Arama

GTA 4

Güncelleme: 4 Nisan 2012 Gösterim: 90.323 Cevap: 20
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2007       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
gta4logoqy1
Birçok oyun severin merakla beklediği Grand Theft Auto 4 ile ilgili haberler yavaş yavaş su yüzüne çıkmaya başladı. Rockstar'ın ketumluğu alışılmadık bir durum değil, fakat söz konusu olan GTA 4 olunca her nedense biraz daha ağırdan almış görünüyorlar. Kulislerde oyunun teknik özelliklerine karar verme aşamasının çok uzun sürmesi bu duruma sebep olarak gösteriliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

GTA serisi genel olarak güzel grafiklere sahip olsada, çıktığı zaman ki en iyi grafiklere sahip oyun olma iddiası taşımadı. Temiz ve akıcı grafikler yapımcıların büyük önceliğiydi. Fakat bu durum GTA 4 te tersine dönmüş gibi gözüküyor. Screenshot'lardan ve oyunun yayınlanmış tek resmi trailer'ından anladığımız kadarıyla, GTA bu sefer grafik/görsellik anlamında ağırılığını koyacak. Yeni nesil bir grafik motoru R.A.G.E. ([Rockstar Advanced Game Engine] Table Tennis oyunundan kullanıldı), bilinen fizik motorlarına verilecek destek görsel olarak oyunun kalitesi hakkında ipucu veriyor. Ses ise GTA serisi için sorun olan bir konu değil zaten. Gerek ses efektleri olsun, gerekse seslendirmeler olsun, son derece profesyonel kadrolarca hazırlanıyor, herhangi bir problem olması pek ihtimal dahilinde değil. Müzik ise tamamı ile ayrı bir konu, GTA mevzûbahis olunca. Her zevke hitap eden birçok radyo arasından seçim yapmak bazen oyunu oynamaktan bile zor olabiliyor. Şarkıların tamamının da gerçekten "müzik" olması da cabası. Kısacası teknik olarak kuşku duymaya gerek yok.

Oyun GTA 3' te olduğu gibi, New York'un alternatif bir evrendeki birebir yansıması diyebileceğimiz Liberty City'de geçiyor. Bu sefer kahramanımız Niko Bellic (muhtemelen Sırp asıllı) isminde doğu Avrupalı bir göçmen. Bu da, artık kendi doğal ortamımızda değil, yabancı bir çevrede mafioso'luk yapacağız anlamına geliyor. Farklı bir tat katacağı kesin.

Oyun şimdilik sadece PS3 ve XBOX 360 için hazırlanıyor. Geçmiş deneyimlerimize dayanarak geçte olsa PC monitörlerimize de teşrif edeceğini söyleyebiliriz.

Son dakika eklemesi: yapımcılar oyunun XBOX 360 versiyonun PS3' e göre daha az içeriğe sahip olacağını açıkladılar. Sebebi ise XBOX'ın HDD bazlı kapasite sorunlarıymış. İlginç bir açıklama. Sony'nin bu işte bir parmağı olabilir diyor...

Grand Theft Auto IV Official Trailer

Grand Theft Auto IV ScreenShot
1185042249dl6
gta49ez294572067an1

RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
18 Mart 2008       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Grand Theft Auto 4 oyunseverler tarafından merakla beklen dursun; Rockstar Games reklam peşinde...

Sponsorlu Bağlantılar
Oyuncular-dünyası Grand Theft Auto serisinin dördüncü kısmı olan "GTA IV" ü beklerken Rockstar Games hiç durmadan reklam kampanyalarına devam ediyor. Brooklyn'de bir direğe asılmış ve üzerinde oyun kahramanı Niko Bellic'in resmi olan bri "Aranıyor" ilanını reklam olarak kullanıyor...

gtadv4

İlana göre Bellic, Hove Beach gece kulübünde meydana gelen silahlı çatışmayla bir ilgisi olduğu için aranıyor. Failin Doğu Avrupalı olduğu iddia ediliyor ki bu da aramayı yüzde 95 ihtimalle Hove Beach sakinleri ile sınırlandırıyor. Son olarak metin Bellic'in ilk görüşte hemen öldürülmesini tavsiye ediyor.

GTA IV dünya çapında 29 Nisan 2008'de Xbox 360 ve PlayStation 3 için çıkacak.

RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
GTA 4 oyunun öyküsü:

Oyun New York şehri baz alınarak modellenen Liberty City‘de geçmektedir. Günümüzde geçtiği Rockstar tarafından açıklanmıştır .Ana karakter Niko Bellic bir Romen ‘ dir. Tüm olay bu karakterin kuzeni tarafından tekrar New York’a çağrılmasıyla başlar. Kuzeni ona çok rahat bir hayat yaşadığını, çok parasının olduğunu, iki kızla yaşadığını, 15 tane arabası olduğunu söyler. Ancak Niko oraya gittiğinde kuzenini taksicilik yaparken bulur. Ayrıca kuzeninin mafyaya borcu olduğunu öğrenir ve istemesede bu olaylar onu yeniden eski hayatına sürükler..

GTA 4 Grand Theft Auto IV Official Trailer "Move up, ladies"


GTA 4 Screenshot
0201f63d3eoz70021f61fa3hu5
0161f6fa25vn5
0081f82ba0ql4
gta4original1f91729ph0
kutsal54 - avatarı
kutsal54
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
4 Nisan 2008       Mesaj #4
kutsal54 - avatarı
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
GTA 4
672743001qb0

324154003wb9

714373005jh0

425419006ho8

458257009jr1

100582012dg2

667403013hd1

kutsal54 - avatarı
kutsal54
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
14 Nisan 2008       Mesaj #5
kutsal54 - avatarı
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
blackfa0

4319gtaivscreenshottc5

4316gtaivscreenshotin0

4327gtaivscreenshotin1

4293gtaivmultiplayerfigxt9

4295gtaivmultiplayerhitld4

4302gtaivmultiplayerthejm5

4342gtaivraceab7

4341gtaivmultiplayerjp1

4345gtaivracebl2

4321gtaivscreenshotgv4

4298gtaivmultiplayerpunng4

4203gtaivmultiplayerscrii7

4240gtaivtrailerscreensio9

3823gtaivzk3

4229gtaivtrailerscreensab6

4301gtaivmultiplayertakmr3

4315gtaivscreenshotlp1

4290gtaivscreenshotspotis2

3892gtaivfm0

3804gtaivvs5
kutsal54 - avatarı
kutsal54
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
16 Nisan 2008       Mesaj #6
kutsal54 - avatarı
VIP ... GÜLBEN ERGEN FANS!
Bilardo oynanabiliyor
* Headshot sayesinde insanları tek vuruşta indirebiliyoruz.
* HUD (Head-up Display) sayesinde canımızı görebiliyoruz.
* Sniper türü silahlar modifiye edilebiliyor.
* Duvarlara sırtımızı yaslayarak kurşunlardan korunabiliyoruz.
* Oyunun haritası San Andreas’ın haritasının 3/4′ü:
* Niko NRG900 motosikletine bindiğinde kafasında otomatikman kask beliriyor. (Muhtemelen bütün bisikletlerde böyle olacak)
* Turuncu daireye adım attığımızda ara sahne başlıyor ama görevlerde gitmemiz gereken yeri kendimiz buluyoruz.
* İnternet kafeler bir iş bulmamıza imkan sağlıyor. Artı olarak, “Gamer Zone” mini oyunları oynamamıza da imkan sağlıyor.
* SWAT takımları oyunda yer alacak.
* Arabamızdan sadece Uzi türü silahlar ile değil pistoller ve shotgun gibi silahlarla da drive-by yapabileceğiz. (Eski bilgiler)
* Editörlere gösterilen ikinci demonun ismi, “Small Fish in a Big Pond” (Büyük Akvaryumdaki Küçük Balık)
Demoda girilen internet kafenin ismi Totally Wireless (TW@)
* Niko’yu herhangi bir kapıya doğru yürütürseniz elleriyle kapıyı açıyor. (San Andreas’taki CJ hatırlarsanız gövdesi ile açıyordu)
* Araba bagajlarına saklanabiliyoruz. Bagajlar sadece silahları koymamız için kullanılmayacak başka şeylerde koyabileceğiz.
* Can barı ekranda herzaman gözükmüyor. Silahlarımızı değiştirirken bir iki saniye ekranda beliriyor.
* Ayrıca insanlar kafalarının üstünde onları gösteren oklar taşımayacak.
* Star Junction (Times Square’in GTA IV’teki ismi ) mekanında gösterime sunulan bir film var ismi ise T.S Pirate at the Thespian Theatre, aynı zamanda Liberty Cameras adında bir kamera dükkanı var. Editörler Rottherdam’a giden yolda (Jacob’un yaşadığı yer) Bahama Mamas adında bir bar görmüşler.
* Ekranin sağ alt köşesinde bulunduğumuz sokağın ismi beliriyor. Demo gösterime sunulurken, Niko şu bölgelerden geçmiş: Presidents City, Chinatown, Lancet, Hatton Gardens, Middle Park East, Lancaster, Ruby Street, Cod Row, Denver Avenue, Exeter Avenue, Northwood, East Holland, Silicon Street, Quartz Street, The Triangle, Easton, Diamond Street and Calcium Street.
* Elinizi taksiye salladiktan sonra, binmek icin Y tusuna basmamız gerekiyor (Xbox 360). Kontroller henüz tam ayarlanmamış. Taksinin arkasina binip yolculuğun keyfini çıkarma sansiniz var. Kamera her beş sanİyede bir değişiyor, radyoyu kendiniz değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz yolculugu bir tusla gecebilir veya taksiciye 2 kati para vererek daha hızlı gitmesini sağlayabilirsiniz. Canınız sıkılırsa taksiciyle konuşabilirsiniz.
* Toplam aranma yıldızı eski GTA’lardaki gibi 6 yıldızdan oluşuyor.
* Arabaların içinde GPS sistemi var. GPS sayesinde ekranınızın sol alt köşesinde bulunan haritanızda sarı bir nokta beliriyormus. GPS sistemi gitmek istediğiniz yere yolunuzu kaybetmeden en kısa yoldan gitmenizi sağlıyor.
* Niko neredeyse herşeyin arkasına saklanarak kendisini kurşunlardan koruyabiliyor.
* Bazı görevlerimizde interneti kullanmamiz gerekecek. Niko internete neredeyse heryerden ulaşabiliyor.
* Niko ünlü bir avukat olan Goldberg’i öldürmesi gereken görevde aşşağıdaki resimde gördüğünüz internet kafeye gidiyor. İnternetten avukata bir e-posta yolluyor ve röportaj yapmak istediğini belirtiyor. Niko’yu birkaç saat sonra Goldberg’in sekreteri arıyor ve röportaj için yarın gelebileceğini söylüyor. Niko önce dükkana gidip şık bir takım elbise alıyor. Artık elbiselerimizi raftan seçip satın alıyoruz. Son olarak ise Niko silah satıcısı Jacob ile buluşup Karayipli arkadaşımız Jacob’un arabasının bagajından silahlarımızı satın alıyoruz. 1 gün geçtiğinde Niko ofise ulaşıyor ve Goldberg’i iki kaşının arasından vuruyor. Goldberg ölmeden önce şu sözleri söylüyor: “Silahlardan korkmuyorum çünkü silahlar can almaz, oyunlar can alır!”
GTA III’te de bulunan TW@ internet kafe: (Bu resim GTA LCS’den alınmıştır.)
- Eğer Niko aç ise taksici bizi restoranta götürecek, Niko yaralanırsa hastaneye götürecek. Yani heryere birkaç saniye içinde ulaşabileceğiz bu yüzden etrafta can aramamıza gerek kalmayacak.
- Multiplayer bölümüne telefonumuzdan ulaşıyoruz.
- Telefonumuz ile mesaj ve resim çekebilecek, telefon görüşmesi yapabilecek aynı zamanda telefonumuzu GPS olarak kullanabileceğiz.
- Polisler sizi ararken taksiye binemeyeceksiniz.
- Polisler haritamızda beyaz noktalar olarak beliriyor.
* Niko otobüs durağına geldiğinde ekranda bir icon beliriyor ve otobüs çizelgesini kontrol ediyoruz. Otobüse binerek yolculuk edebileceğiz, bence otobüs şöförüde olabileceğiz.
* Niko silahını çıkardığında ekrana siyah bir işaret geliyor ve kamera Nikonun omzuna yaklaşıyor. Nişan alma sistemi geliştirilmiş.
* Araba çalmak gizlilik gerektiriyor.
* GTA IV’ün ana müzikleri için Philip Glass görevlendirilmiş. Philip Glass trailerdaki müziğin sahibi.
* Niko insanların arasında yürürken Assains Creed’deki gibi onları iterek kalabalıktan sıyrılıyor.
* Arabaları çalarken birçok değişik animasyon görebileceğiz. Her seferinde değişik animasyonlar sayesinde oyun daha doğal gözükecek. Örneğin kenar bir mahallede Niko arabanın camını rahatça indirip arabayı çalıştırarak oradan uzaklaşacak ama şehirin göbeğinde polislerin bol olduğu bir yerde etrafına şüphe ile bakacak ve arabanın camını yavaşça kırıp etrafına iyice bakacak sonra ise tırsarak oradan uzaklaşacak
* Artık görevimizi işaret eden oklar veya daireler olmayacak açıklayayım:
Oyunun çok daha doğal gözükmesi en önemli etkenlerden. Artık binaya yükleme ekranı olmadan girdiğimiz için oyun çok daha gerçekçi olacak ve binaya girmeyi işaretleyen sarı oklar kaldırılmış.
* Her sokağa girdiğimizde o sokağın ismi ekranımızda belirecek.
* Rockstar Xbox 360 ve PS3 arasındaki farkı olabildiğince aza indirmeye çalışıyor. Oyun iki platformda da görsel olarak aynı olacak.
* Niko demonun bir bölümünde ATM’ye gidiyor ve ekranda para işlemleri beliriyor. Büyük ihtimal öldüğümüzde cebimizde olan paranın hepsi çalınabilecek bu yüzden paramızı bankalara yatırmalıyız. Bence Scarface ile benzer bir sistem göreceğiz.
* Yanımızdan araba geçerken arabanın içindeki herifin ne dinlediğini duyabileceğiz. Eğer SIXAXIS*’e ileride titreşim özelliği gelirse ses dalgalarını hissetmek çok hoş olacak (*: SIXAXIS Playstation 3 kolu)
* Arabaların sürüş sistemi çok geliştirilmiş. Eskisi gibi duvara arabamızı geçirmek yerine daha güzel sürmeyi tercih edeceğiz.
* Cep telefonumuzda “Conract” seçeneğini seçtiğimizde konuşacağımız kişiye: “Benimle şurada buluş” gibi emirler verebileceğiz.
* Tek kişilik modu Cooperative (arkadaşınız ile ilerlemeli oynamak) oynamak imkansız. Ama bilinmeyen birçok multiplayer mod için birçok Co-op mod olacak.
* “San Andreas Stories ile ilgili bir projeniz varmı?” diye sorulduğunda Dan Houser şu cevabı vermiş: “Şu an için öyle bir planımız yok, PSP için yeni bir GTA projesine başlamadık”
*Yeni kamera açıları (Dört farklı açıda değiştirilmiş.)
*Araba içi kamera modu sizi FPS görüş açısına getiriyor (Kaput üstünden görüyorsunuz ekranı.)
*Arabadayken ekranı 360 derece döndürebiliyorsunuz. Hatırlarsanız PS2′de bu özellik yoktu.
*Gece ve sabah hava koşulları karakterimizi her bakımdan etkiliyor.
*Gün boyunca araba ve insan sayısı artıyor. Geceleri ise azalıyor.
*Görevler yaptığınız zamana göre değişiyor.
* Şimdiye kadar onaylanmış araçlar:
o Trenler
o Otobüsler
o Yeraltı Metro sistemi
o Helikopterler
o Motosikletler
* Niko 35-40 yaşlarında.
* Önceden tutuklanmak ileride hayatımızı etkiliyor. İnsanlar bizi suç işlerken görürse bizi hatırlayabiliyorlar ve kaçıyorlar. Aynı şekilde polisler de bizi hatırlayabiliyor.
* Arabaların bagajlarını L1 ile açabiliyoruz. Büyük ihtimal bu özellik ile bagajımıza cesetler ve silahlar koyabileceğiz.
* Su yollarında sürat botu yarışları yapabileceğiz.
* Niko çok yetenekli direklere, duvarlara tırmanabiliyor, yangın merdivenlerini filmlerde gördüğünüz gibi kullanabiliyor.
* Cep telefonumuz çok işe yarayan bir araç olacak. Görevlerimizi ayarlamak için milleti arayabiliyoruz. Çoğu görev farklı sonlar ile bitebiliyor.
* Gökdelenlerin çoğunun içine girebiliyoruz. Tepesine çıkıp insanları metrelerce yüksekten fırlatabiliyoruz.
* Oyunumuz yatay olarak GTA SA’dan küçük olsa bile dikey olarak çok daha geniş. Harita şimdiye kadar görmediğiniz kadar detaylı.
* Dan Houser:
“Multiplayer modları hakkında şu an için yeterli bilgi veremem ama daha sonra açıklayacağız, şimdilik size oyunun MMO (Massive Multiplayer Online) olmayacağını söyleyebilirim. Birçok eğlenceli multiplayer modları üzerinde çalışıyoruz”
* Artık etrafta silahla gezersek insanlar bağırarak kaçacaklar.
* Dövüş sistemi çok geliştirilmiş. İnsanları sürüklemek veya dövmek artık çok daha gerçekçi.
* Oyunun detaylı olması en önemli özellik. Dan Houser oyunu çok detaylı yaptıklarını söylüyor.
* Central Park’ın oyunda olacağı onaylandı. (New York’un ormanı)
* Botlar çok geliştirilmiş ve onları sürmek “Çok harika” bir duygu. Botların denge sistemi değiştirilmiş, daha gerçekçi ve eğlenceli yarışlar bizi bekliyor.
* Eğlenceli ve ilginç silahları GTA IV’te görebileceğiz. (çiçek, baston vs.)
* Telefonumuzun sağ alt köşesinde “Adres defteri” var ve bu adres defterini kullanarak çetelerle bağlantı kuruyoruz. Görevler alabiliyoruz.
* Niko silahını çıkardığında ekrana Siyah bir daire içinde çarpraz bir hedef geliyor. Yani manual nişan sistemi GTA IV’te de var.
* Derginin yazarı bir kulenin “Twitchins” olarak adlandırıldığını görmüş. 69th Street Diner adlı bir yemekhane isimi ile gerçekte New Jersey’de var olan Şeker Fabrikasını görmüş. Şeker fabrikasının resimi:
* Arabadayken kamerayı kendimiz ayarlayıp sabitleyebiliyoruz. Böylece oyuncuya daha çok özgürlük sunulmuş oluyor.
* Buluşmaların çoğu gökdelenlerin tepesinde geçiyor, evet tam tepesinde. (Oldukça eğlenceli olacak. İnsanları fırlatabildiğinizi unutmayın =)
* Radyo istasyonlarının birisi Doğu Avrupa Stili şarkıları çalıyor.
- New York’daki Özgürlük Heykeli’nin yerini, Liberty City’de Mutluluk Heykeli alıyor. Ayrıca, DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass- “Manhatten Köprüsü Üstgeçidi’nin Altı”) ise, BOABO (Beneath the Offramp of the Algonquin Bridge Overpass- Algonquin Köprüsü Üstgeçidi Yokuşunun Altı, isminden de çıkarabileceğiniz gibi tincercilerin yuvalanacakları mekan) olmuş durumda.
- Yayalar da GTA IV’de değişime uğruyor. Artık çok daha gerçekçiler. Banklara oturup kitap okuyorlar, sigara içiyorlar. Genel olarak bir yayanın sokak ortasında yapması gereken neyse onu yapıyorlar.
- Daha önce yayınlanmış ekran görüntüleri oyunun son halini yansıtmıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, oyunun son hali çok daha kaliteli görselliğe sahip olacak.
- Bellic yürüdükçe, attığı her adımın ağırlığı hissedilebilecek. Karakter animasyonları çok daha gerçekçi.
- Daha önceki GTA oyunlarından farklı olarak, kendimizi diğer insanlardan emir alan bir köle gibi hissetmeyeceğiz. Bu tip görevler GTA IV’de de olacak ama zamanı nasıl geçireceğimizi daha fazla kontrol edebileceğiz. Liberty City’de çok daha özgür olabileceğiz.
- Oyunu daha özgürce yönlendirebileceğiz. Rockstar, oyunseverlere oyundaki kaderleri üzerinde daha fazla kontrol olanağı sağlayacak. Bir karakterle yüz yüze konuşabileceğimiz gibi, cep telefonundan da konuşabileceğiz veya bir karakteri bilgilendirmenin daha farklı yollarını kullanabileceğiz. Yani, karakterlerle ve oyun dünyasıyla daha farklı yollardan ilişki kurabileceğiz.
- Rockstar, oyunu hazırlarken eski polis şeflerinden de yardım aldı ve görülen 2000′lerde suçlu olmanın 90′lar veya 80′lerde suçlu olmaktan daha zor olduğuydu. Oyunda da bunun izlerini görebileceğiz.
- GTA IV’de uçak süremeyeceğiz. Rockstar bunun nedenini, sadece tek şehir olmasına ve eğer uçak olursa bunun gerçekçiliği zedeleyeceğine bağlıyor. Yani bu jetpack gibi ekipmanın da olmayacağı anlamına geliyor. Motorsiklet hala oyunda.
- Rockstar, seslendirmeler için de çok özenli davranmış. Bu da demek oluyor ki çok meşhur sesler duyacağız. Aynı yaklaşım, oyun müziklerinin seçiminde de kullanılmış.
- İlk yüklemeden sonra, oyunda başka bir yükleme ekranı olmayacak. Bu, şehir dışı kısımlarına geçerken ve tersi için de geçerli.
- Oyunun X360 ve PS3 için çıkacak iki versiyonu da benzer olacak. Fakat, X360 versiyonu için indirilebilir içerik de sunulacak.
- Ve GTA artık çok oyunculu olarak da oynanabilecek. Ancak bu, bir devasa online oyun şeklinde olmayacak. GTA IV için, daha çok tek kişilik oyunla beraber ilerleyecek, eğlenceli ve ilgi çekici bir çok oyunculu mod olacak.
* Kalabalık çok gerçekçi: İnsanlar gazete alıyor, köşelerde sigara içiyor, hatta bazıları sizden çakmak istiyor.
* Taksiciler, elinizi kaldırıp hemen indirdiğinizde gerçek hayattaki gibi binmeyeceğinizi anlayıp uzaklaşıyor. Taksinin arkasına bindiğinizde kamera FPS moduna geçiyor ve etrafı izleyebiliyorsunuz.
* Karayipli silah satıcısı olan Jacob’dan silah almadan önce pazarlık ediyorsunuz. Eğer iyi anlaşırsanız az para ödüyorsunuz.
* GTA serilerinde ilk defa takvim oyunda kaydediliyor ve tatil günleri, iş günleri gibi oynanışa etki ediyor.
* Eğer ince bir duvarın ardında saklanırsanız vurulabiliyorsunuz.
-Etrafta çoğu şey için bir billboard bulabiliyoruz “Shark Credit Cards,” “Pirate Music,” ve Niko’nun kullandığı telefonun markası olan “The Witz”
-Dergide HUD (Can, Armor, Saat, Para, Harita) hakkında şunlardan bahsedilmiş: Oldukça küçük ve ekran çok temiz gözüküyor. Köşede küçük bir harita var ve küçük harfler paramızı gösteriyor.
-Roket Atar kullanabileceğiz.
-Editörler, Niko’nun Jacob’la buluşmak için gittiği yolda “Ardarda sigara içen serseriler görmüş”
-Kadının teki “This shi* is bananas” diye arabasından bağırmış. Acaba Gwen Stefani’nin “BANANAS” adlı şarkısını mı dinliyordu?
-Niko taksiye bindiği an taksimetre açılıyor ve gideceğimiz yere göre fiyat değişiyor.
-Taksi hareket ettiğinde Sinematik Kamera modu ile gezebiliyoruz.
-Oyunda çok ünlü isimlerin müziklerini duyacağız ama Rockstar bunları dergide yayınlamamaları için dergicilere herşeyi tembih etmiş.
-GTA IV’te heryerin bir adresi var.
-GTA IV’te yayalar çok daha gerçekçi bir yaşam sergiliyor: “Bir kadın sebze çantası tutuyormuş ve düşürmüş. İçindeki sebzeler etrafa saçılınca yere eğilip hepsini tek tek sepete koyup devam etmiş. Sokakta bazıları sigara içmek için sizden çakmak bile isteyebiliyor.”
-Gamepro Sanchez ve PCJ’nin dönüşünü onaylıyor.
-Aranma modunda polisler arabasında ise haritada beyaz noktalar halinde gözüküyor.
-GTA IV’te giyinim çok gerçekçi ve değiştirilebilir.
-Korunma sistemi Gears of War, ve Rainbow Six: Las Vegas’a benziyor. Ayrıca nişan alma sistemi Res 4′teki gibi omuz üstü kamerası ile gerçekleştiriliyor.
* Etrafta gördüğümüz bütün telefon numaralarına ulaşabiliyoruz. Oyunda farklı servisler bulunuyor.
* Pizza söyleyebiliyor yardım için polisleri çağırabiliyoruz.
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
31 Mayıs 2008       Mesaj #7
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Niko Bellic ve Liberty City

Niko Bellic, son derece kötü deneyimler yaşamış, hayatında bir çok suç işlemiş, adam öldürmüş, kendisinin ruhsuz birisi olduğuna inanacak derecede kana bulanmış bir geçmişe sahip bir adam. Geçmişle olan kavgası onu ülkesinden alıp Amerika'ya Liberty City'e taşıyor. Liberty City (Gerçek hayattaki New York City ile büyük benzerlikler taşıyan GTA şehri) özgürlükler ve imkanlar diyarı olarak biliniyor. Yeni bir hayata başlamak isteyen insanların şehri Liberty City. Niko Bellic'in kuzeni Roman Bellic de bu şehirde yaşıyor. Roman'ın attığı mektuplarda övüp övüp durduğu bu harikalar diyarı belki yeni bir başlangıç olacak. Fakat Niko, Liberty City'ye sadece yeni bir başlangıç için gelmiyor. Bazı planları var. Görülecek bazı hesapları var. Niko Bellic gemiye atlıyor ve soluğu Liberty City'de alıyor.

Fakat Liberty City ne bir cennet ne de Roman'ın anlattığı gibi bir hayal dünyası. Dünyanın her yerinde olduğu gibi burada da ölüm her köşe başında insanın karşısına çıkabiliyor. (Gerçek hayatta New York'daki suç oranı tabii ki bu kadar yüksek değil. Fakat oyunu bir film havasında yaşamamız ve daha heyecanlı olması adına olaylar abartılmış. Zaten aksi halde ortaya bu kadar zevkli bir oyun çıkmazdı.) Bu kozmopolitik şehiri, uyuşturucu satıcıları, katiller ve mafya günlük yaşamın içerisinde bir örümcek ağı gibi sarmışlar. Roman da aslında mektuplarında anlattığı gibi saraylık bir yaşam sürmüyor. Niko daha ilk günden aslında hiç bir şeyin güllük gülistanlık olmadığını anlıyor. Taksi servisi yapan ve küçük bir stüdyoda yaşayan Roman ile birlikte Liberty City macerasına adım atıyor.

Oyun, Niko'nun Roman'la birlikte çevre edinmeye başlaması ve para için yasa dışı işlere girmesi ile başlıyor. Oyun boyunca bir çok değişik karakterle karşılaşıyoruz. Bu karakterlerin rolleri küçük veya senaryoyu değiştirecek kadar büyük olabiliyor. Karşılaştığımız karakterlerin çoğu ile samimiyet seviyemizi kendimiz ayarlıyoruz. Davranışlarımız diğer karakterlerin tavırlarını etkiliyor. Oyunun bu sosyal kısmı çok güzel yapılmış ve oyuncuya büyük bir özgürlük hissi verecek şekilde hazırlanmış. Sosyal yaşam hakkında daha sonra uzun uzun konuşacağız.

Senaryo görevler şeklinde oluşuyor. Bir görevi bitirdiğinizde başka görev açılıyor. Bazı görevler bir kaç görevin bitmesinden sonra açılıyor. Oyunda 4 tip görev alabiliyorsunuz diyebiliriz. Birincil görevler direk oyunun öyküsünü oluşturan görevler. Bunları haritada ikon olarak görebiliyoruz. İkincil görevler oyunda tanıştığınız karakterlerin vereceği görevler serisi. İkincil görevleri de haritada ikon olarak görüyoruz.

Ekstra olarak alabileceğiniz random görevler ise haritada gözükmüyorlar. Bazen bir görevden sonra konuyla alakalı bir kişi oyuna dahil oluyor. Bu kişiler sadece yakınlarından geçtiğiniz zaman mavi adam ikonu olarak haritada gözüküyorlar. Aksi halde bu görevleri göremiyorsunuz. Yani random görevler için bu kişilerin Liberity City'de bulundukları bölgerleri -biraz da şans ile- bulmanız gerekiyor.

Son olarak da arkadaşlarınızdan alabileceğiniz, para kazanma görevleri var. Her karakter size para karşılığında bazı işler yaptırmak istiyor. Random ve arkadaş görevleri hikayayi direk etkilemiyorlar. Eğer oyunu % 100 bitirmek istiyorsanız bu görevler için de uğraşabilirsiniz.

Liberty City daha önce bahsettiğim gibi New York City ile büyük benzerlikler taşıyan bir şehir. Oyunda 4 büyük ve bir kaçak küçük ada var. Büyük adalar köprülerle birbirlerine bağlılar. Küçük adalara ise teknelerle ulaşmak mümkün. Liberty City'de yaşayan insanların etnik kökenleri bile New York City ile benzerlik gösteriyor. Ruslar, Broker (Brooklyn) ve Dukes'de (Queens) daha çok karşımıza çıkarken, siyah ve Latin Amerikalılar kuzey Algonquin (Manhattan) ve Bohan'da (Bronx) daha çok karşımıza çıkıyor. Oyundaki karakterler gerçekten şehrin kültür yelpazesini gözler önüne seriyor. Değişik din ve ırklardan insanlar oyunda kendilerine has aksanları ve yaşam tarzlarıyla rol alıyorlar.

Liberty City'nin suç oranı ile doğru orantılı büyüklükte bir polis departmanı var. LCPD (Liberty City Police Department) şehrin her yerinde görev yapıyor ve olaylara anında müdahele ediyor. Polisler kendi aralarında telsizlerle kominikasyon sağlayıp olayın büyüklüğüne göre yardım istiyorlar. Ayrıca suçun büyüklüğüne göre tavırları da dikkat çekici. Bir polisin yakınında bir araba kazası yapsanız belki başınız belaya girmiyor ama elinizde beyzbol sopasıyla birisine saldırsanız hemen olaya müdehale ediyor. Eğer silah çıkarırsanız hemen yardım çağırıyor ve sonra silahınızı bırakmanız için size uyarıda bulunuyor. Ayrıca güvenlik güçleri ciddi durumlarda helikopterlerle havadan veya botlarla denizden yardım da yapabiliyor.

Liberty City gerçekten yaşayan bir şehir. Sokaklarda yürüyen insanlar değişik davranışlara sahipler ve olaylara tepki veriyorlar. Bir silah sesi ile insanlar kaçıyor, cep telefonlarından polis arıyorlar. Birisi yaralandığında yardım edenler, ambulans çağıranlar, ilgilenmeyip olay yerinden uzaklaşanlar var. Bir trafik kazası yaptığınızda diğer araçtaki şöför belaya bulaşmamak için uzaklaşabilir de arabasından inip size bağırabilir de. Oyunda bazen öyle şeyler oluyor ki, şaşırmamak elde değil. Hatta bir keresinde bir arabanın sürücüsünü indirip arabasını çalıyordum ve adam sivil polis çıktı hemen silahına sarılıp bana ateş etmeye başladı.

Liberty City - Mekanlar

Şehirde sıklıkla ziyaret edebileceğimiz önemli noktaları inceleyelim. Bu mekanlara istediğiniz zaman gidebilirsiniz. Zaten bir kısmına senaryo ve görevler doğrultusunda ister istemez gideceksiniz.

Restaurant ve Fast Food'lar

Nikonun enerjisini arttırmak için yemek yiyebileceğiniz gibi, arkadaşlarınızı ya da sevgilinizi restorantlara davet edebilirsiniz. Değişik restorantlar değişik yemekler veriyor. (Evet oyunda sevgiliniz olabiliyor, hatta isterseniz birden fazla bile olabilir ve çapkınlık yapabilirsiniz. Fakat gelin bu konuya sonra dönelim.)

Barlar

Yine hem arkadaşlarınızla hem yalnız gidip içebileceğiniz mekanlar. Bir bardan çıktığınızda sarhoş oluyorsunuz. Sarhoş olmak Niko'nun dengesiz bir şekilde yürümesine sebep oluyor. Eğer araba ile bara gittiyseniz taksi çağırıp eve gitmenizi tavsiye ederim. Yok eğer sarhoş sarhoş araba kullanmak istiyorsanız bu da mümkün. Sarhoş araç kullanımında ekran sallanıyor ve aracı kontrol etmek çok zor oluyor. (Fakat Niko'yu sarhoş görmek komik, en azından bir deneyin derim. Hatta bir kızı bara götürdüğünüzde bardan çıkışta Niko'nun kızla saçma sapan konuşmasını dinlemek gerçekten komik.)

Bowling Salonları

Bowling oyunu hiç de zor değil ve çok zevkli. Tavsiye ederim. (Arkadaşlarınız veya sevgilinizi götürebilirsiniz)

Dart Salonları

Dart oyunu da eğlenceli ve vakit geçirmek için bire bir. (Arkadaşlarınız veya sevgilinizi götürebilirsiniz)

Tiyatrolar

Tiyatro dedim ama aslında gösteri demeliyiz. Çünkü bir kaç ilginç performans izleyebiliyorsunuz. Rockstar ekibi bunlar için bile büyük bir emek harcamış. Gittiğiniz şovlarda komedyenlerden büyücülere kadar değişik performansları izleyebiliyorsunuz. Hatta bazı mekanlar sadece komedi klüb olarak açıklar. Mutlaka bu şovlara gidin bazı espriler gerçekten çok komik.

Giyim Mağazaları

Mağazalarda Niko için giysi alabiliyoruz. Üst, alt, ayakkabı, şapka ve gözlük çeşitleri mevcut. Şehirin değişik yerlerindeki değişik mağazalar, değişik ürünler satıyor. Bazı mağazalardan sadece spor giyimlere ulaşabilirken, bazı mağazalardan takım elbise alabiliyoruz. Ayrıca giydiğimiz giysiler çıktığımız kızların zevkine uygun olursa ilişkimizde artı puan alıyoruz. Bu konuya aşk başlığında değineceğim.

Silah Satıcıları

Bu dükkanlardan istediğiniz silahı veya ekstra koruma için çelik yelek alabiliyorsunuz. Fakat değişik mağazalarda değişik silahlar olabileceği gibi bazı silahlar yakında gelecek etiketiyle gösterimde olabiliyor. Oyunda ilerledikçe bu silahlara ulaşabiliyoruz. Fakat oyunda karşımıza çıkacak karakterlerden birisi (Little Jacob) eğer aranız iyi olursa size bu silahları çok daha ucuza satabiliyor. Little Jacob ile tanıştıktan sonra mümkün olduğunca onun işlerini görün, yemeğe veya oyun oynamaya götürün.

Hastane, İtfaiye ve Polis Binaları

Bu binaların yakınında birimle ilgili araçları bulabiliyorsunuz. Eğer bir polis arabası çalmak isterseniz (ki oyunda bu konu ile ilgili özel görevler var, sonra değineceğim) 911 acil servisi arayıp bulunduğunuz bölgeye bir araç çağırabilir sonra polislerden arabayı çalabilirsiniz veya başınızı belaya sokmadan bir polis istasyonunun yakınındaki boş duran bir polis arabasını çalabilirsiniz.

Araba Yıkama ve Boyama Binaları

Adından da anlayabileceğiniz gibi aracınızı tamir etme ve temizlemeye yarıyor. Aynı zamanda polislerden kaçarken de aracınızı boyatmak işe yarayabiliyor. Tabii sizi girerken görmemişlerse.

İnternet Cafe'ler

Evet Liberty City'de teknoloji günümüze uygun. İnternet Cafe'lerde bilgisayar kiralayıp internet kullanabiliyoruz. Bu kısmı kominikasyon kısmında daha ayrıntılı açıklayacağım. Fakat şimdilik çok kapsamlı bir internet sistemi olduğunu söyleyebilirim.

Strip Club'lar

Yarı çıplak dansçı kızları izlemek istiyorsanız kaçırmayın. Kızlar sahnede dans ederlerken isterseniz özel dans alabiliyorsunuz. Gerçek Strip Club'larda olduğu gibi sizi ayrı bir odaya götürüyorlar ve daha yakın ve size özel bir şekilde dans ediyorlar.

Apartmanlar

Oyun başladığında Roman ile kaldığınız ufak bir apartmandasınız, fakat oyun ilerledikçe şehirin değişik yerlerinde evlere sahip olabileceksiniz. Hatta bazı apartmanlar bazı senaryolardaki seçimlerinize bağlı olarak açılıyorlar. Apartmanlar oyunu save etmeniz için kullanılıyor. Apartmandaki yatağınıza gittiğinizde uyuyorsunuz ve oyunu kaydetmiş oluyorsunuz. Fakat unutmayın ki save esnasında oyunun zamanı ile 6 saat geçiyor. Eğer bir randevunuz varsa kaçırabilirsiniz. Ayrıca apartmanda kıyafetlerinizi değiştirebilir ve televizyon izleyebilirsiniz. Televizyon konusuna kominikasyon kısmında değineceğim.

Liberty City - İletişim

GTA IV günümüz kominikasyon imkanlarını oyunun dünyasına taşımış. Bu imkanlar bazen eğlence için bazen ise görevler için kullanılıyorlar.

Cep Telefonu

Oyundaki en yakın dostunuz cep telefonunuz desem abartmış olmam sanırım. Cep tefonunuz bir noktada sonra alışkanlık yapıyor. Aynı gerçek hayattaki gibi kullanmaya başlıyorsunuz. Eğer birisi ararsa X tuşuna basarak telefonu açabiliyorsunuz. Eğer birisi sizi arayıp bir yere davet ediyorsa X tuşu kabul etmek, çember tuşu ise kabul etmemek anlamına geliyor. Controller ok tuşu ile cep telefonunuzu istediğiniz zaman açabilirsiniz. Cep telefonunuzdaki menülerin dışında normal tuşları girerek telefon etme şansına sahipsiniz. Mesela 911 ile acil servisi arayabilir, polis, ambulans veya itfaiye çağırabilirsiniz. Ayrıca oyun içinde, televizyon ve internet sayesinde bazı telefon numaralarına ulaşabilirsiniz ve ayrıca yakında çıkmaya başlayacak olan oyun hilelerini de telefonla arayarak gerçekleştirebileceğiz. (Örnek olarak, 984 555 0100'ı ararsanız o anda radyoda çalan şarkıyı size text olarak atıyorlar.) Telefonunuzdaki seçenekler ve kullanımları şöyle;

Telefon rehberi - Bağlantıda olduğunuz kişileri arayabiliyorsunuz. Eğer kişi arkadaşınız veya sevgiliniz ise karşınıza çıkacak olan seçeneklerden birini tuşlayarak bir yere davet edebiliyorsunuz. Davetler gerçekten çok önemli, oyunda tanıştığınız kişilerle aranızdaki bağın kuvvetlenmesini ve sizi daha çok sevmelerini sağlamak için sosyal yaşamınızı pozitif tutmalısınız. Bazı arkadaşlarınızın özel görevlerini almak için de rehber menüsünü kullanmalısınız.

Mesajlar- Bağlantılarınız sizlere mesaj atarak bazı bilgiler verebiliyor veya aramınızı isteyebiliyor.

Takvim ve notlar- Oyunda bazen belirli bir günde belirli bir yerde olmanız gerekebiliyor, yani randevunuz olabiliyor. Randevularınızı bu kısımda görebilirsiniz. Randevunuza kısa bir süre kala telefonunuz size bunu haber veriyor. Oyunun bazı yerlerinde yapacağınız çok şey olduğunda çok kullanışlı oluyor.

Kamera - Oyunda ilerleyen aşamalarda telefonunuz değişiyor ve kameralı bir modele sahip oluyorsunuz. Kamera bazen görevlerde işe yarayabiliyor.

Multiplayer - GTA IV'ü online milyonlarca insanla birlikte oynamak için bu seçeneği seçiyoruz. Oyunun online özelliklerinde bu konuya daha ayrıntılı değineceğim.

Options - Telefon seçenekleriniz buradan ayarlayabilirsiniz. Telefonunuzun çalma sesinden yazı büyüklüğüne kadar seçenekler burada. Ayrıca internetten değişik tonlar veya fon grafikleri indirebilirsiniz.

Sixaxis Tutorial - GTA IV Playstation 3 versiyonu Sixaxis motion control kullanım desteği ile geliyor. Buradan kontrolleri öğrenebileceğiniz bir tutorial'a gidiyoruz. Motion Control, helikopter, motorsiklet ve bot kullanımında, ayrıca şarjör değiştirmede, dart ve bowling oyunlarında kullanılabiliyor.

İnternet

İnternet Cafe'lerde internete bağlanıp sörf yapabilir ve e-mail'inizi kullanabilirsiniz. İnternet gerçekten çok kapsamlı ve dop dolu. Çok ilginç web sayfalarına ulaşabilirsiniz. Haberler'den çöpçatanlık sitelerine kadar geniş bir yelpaze var. Çöp çatanlık sitelerinden beğendiğiniz kızlara mesaj atabilir, eğer olumlu bir yanıt alırsanız buluşabilirsiniz, belki de bir kız arkadaş edinebilirsiniz. Bu konuda ilişkiler başlığında daha detaylı bilgi vereceğim. Ayrıca e-maillerinizi mümkün olduğunca kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bazı e-mailler görevlerle ilgili oluyor. Hatta bazen spam mailler de gelebiliyor. İnternet çok kapsamlı ve eğlenceli bir atraksyon. Oyuna çok büyük bir zenginlik katıyor.

Televizyon

Apartmanlarınızda bulabileceğiniz televizyonlarda bir çok kanalı izleyebilirsiniz. Apartmanın bulunduğu yere ve kalitesine göre değişik televizyon tiplerine sahip olabiliyorsunuz. Hangi kanalları izleyebileceğiniz ve kaç kanala sahip olabileceğiniz de apartmanınıza bağlı. Televizyondaki bazı programlar gerçekten çok komik. Çizgi filmden reklamlara kadar her şey var.

Radyo

Her hangi bir araç kullanırken radyo dinleyebiliyoruz. 20 değişik radyo kanalında istediğiniz tarz müzik veya radyo programı bulmak mümkün.

Liberty City - Sosyal Yaşam

İlişkiler

Niko'nun sosyal yaşamını aktivitelerle canlı tutabilirsiniz. Daha önce belirttiğim gibi arkadaşlarınızla şehirdeki mekanlara gitmek ve davetler oyunda önemli bir yer teşkil ediyor. Diğer karakterler onlarla vakit geçirdiğiniz kadar sizden hoşlanıyorlar. Eğer sosyal aktivitelerle arkadaşlığınızı sağlamlaştırırsanız her karakterin bir özelliği olduğunu çözeceksiniz. Arkadaşlık seviyeniz % 75 olduğunda o kişi size bu özelliğini açıyor. Mesela Little Jacob size ucuza silah satıyorken, Dwayne görevlerinizde size destek olabilecek gangsterler gönderebiliyor. Neredeyse tüm karakterler oyunda size pozitif etkide bulunabilecek bir özelliğe sahip. Bu yüzden sosyal hayatınızı aktif tutmanız yararlı.

Ayrıca edindiğiniz arkadaşlarınız size para karşılığında görevler de verebiliyorlar. Her karakter size değişik görev tipleri verebiliyor. Mesela Little Jacob uyuşturucu ticareti görevleri verirken, Manny uyuşturucu ticareti yapanları sokaklardan temizleme görevi verebiliyor. Her karakterden alabileceğiniz bir çok görev olduğunu düşünürsek oyunu ne kadar uzun süre sıkılmadan oynayabileceğinizi gelin siz düşünün.

Aşk Hayatı

Sosyal yaşamın bir parçası olan kadın erkek ilişkileri de Niko'nun hayatının bir parçası. Eğer isterseniz, bir veya birden çok kız arkadaşınız olabiliyor. Yine aynı normal arkadaşlarınızla olduğu gibi kızların da kendilerine özel yetenekleri var. Kendinizi sevdirirseniz bu yeteneklerden faydalanabiliyorsunuz. (Mesela Alex mağazalardaki tüm giysilerde % 50 indirim imkanı sağlıyor.) Oyunun başlarındaki Michelle dışında diğer kızlar senaryo içerisinde karşınıza çıkabileceği gibi, online çöp çatanlık sitelerinde de tanışmanız mümkün.

Her kızın kendine özel sevdiği veya sevmediği şeyler var. Bir kızla çıktığınızda mutlaka diyalogları dinleyin. Mesela Michelle çok titiz ve temizlik hastası olduğundan bahsediyor ve spor oyunlarından hoşlandığını söylüyor. Michelle'le olan buluşmanızda yeni giysiler giyerseniz ve restorant yerine bowling oynamaya giderseniz daha çok puan toplayabilirsiniz. Ayrıca her kızın beğendiği araçlar bile farklı. Kız arkadaşlarınızı dinlemeyi öğrenmelisiniz.

Bir kızla buluşmanın sonunda evine geri götürdüğünüzde kapıda bırakırken 'Denemek istiyor musunuz?' diye bir soru çıkıyor. Eğer evet derseniz Niko kıza "içeri gelebilir miyim?" diyor. Eğer kız sizden hoşlanıyorsa "Aslında olmaz ama bu güzel günden sonra hayır diyemem" diyerek sizi eve davet ediyor, Niko'da delikanlı ayağıyla "Ben de sana çok saygı duyuyorum" diyor ve içeri giriyor. Evde ne yaptığınızı tahmin edebilrsiniz (Olmadı evden gelen sesleri dinleyin)

Bir kızı uzun süre aramadığınızda artık size soğuk davranıyor. Daha uzun sürelerde telefonlarınıza cevap bile vermiyor ve tekmeyi yiyorsunuz.

Liberty City - Silahlar

Oyunda yumrukla birlikte toplam 16 değişik silah var. Molotof kokteylinden füze atara, dürbünlü tüfekten taramalı tüfeğe kadar silahlar mevcut. Sokak aralarında ve değişik gizli mekanlarda çok zor bulabileceğiniz bedava silahlar dışında, silah satış yerlerinden ve Little Jacob'dan silah almak mümkün. Bildiğiniz gibi GTA serisi silah kullanımı ve hedef alma ile ilgili ciddi sorunlar yaşayan bir seridir. GTA IV bu konuda serinin en başarılı oyunu. Hedef alma sistemi çok daha başarılı ve kullanışlı. L2 tuşu ile rakipleri kilitleyip R2 tuşu ile ateş edebiliyoruz. Tabii istersek rakibi kilitlemeden özgürce ateş etmek de mümkün. Ayrıca çatışma sahneleri ile ilgili olarak gelen önemli bir husus siper alma opsiyonu.

GTA IV'de R1 tuşu ile her hangi bir şeyin arkasına saklanabiliyoruz. Siper alma neredeyse kullanılması zorunlu bir özellik. Bazı çatışma sahnelerinde bir çok yerden açılan yaylım ateşinde sipere yatmadığımız zaman anında ölebiliyoruz. Siper alma eklentisi ile oyunun çatışma sahneleri çok güzelleşmiş. Ayrıca oyunun gelişmiş fizikleri sayesinde siper aldığınız duvarın parçalanması ile siper aldığınız yeri değiştirmeniz gerekmesi bile güzel ve ince bir ayrıntı.

Multiplayer

GTA IV serinin ilk online multiplayer oynanabilen oyunu. Yakın zamanda gördüğümüz bir çok oyun sırf online oynanabilirlik olsun diye ekledikleri multiplayer özellikleri ile bizi hüsrana uğratmıştı. Fakat GTA IV online oyunda da büyük bir başarı gösteriyor. Oyun çeşitleri GTA IV ruhuna uygun ve çok çeşitli. Online oynadıkça seviye atlama (10 seviye atlanabiliyor.) ve karakterinizin giysilerini ve tipini istediğiniz gibi değiştirme imkanları var. Özellikle bazı co-op tarzı multiplayer görevler çok zevkli.Bir çok oyun tipi para üzerine kurulmuş. Bu en çok parayı kazanan takım yeniyor anlamına geliyor. Online oyunlara davet ettiğinizde veya edildiğinizde davet edilen kişi tek kişilik senaryoyu oynuyor bile olsa, Niko'nun cep tefonundan mesaj ile davetiyeyi alıyor. Hemen cep telefonu ile bağlanıp oyunlara girmek mümkün. Hemen oyun tiplerini kısaca tanıyalım.

Deatmatch

Bildiğimiz herkesi öldür modu. 16 kişi aynı anda oynayabiliyor.

Team Deatmatch

Takım Deatmatch. Yine 16 kişiye kadar destek var.

Mafia Work

Kenny Petrovic oyunculara görevleri veriyor ve oyuncular bu görevleri yerine getiriyor. 16 kişiye kadar destek mevcut.

Teknik ve Görsel Kalite

GTA serisinin hem teknik hem de görsel açıdan en kompleks oyunu ile karşı karşıya olduğumuz su götürmez bir gerçek. Rockstar hem PS3 hem Xbox 360 için harika bir iş çıkarmış. İki konsolda da aynı kalitede ve hızda oyunun çalışması için her şey dengelenmiş. İki konsolun da bir iki ufak artısı eksisi olsa da genel olarak oyun tamamen aynı. Xbox 360 versiyonunda renklerin biraz daha canlı olması fakat PS3 versiyonuna göre daha çok blur (yumuşatma efekti) kullanılmış olması oyunun görsel olarak tek farkı. Fakat bu fark bazılarının abarttığı gibi dikkat çekici değil. Ayrıca PS3 versiyonu HDD install sayesinde yüklemelerden rakibinden bir kaç saniye daha hızlı. Fakat bu da oyundan alacağınız zevki etkileyecek bir durum değil. Rockstar iki konsola da çok başarılı bir iş çıkarmış diyebiliriz.

Oyunun fizikleri gerçekten göz alıcı. Artık nesneler ateş edildiğinde gelen mermiye tepki veriyor, duvarlar hasar alıyor ve hatta parçalanıyor. Araçların camları kırılıyor ve hatta çok hızla bir yere çarptığınızda Niko aracın ön camından fırlayabiliyor. Araç kullanımı sırasında bile araçların yola verdikleri tepki ve yolun durumuna göre aracın lastiklerinin kayması bile ince bir detay.

Şehir başlı başına bir baş yapıt. Oyunda bir gün içerisindeki gün ışığının geçişi bile gerçekten başarı ile hazırlanmış. Ayrıca hava durumu da değişebiliyor. Delicesine yağan yağmurun ve çakan şimşeklerin ne kadar gerçekçi yapıldığını görmek bizleri çok mutlu ediyor.

Görsel olarak GTA IV doğal olarak serinin en iyi oyunu. Böyle devasa bir şehir için yaratılması gereken tüm nesne kişi ve araçlar en ince detayına kadar çalışılarak hazırlanmış. Köprü altında yatan evsiz bir adamın eski eşyalarından, bir gökdelenin tepesindeki su tesisatının kaplamalarına kadar her şey dikkatle hazırlanmış. Oyunda bir şekilde iletişimde olabildiğimiz onlarca karakter dışında yollarda yürüyen insanlar bile inanılmaz sayıda kaplama ve modellemelerle çeşitlendirilmiş. Tabii ki bazen aynı tipde bir insan görme şansımız var ama bu en düşük seviyeye indirilmiş.

Tüm bu karakterler için hazırlanan animasyonlar da cabası. Sadece kontakt kurduğumuz karakterler değil, sokaktaki sosisli sandviç satıcısına kadar her karakterin onlarca yüzlerce animasyonu hazırlanmış. Yerleri süpüren insanlar, tartışanlar, banklarda oturanlar, yemek yiyenler... Liberty City'nin gerçek ve yaşayan bir şehir olduğuna inanmanız için her şey yapılmış.

Oyunun ışıklandırma ve modellerde kullanılan materyal kalitesi de çok yüksek kalitede. Günün değişik saatlerindeki ışık ve gölgelendirme harika. Araçların kaportalarından şehrin yansıması. Yağmurlu havalarda görebileceğimiz ıslaklık efekti hep üstün bir çalışmanın ürünleri.

GTA IV, müzikler, ses efektleri ve seslendirmeler ile en yüksek notunu alıyor. Televizyondan radyoya kadar uzanan geniş konseptde binlerce diyalog, müzik ve efekt oyuna muhteşem bir zenginlik katmış. Araçlardaki GPS sistemi için 'şu kadar mesafe sonra sağa dön' gibi seslendirmelere kadar yapılmış. Karakterlerin seslendirmesi bir film kalitesinde. Her bir karakter kendi tarzı ve aksanı ile konuşuyor. Karakter seslendirmeleri filmlerdeki doğallığa en yakın oyunlardan birisi GTA IV. (Mesela Little Jacob'un seslendirmesini dinlemelisiniz. O ağır aksandan İngilizce bilseniz bile bir şey anlayamayabilirsiniz. Tek kelime ile harika.)

Tabii ki tüm bu övdüğümüz özellikler birim birim ele aldığımızda bazı başka oyunlarda da bu kalitelere ulaşılmış olabilir. Fakat GTA IV'ün ne kadar büyük ve dolu bir oyun olduğunu göze aldığımızda tüm bu güzellikleri bir arada görmek bizlere oyun sektörünün geleceği hakkında büyük bir umut veriyor. Rockstar ekip olarak yaptıkları bu baş yapıt ile sektörde bir mihenk taşı yaratmış durumdalar.

Team Mafia Work

Mafiya Work'un aynısı fakat takımlar halinde görevleri yapıyoruz.

Car Jack City

Belirlenen aracı alıp belirlenen bölgeye götürmek gerekiyor. 2 tip araç var. Uyuşturucu taşıyan araçlar ve normal araçlar. Uyuşturucu taşıyan araçlar hangi halde gelirse gelsin iyi para kazandırıyor. Fakat normal araçlar ne kadar az hasar alırsa o kadar çok para kazandırıyorlar. 16 kişiye kadar destek var.

Team Car Jack City

Car Jack City'nin takımlı versiyonu.

Turf War

Bölge ele geçirme oyunu. OYuncu sayısına göre açılan bölge sayısı değişiyor. 16 kişiye kadar destek var.

Race

Yarış yapıyoruz. İstediğiniz aracı kullanmakta özgürsünüz. (Helikopter veya botlar dahil.) 16 kişiye kadar destek var.

GTA Race

Yarış ile aynı kurallar, fakat ekstra olarak araçtan inmek ve silah kullanmak serbest.

Cops 'n' Crooks

Hırsız polis oyunu. Bir kişiye karşı tüm diğer oyuncular halinde iki taraflı ayar yapılabiliyor. Eğlenceli bir oyun. 16 kişi desteği var.

Deal Breaker

Motorsikletli mafya ile İtalyan mafyası arasındaki anlaşmayı basıp herkesi öldürmek gerekiyor. Bu oyunu 4 kişi oynayabiliyoruz.

Free Mode

İstediğinizi yapmakta tamamen özgürsünüz. Hayal gücünüzle sınırlısınız. 16 kişi aynı anda oynayabiliyor.

Bomb da Base II

Konvoydan alacağınız patlayıcıları helikopterle taşıyıp, gemiye yerleştirmek ve patlatmak göreviniz. Toplam dört kişi oynanabiliyor.

Hangman's Noose

Havaalanındaki Petrovic, peşindeki N.O.O.S.E. (National Office of Security Enforcement) askerlerini indirmeniz ve kaçmasına yardımcı olmanız için tutuyor. 4 kişiye kadar destek mevcut.

Son Olarak

GTA IV'e bu kadar övgü az bile desem yeridir. Oyun A'dan Z'ye her şeyiyle mükemmel. Bu kadar dolu bu kadar zengin bir oyun uzun zamandır oynamamıştım. Muhteşem hikaye sunumu ve oyuncuya verdiği özgürlük ile, online oyun modları ve yaratıcı kominikasyon sistemleri ile GTA IV bugüne kadar gördüğüm en başarılı yapıtlardan birisi.

Bir oyunda hata ararsanız mutlaka bulursunuz. Fakat GTA IV öyle güzel bir oyun ki bu ufak hatalara göz yummanızı, görmezden gelmenizi sağlıyor ve bu yüzden Rockstar ekibi kazandıkları paraları sonuna kadar hak ediyorlar.

İster eski GTA oyunlarını beğenin, ister beğenmeyin, Niko ile GTA IV dünyasına ve Liberty City'e adım atmadan geçmeyin. Böyle oyunlar gerçekten çok az çıkar. Başından kalkamayacağınız bu yapıtı hepinize şiddetle tavsiye ediyorum.
Alıntıdır: TRGamer
kawai musu - avatarı
kawai musu
Ziyaretçi
7 Haziran 2008       Mesaj #8
kawai musu - avatarı
Ziyaretçi
gtass0ey6

bitiyortj2qo8

b4vh3

# Ana Karakter: Niko Bellic
#Diğer Karakterler:
* Roman: Liberty City'ye kuzeni olan Niko'dan daha önce yerleşmiş ve Liberty City'deki en iyi bilgi kaynağımız. Yabancı mafyalara çok borcu olduğundan yardıma ihtiyacı var.
* Elizabeta: Oyunun sonlarına doğru belirecek olan kadın karakter.
* Little Jacob: Karayipli silah satıcısı. Aynı zamanda Niko'nun arkadaşı.
* Lola: Oyunun artworklerinde gözüken lolipoplu kız. Hikayedeki rolü bilinmiyor.
* Francis McCreary: Mc Creary kirlenmişbir polis ve Tempenny'ye benzeyen bir karakter. Niko'ya "topla ve getir" türü görevler verecek.
* Tom: Goldberg: Goldberg, Ligner & Shyster firmasında çalışan bir avukat.
* Karen: Goldberg, Ligner & Shyster firmasında sekreter.
# Tek Oyuncu: Evet
# Çoklu-Oyuncu: Evet, onaylandı ama daha detayları belli değil
# Episodic Content: Xbox 360 için 2 parça indirilebilir içerik çıkacak, muhtemelen daha sonra da PS3 için çıkacak.
# Grafikler: GTA: IV Rockstar Advanced Graphics Engine kullanıyor. (RAGE)
# Fizikler: NaturalMotion
# Şehir: Liberty City (New York), 5 parçaya ayrılmış:

* Brooklyn: Broker
* Manhattan: Algonquin
* Queens: Dukes
* The Bronx: Bohan
* New Jersey: Alderney
# Deniz/Hava: Helikopterler ve botları sürebiliyoruz ama uçakları süremiyoruz.

Çıkış Tarihi: 2008 2Ç (2. Çeyrek)


Oyunun Hikayesi:

-Niko Bellic, Doğu Avrupalı ve Amerika?ya gelme nedeni ise kuzeni Roman'ın ona yalan söyleyerek kandırması, aynı zamanda Amerikan rüyasını yaşamak istiyor (çok zengin olmayı istiyor). Oyunumuz 2007 Liberty City?sinde geçecek ve oyunun hikayesi Ekim'de başlayacak.. Tahmin edeceğimiz gibi 2007'nin Liberty Şehri, GTA III?teki 2001 Liberty Şehrinden çok daha büyük olacak. Roman Niko'ya çok zengin olduğunu ve Liberty City'ye gelirse ona yardım edebileceğini vaat ediyor ve Niko LC'ye doğru yola çıkıyor. Kuzeninin yalan söylediğini fark eden Niko savaşması gerektiğini anlıyor. Hem kuzeninin borcunu kapatmaya çalışıyor hemde 10 yıldır aradığı kişinin izini sürüyor.


Silahlar:

Gerçek hayattaki gibi, günümüzdeki Liberty City bize geniş bir silah seçeneği sunuyor...


Glock (muhtemelen G17)

Kalibre: 9x19mm
Kapasite: 17
1980'lerde Avustralya'lı bir mühendis tarafından yapıldı., Gaston Glock olarak adlandırılan bu silah çok kısa bir sürede siviller ve polis kuvvetleri tarafından en çok kullanılan silah haline geldi. Glock orta ağırlıkta ve oldukça dayanıklıdır.


Desert Eagle

Kalibre: .357 Magnum, .44 Magnum, or .50 AE
Kapasite: 9, 8, or 7
1979 yılında, Magnum Research Inc. ilk gaz ile işletilen silah olan magnum-kalibre'ye başladı. Pratik çarpışma silahı olmasına rağmen çok ağır ve pahalı bir silahtır ama bu onun Holywood filmlerinde kötü adamların silah seçimini olmasını durduramamıştır.


Micro Uzi
Kalibre: 9x19mm
Kapasite: 20
Uzi ailesinin en küçük üyesidir. Israil ordusu endüstrisi tarafından 1986'da tabanca ile standart makinelilerin ateş gücünün yerini doldurması için yapılmıştır. Kısa tetiği ile uç noktadaki ateş hızı nişan almayı zorlaştırır.


MP5 N(A3)
Kalibre: 9x19mm
Kapasite: 30
The Heckler & Koch MP5 orjinal olarak 1960'larda üretildi ama birçok modeli yaratıldı. Çok geniş seçenekli bir silah olması, emniyetli ve isabetli olması ile tam teşekkürlüdür. Günümüzde en çok kullanılan ikincil taramalıdır.


M4 Carbine

Kalibre: 5.56x45mm NATO
Kapasite: 30
İlk M16'daki sorunlarıyla Vietnam savaşı sırasında kullanılan M16'nın geliştirilmiş bir modelidir. Eugene Stoner'ın 1958 AR-15 dizaynı dünyadaki en ünlü değişken silahı olmuştur. Orta ağırlıkta olması, küçük boyutta olması ve üstüne takılabilen tuhaf aksesuarlar ile M4 herkes için birşeylere sahipti.


AK-47

Kalibre: 7.62x39mm
Kapasite: 30
6 yıl içinde, Mikhail Kalashnikov'un efsanevi AK-47 tüfeği büyük bir ün kazandı. Büyük bir proje ile yaratılan ve basit bir dizaynı olan bu tüfek, Rus ordusunun resmi silahıdır.


G3SG/1

Kalibre: 7.62x51mm NATO
Kapasite: 20
The G3SG/1, H&K G3'nin nişancı tüfeklerine uygulanmış versiyonudur.


SPAS-12
Ölçü: 12
Kapasite: 8
Bu İtalyan yarı-otomatik shotgun (av tüfeği) Luigi Franchi şirketi tarafından 70'lerin sonunda yapılmıştır. Orjinal olarak polis ve ordunun kullanması için tasarlanmıştır, SPAS-12 ateş edilirken kullanıcısının silahı tutabilmesi için pompasının altında, ateş kalkanı adında bir kalkan bulundurur. Çok ağır bir silahtır.


Remington 870
Kalibre: 12
Kapasite: 8
John Pedersen'ın dizayn ettiği bir modelden tasviye edilmiştir. John Moses Browning tarafından geliştirilen 1950 Model 870, Amerika tarihinde en çok satılan pompalı-tüfek haline gelmiştir. Başlangıçta av tüfeği olarak, daha sonra ise ordu ve polis güçleri ajanları tarafından benimsenmiştir.


Falçata


Cep telefonu
Cep telefonu bir silah olmasa da oyunda en büyük yardımcımız olacaktır. İnsanları kolay yoldan öldürmek için baskın düzenleyebiliriz. En zor görevlere başlamadan önce silah almak için buluşma ayarlayabiliriz. Kız arkadaşlarımızı arayabiliriz. "GTA IV'te insanlarla düzgün bir ilişki kurmalısınız yoksa size cevap vermeyebilirler". Eğer arkadaşınız sizi aradığında cevap vermezseniz size darılıyorlar. İsterseniz telefon ile taksi de çağırabilirsiniz. Ayrıca GTA IV'te telefon ile resim çekebillir, mesaj atabilirsiniz. Acaba acil yardım için de çağrı yapabilecekmiyiz?..


Oyunun çıkacağı versiyonlar:
1. Standart Paket
2. Özel Paket
New York, NY - May 21, 2007 - Rockstar Games Grand Theft Auto IV oyununun Special Edition'unu duyurmaktan gurur duyar.
GTA IV'ün Special Edition'u metal ile korunmuş deposit kapak ve yeniden ayarlanmış kutu içeriği ile piyasaya çıkacaktır. Kutunun içerdikleri:

--Her iki konsol da (PS3, X360) aynı içeriklere sahip olacak.

--GTA IV Özel Sanat Kitabı ile daha önce görülmemiş artworkler (Sanat işleri)

--GTA IV oyununun radyosundaki şarkıları heryerde dinleyebilmeniz için en ünlü artistlerin şarkılarından oluşan GTA IV Soundtrack CD'si.

--Kutuları korumak için özel Rockstar Kilidi.

-- ve sınırlı sayıda verilecek olan kalın Rockstar Çantası.


Bu paket oyunun hayranlarına özel üretilmiş olup $89.99'a (Amerika fiyatı) satılacaktır.


Rockstar Games is a publishing label of Take-Two Interactive Software, Inc. (NASDAQ: TTWO).
Oyun Hakkında Detaylar:
* Bilardo oynanabiliyor.
* Headshot sayesinde insanları tek vuruşta indirebiliyoruz.
* HUD (Head-up Display) sayesinde canımızı görebiliyoruz.
* Sniper türü silahlar modifiye edilebiliyor.
* Duvarlara sırtımızı yaslayarak kurşunlardan korunabiliyoruz.
* Oyunun haritası San Andreas'ın haritasının 3/4'ü:
* Niko NRG900 motosikletine bindiğinde kafasında otomatikman kask beliriyor. (Muhtemelen bütün bisikletlerde böyle olacak)
* Turuncu daireye adım attığımızda ara sahne başlıyor ama görevlerde gitmemiz gereken yeri kendimiz buluyoruz.
* İnternet kafeler bir iş bulmamıza imkan sağlıyor. Artı olarak, "Gamer Zone" mini oyunları oynamamıza da imkan sağlıyor.
* SWAT takımları oyunda yer alacak.
* Arabamızdan sadece Uzi türü silahlar ile değil pistoller ve shotgun gibi silahlarla da drive-by yapabileceğiz. (Eski bilgiler)
* Editörlere gösterilen ikinci demonun ismi, "Small Fish in a Big Pond" (Büyük Akvaryumdaki Küçük Balık)
Demoda girilen internet kafenin ismi Totally Wireless (TW@)
* Niko'yu herhangi bir kapıya doğru yürütürseniz elleriyle kapıyı açıyor. (San Andreas'taki CJ hatırlarsanız gövdesi ile açıyordu)
* Araba bagajlarına saklanabiliyoruz. Bagajlar sadece silahları koymamız için kullanılmayacak başka şeylerde koyabileceğiz.
* Can barı ekranda herzaman gözükmüyor. Silahlarımızı değiştirirken bir iki saniye ekranda beliriyor.
* Ayrıca insanlar kafalarının üstünde onları gösteren oklar taşımayacak.
* Star Junction (Times Square'in GTA IV'teki ismi ) mekanında gösterime sunulan bir film var ismi ise T.S Pirate at the Thespian Theatre, aynı zamanda Liberty Cameras adında bir kamera dükkanı var. Editörler Rottherdam'a giden yolda (Jacob'un yaşadığı yer) Bahama Mamas adında bir bar görmüşler.
* Ekranin sağ alt köşesinde bulunduğumuz sokağın ismi beliriyor. Demo gösterime sunulurken, Niko şu bölgelerden geçmiş: Presidents City, Chinatown, Lancet, Hatton Gardens, Middle Park East, Lancaster, Ruby Street, Cod Row, Denver Avenue, Exeter Avenue, Northwood, East Holland, Silicon Street, Quartz Street, The Triangle, Easton, Diamond Street and Calcium Street.
* Elinizi taksiye salladiktan sonra, binmek icin Y tusuna basmamız gerekiyor (Xbox 360). Kontroller henüz tam ayarlanmamış. Taksinin arkasina binip yolculuğun keyfini çıkarma sansiniz var. Kamera her beş sanİyede bir değişiyor, radyoyu kendiniz değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz yolculugu bir tusla gecebilir veya taksiciye 2 kati para vererek daha hızlı gitmesini sağlayabilirsiniz. Canınız sıkılırsa taksiciyle konuşabilirsiniz.
* Toplam aranma yıldızı eski GTA'lardaki gibi 6 yıldızdan oluşuyor.
* Arabaların içinde GPS sistemi var. GPS sayesinde ekranınızın sol alt köşesinde bulunan haritanızda sarı bir nokta beliriyormus. GPS sistemi gitmek istediğiniz yere yolunuzu kaybetmeden en kısa yoldan gitmenizi sağlıyor.
* Niko neredeyse herşeyin arkasına saklanarak kendisini kurşunlardan koruyabiliyor.
* Bazı görevlerimizde interneti kullanmamiz gerekecek. Niko internete neredeyse her yerden ulaşabiliyor.
* Niko ünlü bir avukat olan Goldberg'i öldürmesi gereken görevde aşşağıdaki resimde gördüğünüz internet kafeye gidiyor. İnternetten avukata bir e-posta yolluyor ve röportaj yapmak istediğini belirtiyor. Niko'yu birkaç saat sonra Goldberg'in sekreteri arıyor ve röportaj için yarın gelebileceğini söylüyor. Niko önce dükkana gidip şık bir takım elbise alıyor. Artık elbiselerimizi raftan seçip satın alıyoruz. Son olarak ise Niko silah satıcısı Jacob ile buluşup Karayipli arkadaşımız Jacob'un arabasının bagajından silahlarımızı satın alıyoruz. 1 gün geçtiğinde Niko ofise ulaşıyor ve Goldberg'i iki kaşının arasından vuruyor. Goldberg ölmeden önce şu sözleri söylüyor: "Silahlardan korkmuyorum çünkü silahlar can almaz, oyunlar can alır!"
GTA III'te de bulunan TW@ internet kafe: (Bu resim GTA LCS'den alınmıştır.)
- Eğer Niko aç ise taksici bizi restoranta götürecek, Niko yaralanırsa hastaneye götürecek. Yani heryere birkaç saniye içinde ulaşabileceğiz bu yüzden etrafta can aramamıza gerek kalmayacak.
- Multiplayer bölümüne telefonumuzdan ulaşıyoruz.
- Telefonumuz ile mesaj ve resim çekebilecek, telefon görüşmesi yapabilecek aynı zamanda telefonumuzu GPS olarak kullanabileceğiz.
- Polisler sizi ararken taksiye binemeyeceksiniz.
- Polisler haritamızda beyaz noktalar olarak beliriyor.
* Niko otobüs durağına geldiğinde ekranda bir icon beliriyor ve otobüs çizelgesini kontrol ediyoruz. Otobüse binerek yolculuk edebileceğiz, bence otobüs şöförüde olabileceğiz.
* Niko silahını çıkardığında ekrana siyah bir işaret geliyor ve kamera Nikonun omzuna yaklaşıyor. Nişan alma sistemi geliştirilmiş.
* Araba çalmak gizlilik gerektiriyor.
* GTA IV'ün ana müzikleri için Philip Glass görevlendirilmiş. Philip Glass trailerdaki müziğin sahibi.
* Niko insanların arasında yürürken Assains Creed'deki gibi onları iterek kalabalıktan sıyrılıyor.
* Arabaları çalarken birçok değişik animasyon görebileceğiz. Her seferinde değişik animasyonlar sayesinde oyun daha doğal gözükecek. Örneğin kenar bir mahallede Niko arabanın camını rahatça indirip arabayı çalıştırarak oradan uzaklaşacak ama şehirin göbeğinde polislerin bol olduğu bir yerde etrafına şüphe ile bakacak ve arabanın camını yavaşça kırıp etrafına iyice bakacak sonra ise tırsarak oradan uzaklaşacak
* Artık görevimizi işaret eden oklar veya daireler olmayacak açıklayayım:
Oyunun çok daha doğal gözükmesi en önemli etkenlerden. Artık binaya yükleme ekranı olmadan girdiğimiz için oyun çok daha gerçekçi olacak ve binaya girmeyi işaretleyen sarı oklar kaldırılmış.
* Her sokağa girdiğimizde o sokağın ismi ekranımızda belirecek.
* Rockstar Xbox 360 ve PS3 arasındaki farkı olabildiğince aza indirmeye çalışıyor. Oyun iki platformda da görsel olarak aynı olacak.
* Niko demonun bir bölümünde ATM'ye gidiyor ve ekranda para işlemleri beliriyor. Büyük ihtimal öldüğümüzde cebimizde olan paranın hepsi çalınabilecek bu yüzden paramızı bankalara yatırmalıyız. Bence Scarface ile benzer bir sistem göreceğiz.
* Yanımızdan araba geçerken arabanın içindeki herifin ne dinlediğini duyabileceğiz. Eğer SIXAXIS*'e ileride titreşim özelliği gelirse ses dalgalarını hissetmek çok hoş olacak (*: SIXAXIS Playstation 3 kolu)
* Arabaların sürüş sistemi çok geliştirilmiş. Eskisi gibi duvara arabamızı geçirmek yerine daha güzel sürmeyi tercih edeceğiz.
* Cep telefonumuzda "Conract" seçeneğini seçtiğimizde konuşacağımız kişiye: "Benimle şurada buluş" gibi emirler verebileceğiz.
* Tek kişilik modu Cooperative (arkadaşınız ile ilerlemeli oynamak) oynamak imkansız. Ama bilinmeyen birçok multiplayer mod için birçok Co-op mod olacak.
* "San Andreas Stories ile ilgili bir projeniz varmı?" diye sorulduğunda Dan Houser şu cevabı vermiş: "Şu an için öyle bir planımız yok, PSP için yeni bir GTA projesine başlamadık"
*Yeni kamera açıları (Dört farklı açıda değiştirilmiş.)
*Araba içi kamera modu sizi FPS görüş açısına getiriyor (Kaput üstünden görüyorsunuz ekranı.)
*Arabadayken ekranı 360 derece döndürebiliyorsunuz. Hatırlarsanız PS2'de bu özellik yoktu.
*Gece ve sabah hava koşulları karakterimizi her bakımdan etkiliyor.
*Gün boyunca araba ve insan sayısı artıyor. Geceleri ise azalıyor.
*Görevler yaptığınız zamana göre değişiyor.
* Şimdiye kadar onaylanmış araçlar:
o Trenler
o Otobüsler
o Yeraltı Metro sistemi
o Helikopterler
o Motosikletler
* Niko 35-40 yaşlarında.
* Önceden tutuklanmak ileride hayatımızı etkiliyor. İnsanlar bizi suç işlerken görürse bizi hatırlayabiliyorlar ve kaçıyorlar. Aynı şekilde polisler de bizi hatırlayabiliyor.
* Arabaların bagajlarını L1 ile açabiliyoruz. Büyük ihtimal bu özellik ile bagajımıza cesetler ve silahlar koyabileceğiz.
* Su yollarında sürat botu yarışları yapabileceğiz.
* Niko çok yetenekli direklere, duvarlara tırmanabiliyor, yangın merdivenlerini filmlerde gördüğünüz gibi kullanabiliyor.
* Cep telefonumuz çok işe yarayan bir araç olacak. Görevlerimizi ayarlamak için milleti arayabiliyoruz. Çoğu görev farklı sonlar ile bitebiliyor.
* Gökdelenlerin çoğunun içine girebiliyoruz. Tepesine çıkıp insanları metrelerce yüksekten fırlatabiliyoruz.
* Oyunumuz yatay olarak GTA SA'dan küçük olsa bile dikey olarak çok daha geniş. Harita şimdiye kadar görmediğiniz kadar detaylı.
* Dan Houser:
"Multiplayer modları hakkında şu an için yeterli bilgi veremem ama daha sonra açıklayacağız, şimdilik size oyunun MMO (Massive Multiplayer Online) olmayacağını söyleyebilirim. Birçok eğlenceli multiplayer modları üzerinde çalışıyoruz"
* Artık etrafta silahla gezersek insanlar bağırarak kaçacaklar.
* Dövüş sistemi çok geliştirilmiş. İnsanları sürüklemek veya dövmek artık çok daha gerçekçi.
* Oyunun detaylı olması en önemli özellik. Dan Houser oyunu çok detaylı yaptıklarını söylüyor.
* Central Park'ın oyunda olacağı onaylandı. (New York'un ormanı)
* Botlar çok geliştirilmiş ve onları sürmek "Çok harika" bir duygu. Botların denge sistemi değiştirilmiş, daha gerçekçi ve eğlenceli yarışlar bizi bekliyor.
* Eğlenceli ve ilginç silahları GTA IV'te görebileceğiz. (çiçek, baston vs.)
* Telefonumuzun sağ alt köşesinde "Adres defteri" var ve bu adres defterini kullanarak çetelerle bağlantı kuruyoruz. Görevler alabiliyoruz.
* Niko silahını çıkardığında ekrana Siyah bir daire içinde çarpraz bir hedef geliyor. Yani manual nişan sistemi GTA IV'te de var.
* Derginin yazarı bir kulenin "Twitchins" olarak adlandırıldığını görmüş. 69th Street Diner adlı bir yemekhane isimi ile gerçekte New Jersey'de var olan Şeker Fabrikasını görmüş. Şeker fabrikasının resimi:
* Arabadayken kamerayı kendimiz ayarlayıp sabitleyebiliyoruz. Böylece oyuncuya daha çok özgürlük sunulmuş oluyor.
* Buluşmaların çoğu gökdelenlerin tepesinde geçiyor, evet tam tepesinde. (Oldukça eğlenceli olacak. İnsanları fırlatabildiğinizi unutmayın =)
* Radyo istasyonlarının birisi Doğu Avrupa Stili şarkıları çalıyor.
- New York?daki Özgürlük Heykeli?nin yerini, Liberty City?de Mutluluk Heykeli alıyor. Ayrıca, DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass- "Manhatten Köprüsü Üstgeçidi?nin Altı") ise, BOABO (Beneath the Offramp of the Algonquin Bridge Overpass- Algonquin Köprüsü Üstgeçidi Yokuşunun Altı, isminden de çıkarabileceğiniz gibi tincercilerin yuvalanacakları mekan) olmuş durumda.
- Yayalar da GTA IV?de değişime uğruyor. Artık çok daha gerçekçiler. Banklara oturup kitap okuyorlar, sigara içiyorlar. Genel olarak bir yayanın sokak ortasında yapması gereken neyse onu yapıyorlar.
- Daha önce yayınlanmış ekran görüntüleri oyunun son halini yansıtmıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, oyunun son hali çok daha kaliteli görselliğe sahip olacak.
- Bellic yürüdükçe, attığı her adımın ağırlığı hissedilebilecek. Karakter animasyonları çok daha gerçekçi.
- Daha önceki GTA oyunlarından farklı olarak, kendimizi diğer insanlardan emir alan bir köle gibi hissetmeyeceğiz. Bu tip görevler GTA IV?de de olacak ama zamanı nasıl geçireceğimizi daha fazla kontrol edebileceğiz. Liberty City?de çok daha özgür olabileceğiz.
- Oyunu daha özgürce yönlendirebileceğiz. Rockstar, oyunseverlere oyundaki kaderleri üzerinde daha fazla kontrol olanağı sağlayacak. Bir karakterle yüz yüze konuşabileceğimiz gibi, cep telefonundan da konuşabileceğiz veya bir karakteri bilgilendirmenin daha farklı yollarını kullanabileceğiz. Yani, karakterlerle ve oyun dünyasıyla daha farklı yollardan ilişki kurabileceğiz.
- Rockstar, oyunu hazırlarken eski polis şeflerinden de yardım aldı ve görülen 2000?lerde suçlu olmanın 90?lar veya 80?lerde suçlu olmaktan daha zor olduğuydu. Oyunda da bunun izlerini görebileceğiz.
- GTA IV?de uçak süremeyeceğiz. Rockstar bunun nedenini, sadece tek şehir olmasına ve eğer uçak olursa bunun gerçekçiliği zedeleyeceğine bağlıyor. Yani bu jetpack gibi ekipmanın da olmayacağı anlamına geliyor. Motorsiklet hala oyunda.
- Rockstar, seslendirmeler için de çok özenli davranmış. Bu da demek oluyor ki çok meşhur sesler duyacağız. Aynı yaklaşım, oyun müziklerinin seçiminde de kullanılmış.
- İlk yüklemeden sonra, oyunda başka bir yükleme ekranı olmayacak. Bu, şehir dışı kısımlarına geçerken ve tersi için de geçerli.
- Oyunun X360 ve PS3 için çıkacak iki versiyonu da benzer olacak. Fakat, X360 versiyonu için indirilebilir içerik de sunulacak.
- Ve GTA artık çok oyunculu olarak da oynanabilecek. Ancak bu, bir devasa online oyun şeklinde olmayacak. GTA IV için, daha çok tek kişilik oyunla beraber ilerleyecek, eğlenceli ve ilgi çekici bir çok oyunculu mod olacak.
* Kalabalık çok gerçekçi: İnsanlar gazete alıyor, köşelerde sigara içiyor, hatta bazıları sizden çakmak istiyor.
* Taksiciler, elinizi kaldırıp hemen indirdiğinizde gerçek hayattaki gibi binmeyeceğinizi anlayıp uzaklaşıyor. Taksinin arkasına bindiğinizde kamera FPS moduna geçiyor ve etrafı izleyebiliyorsunuz.
* Karayipli silah satıcısı olan Jacob'dan silah almadan önce pazarlık ediyorsunuz. Eğer iyi anlaşırsanız az para ödüyorsunuz.
* GTA serilerinde ilk defa takvim oyunda kaydediliyor ve tatil günleri, iş günleri gibi oynanışa etki ediyor.
* Eğer ince bir duvarın ardında saklanırsanız vurulabiliyorsunuz.
-Etrafta çoğu şey için bir billboard bulabiliyoruz "Shark Credit Cards," "Pirate Music," ve Niko'nun kullandığı telefonun markası olan "The Witz"
-Dergide HUD (Can, Armor, Saat, Para, Harita) hakkında şunlardan bahsedilmiş: Oldukça küçük ve ekran çok temiz gözüküyor. Köşede küçük bir harita var ve küçük harfler paramızı gösteriyor.
-Roket Atar kullanabileceğiz.
-Editörler, Niko'nun Jacob'la buluşmak için gittiği yolda "Ardarda sigara içen serseriler görmüş"
-Kadının teki "This shi* is bananas" diye arabasından bağırmış. Acaba Gwen Stefani'nin "BANANAS" adlı şarkısını mı dinliyordu?
-Niko taksiye bindiği an taksimetre açılıyor ve gideceğimiz yere göre fiyat değişiyor.
-Taksi hareket ettiğinde Sinematik Kamera modu ile gezebiliyoruz.
-Oyunda çok ünlü isimlerin müziklerini duyacağız ama Rockstar bunları dergide yayınlamamaları için dergicilere herşeyi tembih etmiş.
-GTA IV'te heryerin bir adresi var.
-GTA IV'te yayalar çok daha gerçekçi bir yaşam sergiliyor: "Bir kadın sebze çantası tutuyormuş ve düşürmüş. İçindeki sebzeler etrafa saçılınca yere eğilip hepsini tek tek sepete koyup devam etmiş. Sokakta bazıları sigara içmek için sizden çakmak bile isteyebiliyor."
-Gamepro Sanchez ve PCJ'nin dönüşünü onaylıyor.
-Aranma modunda polisler arabasında ise haritada beyaz noktalar halinde gözüküyor.
-GTA IV'te giyinim çok gerçekçi ve değiştirilebilir.
-Korunma sistemi Gears of War, ve Rainbow Six: Las Vegas'a benziyor. Ayrıca nişan alma sistemi Res 4'teki gibi omuz üstü kamerası ile gerçekleştiriliyor.
Bombaxi - avatarı
Bombaxi
Ziyaretçi
23 Haziran 2008       Mesaj #9
Bombaxi - avatarı
Ziyaretçi
GTA 4 Oyuniçi Videosu

[flash=http://www.dailymotion.com/swf/x58kec?]width='500' height='400' [/flash]
Bombaxi - avatarı
Bombaxi
Ziyaretçi
30 Haziran 2008       Mesaj #10
Bombaxi - avatarı
Ziyaretçi
Kanıt resimler:GTA 4 gerçekte böyle gözüküyor


GTA 4 oyununda kullanılan mekanların gerçek dünyadaki karşılıklarını bir araya getirdik...

Resimlerle: Gerçekte GTA 4

20080522223106td3

Kanıt resimler:GTA 4 gerçekte böyle gözüküyor
Civic Citadel: World Financial Center.
GTA 4'ün oyun mekânı olan Liberty City gençler için tam bir cennet. Şehir her türlü öğesi ile tam bir eğlence merkezi.

20080522223056qi7


Flickr kullanıcısı Matthew Johns ya bir ara vermek istedi ya da sadece yeni dijital kamerasını denemek istedi. Gerçek şu ki, o Liberty City'nin New York'tan örnek aldığı gerçek yerleri
araştırdı. CHIP Online ise bu arama sonuçlarını resim köşesinde sizinle paylaşıyor.


20080522223028vr0

20080522223121nh1

20080522223154bx4

20080522223207nb3

20080522223244rk9

20080522223301mf2

20080522223313tw7

20080522223325xj3

20080522223337kn0

Benzer Konular

19 Haziran 2012 / RuffRyders Oyunlar
16 Temmuz 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
20 Temmuz 2015 / AgeAnt Perry Cevaplanmış