Arama

Enver Aysever

Güncelleme: 25 Şubat 2013 Gösterim: 3.871 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
25 Şubat 2013       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Enver Aysever
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Enver Aysever, (d. 1971 İstanbul) Türk tiyatrocu, televizyon program yapımcısı, sosyolog, politikacı ve Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi yazar.
Sponsorlu Bağlantılar
envera
Hayatı
1971'de İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Doğuş, Yeditepe ve Arel üniversitelerinde dersler verdi. Bir yıl CHP PM üyeliği de yapan yazar, evli ve bir çocuk babasıdır.

Tiyatro Çalışmaları
Enver Aysever, lise yıllarında amatör olarak tiyatro ile ilgilenmeye başladı. 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başlamadan hemen önce "Durdurulmuş Zamanın Fotoğrafı" adlı ilk profesyonel oyununu yazdı, sahneye koydu ve oyuncu olarak yer aldı. Oyunun provaları Galatasaray Lisesi'nin jesti sayesinde okulun Tevfik Fikret tiyatro salonunda gerçekleştirilebildi. İlk gösterimleri Beyoğlu Tünel semtindeki Baro Han adlı iş hanında bulunan tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Kurucusu olduğu Tiyatro Çisenti adlı tiyatro topluluğunda uzun yıllar yazar, yönetmen, oyuncu ve sanat yönetmeni görevlerini yürüttü. "Renkler ve Günce", "Yağmurla Gelen Yüzler", "Yabancı'da Camus", "Açık Evlilik", "Dilekçe", "Frankie and Johnny", "Bir İstanbul Masalı", "Şimdi Yaşa Sonra Öde" gibi oyunların yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendi. Atilla İlhan'ın şiirlerinden yararlanarak "Ne Kadınlar Sevdim" adlı oyunu yazdı ve sahneye koydu. Sonraki yıllarda çocuk oyunları yazmaya yöneldi. "Bebişler Karnavalı", "Renkler Cumhuriyeti", "Beyaz Dişler Ülkesi", "Güneşi Güldüren Soytarı", "Kakaolu Olsun", "Yaşamak Güzel Arkadaşım" adlı çocuk oyunları bu döneme aittir.

Yazın Çalışmaları
Yazdığı çocuk oyunlarını "Çocuk Oyunları 1" adlı bir kitapta topladı. "Geç Kalmış Romantik" adlı bir öykü kitabının ardından, Bir An Bin Parça adlı bir roman yazdı. Bu romanı ile 2006 Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi oldu. Ayrıca "Nasıl Yazar Olunur" ve "Yaralısın Türkiye" adlı deneme kitaplarını yazdı.
Bir yandan çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. Finansal Forum, Varlık, Gösteri, İnsancıl, Cumhuriyet ve Birgün gazete ve dergilerde makale, deneme ve araştırma yazıları yayınladı. Televizyon Gazeteciliği ve Sahne Sanatları dersleri verdi. Remzi Kitap gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı ve başyazıları kaleme aldı. Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde Ayın Güncesi adı altında halka açık kültür ve sanat tartışmaları düzenledi. Doğuş Üniversitesi'nde yazarlık atölyesi çalışmalarında bulunmuştur ve hâlen Kültür Sanat Yönetmeni görevini yürütmektedir.

Televizyon Programcılığı
TV8’de “Lacivert”, NTV Radyo’da “Kurşun Kalem” adlı edebiyat programlarını hazırladı, sundu. TV8 "Haber Aktif" programının içinde "Yazın Aktif" köşesinin sürekli konuğu olarak yorum ve eleştiriler yaptı.
2007 yılından itibaren Skytürk televizyonunda Sky Türk televizyonunda "Aykırı Sorular" adlı siyasal tartışma programını hazırlayıp, sundu. Yine Sky Türk televizyonunda, aralarında Kemal Kılıçdaroğlu, Dengir Mir Mehmet Fırat, Şaban Dişli ve Metin Karakaş'ın katıldığı tartışmaların da yer aldığı "Ayrıntılar" adlı tartışma programını da hazırlayıp yönetti. Aynı televizyonda “Siyasal Analiz”, “Sokağın Sesi”, “Üç Soru İki Yorum”, “Zamana Karşı” adlı programları hazırladı, sundu ve yorumcu olarak görev aldı. Kanaltürk televizyonunda “Gündem Demokrasi”, “Ters Cephe”, “Pazar Politika” programlarında yorumculuk yaptı.
2011-12 sezonunda CNN Türk televizyonunda “Dört Bir Taraf” programında Altan Öymen, Nazlı Ilıcak ve Nagehan Alçı ile birlikte yorumcu olarak yer aldı. Aysever, CNN Türk'te "Aykırı Sorular" adlı programı hazırlayıp sunmaktadır.
Bir süre, Cem Vakfı'na yakın olan Cem TV kanalının yayın danışmanlığını yaptı.

Siyasi Çalışmaları
Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanı seçilmesinden sonra yaptığı davet ile aktif siyasete atıldı. Aysever, o dönemde hem yazılı basında hem televizyonda gazeteciliğe devam etmekteydi. CHP Parti Meclisi'ne seçildikten sonra bu iki görevin bağdaşmayacağını belirterek 13 Nisan 2010 tarihinde Birgün gazetesinden ayrıldı.Aysever, adaylıkların belli olmasının hemen ardından 11 Nisan 2011 tarihinde, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün gibi sağ görüşlü isimlerin adaylığına tepki göstererek CHP'deki bütün görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.


BirGün Gazetesi'ndeki Veda Yazısı
Alıntı

Geçen gün BirGün imzalı bir yazı kondu gazeteye. Beni ilgilendiren metnin bütünü değil. Hemen girişi. Yazı benim liberal cemaatle ilgili satırlarıma yönelik baskılara karşı bir açıklama niteliği taşıyordu. Ancak öyle bir açıklama olmuş ki, artık benim bu gazetede kalıcı olmam söz konusu değil. Yazıda bana yönelik ‘cinsiyetçi ve totalcı dil’ değerlendirmesi yapılmış. Demek ki BirGün gazetesi bu türden ayrımcılık yapan bir adama yazı yazdırmış bugüne dek ve yanlış yapmış... Öyleyse bana da eyvallah demek düşer.
BirGün’e olan inancım gereği bir kaç soruma yanıt alarak elveda demek istiyorum.(Eğer bir adama böyle suçlama yapılıyorsa hem onun geçmişinden kuşku duymak gerekir, hem de sorularına yanıt vermek...)

SORULAR;

1- Gazetenizde yazmaya başladığımdan beri ülkedeki sosyalist hareketin, demokratikleşme taleplerinin dillenmesi aşamalarında hangi cinsiyetçi, ayrımcı yazımı, tavrımı gördünüz?
2- 12 Eylül faşizmini belgesel olarak çeken sevgili Cahit Akçam ve arkadaşlarının özenli çalışmasını ekrana taşıma sürecinde eşitlik, kardeşlik ve özellikle Kürt çocuklarına yönelik hangi zaafıma rastladınız? (O belgeseli yayınlamak, o kişileri ekrana çıkarmak ve ses olma becerisini göstermek yeterince değerlendirme olanağı sağlar zaten..)
3- Gazetemiz yazarlarını ekrana taşıdığım zamanlarda, zorlu yayıncılık süreçlerinde özgürlük dışı/ayrımcı/toptancı en ufak bir tutumumu gördünüz mü?
4- Söz konusu olan yazımı okuduğunuzda yazıda eleştirilen konularda, beni eleştirenlerin dikkat çektiği türden faşist bir tutum takınacağımdan en ufak bir kuşku duydunuz mu?
5- Gazetemizin okurları, BirGün adına düzenledikleri kampanyada beni aralarında görmek istemişlerdi. Görev bilip gittiğimde, okur gözünde ve yönetim açısından gazetenin çoğulcu, demokrat, solcu algısının dışına taşan herhangi bir davranışıma rastladınız mı?
6- O yazıyı bahane edip, esasen BirGün’e saldırmak isteyen büyük bir çevrenin olduğunu bildiğiniz halde, nasıl olup da bu baskılara direnemediniz? Makul eleştiri ölçülerini aşan bu saldırılara niçin boyun eğdiniz?
7- Reha Mağden öykü yarışmasında faili belli bir büyük etik sorun yaşanmışken, o şahsı okura deşifre etmeyecek kadar duyarlı davranmayı başarabildiğiniz halde, salt bir yazıdan ötürü gerçekleşen liberal linç kampanyasında niçin dengeli bir tutum takınmadınız?
8- Samimi okurların da, sizin de, kimliğimi gayet iyi bildiğiniz halde benim cinsiyetçi, otoriter bir tutumda olduğum savlarına inanmış gibi görünüp, buradan ayrıldığımda vicdanen rahat olacak mısınız?
9- Twitterci, facebookçu, blogcu, yani internet dedikocusundan öte yaşamda hiçbir etkinliği olduğunu tahmin etmediğim kişilere kulak asarak özgür yayıncılık yapılacağına inanıyor musunuz?
10- Yukarıdaki soruların yanıtlarından kuşku duymuyorum elbette. Hal böyleyken birileri kendini yargıç ve bilgiç yerine koyarken siz de onlar gibi davranarak yanlış yapmadınız mı?

ÖZLÜ OKUR YAKLAŞIMI
Yaygaracılar dışında pekçok okurun varlığını gelen e-maillerde hissettim. Destek olanlara teşekkür ederim. Bir hanım; “Sizin söz ettikleriniz 1 Mayıs’larda biz dayak yerken, bu anı kaçırmamalıyım diye fotoğrafımızı çekenlerdir.” diye durumu özetlemiş. Üstüne diyeceğim birşey yok. Kendimi o okurlara emanet edip ayrılıyorum. Arkamdan dedikodu yapmaya izin verilirse eğer, eminim onlar gereğini yapacaktır.
Burada çok dost edindim. Dostluğum ve okurluğum sürecek.
Hoşça kalın.

NOT: Gazeteyi bırakmamam için bana öğüt veren yazar dostlara da teşekkür ederim. Ancak o yazı orada durdukça ve çok şükür sicilim ortadayken yüzsüz biçimde yazmaya devam edemezdim. Söyleyecek sözümüz tükenmedi elbet ama hem kendime saygıdan hem de BirGün’e zarar vermemek için gidiyorum. Umarım koşullar değişir, yine buluşuruz. Buna BirGün okuru ve editörlerin yanıtları yön verecektir.




Biyografi Konusu: Enver Aysever nereli hayatı kimdir.
theMira

Benzer Konular

26 Eylül 2016 / KisukE UraharA Siyaset tr
18 Eylül 2012 / KisukE UraharA Sinema tr
7 Eylül 2011 / KisukE UraharA Edebiyat tr
9 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
11 Mart 2010 / _KleopatrA_ Siyaset tr