Arama

Andrea Doria

Güncelleme: 5 Aralık 2015 Gösterim: 4.238 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Andrea Doria
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  412px-Andrea_Doria.jpg
Gösterim: 293
Boyut:  35.0 KB

Andre Doria (30 Kasım 1466 - 25 Kasım 1560)

Preveze Deniz Savaşında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanmasıyla savaşan Haçlı donanmasına komuta etmiş Cenevizli amiral ve devlet adamıdır.

Cenevizli Oneglia Prensliği ailesinin bir ferdi olarak 30 Kasım 1468’de Oneglia’da doğdu. Her ikisi de Doria ailesinden gelen Andrea Coeva ve Maria Caracosa’nın oğluydu. Annesinin ölümünün ardından 19 yaşındaki genç Andrea Roma’ya gönderildi.

Ailenin daha eski bir kolundan gelen akrabası Dominik Doria Papa VIII. Innocent’in emrindeki papalık muhafız birliğinde yüzbaşıydı. Burada, bütün askeri talimlerdeki üstün başarısı dolayısıyla hızlı bir şekilde yükseldi. Terfi etmesi kararlaştırılmıştı. VIII. Innocent ölmemiş olsa rütbece belki de akrabasını geçecekti. Innocent’in halefi VI. Alexander Doria ailesinin bu kadar iddialı olmasından hoşnut değildi. Genç Andrea böylece Dominik’in tavsiyesine uyarak askeri kariyer isteyen asillerin başvurabileceği en iyi okul olarak kabul edilen Dük Urbino’nün sarayına başvurdu. Urbino’nun sarayında biraz zaman geçiren Andrea, prens hiçbir bir zaman savaşmadığından kazanılacak bir zafer de olmadığı için yolunu başka şekilde çizmeye karar verdi.

Önceleri Napoli krallarının hizmetinde çalıştı. Fransa Kralı I. François ile V. Karl (Şarlken) arasındaki mücadelede Fransız filosuna komuta etti ve bazı başarılar da kazandı, fakat bir süre sonra V.Karl'ın hizmetine geçti. Kendi kenti olan Cenova'yı Fransızlardan kurtardı, bağımsızlığına kavuşturdu. Osmanlılara karşı kurulan, Venedik, Papalık, Malta, İspanya, Portekiz devletlerinin donanmalarının katılmasıyla meydana gelen birleşik Avrupa donanmasının başına getirildi, fakat komuta ettiği donanma Preveze'de Barbaros komutasındaki Osmanlı donanmasına yenildi.


Vikipedi
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi





BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 5 Aralık 2015 19:20 Sebep: İç başlık
Biyografi Konusu: Andrea Doria nereli hayatı kimdir.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Mayıs 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Andrea Doria
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Andre Dorya'nın Agnolo Bronzino tarafından Deniz tanrısı Neptün'e benzeterek yapmış olduğu tablosu

433px Angelo Bronzino 048

Andre Doria (30 Kasım 1466 - 25 Kasım 1560) Preveze Deniz Savaşında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanmasıyla savaşan Haçlı donanmasına komuta etmiş Cenevizli amiraldir.

Cenevizli Oneglia Prensliği ailesinin bir ferdi olarak 30 Kasım 1468’de Oneglia’da doğdu. Her ikisi de Doria ailesinden gelen Andrea Coeva ve Maria Caracosa’nın oğluydu. Annesinin ölümünün ardından 19 yaşındaki genç Andrea Roma’ya gönderildi. Ailenin daha eski bir kolundan gelen akrabası Dominik Doria Papa VIII. Innocent’in emrindeki papalık muhafız birliğinde yüzbaşıydı. Burada, bütün askeri talimlerdeki üstün başarısı dolayısıyla hızlı bir şekilde yükseldi. Terfi etmesi kararlaştırılmıştı. VIII. Innocent ölmemiş olsa rütbece belki de akrabasını geçecekti. Innocent’in halefi VI. Alexander Doria ailesinin bu kadar iddialı olmasından hoşnut değildi. Genç Andrea böylece Dominik’in tavsiyesine uyarak askeri kariyer isteyen asillerin başvurabileceği en iyi okul olarak kabul edilen Dük Urbino’nün sarayına başvurdu. Urbino’nun sarayında biraz zaman geçiren Andrea, prens hiçbir bir zaman savaşmadığından kazanılacak bir zafer de olmadığı için yolunu başka şekilde çizmeye karar verdi.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

10 Haziran 2012 / Jumong Sanat ww
23 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Müzik ww
2 Haziran 2013 / Jumong Sinema ww
4 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww
7 Haziran 2015 / Safi Edebiyat ww