Arama

Turgut Reis

Güncelleme: 27 Ağustos 2015 Gösterim: 4.626 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Turgut Reis (1485-1565), Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisi ve korsanıdır. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

Turgut Reis

Turgut Reis Admiral
  • Doğum yeri: Bodrum yakınları, Osmanlı İmparatorluğu
  • Ölüm yeri: Malta, Akdeniz
  • Hizmet yılları: 1500 - 1565
  • Harekât üssü: Akdeniz
  • Savaşları/Çatışmaları: Preveze Deniz Muharebesi, Cerbe Deniz Muharebesi, Malta Kuşatması
Hayatı

İlk yılları

Anadolu’da Bodrum yakınlarında bugün Turgutreis olarak bilinen Karatoprak köyünde dünyaya geldi. 12 yaşında bölgedeki Osmanlı askerleri tarafından mızrak ve ok kullanmaktaki kabiliyetinden dolayı dikkat çekince orduya alınır. Ordu bünyesinde başarılı bir denizci ve topçu haline gelir. Bağlı bulunduğu birlik 1517 yılında Memlûk Sultanlığı seferine katılır. Kahire’de bulunduğu sırada Sinan Paşa komutasındaki donanmaya katılır. Deniz topçuluğundaki başarılarıyla dikkat çekmeyi başarır. Zamanla denizcilikte de gelişme gösterince bir guletin komutasını alır. Çok sayıda başarılı seferden sonra artık bir hafif kadırganın sahibi ve kaptanı olur. Bu dönemde Doğu Akdeniz bölgesinde özellikle Venedik Cumhuriyetinin topraklarına ve ticari hatlarına saldırılar düzenler. 1520 yılında Barbaros Hayreddin Paşa donanmasına katılır. Turgut Reis Barbaros Hayreddin Paşa ile dostluğunu ilerletirken rütbesi de yükselecektir. 1526 yılında Sicilya’daki Capo Passero kalesini ele geçirir. 1526-1533 yılları arasında Sicilya Krallığı ile Napoli Krallığı korsanlık yapar. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa ile birlikte Adriyatik kıyılarını yağmalayacak, Girit’teki Kandiye’yi ele geçirecektir.

Preveze Deniz Muharebesi

Preveze Deniz Muharebesi sırasında Osmanlı donanmasının merkezinde 30 kadırgaya komuta eden Turgut Reis, Giambattista Dovizi komutasındaki Papalık Devleti kalyonunu ele geçirerek Dovizi ve mürettebatını esir edecektir. Bu dönemde Venedik gemileri ve topraklarına saldırılarını artırır.

Cerbe valisi

1539 yılında Sinan Paşa, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kızıldeniz’deki donanmanın komutasına atanınca onun yerine Cerbe valisi olarak atanır. Bu dönemde Sicilya, İspanya ve İtalya kıyılarında çeşitli kentlere saldıracak, Gozo, Palasca ve Capraia’yı yağmalayacaktır.

Esaret

Korsika’nın batı sahillerinde gemilerinin bakımını yapmak için mola verdiği sırada Cenevizli komutanlar Giannettino Doria, Giorgio Doria ve Gentile Virginio Orsini tarafından esir edilir. Dört yıl boyunca Ceneviz gemilerinde forsa olarak çalışmak zorunda kalır. Barbaros Hayreddin Paşa tarafından Cenevo’ya yapılan fidye teklifleri reddedilir. 1544 yılında Toulon’da kışlayan Barbaros dönüş yolunda Cenova açıklarına güçlü bir donanmayla gelerek Turgut Reis’in serbest bırakılması için pazarlık yürütür. Bizzat Andrea Doria ile görüşen Barbaros 3500 düka altın karşılığında Turgut Reis’in serbest kalmasını sağlar. Özgürlüğüne kavuşan Turgut Reis, Korsika ve Sicilya bölgesindeki Cenova hakimiyetine karşı saldırılara başlar. Malta’daki Malta Şövalyeleri de bu saldırılardan payını alır.

Osmanlı donanması komutanı

Barbaros’un 1546 yılındaki ölümünden sonra Turgut Reis, Akdeniz’deki Osmanlı donanmasının başına geçer. 1547 yılı Temmuz ayında 23 parça kadırga ile Malta’ya saldırır. Buradan sonra Sicilya ve Korsika üzerine seferler düzenler. 1548 yılında Cezayir Beylerbeyi ilan edilir. 1548 yılında çıktığı İtalya seferi sırasında Napoli’ye saldırır. Bu dönemde Malta’nın kontrolünde olan Trablus’un savunmasının güçlendirilmesi için toplanmış olan 70.000 düka altına el koyar. 1550 yılında Tunus kıyılarını ele geçirir. Sardinya ve İspanya kıyılarına saldırır. 1551 yılında İstanbul’a giderek padişahın huzuruna çıkan Turgut Reis emrine verilen 112 parça kadırga ve 12 bin yeniçeri ile Adriyatik Denizindeki Venedik topraklarına saldırır. Aynı yıl Malta’ya çıkarak Birgu ve Senglea kalelerini muhasara altına alsa da bir süre sonra iyi korunun kaleleri alamayacağını anlayarak geri çekilir. 1551 yılı Ağustos ayında Libya’daki Trablus’a saldıracak ve 1530 yılından beri Malta Şövalyelerinin denetimindeki şehri ele geçirecektir. Başarılarının ardından Kanuni tarafından bölgeye Sancak Beyi atanır. 1552 yılında Kanuni, II. Henry ile yapmış olduğu ittifak kapsamnıda İtalya’ya gönderilen Osmanlı donanmasının başına Turgut Reis’i getirir. Sinan Paşa komutasındaki diğer donanmayla buluşur. Papalık Devleti ile Napoli Krallığı denetimindeki topraklara saldıran Osmanlı donanmaları kıyıdaki kentleri yağmalar. Bunun üzerine harekete geçen Cenova donanmasının başındaki Andrea Doria 5 Ağustos 1522 tarihindeki Ponza Deniz Muharebesi'nde yenilir.

Beylerbeyi

Bu zaferin ardından Turgut Reis, Akdeniz Beylerbeyi görevine getirilir. Bu dönemde İtalya, Korsika ve Sicilya kıyıları yağmalanacak, Osmanlıların müttefiki olan Fransa için bazı topraklar ele geçirilecektir. 1554 yılında İstanbul’a gelir, sonrasında Sakız Adasında kış mevsimini geçirir. Buradan Adriyatik kıyılarına geçerek Ragusa Cumhuriyeti topraklarına saldırır. 1556 yılında Trablus Paşası ilan edilir. Burada şehrin savunmalarını güçlendirecektir. 1558 yılında Piyale Paşa komutasındaki donanmayla birleşerek Cerbe Adasını ele geçirir. Daha sonra Minorca’ya saldırırlar. 1559 yılında Cezayir’e yapılan bir İspanyol saldırısını püskürtürken, Trablus’ta çıkan yerli ayaklanmasını bastırır. Bu dönemde Trablus’u ele geçirmeye çalışan İspanyol İmparatorluğu kralı II. Felipe’nin girişimleri Cerbe Deniz Muharebesindeki yenilgiyle son bulur. 1563 yılında Granada açıklarında karay çıkar, sonra Malaga’ya devam eder.

Ölümü

Kanuni, 1565 yılında Malta Kuşatması için Turgut Reis’e Piyale Paşa birliklerine katılma çağrısı yapınca yaklaşık 1600 askeriyle sefere katılır. Mayıs ayında adaya çıkar. St.Elmo Kalesi kuşatması sırasında diğer kalelerden açılan top ateşi sonucu ağır yaralanır, bir hafta sonra da 23 Haziran 1565 günü hayatını kaybeder. Kuşatma başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra naaşı Kılıç Ali Paşa tarafından Trablus’a götürülür ve orada toprağa verilir.

Geleneği

Cumhuriyet döneminde, Doğduğu Saros köyünün bağlı olduğu beldeye Turgutreis adı verilmiştir. Bugün, beldenin kıyısında adını taşıyan bir gezi parkı ve bu parkın içinde Turgut Reisi bir kadırganın burnunda, kılıcıyla ufku gösterir vaziyette tasvir eden bir anıt vardır.

Dragut

Dragut, Güney Avrupalıların Turgut Reis'e taktığı lakaptır. Turgut Reis'in, Akdeniz'in Hristiyan topraklarına yaptığı seferleriyle yarattığı etki, Dragon (Ejderha) ve Turgut arasındaki ses benzerliğinden yararlanarak Dragut kelimesinin doğmasına yol açmıştır. Batılı kaynaklar, kendisini hala Dragut Rais olarak anmaktadır.
Turgut Reis'in Bodrum'daki heykeli
800px Turgutreis Monument

Biyografi Konusu: Turgut Reis nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURGUT REİS (1485 Menteşe-1565 Malta),
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Osmanlı denizcisi. Menteşeli fakir bir köylünün çocuğudur. Gençliğinde bir korsan gemisine levent yazıldı. Kısa sürede "reis" oldu. Barbaros Hayrettin'in yanına girdi. Birçok savaşa katılarak hepsinde büyük yararlıklar gösterdi. Preveze Zaferi'nden sonra 1540'ta Korsika'da, Cenova donanmasının beklenmedik bir saldırısına uğrayarak, Salih Reis ile birlikte esir düştü. Üç yıl kadar düşman gemilerinde forsa olarak çalıştı.

1543'te Barbaros, Cenova'yı kuşatarak Salih Reis ile birlikte Turgut Reis'i de kurtardı. Turgut Reis, Barbaros'un yardımıyla küçük bir donanma kurdu. Akdeniz'de korsanlık yapmaya başladı. Başarılarını çekemeyenlerin oyunları yüzünden kendisine üçüncü derecede bir sancakbeyliği verildi. Turgut Reis az sonra görevinden ayrıldı. Tunus beyinin yanında çalışmaya başladı. I. Süleyman, ona Trablus'u alırsa, kendisini oraya vali yapacağını bildirdi.

Turgut Reis, 1554'te Trablus'u aldıysa da valilik başkasına verildi. Turgut Reis, padişaha Trablus valiliği sözünü hatırlattı. Bunun üzerine ona beylerbeylik rütbesiyle Trablus valiliği verildi. On bir yıl kadar bu görevinde kalan Turgut Reis, Kaptanıderya Piyale Paşa ile birçok sefer yaptı. Osmanlı donanmasının zaferiyle sonuçlanan Cerbe Savaşı'nda bulundu (1560). Malta Savaşı'na donanma komutanı olarak katıldı (1565), bu savaşta vurularak öldü. Mezarı Trablus'tadır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Ağustos 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  turgutreis-in-torunlari-tunus-ta-biraraya-gel-5-4556447_b.jpg
Gösterim: 437
Boyut:  63.7 KB

TURGUT REİS
, türk denizci (Menteşe yöresi 1485-Malta 1565). Anadolu'nun Menteşe (Muğla) yöresinden yoksul bir aileden gelir. Genç yaşta levent olarak Akdeniz'de korsanlığa başladı ve bir süre sonra reisliğe yükseldi. Gittiği Cezayir'de Barbaros Hayrettin'in hizmetine girdi. Barbaros ile birlikte katıldığı Preveze deniz savaşı'nda (18 eylül 1538) yedek donanmaya komuta etti ve görevini başarıyla yerine getirdi. \fenedikliler'in ele geçirdiği Dalmaçya kıyısındaki Castelnuavo kalesini geri aldı. Korsika'da Salih Reis ile birlikte Cenovalılar'a tutsak düştü (1540). Üç yıl sonra Cenova'yı kuşatan Barbaros tardından ikisi de kurtanldı (1543). Barbaros'un desteğiyle yeniden bir donanma kurarak Akdeniz’de korsanlığa başladı. Napoli körfezine üslenen İspanyol gemilerini batırdığı gibi körfez kıyısındaki yerleşim yerlerinden çok sayıda tutsak aldı. Tunus'ta Küçük Sirte körfezindeki Cerbe adasını kendisine üs yaptı, Güney Tunus'ta birçok kıyı kent ve kasabalarına egemen oldu. İspanyol donanması Cerbe adasını bir baskınla kuşattıysa da, Turgut Reis gemilerini yağlı kızaklarla adanın arka tarafına indirerek düşmandan kurtulmayı başardı. Bu baskının ardından çeşitli Fas limanlarına üslendi.
Daha sonra çağrıldığı İstanbul'da kendisine Karlı ili sancakbeyliği verildi (1551). Kanurii Sultan Süleyman, Trablusgarp alınırsa buraya onu beylerbeyi atayacağını söyledi. Kent alındıysa da beylerbeyliğine Hadım Murat Ağa getirilince Turgut Reis Osmanlılar’a kırılarak Akdeniz'e açıldı (1552). iki yıl süreyle denizlerde ve kıyı kentlerine yaptığı baskınlarda önemli başarılar sağladı, 15 000 kadar tutsak ve çok sayıda ganimetle İstanbul'a döndü ve Trablusgarp beylerbeyliğine atandı (1554). Kaptanıderya Piyale Paşa ile birlikte birçok sefere çıktı, Cerbe savaşı’nda bulundu (1560). ilerlemiş yaşına karşın katıldığı Malta kuşatmasında şehit düştü. Türbesi Trablusgarp'tadır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

8 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Hayali Karakterler
26 Eylül 2016 / KisukE UraharA Asker tr
21 Kasım 2015 / _KleopatrA_ X-Sözlük
23 Ekim 2009 / Daisy-BT Edebiyat tr
8 Ekim 2011 / mekansız reis Üyeler Hakkında