Arama

Çocuk Yetiştirme Kuralları

Güncelleme: 17 Ocak 2015 Gösterim: 3.193 Cevap: 2
shadowdancer - avatarı
shadowdancer
Ziyaretçi
12 Ağustos 2010       Mesaj #1
shadowdancer - avatarı
Ziyaretçi
Ne olursa olsun seni seviyorum.
Çocuklarınızın onları koşulsuz sevdiğinizi bilmelerini sağlayın. Onları sevmeniz için her zaman iyi, başarılı ya da akıllı olmaları gerekmediğini vurgulayın. Onların başarı ve başarısızlıklarını sevin.
Sponsorlu Bağlantılar

Sana saygı duyuyorum.
Çocuklar da saygıyı hak ederler! Çocuklarınıza saygı gösterdiğinizde, onlara başka insanların değer ve sınırlarına saygı duymayı da öğretirsiniz.

Kararını destekliyorum.
Onlara zarar verecek birşey olmadığı sürece kararlarını destekleyin. Hayal ve hedefleri ebeveynleri tarafından desteklenmediği için ömür boyu gücenme ve pişmanlık duygularıyla yaşayan pek çok yetişkin vardır.

Seni dinliyorum.
Hüküm vermeden ve eleştirmeden dinleyin. Kendinizi referans göstermeden dinleyin. Yalnızca dinlemek niyetiyle dinleyin. Söylediklerini anlamanız, birşeye bağlamanız ya da beğenmeniz gerekmez. Yalnızca dinleyin.

Günüme renk katıyorsun!
Çocuğunuzun, yaşamınıza ne kadar çok neşe kattığını bilmesini sağlayın. Onlara bir lütuf olduklarını gösterin.

Benim çocuğum olduğun için çok şanslıyım.
Onlara, hayran olduğunuz eşsiz niteliklerden bahsedin. Beceri ve yeteneklerini sizinle paylaşmalarını teşvik edin.

Biraz daha anlatsana.
Zararsız sorular sorun. Konuşmalarından keyif aldığınızı hissettirin. Dikkatinizi verdiğinizi göstermek için, tonlama ve vücut dilinden yararlanın. Söylediklerine karşı ilgili olun; ama sözlerini kesmeyin.

Anlamak istiyorum.
Çocuğunuzun içinde bulunduğu durumu anlamadıysanız, bunu ona söyleyin. Sizinle paylaşmasını isteyin; ama zorlamayın. Kendi isteğiyle size gelmesini sağlayın.

Teşekkür ederim.
Onların sorumluluğunda bile olsa minik şeylerden dolayı minnet duyduğunuzu gösterin. Siz sormadan birşey yaptıklarında teşekkür edin.

Sana yardım edeyim.
Çocuğunuzun yardıma ihtiyacı varsa, yanında olun. Sevgi ve ruhunuzla orada bulunun.
shadowdancer - avatarı
shadowdancer
Ziyaretçi
12 Ağustos 2010       Mesaj #2
shadowdancer - avatarı
Ziyaretçi
Londra’da bir hastanede çocuk psikiyatrisi servisinde yatmakta olan "Kevin Hickey" adlı 15 yaşındaki çocuk doktorlara göre anne ve babasının kendisini doğru yetiştirmemeleri sonucu bunalıma düşerek hastaneye yatmıştı.

Sponsorlu Bağlantılar
Yapılan zeka ve kültür testlerinde son derece aklı başında bir çocuk olduğunu ortaya koymuştu. Kevin bir gün yatağında eline kağıdı kalemi aldı.Ve anne ve babasını düşünerek bütün anne ve babalara hitaben 13 altın öğüt yazdı.

Şimdi bu altın öğütler, İngiltere'de bütün doktorların bir numaralı rehberidir.

1- Beni şımartmayın. Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak sizi deniyorum.
2- Bana tatlı sert davranmaktan çekinmeyin. Bunu tercih ederim. Benim daha güvenli hissetmemi sağlar.
3- Benim kötü huylar edinmemi engelleyin. Bunların erkenden ortaya çıkmasında ve önlenmesinde size güveniyorum.
4- Benim yanlışlarımı, başkalarının önünde söylemeyin. Benimle yalnız konuşursanız söylediklerinizi daha iyi anlarım.
5- Sizden nefret ettiğimi söylediğimde sakın üzülmeyin. Aslında sizden değil beni, engelleme gücünüzden nefret ediyorum.
6- Hatalarımın sonucunu yaşama firsatını bana verin; her defasında beni siz kurtarmayın. Bazen acı veren yolla öğrenirim.
7- Benim küçük hastalıklarımı büyütmeyin. Bunları yenecek güçteyim.
8- Düşüncesizce yapamayacağınız şeylerin sözünü vermeyin. Bu sözleri yerine getiremediğinizde çok kırıldığımı ve üzüldüğümü bilin.
9- Kendimi ara sıra iyi anlatamadığımı biliyorum. Bunun için zaman tanıyın.
10- Dürüstlüğümü fazla zorlamayın. Kolayca korkup yalan söyleyebilirim.
11- Tutarsız davranmayın, bu size olan güvenimi sarsar.
12- Benden özür dilemeyecek kadar gururlu olmayın. Bazen içten bir özür, beni size yaklaştırabilir.
13- Unutmayın ki; büyümek için sizin anlayışınıza ve sevginize muhtacım. Ama bunu söylemem gerekmez öyle değil mi?..
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Ocak 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Bugünün çocuklarını, yarının duyarlı, bireysel ve kültürel farklılıklara saygılı bireyler haline getirebilmek için neler yapabiliriz? Psikolog Yegan Sasık siz okurlar için anlattı.

453532387thinkstock saygili duyarli cocuk anne b

Her insan biricik ve aslında hayatı kendisi için daha kolay ya da zor kılan tüm özellikleriyle bir bütün. Toplumların daha yaşanılabilir, gelecek nesillerin daha çok hoşgörü sahibi olabilmesi günümüz ebeveyn ve eğitimcilerinin yani hali hazırdaki yetişkinlerin tutum, tavır, duygu ve düşünceleri ile yakından ilgili.

Çocuklar sünger gibi. Çevrelerinde güvendikleri, beğendikleri, sevdikleri yetişkinler nasıl konuşuyor, nasıl davranıyorlarsa birden onlar gibi olmaya başlayabiliyorlar. Çocuklar ayna gibi. Çevrelerindeki yetişkinlerin gözlerinden bakıyorlar dış dünyaya. En önemlisi kendinin nasıl göründüğünü ilk olarak en yakınındaki yetişkinin gözünden hissediyor. Peki o halde bugünün çocuklarını, yarının duyarlı, yaşadığı gezegeni ve olanaklarını paylaşma bilincine sahip, bireysel ve/veya kültürel farklılıklara saygılı bireyler haline getirebilmek için neler yapabiliriz?

Duyarlı çocuklar yetiştirmek için anne-babalar neler yapmalı?
Saygı ve korku ilişkili kavramlar değil. Ceza veya otoriter tutum biçimi sergileyerek çocuklarınızın sizlere ‘saygılı’ davranmalarını sağlayacağınızı düşünmeyin. Bu şekilde çocuk sadece, dış dünyada sizden gördüklerini uyguluyor, zorla sevgi ve saygı uyandırmaya çalışıyor olacakt.
Diğerlerinin farklılıklarına saygı duyabilme hali, kişinin özgüveni ile ilişkili. Çocuğunuzun özgüven kazanımını sağlayabilmek için onu hiçbir sebep olmaksızın sevdiğinizi hissettirin.
Çocuğunuzu diğerleri ile kıyaslamayın.
Ona zaman ayırın ve onu takdir edin.
Ancak saygı duyulan ve sevgi ile büyüyen çocuklar saygılı ve hoşgörülü bireyler haline gelebilirler, unutmayın!
Çocuklarınıza bir konuya, birçok pencereden bakılabileceği görüşünü kazandırmaya çalışın. Yaşanan olaylar ile ilgili "Başka ne yapılabilirdi?". "Sen olsan nasıl hissederdin?" gibi temalar kapsamında sohbet edin.
Onu, kendisi gibi olması için teşvik edin.
Kendi farklılıklarına saygı duyan bireyler, diğerlerinkine de saygı duyabilirler, unutmayın!
Farklılıklarının değeri ile ilgili düşüncelerinizi onunla paylaşın. Onun çevresinde farklı olduğunu düşündüğü kişiler olup olmadığını sorun, bu konu hakkında sohbet edin.
Farklı kültürler, kültürel etkinlikler gibi konular hakkında çocuğunuzu bilgilendirin. Ortak unsurlar hakkında sohbet edin.

Kaynak: pudra.com
🌘 🚀

Benzer Konular

15 Haziran 2017 / sahin20 Ziraat
17 Kasım 2007 / H€L€N Taslak Konular
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
12 Şubat 2014 / Misafir Cevaplanmış
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük