| | #1 (mesaj-linki) | |
| Silent Hunter 4: Wolves of the PacificDenizlerin karanlık efendileri yeniden geri döndüler ![]() Denizaltılara karşı her zaman bir ilgim olmuştur. Gerçekten harika aletlerdir. Savaş için, araştırma için, kurtarmak için birçok amaç uğrunda kullanılabilirler. Okyanusun derinliklerine inenlerden, nükleer enerjiyle çalışanlar birçok çeşidi vardır. Yeri gelir uzaktaki bir hedefe su altından roket dahi atarlar, yeri gelir bilimsel araştırmalar için yol açıcı olurlar. Tanklarla beraber sevdiğim en güzel aletlerdir denizaltılar. Ama içlerinde her zaman ilgi noktam olanlar, belli bir dönemde belli bir tarihte vardı. Atlantik okyanusunun karanlık engin sularında yol alır, oldukça korkulurdu. Evet, aklınızda ilk şık belirmiştir yani “U-Boot”. U-Boot’lara bu kadar yakın olmamın iki ana noktası vardır. Birincisi denizaltılara olan genel ilgim, ikincisi ise beni oldukça derinden etkileyen “Das Boot” filmi. Hatta Das Boot bana göre şuana kadar çevrilmiş en iyi denizaltı filmidir. 2. Dünya Savaşı’nda bir Alman U-Boot’nun başından geçenleri, neler çektiklerini anlatmıştır. Bulursanız kesinlikle izleyin. Beni oldukça derinden etkilemişti. Bunların üstüne tabii ki alanında oldukça iyi bir seri olan Silent Hunter gelirse, hiç kaçırmam direk oynarım. Efsane seri Uzun süredir gönlümde oldukça geniş yer bulan Silent Hunter serisi, benim en favorilerim arasındadır. Birincisiyle güzel bir giriş yapan seri, ikinci oyunuyla çıtayı yükseltmişti. Geliştirilen grafikleriyle göz doldurmuştu. Ama bana göre serinin en iyisi olan Silent Hunter 3’le beraber ciddi anlamda zirveye ulaşmıştı. U-Boot’lara olan düşkünlüğüm yüzüne Silent Hunter 3’le oldukça haşır neşir olmuştum. Oyun ilk çıktığında hataları vardı. Ama zamanla bunlar kapatılmıştı. En sevdiğim yanı ise SH (Silent Hunter) serisinin editör desteğiydi. Bu editörle farklı görevler yapmak mümkün oluyordu ki, özellikle www.subsim.com adresinden çekilebilen modlarla oyun şekilleniyordu. Özellikle konvoylara yapılan saldırıları hiç unutamam. Saatler boyunca Multiplayer’dan başka oyuncularla beraber konvoy saldırısı düzenlediğimizi, uzun süren bu çarpışmaları asla unutmam. Tabii ki aradan bir süre geçti ve Silent Hunter 3’ü yedim yuttum. Benim asıl derdim yeni oyundu. Ubisoft bu konuda benim gibi düşünenleri kırmadı ve oyunu duyurup, piyasaya da çıkardı. ![]() Bu sefer Atlantik okyanusunu, Kuzey denizini geçiyoruz. Alman cephesinden daha uzaklara Pasifik Okyanusu’na gidiyoruz. Japonlar ve Amerikalılar arasındaki çarpışmada başrol oynayacağız. Fakat oyunda takıldığım ilk nokta burada oldu. Japon tarafını seçemiyoruz. Bu yüzden Japon denizaltılarıyla oynamayı unutun. Sadece Amerikan tarafı ile oynayabiliyoruz. Amerikan tarafında dört farklı denizaltı tipi bulunuyor, bunlar; Tambor, Gato, Salmon ve P sınıfı olarak belirlenmiş. Şimdiden söyleyeyim, Amerikan denizaltıları U-Boot’lara göre daha ağır kalmış. Manevra kabiliyetinde U-Boot’lar daha keskin ve daha hızlı manevra yapıyorlardı. Ama Amerikan denizaltıları daha yavaş sanki, şahsen bana öyle geldi. Kolay menüler ve hatalar Diğer Silent Hunter 3’ü oynayanlara yabacı gelmeyecek bir menü var. Gene müze kısmı, kariyer, tek görevler, alıştırma yapma kısımları bulunuyor. Eğer seriye yeni başladıysanız kesinlikle alıştırma kısımlarını oynayın. Denizaltının temel komutları, kaç Knot’la (Bir deniz mili 1852 metre) gitmesi gerektiği, manevralar, periskop derinliği, torpido saldırısı, konvoy saldırısı vs… her türlü ayrıntıyı ilk alıştırma kısımlarında öğrenebilirsiniz. ![]() Alıştırma bölümleri de dahil, oyunun asıl kariyer kısmı ve görevlerde belli bir zorluk derecesi seçmek zorundayız. Realism’ten düşük, orta veya yüksek seviye zorluk derecesini ayarlayabilirsiniz. İsterseniz kendiniz “Custom” olarak da bunu yapabilirsiniz. Zorluk seviyesinde birçok seçenek yer alıyor ki; limitli pil, limitli yakıt, sayılı torpido vs… birçok ayrıntı var. Eğer daha önceden benim gibi seriyi oynamışsanız ve kısaca gerçekçilik istiyorsanız, direk olarak zorluk seviyesini en yüksek yapın. İnanın oyunun zevki böyle çıkıyor. Zaten gerçek denizaltılarda limitsiz yakıt filan yok. Gene de ilk başlayanlar, alıştırma görevleri sonrasında “Düşük” seviyeye alıp oynasınlar. Silent Hunter 4 aslında ikiye ayrılıyor. Birincisi yama yüklendikten önceki hali, ikincisi yama yüklendikten sonraki hali. En iyi ben size başımdan geçenleri şöyle güzelce özetleyeyim. Silent Hunter 4’ü ilk kurduğunuz zaman aynı üçüncü oyundaki gibi hata bekliyordum. Tabii ki program hataları, grafik hataları, oyun sisteminde bazı eksiklikler olabilirdi. Ama bunların derinsel bir manada olacağı aklıma gelmemişti. İlk dikkat çeken hata sonardaki ve radardaki bozukluk. Sonar ayarları çalışmıyor. Ancak periskop seviyesindeyken çalışabiliyor. Senaryo gereği radar Singleplayer’da bir şeyler buluyor. Ama iş Multiplayer’a düştüğü zaman tık yok. Gelelim diğer başka kısımlara daha oyunu direk yüklediyseniz, bazı zamanlar yaptığınız görevin kabul edilmemesi gibi garip bir durum ortaya çıkabiliyor. Ama oyundaki bana göre oynanışı da en çok etkileyen faktör hız problemi. Silent Hunter 4’ün çok büyük eksilerinden biri. Bu problem yüzüne hatta bir tablo yapılmış. Bu tabloya göre manuel olarak hesaplama yapılıp, ona göre taktik yapılıyor. Hız problemi yüzüne hedefleri kaçırma imkanınız olabilir. İyi ayarlamak ve hesaplamak lazım oluyor. Yamayla beraber bu problemlerin bazıları düzeliyor, fakat hız konusunda gene ufak sıkıntılar var. Bu yüzden oyun için yayınlanan yamayı indirip, her şekilde kurmanızı tavsiye ediyorum. Kritik noktalardaki hataları düzeltiyor. Yamayla da aslında tam olarak işler bitmiyor. Sonardaki problemler aynen devam edebiliyor. Ayrıca ses efektlerinde bazı problemler var. Saat ve zaman kısmında da hatalar devam ediyor. Kısaca 1.1 yaması bazı hataları düzeltmesine rağmen, halen oyunda hatalar mevcut. Bu yüzden 1.2 yaması oldukça kritik güncellemeler yapacak gibi. Zaten 1.1 yaması oyunun piyasaya çıkışıyla beraber, hemen indirilmeye sunuldu. Ne olursa olsun yükleyin oynayın. Birde Subsim forumlarında da bahsedilen bir noktayı da açıklayayım. 1.1 yaması ile beraber oyundaki bir koruma sistemi de aktif oluyor. Eğer illegal yollardan oyunu çalıştıracak olursanız, 3 boyutlu olan tüm denizcileriniz 2 boyutlu hale geliyor. Değişiklikler Artık denizaltındaki adamlarımıza tıklanmıyor. Şahsen ben bu durumu yadırgadım. Eskiden adamlarımıza tıklardık ve onlara emir verebilirdik. Bunun yerine artık kısa yol tuşlarından veya menüden yararlanmanız lazım. Kısa yollar önceki oyunlarla aynı, zaten ezberlemişseniz sorun yok. Menü Silent Hunter 3’e göre biraz daha derli toplu duruyor. Üçüncü oyunda ekranın solunda yer alan gizli menü ve harita kısımlarında sağ üstte yer alan menüden pek memnun değildim. Üstlerine geldiğiniz zaman saklandıkları yerden çıkarlardı. Ama Silent Hunter 4’te bu durum daha kolay geldi bana. Menü tamamen ekranın altında yer alıyor ve oldukça kullanışlı. Manevra açısı, derinlik göstergesi, ne kadar hızla gidilmesini ayarladığımız göstergeler, sağ alt köşede biraz değiştilmiş şekilde duruyorlar. Harita kısımlarında kullandığımız simgesel pergel, silgi, kalem vs… onlarda hemen haritanın sol altında yer alıyor. Kullanımları ve erişimleri rahat olmuş. ![]() Yapımdaki görevler Silent Hunter 3 ile aynı seviyede ilerliyor diyebilirsiniz. Bir yere gidip gelme, gemiyi batırma, saldırı yapma vs… gibi klasik şeyler dışında keşif yapmak gibi değişiklikler var. Aslında Silent Hunter 3’teki dinamik Campaign devam ediyor. Hem de daha dolu ve değişikliklerle beraber. Ama bazı zamanlar oyun sapıtabiliyor. Yaptığınız görevi kabul etmemesi dışında, yalan yanlış uyarılar verebiliyor. Mesela bir tane ticaret gemisi var diye deniliyor, ama olay mahalline gittiğinizde gemi yerine yeller esiyor yada farklı bir şey çıkıyor. Oyun ilk çıkmadan önce övülen “Dinamik radyo” özelliği oldukça hoş bir ayrıntı. En başlarda Washington frekansı var. Radyodan en başlarda pek bir tını gelmiyor, ama ilerleyen zamanlarda ilginç oluyor. Silent Hunter 3’ü grafiksel anlamda çok beğenirdim. Ama Silent Hunter 4’ü görür görmez cidden elim ayağım birbirine dolandı. Özellikle deniz efekti feci yapılmış. Dalgalanmalardan tutun da, değişen hava koşullarına verdiği tepkiye kadar süper. Gemicilerin modellemeleri her zamanki gibi harika yapılmış. Denizaltılara değinemiyorum bile. Çünkü gerçek modellemeler alınıp, direk oyuna konulmuş. Deniz içinde dolanan yosunlar gibi artık ayrıntılarımız bulunuyor. Yine güzel ayrıntılardan biri, eğer “Free Camera” açısına geçersek, deniz içine girip çıktığımızda ekran suyla damlalarıyla kaplanıyor. Eskiden böyle bir ayrıntı yoktu. Düşman modellemeleri, iyice dibine vurdurulmuş ışık oyunları, güneşin denizdeki yansıması, değişen hava, yıldızların görünüşü vs… grafikler cidden harika. Seslerde aynı şekilde aslında sayılabilir. Ama menüde çalan, atmosfere giden harika müzikle beraber profesyonel seslendirmeler yer alıyor. Yalnız tek sorun 1.1 yamasında olan bir ses problemi. Ama bu kesinlikle ikinci yamada giderilecektir. Bu problem kafaya takılmaz diyemiyorum, çünkü denizaltılardaki her türlü sesi duymak istiyorum gibi bir manyaklığım var. O mekanikler içinde seslerde de problem olmamalı. Aslında genel manada yok, sadece o ufak hata. ![]() Düşmanlar önceki oyunlardan daha gelişmiş. Yerinizi bulmak için her taktiği yapıyorlar. Atılan su bombalarıyla adamın canını okuyorlar. Genel olarak yapay zekayı ben başarılı buldum. Ama arada sırada yapay zeka tutukluk edebiliyor. Silent Hunter gizleri ve mükemmel sonuç Radarda çıkan Smile düşmanlar Oyun içinde bazı ilginçlikler var. Mesela bazı zamanlar gelen mesajlarda antika şeyler yazılabiliyor. Meksika’nın Almanya’ya savaş açması iddia edildiği gibi. Nael Stevens adına yapılmış Stevens marka kronometre, radar üstünde gözüken Smile ikonları gibi oldukça ilginç gizlilikler var. Texture arasında çıkan bir U-Boot resmi gibi daha pek çok şey bulunuyor.Silent Hunter 4 aslında güzel bir oyun. Tamamlanmadan piyasaya sürülmüş gibi bir hali var. Bu yüzden oyunda hatalar mevcut, ama bunlar gelecek yamalarla ve mod üstatları sayesinde kapanacaktır. Birde yapımın sistem ihtiyacının yüksek olduğunu belirteyim. Grafikleri açıp rahatça oynamak için 256 Mb ekran kartı, 3 Ghz işlemci ve 2 Gb ram olması lazım. Zaten simülasyon oyunları illaki yüksek sistem isteyecektir, bu türü benim gibi sevenler de bu derde katlanacaklar. Başarılı Multiplayer modu, harita editörü, grafikleri, gizlisi saklısı, tuzu biberi hatalarıyla Silent Hunter 4 kaliteli bir oyun. Oynanmayı hak ediyor. | |
|
| | #2 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific
arkadaşlar silent hunter 3 serial lazım heryerde aradım bulamadım lütfen bilen varsa sölesin | |
|
| | #3 (mesaj-linki) | |
Emegine Saglık Bravo
| |
|
| | #4 (mesaj-linki) | |
Ben 1.1 yamasını yüklemek istiyorum fakat olmuyor. Bu hatayı veriyor: The setup has detecdet that no version of Silent Hunter 4 Wolves of the Pasific is installed. This uptade requires that a previous version of the application be installed. Yardım ederseniz sevinirim. | |
|
| | #5 (mesaj-linki) | |
| Cvp: Silent Hunter 4: Wolves of the Pacificversiyon farkını hesaba katıp da dene... versiyon 1.1 se, direk 1.2 ye çıkmaz, iki patchini de yükliceksin.. bak bakalım arada başka patch var mı? | |
|
| | #6 (mesaj-linki) | |
arkadaş başka patch derken anlamadım ARKADAŞ BAŞKA PATCH WAR MI DERKEN ORASINI ANLAYAMADIM BEN LÜTFEN YARDIM? Son Düzenleyen Misafir; 25-09-2009 @ 20:37. Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi | |
|
![]() |
| Etiketler |
| hunter, pacific, silent, wolves |
| silent hunter 4 turkce yama, |
Silent Hunter 4: Wolves of the Pacific Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Björk - Hunter | RoSSoRoSe | Yabancı Şarkı Sözleri | 0 | 01-08-2008 11:22 |
| Sarah Connor - One Nite Stand (Of Wolves And Sheep) | RoSSoRoSe | Yabancı Şarkı Sözleri | 0 | 14-06-2008 10:31 |
| My Chemical Romance - House Of Wolves | RoSSoRoSe | Yabancı Şarkı Sözleri | 0 | 13-05-2008 10:27 |
| Dido - Hunter | RoSSoRoSe | Yabancı Şarkı Sözleri | 0 | 12-05-2008 15:11 |
| Croc Hunter | Blue Blood | Flash Oyunlar | 0 | 28-03-2008 23:32 |