayın tadını unutamayacaksınız. Tek tük de olsa palmiye ağaçları altında keyifle nargile fokurdatanlara rastlıyorsunuz.
Antalya Mutfağı, bölge ürünlerinin şekillendirdiği bir yapıya sahip. Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates, salatalık, biber, taze fasulye, kabak ve patlıcan en çok elde edilen ürünler. Zeytinciliğin de yapıldığı sıcak iklimli Antalya’da, sebze-meyve ağırlıklı bir mutfak göze çarpıyor. Şehrin iç kesimlerinde her türlü sebze ve meyve, özellikle insanların kendi bahçelerinde yetiştirilir. Narenciyesiyle ünlü Antalya’daki otel, tatil köyleri ve restoranlarda hem Türk hem de dünya mutfağının en güzel alternatiflerini bulmak mümkündür.
Antalya mutfağı klasik Akdeniz mutfağı ile özdeşleşen bir yemek yelpazesine sahip. Antalya sofralarında rastlayacağınız lezzetleri bölgede yetişen turunçgiller, muz, yer fıstığı, susam, soya, taze fasulye, kabak ve patlıcan gibi sebzeler belirliyor. Antalya mutfağına ait en ünlü yöresel yemekler hülüklü çorba, taratorlu piyaz, kabak çintmesi, zerde, palize, Toros salatası, hibeş, tandır kebabı, sac kavurma, Finike usulü muz tatlısı, Arap kadayıfıdır. Bu yemeklerin yanı sıra humus, şakşuka, haydari gibi mezeler; ahtapot, kalamar, midye, alabalık gibi deniz ürünleri; portakal, bergamot, limon ve greyfurttan yapılan reçel çeşitleri Antalya mutfağından çıkan en lezzeti yemeklerdir.
İşte Antalya Yemekleri
Antalya’nın meşhur yemekleri ve tatlıları;
Antalya Reçelleri
Taratorlu piyaz, laba, hibeş, saç kavurması, tandır kebabı, Arap kadayıfı… Bu arada reçelleri de unutmamak gerekir. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden de yapılan pek çok reçel çeşidi bulunuyor.
Antalya Yemekler
Kölle (buğday, fasulye, yer fıstığı ve bakla), sac kavurma, tandır kebabı, hibe, patlıcanlı cive, şakşuka, teratorlu balık, tahinli piyaz, hibeş.
Antalya Tatlıları
Aburcin/Patlıcan tatlısı, bergamut ve turunç pekmezi, arap kadayıfı, tahinli kabak tatlısı, patlıcan reçeli, bergamut reçeli, turunç reçeli, karpuz reçeli.
Antalya Deniz Ürünleri
Akdeniz’in leziz deniz ürünleri, şiş köfteler, şakşuka, acılı ezme, humus ve haydari gibi mezeleriyle ünlü Antalya’da, hemen her yerde ızgara alabalık, gözleme çeşitleri ve minik acılı turşu bulmak mümkün.
Burdur Mutfağı
Burdur mutfağında çorba, tencere yemekleri, pirinç pilavı ve börek ana yemek olarak hep var olmuştur. Zamanla bu yemeklere zeytinyağlı yemekler ile salata türleri katılmıştır. Geleneksel Burdur mutfağına bakıldığında yemek çeşitlerinin çoğunun un, haşhaş ve cevizden yapıldığını görmekteyiz. Dünden bugüne en çok beğenilen yiyecekler, börek ve çeşitleri ile hamurdan yapılan tatlılardır. Et yemekleri genellikle pirinç veya bulgur pilavıyla birlikte yenmektedir. Süt, yalnız başına bir besin kaynağı olduğu gibi, tereyağı, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri, yoğurtlu yemekler oldukça zenginlik göstermektedir.
Burdur'a özgü yemekler: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Kabak Helvası, Ceviz Ezmesi, Ceviz Helvası, Burdur Muhallebisi olarak sıralanabilir. Özel günlerde ve ziyafetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılması gelenektendir. Burdur'a has "Burdur şiş" tadılmaya değer bir yemektir. Üzerine de Burdur il merkezinde ve ilçelerinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yenebilir.
Hatay Mutfağı
Hatay, tarihi ile olduğu gibi, yemekleri ile de ün sahibi. Kentin köklü geçmişi, çeşitli kültürlerin birbirleriyle kaynaşması, ortaya son derece zengin bir mutfak çıkarmış. Kağıt kebabı, oruk, dövme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, künefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, küflü çökelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaiçi, yumurta öccesi Hatay adıyla özdeşleşmiş yemeklerden bazıları. Bu güzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tüm Türkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek için dahi Hatay’a gitmek şart. Ancak belirtmekte yarar var, künefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tüm ülkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka.
Hatay mutfağında kebapların, aş ve pilavların, sulu yemeklerin önemli bir yer tuttuğu yöre mutfağında yemeklerin lezzetini özel baharatlar, acılar ve ekşiler vermektedir. Sofralarda, toprağın ve iklimin etkisiyle, çiğ sebzeler ve otlar lezzeti doruğa çıkarır. Zeytinyağı, yöre mutfağının vazgeçilmezidir. Yöre mutfağının zenginliğinde kasapların ve fırıncıların çok önemli bir yeri vardır. Bir çok yiyeceğin hammaddesi kasaplar tarafından hazırlanır; yakınında bulunan fırına verilir. Oradan evlere gider.Mutfak kelimesi hem yemek hazırlanan, pişirilen yeri, hem de bir şehir veya ülkenin yemek çeşitleri yönünden sahip olduğu zenginliği ifade etmek için kullanılır. Dünya mutfakları içinde Türk Mutfağı nasıl özel bir yere sahipse, Hatay Mutfağı’nın da Türk Mutfağı içinde özel ve önemli bir yeri vardır.
Hatay Mutfağı’nın çoğu yiyecekler yönünden sadece komşu illerle değil, Halep’ten İç Anadolu’ya kadar genişleyen bir bölge ile de ortak yönleri vardır. Özellikle benzer yöntemlerle üretilen yemak ve ekmek türleri bölge illerinin ortak yönlerini oluşturur. Ama bu benzerlik belli bir yere kadardır. Çünkü Hatay Mutfağı genel olarak ele alındığında Hatay Yemeklerinin malzeme, yöntem ve lezzet bakımından belirtilen yörelerin yemeklerinden büyük ölçüde farklı olduğu görülür. Hatta Hatay Mutfağı’nın ürünü olan bazı yiyecek maddeleri ile onlardan yapılan yemek türlerine komşu illerde rastlanmaz. Ayrıca soğuk meze ve tatlı türleri sayıca diğer illerle kıyaslanmayacak kadar çok ve lezzet yönünden emsalsizdir. Kebapların, aşların ve sulu yemeklerin önemli bir yer tuttuğu Hatay Mutfağı’nda yemeklerin lezzetini baharat, acı ve ekşi tayin eder. Ancak kullanılan baharat ve acı, iştah açıcılık oranını aşmaz, hiçbir zaman vücuda zarar verecek ölçüye ulaşmaz.
Isparta Mutfağı
Isparta'nın yemek ve yiyecekleri üzerine bugüne kadar yapılan araştırma ve derlemelerin sayısı fazla değildir. Bu konudaki en geniş çalışmaları, 1990 ve 1996 yıllarında İl Kültür Müdürlüğü Folklor Araştırmacısı Abdullah Kılıç tarafından yapılmıştır. Yapılan derleme çalışmalarıyla Isparta'nın çok zengin yemek ve yiyecek kültürüne sahip olduğunu tespit edilmiştir. Isparta tarım ve meyvecilik yönünden zengin bir yöre olduğu için, bu yemeklere de yansımıştır.
Isparta Yöresel Yemekleri
Isparta Yöresel Çorbaları- Bulgur çorbası
- Etli çorbası
- Tarhana çorbası
- İşkembe çorbası
- Keklik çorbası
- Mercimek çorbası
- Miyane çorbası
- Oğmaç çorbası
- Paça çorbası
- Patates çorbası
- Sakala sarkan çorbası
- Sebze çorbaları çorbası
- Tavuk çorbası
- Top tarhana çorbası
- Topalak çorbası
- Tutmaş çorbası
- Yayla çorbası
Isparta Yöresel Yemekleri ve Tatlıları
- Banak
- Çömlek Kebabı
- Kabine
- Keşkek
- Tandır Kebabı
- Tirit
- Yoğurtlu Et
- Patates
- Kabak
- Şalgam
- Patlıcan
- Fasulye
- Ispanak
- Lahana
- Karnı bahar
- Balık yemekleri
- Pirinç ve bulgur pilavı
- Dolma
- Sarma
- Tatar
- Dirgit
- Sütlaç
- Güllaç
- Muhallebi
- Zerde
- Höşmerim
- Pelte
Mersin Mutfağı
Doğanın ve kültürün zenginliği mersin Akdeniz’in verdiği balık ve diğer deniz ürünleri ile ovadan dağlara doğru değişken bir iklimin çeşitlenen tarım ürünlerine sahip. Bu zengin fauna ve flora ortaya büyük bir mutfak çıkarıyor.
Tantuni
Mersin'in nesi meşhur denildiğinde ilk aklına gelen şeydir tantuni. Namı çoktan Mersin sınırlarını aşmış, tüm Türkiye'ye ve hatta yurt dışına yayılmış. Mersin'de büfeden daha çok bulabileceğiniz tek işletme türüdür. Şüphesiz ki en iyisi Mersin'de yapılır. Sonradan yoğurtlu, tavuklu versiyonları çıksa da asıl tantuni koyun etinden yağlı etle yapılandır. Biftek tercih edenlerin sayısı da az değildir.
Genelinde Mersin mutfak kültürü acılı, ekşili ve baharatlı yiyeceklerden oluşuyor. Özel günlerde daha çok kavurma, peynir böreği, bişi, şeker helvası ve cibir ile ince ekmek pişiriliyor. Mut yöresinde Arapaşı çorbası geleneksel yemeklerin başında gelir. Yayıktan çıkan ve yağı alınan ayran biraz kaynatılınca beyaz bir tortu oluşur; işte bu tortu çökelektir. Çökeleği alman ayran suyu kaynatılmaya devam edilirse kahve renkli bir tortu daha oluşur, bu da çökelek ekşisidir. Bu yörede nar ekşisine renginden dolayı kara ekşi diyorlar. Kahvaltıların ve öğle yemeklerine bazlamasız oturulmaz. İçine çökelek, peynir, soğanlı kavurma, sivribiber ve domates konup yenir.
Yazın domatesle hazırlanan ve öğle yemeklerinde tek başına öğün olabilen batırık, Mersin mutfağının olmazsa olmazı. Çorbalardan kulak, topalak, maş ve yüzük çorbası ünlü. Dolaz, cızlama, övelemeç, çileme, topalak, tava kebabı, cezerye, tantuni, samsıra, heleş, mollaç, keşkek (yahnili ve yoğurtlu), palize, su helvası, pekmezli ekmek ve gaygana yöre mutfağının başlıca yemekleridir. Mersin mutfağında eskilere dayanan yemeklerden biri kavut. Kavut; tahıl kırması, un ve şekerle hazırlanıyor.
Başka yerlerde pek bulunamayacak bir özel yiyecek "zahter" leblebi tozu, dövülmüş karpuz çekirdeği, susam ve yiyeceğe adını veren baharat zahterden (zahter kekik’in yakın akrabasıdır) oluşan karışımla hazırlanıyor. Ekmeğin içi açılıp önce saf zeytinyağına banılıyor, sonra da bu karışım serpilip kapatılıyor. Değişik lezzetleri denemeyi sevenlere önerilir. Yöre halkı kahvaltıda yiyor.
İçeceklerin popüler olanları şalgam suyu, yazın meyan şerbeti ve yemeklerden sonra mersin usulü Tarsusî kahve. Tarsusî aslında bildiğimiz Türk kahvesi ama küçük fincanda değil de çay bardağında geliyor.
Osmaniye Mutfağı
Yöre mutfağının en önemli malzemesi bulgurdur. Bu bakımdan yöresel yemeklerin çoğu bulgur ile yapılır; içli köfte, mercimek köftesi, çiğ köfte, kısır, sarmaiçi, bulgur pilavı, batırık gibi... Diğer belli başlı yemekler ise; tirşik (pancar), toğga, çiçcice (domatesli pilav), kuru fasulye, nohut yemekleri, lahana sarması, patlıcan dolması, yüksük çorbası, malota çorbası, tarhana çorbası, mevsim itibariyle çeşitli sebze yemekleri ve etli kömbedir. Ayrıca Ramazan Bayramında kuru kömbe ve pekmezli yapılır.
Osmaniye mutfağında et oldukça önemli bir yere sahiptir.Kebabın her çeşidi ve etli yemeklerin çoğuna lokantalarında da sıkça rastlanır.Kebabın yanında özellikle şalgam suyu tüketilir.Özellikle Adana,Hatay ve Gaziantep mutfağından izler taşır.Osmaniye mutfağında özellikle bayramlarda yoğurtlu kömbe ve bayram kömbesi denilen pasta çeşitleri yapılır. Osmaniye mutfağının diğer meşhur yemekleri şunlardır;
- Etli kömbe(ıspanaklı ve çökelekli çeşitleri vardır)
- Zorkun tava(zorkun pidesi eşliğinde tüketilir)
- Tavuk doldurma ve nohutlu dövme pilavı
- Kaburga dolması
- Lahana sarması
- Yaprak sarması
- Dolma(Patlican,biber,kabak...)
- Kabak çiçeği dolması
- Sıkma
- Bazlama
- Kete(Ispanaklı,çökelekli,ısırganlı,peynirli...)
- Ekşili kömeç(Ebegümeci)
- Süllüm(ebegümeci,ıspanak,nar ekşisi,pulbiber,zeytin yağı gibi malzemelerle yapılır)
- Ispanak kavurma
- Söğürme(patlican,biber ve domates közlemesi,nar ekşisi,zeytin yağı ve pul biber ile yapılır)
- Teleme(Keçi sütü ve incir kozalağı ile yapılır.Sıcacık bazlama ile tüketilir.)
Osmaniye mutfağında çorbalar şunlardır;
- Maluta(mahluta)
- Tirşik
- Toğga
- Çakıldaklı çorba
- Pirpirim çorbası
- El turşusu(mercimek köftesinin yanında içilir)
- Tutmaç
- Yüksük çorbası
- Tarhana çorbası
- Dövmeli yoğurtlu çorba(soğuk)
- Pirpirim cacığı
Osmaniye mutfağında tatlılar ve pastalar;
- Osmaniye fıstıklı burma tatlı
- Osmaniye simidi(Şalgam suyu ile tüketilir)
- Bal kabağı tatlısı
- Bayram kömbesi
- Asıda tatlısı
- Karakuş tatlısı
- Halka tatlı
- Sarı burma tatlı
- Yağlı ballı
- Yoğurt tatlısı
- Osmaniye fıstıklı irmik tatlısı
- Bici bici
- Yoğurtlu kömbe
- Karakuş tatlısı
- İncir tatlısı
- Elmalı tatlı
- Kadayıf tatlısı
Osmaniye mutfağında içecekler;
- Şalgam suyu
- Yayık ayranı
- Böğürtlen şurubu
- Meyan kökü şerbeti
- Gül şerbeti
- Kızılcık şurubu
- Limonata
Kahramanmaraş Mutfağı
Kahramanmaraş’ta kültürel değerlerin bir öğesi de yemek ve tatlılardır. Kış için tarhana, bulgur, döğme, nişasta hazırlanır ve biber, patlıcan, kabak, bamya ve fasulye gibi yiyecekler kurutularak saklanır. Tarhana, eşkili çorba, döğmeli mercimekli çorba, yoğurtlu döğmeli çorba, Maraş paçası gibi çorbalar; simit köftesi, kısır köftesi, içli köfte, sömelek köfte, suluyağlı köfte, eşkili köfte, yoğurtlu köfte, yavan köfte, ekşili aya köftesi gibi köfte çeşitleri; keşk aşı (döğme aşı) Maraş pilavı, tavuklu pilav, peynirli ve çökelekli börek, bayram çöreği gibi pilav ve börekler yöreye özgü yemeklerdir.
Tatlı olarak ünlü Maraş dondurmasını unutmamak gerekir. Fıstık ezmesi, un sucuğu, pestil sucuğu, hapısa yörenin bilinen diğer tatlılarıdır.
Kahramanmaraş’ta özellikle kış için tarhana, bulgur, döğme ve nişasta hazırlanır. Biber, patlıcan, kabak ve bamya kurutularak saklanır çeşitli üzüm ürünlerinden üretilen samsa, sucuk, bastık da yer almaktadır.
Kahramanmaraş Yemekleri:
- Tirşik Çorbası
- Tarhana Çorbası
- Ekşili Çorba
- Eşkilaye Sulusu
- Leğen Çorbası
- Yoğurtlu Döğme Aşı
- Kahramanmaraş Paçası
- Kısır Köftesi
- Yavan Köfte
- Ekşili Köfte
- İçli Köfte
- Yoğurtlu Köfte
- Suluyağlı Köfte
- Bezdirme Köftesi
- Simit Köftesi
- Çökelek Böreği
- Et Böreği Bayram Çöreği
- Biber Dolması
- Kuru Dolması
- Mimbar Dolması
- Kabak Dolması
- Patlıcan Dolması
- Tas Pilavı
- Pancar Sarması
- Fıstıklı Pilav
- Maraş Pilavı
- Dövme Aşı
- Acem Pilavı
- Pıt Pıt Lapası
- Kabak Lapası
- Havuç Dolması
- Patlıcan Kebabı
- Ekşili Kebap
- Yoğurtlu Kebap
- Saç Kavurması
- Ekşili Bamya
- Bazlama
- Nohut Yahnisi Bulamaç
- Söörme
- Etli Salçalı Bulgur Pilavı
- Ekşili Turşu
- Dövmeli Mercimek Çorbası
- Domatesli Maraş Kebabı
- Somun Arası Kebap
Kahramanmaraş Tatlıları:
- Dondurma
- Fıstık Ezmesi
- Baklava
- Harmanda Baklava
- Un Sucuğu
- Pestil Sucuğu
- Bastık
- Pestil
- Kırma
- Çullama
- İlende
- Samsa
- Gün Pekmezi
- Ravanda
- Dondurmalı Baklava
- Hapısa
Derlemedir.