Arama

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri

Güncelleme: 31 Ağustos 2010 Gösterim: 11.674 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Anne Karnında Bebeğin Hareketleri

Sponsorlu Bağlantılar
anne karninda bebek hareketleri

Hamileliğin son iki ayında bebek hareketleri bebeğimizin sağlık durumu için güvenilir bir göstergedir.

Bebeğimizin İlk Hareketlerini Ne Zaman Hissedebiliriz

Hamileliğin erken dönemlerinden itibaren hareket etmeye başlasa da bebeğimizin hareketlerini hissedebilmek için genel olarak 18. Haftaya kadar beklemek zorundayız.

Heyecan verici bu tecrübe ilk gebelikte genelde daha geç yaşanır. İkinci ve daha sonraki gebeliklerinde anneler 14. haftadan itibaren bebek hareketlerini hissedebilirler. Ancak bazı hamilelerde 20. haftaya dek bebek hareketlerinin hissedilmemesi de mümkündür.

Hareketlerin Bebek İçin Önemi

Bebek hareketleri, bebeğin hareket sisteminin kemik, kas ve eklemlerinin normal gelişimi için hayati önem taşır. Bu hareketlerin engellendiği durumlarda hareket sisteminde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Hareketler aynı zamanda bebeğin sağlık durumununda güvenilir bir göstergesidir.

Bebek Hareketi Olarak Hissedilenler

İlk bebek hareketleri hafif seğirmeler şeklinde izlenir. Bazen barsak hareketleriyle ya da kas seğirmeleriyle karışabilir.

Bebek büyüdükçe tekmeleme tarzında daha belirgin ve sert hareketler hissedilir. Gebeliğin sonuna doğru ise hareketlerin özelliği yine değişik ve daha yumuşak, kayma, yuvarlanma tarzında hissedilebilinir.

Hareketler hiçbir zaman sürekli değildir. Genel olarak 20-30 dakikalık bir hareketli dönemi daha sakin bir dinlenme dönemi izler. Anne adayı açken ve ayakta ikengenelde hareketler daha az farkedilir.

Tok karınla dinlenme anında ve öezellikle sol yanınıza yattığınızda genelde hareketlerde artış farkedersiniz. Bebeğin hareket etmesi asla bir rahatsızlık ifadesi değildir.

Gebeliğin 24. Haftasından sonra birkaç saniye aralıklarla gelen sert hareketler hissedillebilinir. Dakikalarca ritmik olarak gelen bu hareketler bebeğinizin diaframında oluşan ritmik kasılmalar, yani hıçkırıklardır.

Doğuma kadar da zaman zaman bazen sizi bile rahatsız edecek şekilde devam edebilir. Ancak herhangi bir olumsuzluğa işaret etmez.

Bebek Hareketleri Kaç Kez Hissedilebilir

Bunun için kesin bir rakam verebilmek mümkün değildir. Ancak bebeklerin çoğu son üç ayda anne adayı tok ve dinleniyorken 30 dk. İçinde en az 4-5 kez hareket eder.

Bazı anneler hareketleri algılamak konusunda daha az hassas olabilirler. Bu nedenle her bebeği ayrı değerlendirmekte fayda vardır.

Hareketler bebeğin sağlık durumu hakkında fikir verebilir mi?

Bebek hareketleri bebeğin iyi olduğuna dair güvenilir bir göstergedir. Üstelik anne adayının kendisinin takib edebileceği bir gösterge olması ve bedava olmasıda diğer avantajlarıdır.

Bebeğinizin hareketlerini alışageldiğiniz sıklıkta hissediyorsanız bebeğinizin herhangi bir sıkıntısı olmadığından çok büyük oranda orada emin olabilirsiniz.

Özellikle 28.haftadan sonra hergün kendinize göre ayarladığınız bir zamanda, karnınız aç değilken ve yan yatarak yarım saat boyunca bebek hareketlerini sayabilirsiniz. Bir süre sonra bebeğinizin ortalama olarak kaç kez hareket ettiği konusunda bir fikir sahibi olacaksınız.

Eğer bebeğiniz aynı şartlar altında ortalama hareket sayısının yarısından az hereket ederse hareketleri izlemeye devam edin. Yine eskisine göre belirgin şekilde az hareket ettiğini düşünürseniz doktorunuzla iletişim kurmanızı öneririz. Bebeğin hareketlerinin az olması her zaman tehlikeli değildir ama mutlaka doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Eylül 2010 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
16 Şubat 2016 / Misafir Soru-Cevap
23 Ocak 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
29 Nisan 2014 / yasmin123 Soru-Cevap
28 Haziran 2008 / fadedliver Astroloji/Fallar