| | #1 (mesaj-linki) |
Medal of Honour Vanguard Medal of Honour Vanguard ![]() GİRİŞ Bilmem farkındamısınız , birkaç yıldır EA(Electronic Arts) oyun dünyasında tekel olma yolunda ilerliyor. Büyük bir firma olarak küçük firmaları yutuyor. Küçük firmaların yetenekli elemanlarını bünyesine katıyor. İşine yarayanları kullanıyor veya kullanmaya çalışıp başarılı elde etmeye çalışıyor. Sonuç olarak isimsiz olarak adlandırılan firmalarda çalışan bir avuç yetenekli oyun yapımcısı bu devasa panzerin paletleri altında eziliyor. Konumuz elbette bu veya benzeri firmaların oyun dünyasındaki politikaları elbette değil , konumuza dahil olan bölümü bize yansıması. Neden böyle bir giriş yaptığımı oyun hakkında yorumlarımı yaparken daha iyi anlayacaksınız. ![]() GELİŞME Açıkçası bu oyunu beklerken çok umutluydum. Çünkü yakın zamanda Call of Duty 3 çıkmış ve beklentilerimizi üst seviyeye çıkarmıştı. Konsollarda FPS oynanabilmesi mümkündü. Ve EA efsanenin geri geleceğinden bahsediyordu. Bunca gelişmenin yaşandığı bir ortamda gerileme olurmuydu hiç. Ayrıca beklerken EA’nin yaptığı reklamlarda etkili olmuştu ; bir paraşütçünün II. Dünya savaşında yaşadığı operasyonları konu edineceğinden uçaktan atlamaların bol olacağından bahsediyordu ve reklamlarında operasyon haritasını gösteren resimler beni acayip gaza getirmişti. Oyun çıktığı gibi hemen cd’yi aldım bende… Oyunumu konsoluma yerleştirdikten sonra klasik EA logosunu kafamıza vurdu ve videolarla oyun başladı. Bu videolardan pek bir beklentiniz olmasın. Bence gayet özensizce hazırlanmış tarihi videolar. Menüde de ekstra videolar ödüller falan beklemeyin. Oyun size ekstra bir şey vermiyor. Oyunu bitirince saolsunlar sadece bir credits koymuşlar. O yüzden yeni bir şeyler açılır mı diye kasmayın fazla. ![]() Bu bölümü parantez içine kabul edin Medal of Honour PSone için çıkmış , gördüğü yoğun ilgi ve doldurduğu cepler PC’ye de aktarılması için gerekçe olmuştu. PC’deki versiyonu aynen PSone’daki gibi yeniliklerle dolu ve ağzımızı açık bırakıcı nitelikteydi. Çıkan ek paketler ve PSone’daki 2. oyunda gayet iyiydi. Şimdi o zamandan bu zamana baktığımda karşıma ileri giden bir oyun yerine geriye giden bir MoH gördüm. Bu tamamen EA’nin oyuncuları para makinesi gibi görmesi ve “ne verirsem yer onlar” mantığından kaynaklanıyor. Aceleci ve özensiz oyunlar EA’nin oyunlarının ortak noktası olmaya başladı. Bundan sonra ben de oyun alırken eğer EA ise iki kere düşüneceğim. Oyunumuz Keegan adlı paraşütçünün katıldığı operasyonları konu ediniyor. Husky,Market Garden,Varsity adlı operasyonlarda cephenin gerisine atlayıp savaşıyoruz. Her bölüm uçaktan atlamamız ile başlıyor ve yaklaşık 3 alt bölüm ile devam ediyor. Bu bölümlerin kısalığı ve azlığı MoH’ı çok kısa bir oyun haline getiriyor. Hem de tahmininizden de kısa! İyi bir oyuncu bir günde rahatlıkla bitirebilir. Oyunda oyuncuyu zorlayıcı tek etmen save olayının sadece bölümlerde olması. Yani işiniz çıkıp oyunu yarıda bırakırsanız o bölümü en baştan oynamak zorundasınız. Oyun içinde de aralarda checkpoint noktalarından başlamanız sizi çok fazla yoruyor. Yani checkpoint aralığı fazla olan bir bölümde öldüğünüz zaman tekrar en başa dönüyor ve sinirleniyorsunuz. MoH’un grafikleri hakkında yorum yapamıyorum. Nedeni ise bazen sizi şaşırtacak derecede güzel manzaralar ve ışık efektleri ile karşılaşırken bazen de yıllar öncesinin bir oyununu oynuyormuşçasına yetersiz grafikleri ile iniş çıkışlarla dolu bir oyun. Takım arkadaşlarınızın dokuları ve hareketleri de özensiz. Sadece görüntüleri değil kafaları da boş bu elemanların. Sizinle birlikte savaşan adamlar sadece saçma sapan dolaşıyorlar. Oyunu bitirdim ve takımımdaki hiçbir adam bir alman bile öldürmemişler idi. Bunun nedeni ateş etmemeleri değil elbette deli gibi ateş ediyorlar ama mermileri etkilemiyor. Yediye yedi çarpıştığınız bir durumda yedi Alman’ı da sizin öldürdüğünüzden emin olabilirsiniz. MoH eski oyunlarındaki geleneği sürdürmüş ve kan efekti oyuna eklenmemiş. Bu size ne kadar etki yapar bilmiyorum ama ben oyunun gerçekçiliğine kocaman bir darbe vurduğunun inancındayım. ![]() SONUÇ = HİÇ Oyunun yapısı sizi hata bulmaya zorluyor çoğu zaman. Mesela benim en çok sinir olduğum olaylardan biri şuydu ; görevimizin sonlarına doğru bir binaya girdik. Komutanımız dışarıda Almanların olduğunu ve gruplar halinde gitmemizi söylüyordu bana da grupların nasıl dağılacağından bahsediyordu. Ama işin esası acı kısmı ; ben bana dönüp konuşmasını beklediğim komutanın odanın boşluğunda zaten ölmüş olan arkadaşlarıma ve çok uzaklarda bulunan bana taktikler vermesiydi. Bunun üzerine , benim yüzüme bile bakmayan komutan içimi ateşlere verdi ve ben de intihar için en kolay yol olan Almanların arasına attım bu üzüntüyle kendimi. Oyunun sesleri bu oyuna göre gayet iyi. Patlamalar ve bağırışlar iyi kayıt edilmiş temiz sesler. Fakat Thompson’un ve M1 grand’ın sesi mantar tabancasını hatırlattı bana. BU SAVAŞ BİTER Sonuç olarak bu oyunun hiç mi iyi bir yanı yok. Bence maalesef yok. Ama 2. dünya savaşı oyunlarının delisiyseniz hepsini oynuyorsanız ve uçaktan atlamaya meraklı gençlerseniz bu oyunu satın alabilirsiniz. Ancak sizi uğraştıracak zekice düşmanlar ve takım arkadaşları olan bir oyun arıyorsanız Medal of Honour Vanguard’dan uzak durun ve hala konsollarda kralın Call of Duty 3 olduğunu bilmeye devam edin. Oyun yapımcıları sözlerim size! Bundan sonra yenilik getirmiyorsanız birbirinin kopyası II. Dünya savaşı oyunları yapmayın. Yapmaya devam ederseniz meşe odunum var ve sizi Normandiya kıyılarına kadar kovalayacak bir sürü arkadaşım var. Ve emin olun o kadar çok II dünya savaşı oyunu yaptınız ki sayenizde Fransa’nın mahallelerini ezbere bilir olduk. Kolay kolay kaybolamazsınız oralarda. Hadi bakayım yıkılın şimdi karşımdan. | |
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| |||||
| vBulletin®, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd. ~ SEO by vBSEO ©2008, Crawlability, Inc. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||