Arama

Ethem Paşa

Güncelleme: 14 Eylül 2011 Gösterim: 2.711 Cevap: 0
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
14 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Ethem Paşa

201px Edhem Pasha

Doğum: 1851 Trabzon
Ölüm : 1909 İstanbul

Trabzon'da doğdu. 17 Yaşında Askerî Rüştiye'ye girdi. Teğmen rütbesiyle mezun oldu.Harp Okulu'na girdi Kurmay Yüzbaşı oldu. Daha sonra Plevne Savunması'nda Müşir Gazi Osman Paşa'nın yardımıcılığını yaptı. Uzun süre karşı koysa da Plevne'yi Ruslara teslim etti.

Dömeke Savaşı

1897 yılında Rumeli'deki Türklere, Yunan askerleri isyancı kılığına girip saldırılarda bulundular. Bunun şiddetle artması üzerine Yunanistan'a saldırı planını hazırladı.II.Abdülhamit tarafından kabul edilerek Osmanlı Orduları Başkomutanlığına atandı. Osmanlı Ordusunun Başkomutanı olarak Edirne üzerinden şiddetli bir şekilde Yunanistan'a girdi. Yunan Ordusu karşısında çok hızlı ilerleyen Osmanlı Ordusu Tesalya önlerine kadar ilerledi. Tesalya önünde tekrar saldırıya geçen Yunan Ordusu çok ağır yara aldı. Osmanlı Ordusu Tesalya'daki Yunan Kuvvetlerini yararak Atina'ya doğru ilerlemeye başladı.Bunun üzerine Rus Çarı 2.Nikolay Osmanlı'ya ultimatom vererek ordunun bir an önce durdurulmasını talep etti. Ethem Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu Tesalya'ya çekildi.Barış Atlaşması'ndan sonra şartlara uygun olarak Osmanlı Ordusu Makedonya'ya çekildi.
İstanbul'a dönen Ethem Paşa II. Abdülhamit tarafından törenle karşılandı.Müşir rütbesine yükseltildi.Daha sonra ordudan emekli oldu. Meşrutiyetin İlanından bir yıl sonra öldü.


Biyografi Konusu: Ethem Paşa nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

10 Aralık 2010 / DERUNİ Siyaset tr
22 Eylül 2008 / Kral_Aslan Siyaset tr
9 Nisan 2010 / LaSalle Edebiyat tr
14 Mayıs 2009 / Kral_Aslan Asker tr
19 Haziran 2008 / Misafir Edebiyat tr