Arama

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Güncelleme: 26 Eylül 2018 Gösterim: 78.385 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Akdeniz_Tarım_Ürünleri.JPG
Gösterim: 38926
Boyut:  43.0 KB

Tarım


Bulundugu coğrafi konum nedeniyle deniz iklimine sahip olan Akdeniz bölgesi topragının tarıma elverisli olmasıyla bu bölgenin geçim kaynagı tarımdır. Gelisen tarım sektörü ve teknolojinin bizlere verdigi imkanlar dahilinde kıs aylarında sera içerisinde taze sebze yetistirmek mümkündür.
Bölgede yaşayanların büyük kısmı tarım işçiliğinde çalışır. Bu bölgede ekonomik değeri oldukça yüksek muz, kivi, çilek, turunçgiller ve tütün yetiştirilebilir. Bölgedeki tarım ihracata yönelik yapılır.

Akdeniz bölgesinde Sanayi tarıma oranla daha kısıtlıdır ve daha çok Adana - Mersin arasında ve İskenderun'da yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede yazın sıcaklığın yüksek olması ve denize kıyısı olduğundan turizm de gelir kaynağı olarak önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Antalya'ya dünyanın birçok yerinden turistler akın eder. Tarım yüksek teknolojiden dolayı yüksek verim alınarak gerçekleştirilir. Burada yaşayan çiftçiler hem varlıklı hem de teknolojinin en son tarım aletlerini kullanmaktadır. Ayrıca yabancı ülkelere de ihracat yapılan tarım ürünlerimiz bu bölgede yetiştirilmektedir.

Akdeniz bölgesinin kıyı kesimi ile iç bölgelerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilir. Çünkü iç kesimleri ile kıyı kesimleri arasında iklim farklılıkları bulunur. Kıyı kesiminin başlıca tarım ürünleri pamuk, üzüm, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir ve susamdır. Bu kesimde özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğun olarak turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde bu bölgede önemli artış göstermiştir.

Tarım Ürünleri


Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzüm kıyı kesimlerinde yetişir. Antalya’da gelişmiş olan seracılık ve turfanda sebzeciliktir. Göller yöresi ve Teke’nin iç kesimlerinde iklim nedeni ile tarım farklılaşır. Burada daha çok tahıl ürünleri yetişir. Pamuk üretiminin %41’i, turunçgillerin %90’ı, muz üretiminin %100’ü, yer fıstığı üretiminin %90’ı, soya üretiminin %91’i, susamın %80’ni, gülün %100’ünü, anasonun %65’ini, karpuz üretiminin %29’u, sebzenin %26’sını, domatesin %22’si, üzümün %18’i, zeytinin %16’sı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Pamuk; Bölgenin hemen her tarafında buğday yetişir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir. Pirinç; Hatay’da Amik ovasında, Kahramanmaraş çevresinde ve Silifke civarında yetişir. Pamuk; Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık %35’i bölgeden karşılanır. Tütün; Göller yöresinde ve Hatay çevresinde yetişir. Gül; özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılmaktadır. Turunçgiller; Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol da yetişir. Muz; Alanya ve Anamur çevresinde yetişir. Türkiye’de yetişen muzun tamamı bu bölgeden karşılanır. Haşhaş ve şekerpancarı; Göller yöresinde yetişir. Zeytin ve Üzüm; Kıyı şeridinin tamamında yetişir. Bölge ayrıca soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde 1. sıradadır.

Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Bölgede kış sıcaklığı sıfır derecenin altına düşmediği ve turfanda sebze, meyveciliğin gelişmesine neden olmuştur. Mersin ve Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

Hayvancılık

Ad:  Kıl_Keçisi.JPG
Gösterim: 23206
Boyut:  39.3 KB

Akdeniz bölgeside çayır ve otlaklık alanların az olmasından dolayı besicilik olarak diğer bölgelere göre geri kalmış yerlerden birisidir. Yerleşim yerleri olarak turizme yoğununlaşılması ve iş güç ihtiyacınında o yönde olması daha çok doğu tarafında olmasına sebeb olmuştur. Yaygın olarak kıl keçisi beslenmek ve koyunlarda yüksek dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Teke Yarımadası, Taşeli Platosu ve Torıs Dağları’ nda küçükbaş hayvancılık yaygındır. Özellikle kıl keçisi beslenir. Dağların yüksek kesimlerinde koyun yetiştirilir. Arazinin çok engebeli olması nedeniyle hayvanların et ve süt verimi düşüktür. Antalya Yöresi’ nde arıcılık önemlidir.

Bitkisel üretimindeki ileri teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; bu nedenle hayvancılık pek gelişmemiştir. Daha çok küçük baş hayvanlar beslenir. Ülkedeki kıl keçilerinin ¼’ü koyunların ise %06’sı Akdeniz bölgesindedir. Bitkisel üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire göre çok yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır. Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık yapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı %12’dir. Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdeniz’de küçük çapta balıkçılık yapılır.
Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2018 23:12 Sebep: başlık ve sayfa düzeni
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
24 Kasım 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık



Sponsorlu Bağlantılar

Tarım

Ad:  Tarım ve Hayvancılık.JPG
Gösterim: 30559
Boyut:  48.8 KB

Bölgede tarım alanları sınırlı olmasına rağmen kıyı şeridinde en önemli ekonomik etkinlik tarımdır. En önemli tarım alanları başta Çukurova olmak üzere Amik ve Antalya ovalarıdır. İklim özellikleri tarımsal yaşamı şekillendirir. Tarım alanlarından yıl içinde birden çok ürün alma bakımından en elverişli koşullara sahip olan bölgemizdir. Bölgede yetiştirilen başlıca tarım ürünleri şunlardır:
  • Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova'da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.
  • Pirinç: Hatay'da Amik Ovası'nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.
  • Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33'ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi'nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir.
    Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.
  • Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol'da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89'u bölgeden karşılanır.
  • Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye'de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.
  • Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi'nin ürünleridir.
  • Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.
Bölge soya fasulyesi, yer fıstığı ve mısır üretiminde de Türkiye'de ilk sıradadır.
Seracılığın en yaygın olduğu bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Bölgede kış sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmemesi turfanda sebze ve meyveciliğin gelişmesine yol açmıştır. Mersin - Antalya kıyı şeridi turfanda sebzeciliğin en yaygın olduğu yerdir.

Hayvancılık


Akdeniz Bölgesi'nde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Sığır, koyun ve keçi Toroslar'da yaylacılık sistemiyle yetiştirilir. Hayvanlardan en yaygın olanı kılkeçisidir. Çünkü bu hayvan Toroslar'ın sarp yamaçlarında yaşamını kolayca sürdürür.

Benzer Konular

17 Kasım 2016 / Misafir Türkiye Coğrafyası
30 Eylül 2010 / Misafir Türkiye Coğrafyası
1 Mart 2012 / Mira Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası