Arama

İyi Bir Bilgisayar Operatörü Nasıl Olur?

Güncelleme: 17 Haziran 2011 Gösterim: 116.452 Cevap: 34
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Saygıdeğer arkadaşlarım hemen hemen her iş yerinde veya evlerimizde hatta uçakta, vapurda, arabada, her zaman bizle tümleşen bu aygıt nedir,nasıl çalışır, biz ondan ne isteriz, o bize ne verir :.. işte tüm bu sorullara burda yanıt bulacak tartışacak veya karşı görüşleriniz yazacaksınız :.. sizden ricam konuya ait teşşekür mesajı bırakmamanızdır bunun yerine her mesajın altındaki teşşekür butonunu tıklamanız yeterli olacaktır :.. ancak konuya ait bilginiz dahilinde kaynak göstermek kayıdı ile sadece mesaj eklemenizdir ...bunun haricindekiler silinecektir hatırlatır esas konuya geçmek isterim ve değerli vaktinizi ayırıp yazılarımızı okuduğunuz için peşinen teşşekürlerimi sunarım :.. Saygılar...:

Sponsorlu Bağlantılar
Bilgisayar Nedir..?

Bilgisayar, çok sayıda aritmetiksel veya mantıksal işlemlerden oluşan bir işi, önceden verilmiş işlem adımlarına göre yapıp sonuçlandıran bir araçtır. Günümüzde bu aracın daha çok yarı-iletken teknolojisiyle üretilmiş şekli yaygın olduğundan elektronik beyin olarak da bilinir. Ancak tarihsel açıdan ilk bilgisayarlar mekanik olmuştur. (Örneğin Charles Babbage'ın diferansiyel makinesi.)

Türkçe Kökeni

Bilgisayar kelimesi, "yazılım", "donanım", "bilişim", "bilgi işlem" gibi kelimelerle birlikte Aydın Köksal tarafından Türkçe'ye kazandırılmıştır

Tarihçesi

Modern bilgisayarların atası sayılabilecek ilk genel amaçlı kendi kendine hesaplama yapabilen araç Charles Babbage tarafından geliştirilen Analitik Makinedir. Bu makine delikli kartlara yazılmış komutları işleyebiliyordu.
Bilgisayar denildiğinde ilk akla gelen, kişisel bilgisayarlar ise ilk defa 1981 yılında IBM tarafından geliştirildi ve bir anda endüstriyel standart haline geldi. IBM PC'ler Intel işlemciliydi ve Microsoft DOS ile birlikte geliyordu.


Çalışma Sistemi

Bilgisayarların kısımları

Mikro bilgisayarlar ilk bakışta bir daktilo tuşları ve bir televizyon ekranı olan basit bir alettir. Bu alete çeşitli yardımcı cihazlar bağlanabilir. Mikro bilgisayarlara disk hafıza, yazıcı, grafik çizici gibi daha bir çok aletler bağlanabilir. Bütün bunlar bilgisayarın sert kısımlarını (donanım) teşkil eder.

Programlar

Bilgisayara hayat verebilmek için ona tam bilgi aktarmak gerekir. Belli bir işin yapılmasını tarif eden her ifadeye program denir. Bütün programların toplamına da bilgisayarın yumuşak kısımları (yazılım) denir.

Bilgisayar mantığı

Bilgisayarın nasıl çalıştığını öğrenmek için onun bilgileri nasıl kullandığını anlamak gerekir. Harfler ve rakamlar bilgisayarda kodlar şeklinde ifade edildikten sonra kullanılır. Bilgisayarlarda kodlar elektrik olarak voltajın olup olmaması ile ifade edilir. Voltaj var, lamba yanıyorsa 1; voltaj yok, lamba yanmıyorsa 0 kodlarını alır. İki durumlu olan bu kodlamaya "ikilik sistem" denir. Bilgisayara tuşlardan verilen her bilgi 1 ve 0 kodlarına çevrilir.
Her 0 ve 1, bit olarak; sekiz bitlik grup ise, byte olarak tarif edilir. Bilgisayar, işlemlerini ikilik sayı sistemi ile yapar. İşlemler çok sade ve basit olmakla beraber çok hızlıdır.

Mantık

Bilgisayarlar sadece sayıları saymakla kalmayıp karar da verebilirler. Bu kararlar, Boolean cebiri denilen mantık kaidelerine göredir. Çeşitli şartlara göre bilgisayar EVET, HAYIR, VE, VEYA, DEĞİL gibi kararlar alabilir. Mesela; evi taşımak için bir kamyon VE bir şoföre ihtiyaç vardır. Bu kamyon bir dar köprüden geçmek zorundaysa kamyon geniş VEYA yüksekse köprüye çarpar. Taşınacak ev boş DEĞİL ise taşıma işlemi gecikecektir. Burada VE, VEYA, DEĞİL kararları verilmiştir.

Bilgisayarların çalışması

Bilgisayarlar dört ana kısımdan meydana gelmiştir: Hafıza, giriş, çıkış ve merkezi işlem birimi. CPU işlemleri sırası ile yapar, toplar, çıkarır, mukayese eder.
Toplama, çıkarma gibi işlemleri yaptıran programlar önceden CPU’ya öğretilmiştir. Bilgisayara girişten iki sayı yazmak yeterli olmaktadır. CPU’nun saat, program sayıcı, bilgi tarif edici aritmetik ve mantık kısmı gibi bölümleri vardır.

CPU

Bilgisayarın kalbidir. İcra edilecek komutlar sıra ile CPU’ya getirilir. Komutun muhtevası ve bilgisayarın o anki durumu göz önüne alınarak, komut icra edilir. Her türlü aritmetik ve mantıki işlemler CPU’nun bir parçası olan ALU’da yapılır. İşlemlerin sonucu akümülatör denen özel hafıza hücresine geçici olarak alınır, gitmesi gereken yere buradan ulaştırılır. Program sayıcı, sıradaki komutun hafızadaki yerini tutar. Saat ise, CPUnun elektronik çalışması için gereken titreşimleri sağlar. Bu titreşimlerin sıklığı bilgisayarın hızını belirleyen temel unsurdur.

İşletim sistemi

Bilgisayarlarda işletim sistemi, donanımın doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Giriş

Konuşma dilinde bu terim genellikle bilgisayar satın alındığında üzerinde gelen tüm yazılımlar için kullanılır.
İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve dosya sistemine erişimini sağlar. Birden çok program aynı anda çalışıyorsa, işletim sistemi her programa yeterli sistem kaynaklarını ayırmaktan ve birbirleri ile çatışmamalarını sağlamaktan da sorumludur.
2004 yılı itibarı ile, en yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri iki ana grupta toplanabilir: Microsoft Windows grubu ve UNIX benzeri işletim sistemlerini içeren grup (bu grup içinde pek çok Unix versiyonu, Linux ve Mac OS X sayılabilir).
UNIX, akademik çevrelerde ve sunucu olarak kullanılmaktayken, Windows ise evde ve ofislerde masaüstünde tercih edilmektedir. Masaüstü bilgisayarlarında Windows, diğer işletim sistemlerinden çok daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve çeşitli araştırmalar Windows'un masaüstünde pazar payının %90 ile %98 arasında olduğunu göstermektedir. Linux web sunucularında yaygın olarak kullanılmaktayken, evlere ve ofis masaüstlerine de yavaş yavaş girmektedir. UNIX'in ana kısımlarından yararlanan Mac OS X ve onun öncülleri ise daha çok masaüstü yayıncılıkta kullanılmaktadır.

Anabilgisayarlar ve gömülü sistemler ise çoğu Windows ve UNIX'le doğrudan bağlantısı olmayan pek çok değişik işletim sistemi kullanmaktadır.

Donanım

Bir bilgisayar veya sistemin fiziki herhangi bir parçası:

Merkezi İşlem Birimi

Merkezi işlem birimi (MİB) bir bilgisayarın en önemli parçasıdır. Çalıştırılmakta olan yazılımın içinde bulunan komutları işler. İşlemci terimi genelde MİB için kullanılır. Mikroişlemci ise tek bir yonga içine yerleştirilmiş bir MİB'dir. Genelde, günümüzde MİB'ler mikroişlemci şeklindedir.
Merkezi işlem birimi aritmetik ve mantıksal işlem yapma yeteneğine sahiptir. Giriş ve çıkış birimleri arasında verilen program ile uygun çalışmayı sağlar. MİB makine dili denilen düşük seviyeli kodlama sistemi ile çalışır; bu kodlama sistemi bilgisayarın algılayabileceği operasyon kodlarından (opcode) oluşur.

Ana Kart
Ana kart, bilgisayarı oluşturan tüm bileşenlerin takıldığı ve bu bileşenler arasındaki ilişkileri sağlayan, üzerinde genişleme yuvaları ve soketler bulunan elektronik devredir.

Hafıza Kartı (Uçucu Hafıza) >> Ram
Hafıza kartı, bilgisayarın kullandığı belleklerdir. Bu hafızada her türlü bilgi işlemi için veri depolanabilir. Hafıza kartı, sürekli beslenen flip-flop devrelerinden oluşur, bu alanda saklanan veriler elektrik kesintisi olduğu anda yok olurlar. Bu geçici hafızanın görevi anlık çalışmaların hızlı yapılmasını sağlamaktır. Sabit disklere göre çok daha hızlı çalışır ve veri yolları çok daha geniştir.
Hafıza kartlarına bir çok örnek verilebilir; rasgele erişimli bellekler (RAM, SDRAM, DDRRAM), 1. veya 2. aşama ön bellekler vb. gibi. En son bunlara DDR2 eklenmiştir

USB Hafıza Ünitesi
USB flaş sürücü, USB 1.1 veya 2.0 arayüzü ile entegre edilmiş, kapasiteleri 4 GB'a kadar ulaşabilen, küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir NAND-tipinde flaş belleklerdir. Neredeyse USB veriyolunu destekleyen tüm sistemler tarafından kullanılabilir. USB flaş bellekler aynı zamanda flaş sürücü, flaş disk, adları ilede bilinmektedir. Flaş sürücüler sadece bilgisayarın USB girişine takılı olduğu sürece çalışır durumdadırlar ve harici güç kaynağı veya pil gücüne ihtiyaç duymazlar.

Sabit Disk
Sabit disk bilgisayarın genelde içinde ya da dışında bulunan, bilgisayarı yürütmek için gerekli olan dosyaları ve kullanıcı tarafından kaydedilen bilgiyi sürekli olarak kaydeden bir donanımdır. Bir başka depolama birimi olan RAM belleklerin aksine sabit diske yazılan bilgiler elektrik kesildiğinde kaybolmaz. Manyetik bir diskin üzerine yazılır ve istendiği zaman tekrar okunmak üzere uzun yıllar saklanabilir. Bu nedenle de isimleri sabit disktir. 1.44 lük disketlerden depolama olarak çok üstün olmalarına rağmen boyut olarak çok farklı değildirler.
Sabit diskler Disket sürücüler, DVD ve CD sürücüler gibi kullanılan mekanik parçadır. Üzerine bilgi yazılıp, bilgi okunması manyetik bir kafa tarafından yapılmakta, istenilen yerin okunup, yazılabilmesi için manyetik bir disk dönmektedir. Bu da hali ile hız kaybı demektir. Hal bu ki diğer depolama birimi olan RAM ler mekanik olmayan elektronik parçalardır ve bu sebeple oldukça hızlıdırlar. Tabi bu durumun doğurduğu avantajlar olduğu gibi dezavantajlar da vardır. Birincisi daha pahalıya mal olurlar. İkincisi ise bilgisayarınız kapandığında depoladıkları tüm bilgiyi kaybederler. Bir programı başlattığınız da o programın çalışması için gerekli olan kısım sabit diskinizden okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğinize aktarılır. İhtiyaç duyulan kısım RAM'e sığmayacak kadar büyükse, o zaman bilgisayarınız sabit diskinizin bir bölümünü sanki RAM bellekmiş gibi kullanır. Tabi bu durumda bilgisayarınızın performansı düşecektir.
Anakarta bağlanma türleri
Sabit disklerin bilgisayara bağlanması için çeşitli arabirimler mevcuttur. Sabit diskin bilgisayara bağlanabilmesi için hem sabit dikin kendisinin hem de bilgisayarın o arabirimi desteklemesi gerekmektir. Bu arabirim türleri:
IDE - 1989 yılında Western Digital firması tarafından geliştirlen, sabit disk ve ana kart arasındaki iletişimi ayarlayan standard. En yaygın kullanılan modeldir.
S-ATA - 2000 yılında değişik bilgisayar firmaların işbirliği ile kararlaştırılan yeni ve daha hızlı standard. IDE ye alternatif olarak çıkmıştır. 2005 itibari ile yeni bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
SCSI - 1986'da yürürlüğe geçen, özellikle sunucu bilgisayarlarda kullanılan, çok hızlı ama çok pahalı olan SCSİ sabit disklerin bağlanma standardı.
USB veya Firewire - Bu taşınabilir disklerin bilgisayara bağlanmasına imkan veren arabirimdir.
Sabit diskin kapasitesi ve performansı

Sabit disklerin kapasiteleri byte birimi ile söylenmektedir. Gelişen teknoloji ile kapasiteleri büyümektedir. Bu sebeple MegaByte (MB), GigaByte (GB) birimleri ile söylenmektedir. (1 GigaByte 1024 MegaByte a , 1 MB 1024 Kilo Byte'a, 1 KB da 1024 Byte'a eşit.) 2005 ortaları itibari ile 500GB'lık sabit diskler piyasaya sürülmüştür.
Sabit disklerin performansı yalnızca kapasiteleri ile ölçülmez. Tabi ki büyük kapasiteli sabit diskler uzun süre bilgileri depolamak için yer sıkıntısı çektirmez, özellikle de kullanıcı imajlar yada animasyonlar gibi çok fazla depolama alanına gereksinim duyuyorsa, büyük kapasiteli bir sabit disk (hatta bir kaç sabit disk) gerekli olabilir. Fakat kapasitesi büyük olan bir sabit diskin hızı az olabilir.
Bir sabit diskin kapasitesi söz konusu olduğunda verilen rakam ne kadar büyükse o kadar iyidir. Hız söz konusu olduğunda ise tam tersi. 10 milisaniye hızındaki bir sabit disk e göre 20 milisaniye hızındaki bir sabit disk oldukça yavaştır. Sabit diskin hızının ölçülmesinde iki önemli kriter vardır. Bunlar: Erişim süresi ve transfer süresi.
Erişim Süresi
Sabit disklerin mekanik aletlerdir. Okuma ve yazma işlemi manyetik bir kafa tarafından yapılır. Diyelim ki verdiğiniz bir komut sonrası bilgisayarınız sabit diskinizdeki bir veriye ihtiyaç duydu. Bu verinin okunabilmesi için sabit diskin kafasının manyetik disk üzerinde verinin kayıtlı olduğu yerin üzerinde bulunması gerekir. Bu da kafanın ve manyetik diskin hareket etmesi ile gerçekleşir. Disk dönerek ihtiyaç duyulan verinin kayıtlı olduğu yeri kafanın altına getirir. Disk bir merkez etrafında dönerken kafada disk üzerinde enine hareket eder ve sonunda buluşma gerçekleşir. İşte bütün bu işlemler sırasında geçen süreye erişim süresi deniyor ve tamamen mekanik bir olay.
Transfer Süresi
Sabit diskte verinin olduğu yere ulaştıktan sonra verinin disk üzerinden okunup işlemciye iletilmesi gerek. İşte bu işlemin hızı sabit diskinizin transfer hızı olarak adlandırılıyor ve erişim süresi ile birlikte sabit diskinizin hızını belirliyorlar.
Ayrıca yukarıda bahsedilen değişik arabirime sahip sabit diskler değişik performanslara sahiptir.

Grafik Kartı
Grafik kartı, hafızada depolanmış imgenin mantıksal gösterimini elektriksel sinyallere dönüştürülüp herhangi görüntü ortamına (genellikle bir monitöre) gönderilmesini sağlar. Tipik olarak aynı zamanda hafızadaki mantıksal imgenin üzerinde değişiklik yapılmasına sağlayan fonksiyonları barındırır. Bilgisayar üzerinde gömülü olarak veya ayrı bir kart halinde bulunabilir. Grafik kartı video kartı, görüntü kartı veya ekran kartı olarak da adlandıralabilir.

Monitör
Başta bilgisayar olmak üzere birçok elektronik eşyanın en önemli çıktı aygıtıdır. Ekran bir plastik muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resim tüpünü içerir. Bir ekranın resim tüpü bir TV tüpü gibi çalışır.
Boyutlarına göre monitörler:
14”
15”
17”
21”
25”
Ekran seçimi: Ekranın büyüklüğü yapılacak işe ve amaca göre seçilmelidir. Büyüklükle beraber çözünürlüğe de dikkat edilmelidir.

Klavye
Üzerinde harfler, sayılar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. Bilgisayarın en önemli giriş elemanıdır. İki tip klavye vardır: F klavye ve Q klavye. Klavyede her tuşa iki kod atanmıştır. Tuşa basınca oluştur kodu tetiklenir. Tuş bırakıldığı zamanda bitir kodu tetiklenir. Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır. Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler. KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler.
Q Klavye ve F Klavye (Türkçe Daktilo Klavyesi) olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. q Türkçe klavye 179 f Türkçe klavye 440 Klavye üzerinde numaralar, Kilitler (Caps Lock: Bir kez basıldığında sürekli büyük harf yazar. İkinci kez basıldığında sürekli küçük harf yazar, Num Lock, Scroll Lock), Özel Tuşlar (Alt, Shift, Control, Alt Gr).

Fare >> Toplu ve Optic olmallarının yanı sıra uzaktan erişimli olanları da var


Yazıcı << Printer

Bilgisayardaki bilgilerin basılı bir kopyasını almamızı sağlar. En önemli çıktı aygıtlarından biridir. Başka bir ifadeyle bilgisayardan elde edilen çıktıları kağıt üzerine yazan elektronik baskı birimidir. Üç çeşit yazıcı vardır:
1-Nokta vuruşlu yazıcılar: Matrix şeklinde dizilmiş iğneleri bilgisayardan aldıkları emirler doğrultusunda elektromıknatıs etkisiyle hareket ettirerek kağıt ile yazıcı kafası arasında gergin duran şeride nokta vuruşlarla karakteri basan yazıcılardır.
2-Mürekkep püskürtmeli yazıcılar: Bu tip yazıcılar yazma prensibi olarak nokta vuruşlu yazıcılar gibi karakter basabilir. Bununla birlikte bu yazıcılar çok sessiz ve görünüşleri daha ergonomiktir. Bu yazıcılarda baskı işlemini yapan mürekkep baskı kafaları delik matrixlerden oluşur. Yazıcı kafasında bulunan meme odaları otomatik tüpe dolum işlemini aynı anda yaparlar.
Baskı işlemi için ısıtma odaları sıcaklığını 300 °C’ ye çıkartır. Bu ısıtılan mürekkep damlacığı yüksek bir hızla(100 km) kağıda püskürtülür.
3-Laser yazıcılar: Son geliştirilen yazıcı türüdür. Sessiz, yüksek baskı kalitesine sahip ve diğer yazıcılara göre daha hızlıdır. Temel olarak fotokopi makinasına benzer bir baskı tekniği kullanırlar. Fotokopi makinası ile laser yazıcıyı birbirinden ayıran özellik;baskı kaynağının bilgisayardan gelen digital kodlarının olmasıdır. Bilgisayardan gelen bu sinyaller laserin ürettiği bir ışığı açıp kaparlar. Bu açılıp kapanma çok hızlıdır. Bu ışık dönmekte olan aynaya çarpar ve çarpan ışın ışığa duyarlı olarak dizayn edilmiş bir silindir üzerinde pozitif bir enerji elde eder. Silindir üzerindeki + yüklü alanlara tonerden gelen toz parçacıkları çarpar. Bu olay elektrostatik bir olaydır. Tüm bu işlemler sonucunda + yüklü bölgedeki toner parçacıkları kağıdın üzerinden geçerek baskı işlemini tamamlarlar.

Kasa
Bilgisayar Kasası, içine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip olduğu pervanelerle içerideki sıcak havayı dışarı atar. İçinde 1 tane anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5" luk yuvalar, ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar yerleştirilir, arka tarafında soket boşlukları vardır.
1 tane açma/kapama, 1 tane yeniden başlatma, 1 tane elektrik kesme düğmesi ve 1 tane de kilit düğmesine sahip olabilir. Yatay ve dikey yerleştirilebilenleri, alüminyum veya çelikten yapılanları, birkaç farklı boyda olanları vardır.

Güç Kaynağı << Power Suplly
Güç Kaynağı, kasaya yerleştirilmiş içinde transformatör, voltaj kontrolörü ve soğutucu pervane bulunduran ve bilgisayara ihtiyacı olan enerjiyi belirli voltajlar da sağlayan küçük kutudur. Çıktı olarak bilgisayarın anakartına ve yan belleklerine (Sabit Disk, DVD/CD ROM/RW, Disket Sürücü vb.) enerji sağlacak kabloları bulunmaktadır

Optik Sürücü >> cd-rom
Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.
Kişisel bilgisayarlarda kullanılan optik sürücüler şunlardır:
CD-ROM / DVD-ROM sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabilir.
CD-RW / DVD-RW sürücü: CD / DVD medyalarındaki verileri okuyabildiği gibi bu medyaların yazılabilir ve yeniden yazılabilir çeşitleri üzerine veri yazabilir.
DVD sürücüler aynı zamanda CD sürücülerin yapabildiği işlemleri yapabilirler ama tersi doğru değildir.
Combo >> CD /CD-RW, DVD-ROM >> Bileşiktir CD-DVD okur CD yazar destekler.
DVD medyalar CD medyalarla aynı disk büyüklüğü ve görünüme sahip olmakla birlikte, veri depolama kapasiteleri CD medyalardan 8-10 kat daha fazladır.( örnek 4,5 Gb.)


Disket Sürücü >> Floopy
Disket sürücü bilgisayarlarda, 1.44 MB (Megabyte) kapasiteli manyetik veri depolama ortamları üzerinden okuma/yazma işlemi yapan aygıttır. İngilizce adı Floppy Disk Drive'dır. Gelişen teknolojiyle birlikte kapasite ve hız olarak antika durumundadır. Fakat yine de en yeni bilgisayarlarda bile bulunur, çünkü bir bilgisayardan diğerine anlık dosya aktarımı veya az yer kaplayan dökümanların yedeğini alma, veya Sistem Açılış/Kurtarma Disketi olarak kullanıldığında hala işe yarar.

Ağ Kartı >> Ethernet / Lan
Ağ kartı, bilgisayarın ağa bağlanıp veri alışverişinde, iletişimde bulunabilmesini sağlayan elektronik devredir.
Her ağ kartının üretimden itibaren kendine ait farklı bir tanımlama numarası olduğundan, ağ üzerindeki diğer ağ kartlarından ayırtedilebilir. Bu tanımlama numarasına MAC (Media Access Control) adresi de denir.

Modem
Modulator-Demodulator 'ün kısaltma olarak yazılmışı. Mesela çevirmeli ağ ile internete bağlandığımızda modeme gelen veriler modem aracılığıyla dönüştürülüp telefon hattı üzerinden ses olarak karşı bilgisayardaki modeme yollanır. Ve karşı bilgisayardaki modem bu ses olarak iletilmiş olan verileri alıp tekrar bilgisayarın anlayacağı şekle çevirir, modem bu işe yarar.

Joystik >> oyun çubuğu

Joystik, Oyun Çubuğu, Kontrol Kolu, Yönetim Kolu veya İdare Çubuğu denen araç, bilgisayarlara bağlanır ve Video oyunlarını oynamak, bir robotu kontrol etmek veya benzer amaçlarlarla kullanılabilir. Dört yöne ve bunların arasında kalan 4 adet çapraz yöne (bileşke yönlere) olmak üzere 8 yöne bükülebilen ve üzerinde birkaç fonksiyon düğmesi olan, ekrandaki bir nesneyi, bir robot kolu, elektronik aygıtı veya motorlu aracı hareket ettirme ve kontrol etme amaçlıdır.

Son düzenleyen Blue Blood; 29 Ocak 2007 12:52
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Overclock (Türkçesi ile Hız Aşımı) bilgisayar parçalarının sınırlarını zorlamaktır. Mesela 3.2GHz hızında çalışan bir işlemciniz vardır. Bunu 4.0GHz hızında çalışan bir işlemci haline basit bir kaç ayarla getirebilirsiniz.

Sponsorlu Bağlantılar
Overclock Nasıl Yapılır?

İşlemcilerin hızları şu kritere göre belirlenir:
FSB(Front Side Bus)xÇarpan(Ratio)=Saat hızı(ing. Clock Speed). 3.2 GHz olarak fabrikadan çıkan bir Intel Pentium 4 işlemci 200MHz FSB hızında ve 16 çarpan ile çıkar. Buradan 200x16 = 3200 sonucu çıkar. 3200MHz=3.2GHz. Şimdi anakartınızın size verdiği sınırlar içinde FSB oranını artırabilirsiniz. Örneğin 250FSB hızına kadar potansiyeli olan bir işlemciyi ele alalım(Her işlemci 250FSB yapamayabilir). Siz anakartınızdan bunu 250FSB'ye çıkardığınızda 250x16 = 4000MHz (4.0GHz) olur.
Ayrıca FSBx2 = Ram Hızı formulüde vardır Msn Happy DDR400 bir raminiz varsa, 250x2 = 500MHz yapar ki çok pahalı ramler dışında hiç bir ram bu hızı kaldıramaz. O yüzden anakart üreticileri FSBMsn GrinRAM oranı koymuşlardır. Örneğin bu oran 5:4 olduğunda FSBx4 / 5 formülü kullanılır. Örneğin 250FSB de 250x4 / 5 = 200MHz yapar. Bu durumda raminize hiç overclock yapmamış olursunuz ama işlemci gücünüz bayağı artar. AMD işlemcilerde de benzer şekilde overclock yapılır.

Kaynak vikipediadır

HerCahi özel notu : Her ne kadar Overclock tarifini düzgün aldımsa (montajladım) da bu makale eksik bilgilidir sadece kafalardaki sorullara cevap niteliği taşısın diye bilgi amaçlı konulmuştur :..ve anakartınız desteklesin desteklemesin bu tip uygullamalar işlemciyi süratle yorar ve performans bozukluğuna neden olur :..o yüzden uygulamanız tavsiye edilmez
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #3
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MS-DOS


Eğer bilgisayar kullanmaya ilk defa Windows 95 veya 98 ile başladıysanız büyük bir ihtimalle DOS kelimesi size yabancı gelecektir. Her PC kullanıcısının yakından tanıdığı bu işletim sistemi, Dünya’ da en yaygın olarak kullanılan PC işletim sistemidir. 1980’ lerin başında IBM’ in ilk PC’ leri üretmesi ve bu PC’ lerde kullanılan yeni bir işletim sistemi arayışı ile ortaya çıkan DOS, günümüzde bir çok PC kullanıcısı tarafından hala kullanılmaktadır.



MS-DOS, Microsoft Disk Operating System (Microsoft Disk İşletim Sistemi) kelimelerinin kısaltılmış halidir. MS-DOS bir disk işletim sistemi olarak bilinir, çünkü yaptığı işlerin büyük bölümü disk işlemleri, bellek işlemleri gibi programların çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapan bir işletim sistemidir. MS-DOS bir programdır, ama yalnızca bir program değildir. O olmadan diğer programların çalışma şansları yoktur. Çünkü bilgisayar sisteminin, tüm parçalarını MS-DOS kontrol eder. MS-DOS yalnızca, diğer programların çalışmasına olanak vermekle kalmaz, aynı zamanda bilgisayarınızın neyi nasıl yaptığı üzerinde size tam denetim sağlar. MS-DOS sizinle bilgisayarınız arasındaki bağdır.



DOS’un tarihi PC’ lerin (kişisel bilgisayarlar) tarihiyle başlar ve çoğunlukla da pek hayırla yad edilmez. Çünkü DOS’ta grafiksel bir kullanıcı arabirimi (pencereler) yoktur, her şey komutlarla ve bir sürü parametre ile yapılır. DOS, tüm x86 tabanlı PC’ lerde çalışır. Çok görevli bir işletim sistemi olmayan DOS, grafik kullanıcı arabirimini kullanmaz. Üstünde kolay yazılması, bellek ve sabit diskte az yer kaplaması, kolay ve çabuk öğrenilmesi, düşük konfigürasyonlu PC’ lerde çalışması gibi avantajları olmakla birlikte, etkin bir bellek yönetiminin olmaması, eski teknoloji kullanması ve grafik kullanıcı arabirimi olmaması önemli kısıtlamalarıdır.



Bilgisayarınız kapalı iken MS-DOS diskte durur. Her ne kadar özel bir program da olsa, MS-DOS eninde sonunda bir programdır, yani o da bilgisayarların kullandığı diğer bilgi toplulukları gibi bir dizi dosya içinde yer alır.



Eğer bir sabit diskiniz varsa, MS-DOS büyük olasılıkla onun içindedir (bilgisayar dağıtıcısı ya da sistemi kuran kimse tarafından yerleştirilmiş olabilir). Eğer bilgisayarınızda sabit disk (HDD) yoksa, MS-DOS’ un disketlerden kullanılması gerekir.


1. MS-DOS’ un Tarihçesi


MS-DOS 1981’ deki piyasaya sürülüşünden beri birkaç kez değişikliğe uğramıştır. İlk sürümün numarası 1.00’ dı. MS-DOS’ un zaman zaman değiştirilmesinin amacı, daha gelişmiş donanımlardan yararlanmak ve önceki hataları düzeltmektir. Sisteminizi başlattığınızda, MS-DOS, kullandığınız sürümün numarasını (versiyon) ekranda gösteriyor olabilir.



MS-DOS’ un yeni bir sürümü çıktığında, eğer numarasının ondalık noktasından sonra değişiklik varsa, (ÖRNEĞİN 6.0’ dan 6.2’ ye), bu küçük bir değişiklik gösterir.Bu durumda MS-DOS öz olarak önceki sürüme göre pek değişiklik içermez. Ondalık noktasının önündeki sayının değişmesi ise büyük bir değişiklik gösterir. Örneğin sürüm 6, sürüm 5’ te olmayan bir çok yeni özellik getirmiştir.



MS-DOS’ un yeni sürümleri eskilerine göre daha güçlü ve gelişmiş olsalar da öncekilerle uyumlu kalırlar. Bu yüzden, diyelim ki sürüm 2.1’ i kullanıyorken başka bir sürümle çalışmaya başladığınızda, tüm bilgilerinizi, deneyiminizi, dosya ve disklerinizi eskisi gibi kullanabilirsiniz. Örneğin, MS-DOS 3.0’ da kullandığınız bir dosyayı 5.0 sürümünde kullanabilirsiniz ama 5.0’ da kullandığınız bir dosyayı 3.0’ da kullanamayabilirsiniz.



MS-DOS’ un 3.30’ dan sonraki sürümlerini aşağıda görmektesiniz.



MS-DOS 3.30
MS-DOS 4.01
MS-DOS 5.0
MS-DOS 6.0

MS-DOS 6.20
MS-DOS 6.22
MS-DOS 7.0
MS-DOS 8.0 ...




MS-DOS İle Neler Yapabiliriz?


MS-DOS, uygulama programlarınız için bilgisayarın işleyişini koordine eder. Bu gerçekten de çok önemlidir, ama MS-DOS’ un avantajları yalnızca bundan ibaret değildir.



Her ne kadar insanlara basit ve kullanması garip olarak düşünülen MS-DOS işletim sistemi bilgisayarın zarar görmesi durumunda bir numaralı ilaçtır. MS-DOS donanım kurucularının bir numaralı kullandıkları sistemdir. Örneğin Windows açılmıyor, devamlı sorun veriyor ? Bu sorunları genellikle HDD’ ye format atarak ve işletim sistemini tekrar yüklemekle becerirler ama hatadır. Çünkü devamlı HDD’ ye format atılırsa HDD zarar görürür "bad sector" (kullanılamayan veya bozuk alan) oluşmasına "boot sector"un (HDD’ nin bilgilerinin tutulduğu yer) zarar görmesine neden olur. Ama format atmadan MS-DOS’ tan yine yararlanarak bilgisayarın sistemi dahil geri getirilebilir. Bunların yapılması çok güzeldir ama bunları yapmak için grafik ekrandan (Windows Ekranı) biraz vazgeçip MS-DOS’ ta çalışmak gerekir. Bu yüzden, Microsoft Windows 95/98/ME sürümleriyle kullanıcının DOS ile olan iletişimini minimuma indirmeye çalışmış olsa bile DOS’ tan tam olarak vazgeçememiştir.



Ayrıca, Windows 95/98/ME kullanıyor olsanız da bazen DOS’ a işiniz düşebilir. Örneğin bir çok oyun programı Windows ile çalışmaz veya oynanamayacak kadar yavaş çalışır. Ayrıca Windows' a giremediğiniz durumlarda da sorunu DOS’ tan halletmeniz gerekebilir. Bazen de tek bir dosyayı kopyalamak için bilgisayarınızı açtığınızda, Windows’ un çalışmasını beklemeniz gerekmez.



MS-DOS’ un kendisini de belirli işler için kullanabilirsiniz.; komut adı verilen yönergeleri (talimatları ) kullanarak MS-DOS’ u dosya yönetiminde, iş akışının denetlenmesinde ve ek yazılımlar gerektirmeden günlük işler gerçekleştirmede yönlendirebilirsiniz.



Örneğin MS-DOS metinlerden (text) oluşan dosyalar yaratmakta ve değiştirmekte kullanabileceğiniz bir program içerir.MS-DOS editör bir sözcük işlemci olmasa da, kısa yazışmalar listeler için çok kullanışlıdır. Onu kullanarak, küçük belgeleri bir sözcük işlemciye göre çok daha kısa sürede yazabilirsiniz. Veya bilgisayarı açtığınızda yüklenmesini veya çalışmasını istediğiniz dosyaları da bilgisayarın açılırken okuduğu Autoexec.Bat dosyasına koyarak otomatik olarak çalışmasını sağlamış oluruz.



MS-DOS’ ta özel gereksinimlerinizi karşılamak için olan komutları birleştirerek güçlü komutlar, hatta kendi küçük uygulamalarınızı yaratabilirsiniz. Örneğin bu kitapta, yalnızca MS-DOS komutları kullanarak, basit bir dosya yöneticisi ( belirli bilgiler için dosyalarda arama yapan bir program ) oluşturabilirsiniz.



MS-DOS’ un 4.0 ve sonraki sürümleri, komut ve dosyaları menü adı verilen listelerden seçmenize olanak sağlayan ayrı bir program içerirler. Shell adı verilen bu program ile tüm rutin işlerinizi gerçekleştirebilir, ondan zaman zaman yararlanabilir ya da isterseniz hiç kullanmayabilirsiniz.



Artık tüm bu uygulamalar, MS-DOS için oluşturulan Windows ara yüzünden (interface) sonra Dos’ un uygulamaları daha kolay ve anlaşılır olmuştur. Aynı zamanda MS-DOS’ u soğuk gösteren siyah beyaz ekran da ortadan kalkmıştır.

3. MS-DOS Dosya Yapısı



Dosya(File)

Tüm bilgiler ve programlar dosya (file) adı verilen bilgi topluluğu olarak disk/diskete kaydedilir. DOS işletim sisteminde bir dosya iki kısımda oluşur, dosya adı ve dosya uzantısı. Genel olarak bir dosyanın yapısı DOSYA_ADI ve DOSYA_UZANTISI şeklindedir. Burada DOSYA_ADI en fazla 8, DOSYA_UZANTISI en fazla 3 karakterden oluşur. Dosya isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük yada küçük yazmak aynı dosyaya karşılık gelmektedir.



MS-DOS’ ta dosyaların ifadesi;

LATS.TXT (Lats isimli yazı dosyası)

LATS.* (İsmi Lats olan bütün dosyalar)

*.COM (Uzantısı Com olan bütün dosyalar)

*.* &nb sp; (Bütün dosyalar)

????????.??? ( “ )

. ; ( “ )



MS-DOS dosya ismi ve dosya uzantısı kuralları;

· Dosya ismi en fazla 8 karakterden oluşur.

· Dosya uzantısı en fazla 3 karakterden oluşur.

· Dosya ismi ile uzantısı arasında nokta (.) işareti bulunur.

· Dosya ismi ve uzantısı içerisinde boşluk karakteri bulunmaz.

· Dosya isimleri büyük küçük harfe duyarlı değildir.

· Dosya ismi ve uzantı ismi yazılırken 0-9 arası rakamları, A’ dan Z’ ye harfleri ve bazı özel karakterleri ($, %, &, #...) kullanabiliriz. Fakat bazı özel karakterlerde (*, ., ? gibi) kullanılmaz.



XXXXXXXX . XXX
Dosya adı Uzantısı



Örneğin : COMMAND.COM, CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT ve LATS.DOC gibi



Dosya İsmi Uzantıları ve Anlamları



COM : Makine dilinde yazılmış program dosyalarını ifade eder. Büyüklüğü en fazla 64K olabilir.

EXE : Executive’ den gelmektedir ve hemen çalıştırılabilir program dosyalarını ifade eder.

BAT : Toplu işlem dosyasını ifade eder.



Yukarıda belirtilen 3 dosya MS-DOS’ ta dosya isminin yazılması ile çalıştırılabilir, geriye kalan dosyalar ise başka programlar yardımı ile çalıştırılır. Bu 3 dosya ismi uzantısı aynı isimli dosyalara verilse (yani, LATS.EXE, LATS.BAT ve LATS.COM gibi) çalıştırılma sırası dosyanın büyüklüğüne ve küçüklüğüne bakılmaksızın bu dosyaları çalıştırma önceliği COM, EXE ve BAT sırasındadır.



TXT : Text (metin) dosyasını ifade eder.

SYS : Sistem Dosyalarını (System File) ifade eder.

HLP : Yardım dosyasını ifade eder.

DOC : Word’ de oluşturulmuş dosyaları ifade eder.

XLS : Excel’ de oluşturulmuş dosyaları ifade eder.

PPT : Powerpoint’ de hazırlanmış dosyaları ifade eder.

WIN : Windows’ la oluşturulmuş dosyaları ifade eder.

INI : Windows’ un sistem dosyalarını ifade eder.



MS-DOS’ un açılması için gerekli 3 dosya vardır. Bunlar Config.sys, Autoexec.bat, Commmand.com’ dur. Ayrıca, sistem dosyası olarak Msdos.sys (Dos ile ilgili sistem bilgilerini tutar. Örnek, versiyon bilgisi gibi) ve Io.sys (Dos’ un giriş/çıkış sistem bilgilerini tutar) vardır.



CONFIG.SYS



Bu dosya, bilgisayarın donanım özelliklerini değiştirmemizi sağlayan bir metin dosyasıdır. Yani bu dosyaya eklenecek komutlar aracılığı ile memory, fare, klavye, ekran ve bunun gibi araçların nasıl çalışacağı belirlenir. CONFIG.SYS dosyasının MS-DOS tarafından okunup işlenebilmesi için açılış diskinin ana dizininde bulunması gerekir.



AUTOEXEC.BAT



Bu dosya, DOS çalıştığında bazı programları otomatik olarak çalıştırma olanağı verir, ekran ve dil düzenlemesini sağlar. Bu sayede bilgisayarın her açılışı sırasında yüklemek zorunda kalacağımız klavye, fare, monitör dil ... programları yüklenmiş olur.



COMMAND.COM



Bu dosya, bilgisayar komutlarını yazdığımız komut derleyicisini görüntüler. COMMAND.COM bilgisayarın açılış diskinin ana dizininde bulunması gerekir. Bu olmadan bilgisayarın açılması mümkün değildir. Direk makine dilinde yazılmış olduğu için çok hızlıdır.



4. Dizin (Directory) Yapısı



Bilgisayarda dosyalar içeriklerine veya özelliklerine göre dosya gruplarına ayrılabilir. Bu gruplara dizin adı verilir. Windows ortamında dizin ismi yerine klasör ismi kullanılır. 3 değişik dizin tipi vardır. Bunlar,



Root Directory (ana veya kök dizin)
Bilgisayarın ana dizinidir. Kullanılan sürücüyü tanımlar (a: , b: , csmile. Kullanıcı root directory yaratamaz ve silemez.



Directory (dizin)
Root directory altında oluşturulan dizinlerdir.



Subdirectory (alt dizin)
Directory’ lerin altında oluşturulan dizinlerdir. Alt dizinler root directory’ de iken sadece DIR komutunun yazılması ile ekranda görülmezler.



MS-DOS Komutları


Komutlar İkiye Ayrılır ve komut isminin büyük veya küçük yazılması hiçbir şey değiştirmemektedir, büyük yada küçük yazmak aynı komuta karşılık gelmektedir.



İç Komutlar : COMMAND.COM dosyası içinde bulunan temel komutlardır ve çalıştırılması ile belleğe yüklenerek çalıştırılan komutlardır. Örnek : Ver, Dir, vs.



Dış Komutlar : Çalıştırılabilmesi için disk veya disket içinde dosya halinde bulunması zorunlu olan komutlardır. Örnek : Xcopy, format, vs.



a) İç Komutlar



DOS’ ta çalıştırılan komutun, çalışması için herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymadan çalışan komutlara iç komutlar denir (Bilgisayarın açılışında kullanılan Command.com dosyasının içinde bulunan komutlardır). Çalışması için program dosyasının varlığına ihtiyaç duyulan komutlara Dış Komutlar denir. Dış komutları çalıştırabilmek için, o komutun programlama dosyasına ihtiyaç vardır. Örneğin format komutunu kullanabilmek için DOS’ da Format.com programının bulunması gerekir. Önemli İç Komutları, aşağıda inceledik. Bunlar ;



CLS komutu: Ekranı temizler.

Örnek: C:> CLS <ENTER>



DIR komutu: Disk veya disket üzerindeki dosyaları görüntüler.

Örnek: C:> DIR <ENTER>



DIR Parametreleri :
/P : (Dosyaları sayfa sayfa listeler) C:> DIR/P <ENTER>

/W : (Dosyaları yan yana listeler) C:> DIR/W <ENTER>

/A: (Gizli dosyaları listeler) C:> DIR/A <ENTER>



JOKER KARAKTELER (? , *)

* : Bilinmeyen bir isim veya uzantının yerine kullanılan joker karakterlerdir.



Örnek: C:> DIR *.EXE <ENTER> (Dosya Adı ne olursa olsun, uzantısı EXE olan dosyaları listeler)

C:> DIR LATS.* <ENTER> (Dosya Adı LATS olan, tüm dosyaları listeler)



? : Bilinmeyen bir karakter yerine kullanılan jokerdir.



Örnek: C:> DIR A??S.EXE <ENTER> (İlk harfi A , 4.harfi S olan , EXE uzantılı dosyaları listeler)



VOL komutu: Disk veya disketin etiketini ve seri numarasını görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> VOL <ENTER>



VER komutu: MS-DOS’ un versiyonunu görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> VER <ENTER>



DATE komutu: Bilgisayarın sistem tarihini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> DATE <ENTER>



TIME komutu: Bilgisayarın sistem saatini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> TIME <ENTER>



PROMT komutu: Komut satırı uyarısını değiştirmeyi sağlar. Bulunduğumuz yeri gösterir.

Örnek: C:> PROMPT <ENTER> (sürücüyü ilkel PROMT’ a dönüştürür.)

C> (ilkel PROMT)

PROMPT Parametreleri
$P: Aktif sürücüyü ve dizini görüntüler.

$G: “>” işaretini görüntüler.

$T: Enter’ e basıldığı andaki saati gösterir.

$D: O gün ki tarihi gösterir.

Görüntüsü değiştirilen PROMT’ u eski haline getirmek için;

C:> PROMPT $P$G <ENTER> tanımlaması yazılır.



COPY CON komutu: Dosya oluşturmayı sağlar. Ama artık bunun yerine Word gibi programlar vardır.

Örnek: C:> COPY CON LATS.TXT <ENTER> (TXT uzantılı, LATS adlı dosya oluşturur)

Oluşturduğumuz bu dosyayı kaydedip bitirmek için ^Z (Ctrl+Z) tuşlarına basılır. Kayıt yapmadan çıkmak için ^C (Ctrl+C) tuşlarına basılır.

TYPE komutu: Dosya içeriğini görüntülemeyi sağlar.

Örnek: C:> TYPE LATS.TXT <ENTER>

C:> TYPE LATS.TXT | MORE <ENTER> (LATS.TXT dosyasını sayfa sayfa görüntüler)



REN komutu: Dosya adının veya uzantısının değiştirilmesini sağlar.

Örnek: C:> REN LATS.TXT TUFAN.DOC <ENTER> (LATS.TXT dosyasının ismini TUFAN.DOC yapar)



MD komutu: Dizin oluşturmayı sağlar.

Örnek: C:> MD LATS <ENTER> (LATS adlı dizin açar)



CD komutu: Dizin değiştirmeyi sağlar.

Örnek: C:> CD LATS <ENTER> (LATS adlı dizine girer)

C:LATS> CD.. <ENTER> (LATS adlı dizinden çıkar) (Aktif olan dizinden bir önceki dizine çıkışı sağlar)

C:LATSDENEME> CD <ENTER> (LATS ve DENEME dizinlerinden çıkar) (İç içe girilmiş dizinlerden bir seferde köke (ROOT) çıkmayı sağlar)



RD komutu: Dizinleri silmeyi sağlar, yalnız dizin içinde hiçbir dosya veya altdizin olmamalıdır. Eğer varsa öncelikle altdizinler ve dosyalar silinmelidir. Silinecek dizin içinde hiçbir şey bulunulmaması gerekir. Eğer silinecek dizin içinde dosya veya dizin bulunuluyorsa önce o dizinin bir önündeki dizine çıkılmalı ve sıra ile temizlemelidir. Bu işlemi DELTREE komutu ile dizin içerisine bakmaksızın silebiliriz.

Örnek: C:> RD LATS <ENTER>



COPY komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortama kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli ise nereden nereye şeklindedir. İlk belirtilen yer nerden olduğu ikinci belirtilen yer ise nereye kopyalanacağıdır. Copy komutu, birden çok dosyayı bir seferde kopyalamaz her dosyayı tek tek kopyalar.

Örnek: C:> COPY C:LATS.TXT CMsn GrinOS <ENTER> (C Root’ unda bulunan LATS.TXT dosyasını C’ nin altındaki DOS dizinine kopyalar)



DEL komutu: Dosya veya dosyaları silmeyi sağlar
Örnek: C:> DEL LATS.TXT <ENTER> (LATS dosyasını siler)

C:> DEL *.* <ENTER> (Tüm dosyaları siler)

C:> DEL *.EXE <ENTER> (EXE uzantılı dosyaları siler)



b) Dış Komutlar



Bilgisayarda dosyalar halinde bulunması gereken komutlardır. Kullanılacak komuta ait dosyanın çalışılan sürücüdeki disk veya diskette bulunması gerLATSektedir. Aksi taktirde komut ile ilgili çalışma gerçekleştirilemez.



FORMAT komutu: Yeni alınan disk veya disketi biçimlendirir ve kullanılır hale getirir yanı sıra dolu olan bir disk veya diskete uygulandığında içindeki tüm bilgileri siler, disk veya disketteki bozuk olan sektörleri düzeltir (düzelebilecek durumda olanları), virüslü olan disk veya disketteki virüsleri temizlemeyi sağlar (temizlenebilecek durumda olanları).

Örnek: C:> FORMAT A: <ENTER> a disketini biçimler, kullanılır hale getirir.





FORMAT Parametreleri

/s : Disk veya diskete bilgisayarı açmayı sağlayan sistem dosyalarının yüklenmesini sağlar.

Örnek: C:> FORMAT ahmms <ENTER>



/q : Disk veya disketin hızlı bir şekilde Formatlanmasını sağlar. Q parametresi ile Formatlanan disk veya disketin bozuk olan sektörleri düzeltilmez.

Örnek: C:> FORMAT ahmmq <ENTER>



/v: : Disk veya diskete Formatlama sırasında isim vermeyi sağlar. Verilecek isim

11 karakteri aşmamalıdır.

Örnek: C:> FORMAT ahmmv:ÇALIŞMA <ENTER>

/F: : Formatlanacak DD bir disketin kapasitesini tanımlamayı sağlar.

Örnek: C:> FORMAT AhmmF:720 <ENTER>



/u : Disketi kurtarılmayacak şekilde Formatlamayı sağlar.

Örnek: C:> FORMAT AhmmU <ENTER>



Gerektiğinde birden fazla parametre aynı komut satırında tanımlanabilir.

Örnek: C:> FORMAT AhmmS/VMsn GrinERS/F:720/u <ENTER>



UNFORMAT komutu: Yanlışlıkla Formatlanmış bir disk veya disketi eski haline getirmeyi sağlar. U parametresi ile Formatlanmış kayıt ortamı UNFORMAT ile kurtarılamaz.

Örnek: C:> UNFORMAT A: <ENTER>



LABEL komutu: Disk veya disketin ismini değiştirmeyi sağlar. Verilecek isim 11 karakteri aşmamalıdır.

Örnek: C:> LABEL EĞİTİM <ENTER>



DISCOPY komutu: Diskcopy işlemi aynı kapasitedeki 2 disket veya disk arasında gerçekleşir. Kaynak Msn Angel disketteki tüm dosyalar, hedef (B) diskete kopyalanmadan önce hedef disket formatlanır. İşlem bittikten sonra her iki disket içindeki dosyaların aynı olduğu görülür. İşlem sırasında disket isterken karşılaşılan mesajlar;

Source : Kaynak disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye kaynak (kopyası alınan) disket takılır.

Target : Hedef disketi tanımlar. Mesaj görüldüğünde sürücüye hedef (alınan kopyayı konacağımız) disket takılır.

Örnek: C:> DISKCOPY A: B: <ENTER>



MEM komutu: Bilgisayarın hafızası (MEMORY) ile ilgili bilgilerin ve bellek bilgilerinin görüntülenmesini sağlar.

Örnek: C:> MEM <ENTER>



ATTRIB komutu: Dosyalara özellik vermeyi veya iptal etmeyi sağlar. Özellikler, (+) işaretinin ardından özelliğin baş harfinin yazılması ile verilir, (-) işaretinin ardından yine özelliğin baş harfinin yazılması ile iptal edilir. Özellikler şunlardır;

Özelliğin Adı Verilmesi İptali

READ ONLY (Okunabilir) +R -R
HIDDEN (Gizli) +H -H
SYSTEM (Sistem) +S -S
ARCHIVE (Arşiv) +A -A


Örnek: C:> ATTRIB <ENTER> (Tüm dosyalardaki özellikleri görüntüler)

C:> ATTRIB +H LATS.TXT <ENTER>

C:> ATTRIB -H LATS.TXT <ENTER>

C:> ATTRIB +H,+R LATS.TXT <ENTER>

C:> ATTRIB -H,-R LATS.TXT <ENTER>



TREE komutu: Dizinleri, altdizinleri ve dosyaları ağaç yapısında görüntülemeyi sağlar.

/f : Dizin ve altdizin içindeki dosyaları ağaç yapısında görüntüler.

Örnek: C:> TREE <ENTER> (Sadece dizinleri ve altdizinleri ağaç yapısında görüntüler)

C:> TREE/F <ENTER> (Dizin ve altdizinleri içlerindeki dosyalarla beraber görüntüler)



MOVE komutu: Dosya veya dosyaları belirtilen ortamlara taşımayı sağlar. İşlem bittikten sonra tanımlanan dosyaların kaynak ortamdan silindiği ve hedef ortama aktarıldığı görülür. Copy komutunda olduğu gibi Move komutunda da "NERDEN" ve "NEREYE" sorularına yanıt aranır. (Bunu bir evden başka bir eve taşınmayı örnek alabiliriz. Artık eski adreste kalmıyoruz ve yeni adresteyiz gibi düşünebiliriz.)

Move NERDEN NEREYE

Örnek: C:> MOVE A:LATS.TXT CMsn ConfusedINIF <ENTER>

Diğer bir özelliği de dizinlerin isimlerini değiştirmeyi sağlar.

Örnek: C:> MOVE SINIF DERS <ENTER>



MORE komutu : /P parametresi olmayan komutlar için sayfa sayfa döküm almayı sağlar.

MORE Parametreleri

| : Sayfa sayfa döküm almayı sağlar.

Örnek: C:> TREE | MORE <ENTER>

C:> ATTRIB | MORE <ENTER>

< : Dosya içersine yazılmış uzun metinlerin sayfa sayfa alınmasını sağlar.

Örnek: C:> MORE < LATS.TXT <ENTER>



SYS komutu: Disk ve veya disket içersine sadece bilgisayarı açmaya yarayan sistem dosyalarını yüklemeyi sağlar. Yapılan işlemden kayıt ortamındaki diğer dosyalar etkilenmez.

Örnek: C:> SYS A: <ENTER>



DELTREE komutu: Dizinleri içlerindeki altdizinler ve dosyalarla beraber silmeyi sağlar. Komut satırına ROOT’ a bağlı olan dizin adı yazılır.

/Y : Onay almadan silme işleminin doğrudan gerçekleştirilmesini sağlar.

Örnek: C:> DELTREE DENEME <ENTER>

C:> DELTREE/Y DENEME <ENTER>



XCOPY komutu: Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber belirtilen ortamlara kopyalamayı sağlar. Kullanım şekli copy komutu ile aynıdır, fakat birkaç tane ek parametresi vardır. Xcopy komutu dosyaları copy komutu gibi tek tek değil bellek kapasitesine göre, topluca kopyalamayı da sağlar.

XCOPY Parametreleri

/S : Dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber kopyalamayı sağlar.

/E : İçi boş olan dizinleri kopyalamayı sağlar.

Örnek: C:> XCOPY DOS*.* AMsn GrinOS/S/E <ENTER>



UNDELETE komutu: Del komutu ile silinen dosyaları, kurtarmayı sağlar. Silinen dosyaların ilk karakterlerinin yerine (?) görülür. Buraya dosyanın ilk karakteri yazılarak kurtarılması sağlanır)

UNDELETE Parametreleri

/LIST : Kurtarılacak veya kurtarılamayacak dosyaların listesini görüntüler. Kurtarılamayacak olan dosyalarının yanında (**) görülür.

/ALL : Silinmiş dosyaların bilgisayar tarafından kurtarılmasını sağlar. Kurtarılan dosyaların ilk karakterinin yerinde Msn Sun görülür.

Örnek: C:> UNDELETE/LIST <ENTER>

C:> UNDELETE/ALL <ENTER>

C:> UNDELETE LATS.TXT <ENTER>



DOSKEY Komutu: Komut satırına yazılan tanımlamaları, belleğe yükleyerek tekrar kullanma olanağı sağlar. Bilgiler bellekte bilgisayar açık kaldığı süre içinde saklanır. Bilgisayar kapandığı andan itibaren tüm bilgiler silinir. Doskey komutunu bilgisayara yüklemek için komut satırına DOSKEY yazılarak enter tuşuna basılır.

Örnek: C:> DOSKEY <ENTER>



BACKUP komutu: Hard Disk’ teki dosyaları diskete yedeklemeyi sağlar. Yedekleme sırasında bilgisayar her diskete bir numara verir. Fakat bu işlem dosyaları sıkıştırmadan gerçek boyutu ile yaptığı için pek kullanışlı değildir, bunun yerine sıkıştırma programları ile yedek almak daha karlıdır.

/S : dizinleri içlerindeki altdizin ve dosyalarla beraber yedekler.

Örnek: C:> BACKUP C:WINDOWS*.* A: <ENTER>

C:> BACKUP C:WINDOWS AhmmS <ENTER>



RESTORE komutu: Backup ile diskete yedeklenmiş dosyaları hard disk’ e geri yüklemeyi sağlar.

Örnek: C:> RESTORE A: C: <ENTER>

C:> RESTORE A: ChmmS <ENTER>



ARJ komutu: Dosyaları sıkıştırmak veya sıkıştırılan dosyaları açmayı sağlar. Sıkıştırılan dosyalar tek bir dosya haline gelir. Ayrıca dosyalar döküm alındığında görülürler. Bunun yerine günümüzde çoğunlukla Winzip kullanılmaktadır.

ARJ Parametreleri

X : Dosya açmayı sağlar.

A : Dosya sıkıştırmayı sağlar.

-V1440 (720) : 3.5 HD veya 3.5 DD standardına göre dosyayı sıkıştırır yada açmayı sağlar. Bu parametre kullanıldığında dosya uzantıları ARJ, A01, A02 ve bunun gibidir.

-R : Bulunulan ortamdaki directory’ lerin sıkıştırılıp açılmasını sağlar.

Hard Disk İçinde Sıkıştırma

Örnek: C:> CD YEDEK <ENTER>

C:YEDEK> ARJ A -R ÇALIŞMA.ARJ <ENTER>

Hard Disk İçinde Açma

Örnek: C:> CD YEDEK <ENTER>

C:YEDEK> ARJ X -R ÇALIŞMA.ARJ <ENTER>



Not : Bir Hard Diski formatlamak ihtiyacı, çoğu zaman mevcut işletim sisteminin yersizliği veya “çökmesi” durumunda olur. Bu işlemi çok dikkatli yapmalısınız. Çünkü diskteki tüm veriler kaybolacaktır. Eğer diskinizi formatlamaya karar vermişseniz ve Winsows 9x/Me kullanıcısı iseniz bilgisayarınızı MS-DOS kipinde başlatmalısınız. Aksi takdirde Windows buna izin vermeyecektir.

ALINTI...
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #4
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
DIR:Bu komut DOS en önemli komutu denebilir.Bulunulan dizindeki tüm dizin ve dosyaları görüntülemek amacıyla kullanılır.

DIR/S:Bulunulan dizindeki tüm iç dizinlerde dahil olmak üzere verilen dosyanın olup olmadığını arar.
ÖRN:C:>DIR/S Batu.TXT

DIR/P:Bulunulan dizindeki dosya ve dizinleri sayfa sayfa listeler.Yani bir sayfaya sığmazsa bir mesaj çıkıp devam etmek için bir tuşa basın yazısı çıkar basılınca diğer sayfaya geçer

DIR/WMsn Grinosya ve dizin gösterimini yatay biçimde yapar.

DIR/AH:Aktif dizin içindeki sadece gizli dosya ve dizinleri gösterir.

DIR/AD:Aktif dizin içindeki sadece dizinleri gösterir.

DIR,:Evet DIR virgül bu komut DOS un bir oyunu bunu microsoft açıklamazken böyle bir komut ortaya çıktı.

DIR/AS:Aktif dizindeki sadece sistem dosyalarını gösterir.

DIR/AA:Aktif dizindeki sadece arşiv niteliği taşıyan dosyaları görüntüler.

DIR/AR:Aktif dizin içindeki sadece okunur dosyaları görüntüler.

DIR/ON:Gösterimi alfabetik sıraya dizer.

DIR/OSMsn Grinosya boyutuna göre küçükten büyüğe sıralar.

DIR/OE:Uzantıya göre sıralar.

DIR/OD:Zamana göre sıralar.Değişim tarihi

DIR/L:Küçük harfle listeleme yapar.

CD:Bu komut bir dizinden diğerine geçişi sağlar.

CD Msn Grinizin adı kısmına girilen dizinin içine girer.
ÖRN: C:>CD BATU

CD.. :CD.. komutu aktif dizinden çıkışı sağlar.Aktif dizinden çıkılıp bir üst dizine gidilir.

CD...:Bu komutta aktif dizinin iki üstüne çıkışı sağlar.

CDMsn Grinirek ana dizine çıkışı sağlar

DELMsn Grinosya silmeye yarar.Kullanımı DEL
Örn: C:>DEL Batu.TXT

DEL *.*:Aktif dizindeki tüm dosyaları silmeye yarar.

REN:Rename in kısaltmasidir.Dosya ve dizin ismi değiştirmeye yarar.
Kullanımı REN

ÖRN:C:>REN Batu.TXT Batuhan.TXT



MD:Make Directory içi boş bir dizin yaratmaya yarar.Kullanımı MD
Örn: C:>MD Batu

RD:Remove Directory içi boş bir dizini silmemize yarar.Kullanımı RD

COPY:Bir dosyayı bir yerden başka bir yere kopyalama amacıyla kullanılır. Kullanımı COPY
ÖRN:C:>COPY C:Batu.TXT C:Batu

NoT:Yukarıdaki örnekte ana dizinde bulunan Batu.TXT dosyası Batu dizini içine kopyalanıyor.

TYPE:Bu komut bir tür edit programı gibi çalışır.Yani verilen dosyanın içinde ne tür kayıtların bulunduğunu bize gösterir.
Kullanımı TYPE
Örn:C:>TYPE Batu.TXT

COPY CON:Bu komut copy komutuna bağlıdır.Fakat işemi farklıdır.Yeni bir dosya yaratmaya ve içine birşeyler yazmaya yarar.
Kullanımı COPY CON
ÖRN:C:>COPY CON Batu.exe

NoT:Yukarıda verilen şekilde yazılıp enter a basıldığında dos bir alt satıra geçerek kayıt girmemizi bekler tüm kayıtlar bittikten sonra F6 fonksiyon tuşuna basarız.Ve girişi keseriz ve kayıt ederiz.enter tuşuna basarak işlemi bitirip tekrar prompt a geri döneriz.

PROMPTMsn GrinOS un simgesini değiştirir.DOS un genel promptu C:> tır siz bunu bu komutla değiştirebilirsiniz.
ÖRN:C:>PROMPT Batu:
ESKİ HALİ:C:>
YENİ HALİ:Batu:

Geri getirmek için prompt komutundan sonra $P$G ibaresini kullanın.

UNDELETE:Bu komut ile önceden sildiğiniz dosyaları geri çağırabilirsiniz.Fakat dosyanın yeri üzerine başka bir kayıt yapılmadıysa geri çağırma imkanınız vardır.Aksi takdirde kurtulmaz.

FORMAT(!!!Dikkat!!!):Bu komut disk veya disket birimlerinin içindeki tüm kayıtları silerek ilk alındığında hazır bulunan hale getirir.Bir kere çalıştırıldıktan sonra geri dönüşü yoktur.
KULLANIMI:FORMAT
ÖRN:C:>FORMAT ChmmS
/S:Bu parametre ile diske format atıldıktan sonra başlangıç dosyalarınıda diske tekrar kayıt eder.Böylece disk bilgisayrı başlatabilir.
/Q:Hızlı format atar.Normal formattan farklı olarak daha hızlıdır ve dosyaları silmekle yetinir.Disketlere zarar verbilir.
/C:Format sırasında bozuk sektörleri tarar.Ve yeni bulursa ekler veya eskileri kurtarmaya çalışır.

UNFORMAT(DOS 6,22 ve öncesi için geçerlidir):Bu komut ile önceden formatladığınız bir diski veya disketi tekrar eski haline getirebilirsiniz.(Fazla güvenmeyin)

XCOPY:COPY komutundan farklı olarak bir çok işlevi vardır.Kullanımı copy komutu ile aynıdır fakat xcopy de parametre kullanımına izin vardır.

/S:Bu parametre ile belirtilen dizindeki tüm alt dizinleride hedefe kopyalar.
/H:Kopyalama yaparken gizli dosyalarıda kopyalar. /P:Her kopyalamada onay ister.
/Y:Eğer kopyalanacak dosya dizinde varsa sormadan direk kopyalar.

ÖRN:C:>Batuhan Batu*.* Batu /S/Y

ATTRIBMsn Grinosyaların özelliklerini değiştirmeye ve oluşturmaya yarar.
Kullanımı ATTRIB
ÖRN:C:>ATTRIB Batu.TXT +H

+HMsn Grinosyayı gizli hale getirir.
-H:Gizliliği kaldırır.
+RMsn Grinosyayı sadece okunur yapar.
-RMsn Confusedadece okunur özelliği kaldırır.
+AMsn Grinosyayı arşiv dosyası olarak ayarlar.
-A:Arşiv özelliğini kaldırır.
+SMsn Grinosyaya sistem dosyası özelliği verir.
-SMsn Confusedistem özelliğini kaldırır.

MEM:Bu komut dosun o anda ki bellek durumunu gösterir.
Kullanımı MEM /C:Belleğin TSR kısmında(sürekli bellekte kalan) yerindeki programların listesini verir.

FDISK:Bu program harddisk in ayırım ayarlarını düzenlemeye yarar yani bu program ile komple harddiski kaldırabilir ya da tekrar oluşturabilirsiniz.Veya harddiski ikili üçlü kısımlara ayırabilirsiniz.Dikkat bu program kullanımında tüm bilgiler yok edilir.Bilmeyen kullanmasın bu ile ilgili bir yazıyı yakında sayfamızda bulabilirsiniz.

SCANDISK:Bu komut harddiskin bakımını üstlenir ve sorunları varsa giderir.

CHECKDSK:Bu dosun harddisk hakkkında bilgi ve onarım ile ilgili komutudur.Bu komut ile bad sector lerden daha bir çok harddisk konusunda bilgi verir.Ve harddiski bir tür checkupta tutar.

DEFRAG:Bu program şimdilerde sizin windows ta kullandığınız disk birleştiricisinin dos sürümüdür.Windows ta SYMANTEC el atınca daha kullanışlı oldu.Bu programın çalışma şekli şöyledir.Harddisk içinde bölünmüş dosyaları birleştirir ve ard arda dizer bu şekilde harddiskten veri okuma hızını arttırır.

EDIT:Bu program dosun editör programıdır.Yani type komutu gibi dosya içini görüntüler ve içinde değişiklik yapmanızı sağlar.Tabi ki arabirimi olmasından dolayı daha kullanışlıdır.

DOSKEYMsn Grinosun anahtarı bu dur işte bu komut ile dosa yeni ilevler ekleyebilirsiniz.Hatta dır komutunun adını bile değiştirebilirsiniz.Fakat sadece dosun kolaylıklarından yararlanmanız için komut bir kere çalıştırmanın yeterlidir. Bu komut hafızada iken yukarı ve aşşağı tuşları ile fonksiyon tuşları(F1,F2,F3...) yeni işlevler kazanır.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #5
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Windows bu kadar gelişmeden önce bakın nasıl PC kullanılıyormuş

Dir : Aktif dizinin içindeki tüm dizin ve dosyaları görüntüler.
Dir/s : Verilen dosyanın adının doğru olup olmadığını kontrol eder. C:\>DIR/S boot.ini
Dir/p : Aktif dizindeki dizinleri ve dosyaları sayfa sayfa listeler.
Dir/w : Dizini yatay biçimde listeler.
Dir/ah : Aktif dizinin içindeki sadece gizli dosya ve dizinleri gösterir.
Dir/ad : Aktif dizinin içindeki dizinleri gösterir.
Dir/as : Aktif dizinin içindeki sadece sistem dosyalarını gösterir.
Dir/aa : Aktif dizinin içindeki arşiv niteliğini taşıyan dosyaları gösterir.
Dir/ar : Aktif dizinin içindeki salt okunur dosyalrı gösterir.
Dir/od : Last Modified zamanına göre sıralar.
Dir/oe : Dosya tipine göre sıralar.
Dir/on : Aktif dizinin içindeki dosyaları isime göre listeler.
Dir/os : Dosya boyutuna göre sıralar.
Dir/L : Lowercase ile listeleme yapar.

Del : Belirtilen dosyayı silmeye yarar. Del <silinecek dosyanın adı, uzantısıyla> . C:\Belgelerim\>del kekilli.mp3
Del *.* : Seçili dizindeki tüm dosyaları siler.

CD : Dizin değiştirmek için kullanılır.
CD <dizin adı> : Adını yazdığınız dizine gider.
CD.. : Aktif dizinden çıkış yapmanızı sağlar.
CD\ : Sizi direkt Root 'a götürür.

Ren : Dosya ve dizin adı değiştirmek için kullanılır. Ren <dosya ismi> <yeni isim> .

MD : Dizin yaratmak için kullanılır. MD <dizin adı>
RD : Dizi silmek için kullanılır. RD <dizin adı>

Copy : Bir dosyayı veya dizini kopyalamak için kullanılır. Copy <kopyalanacak dosya> <kopyalanacak dizin>

Type : Bu bir dosyayı düzenlemek içindir. Kayıtlarını gösterir seçilen dosyanın.

Undelete : Sildiğiniz bir dosyayı tekrar geri alır. Tabi üzerine birşey yazmamış iseniz.

Format : Bu komut disk ve disket içindeki tüm kayıtları sıfırlamanıza yarar.
Parametreler;
/s : Bu komut formattan sonra başlangıç dosyalarını tekrar diske kopyalar. Böylece direkt HDD ten başlatabilirsiniz.
/Q : Hızlı Format atar.
/C : Formattan sırasında bozuk sectorleri tarar ve düzeltmeye çalışır.
C:\>format c: /s/c tavsiyemdir.

Unformat : Eski Dos sürümleri için geçerlidir. Önceden formatladığınız bir diski tekrar eski haline getirmenizi sağlar.

Xcopy : Copy ile kullanım açısından aynıdır, fakat xcopy de parametre kullanabilirsiniz.
Parametreler;
/S : Belirtilen tüm alt dizinler de hedefe kopyalanır.
/H : Gizli dosyaları da kopyalar.
/P : Her kopyalamada onay ister.
/Y : Eğer kopyalanacak dosyadan hedefte varsa sormadan overwrite yapar.
C:\>Downloads \Yedek\*.* \Yedek /S/Y

Attib : Dosyaların özelliklerini değiştirmeye yarar. Attrib <dosya ismi> <parametre> .
Parametreler;
+A : Dosyayı arşiv dosyası olarak ayarlar.
-A : Dosyanın arşiv özelliğini kaldırır.
+H : Dosyaya gizlilik özelliği katar.
-H : Dosyanın gizlilik özelliğini kaldırır.
+R : Dosyayı salt-okunur yapar.
-R : Dosyanın sal-okunur özelliğini kaldırır.
+S : Dosyaya sistem dosyası özelliği katar.
-S : Dosyanın sistem dosyası özelliğini kaldırır.

Mem : MS Dos 'un o anki durumunu gösterir

Scandisk : HDD inizi tarar, onarımını, bakımını yapar.

Fdisk : Çok önemli bir komuttur. Diski parçalara böler, dosya sistemini değiştirir. Fdisk ten sonra tüm verileriniz silinecektir.

Checkdisk : HDD bilgisi ve onarımı ile ilgili bir komuttur.

Defrag : Şimdiki disk birleştiricisinin eski versiyonu.

Edit : Eski notepad de diyebiliriz. Dosyaları düzenlemenize yarar.

DOSKEY:MS Dos 'un anahtarı budur. Bu komut ile Dos 'a yeni ilaveler ekleyebilirsiniz. Hatta Dir komutunun adını bile değiştirebilirsiniz. Sadece Dos 'un kolaylıklarından yararlanmanız için komut bir kere çalıştırmanız yeterlidir.
Bu komut hafızada iken yukarı ve aşağı tuşları ile fonksiyon tuşları(F1,F2,F3,...) yeni işlevler kazanır.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #6
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Windows Programları

Esasında Windows'un yapısı gayet basit bir temele; nesne yapısına ve hazır kod bloklarına dayanır. Programcı yazdığı programda hangi objeler olduğu ve bunların nerede konuşlandığını bildirir. Windows program çalıştığında bu kısma göre görüntüyü ve diğer objeleri oturtur. Programcı program yazdığında ise bunun çoğunluğunu Windows bırakır. Bir Windows programının yazılışı herkesin bildiği gibi şöyledir.

Örneğin Visual BASIC ile bir program yazalım. Yeni bir standart exe deklare edelim. Ve görünen formun üzerine bir button koyalım. Şimdi betonun caption özelliğini "TIKLA" yapalım. Butonumuza tıklayalım ve açılan pencereye şu olayı düzenleyelim.

Private Sub Button_1 Click()

Msgbox "Naber"

End Sub

Programı bir güzel renkli yazdık. Her neyse Şimdi bir F5 yapalım. Bizim form gözüktü, düğmeye bastık mesaj kutusu gözüktü ama esasında ne oldu?

Windows’u artık çözebiliriz. Esasında biz programı yazarken İlk önce standart exe tanımladık. Bu bir form dur. Form bir Active-X tir. yani çeşitli olayları vardır. Bir active-x temel olarak bir *.ocx dosyasıdır. Bazı active-x ler ise *.dll veya *.exe içine gömülü olabilir. Bunu sonra anlatacağız. Active X çalıştığında gerekli objeyi yükler başta tanımlı olan özellikleri bu active-x e sanki bir alt programa değer gönderir gibi gönderir. Tabii bunu bellekte yapar. Öreğin formun genişliği,zemin rengi hepsi birer özelliktir. Bazı aktive-x'ler genel özellik gösterir yani üzerinde başka active-x leri barındırır. Form objesi üst düzey bir aktive-x topluluğudur. Kendi başına üzerinde kapat butonu. küçült butonu gibi kendi alt active-xleri vardır. Form objesine başka active-xler de yüklene bilir. Bizim command button objesi bu türdendir.

Bir Windows exenin baş hısımında bir obje taplosu bulunur. Ayrıca bir de Windowssun programları yönetmek için kullandığı bir bellek alanı mevcuttur. Program çalıştırıldığında. Windows hemen bu tabloya bakar ve bahsi gecen active-xler bellekte yüklü değilse bunları belleye atar. Sonra her bir active-x e bir numara verir. Bu numaraya HWND adı erişmektedir. Sonra Windows bekler. Siz bir active-x i çalıştırınca veya bir active-x program gidişine göre otomatik çalışınca Windows bunu şu şekilde anlar. HWND yani çağrılan hwnd yi alır. Bunu nasıl mı yapar. Tüm görünür active-x lerin ekrandaki konumunu alır. Tama diyelim ki bizim deminki programda düğmeye basacağız. Mouse'u tutuk ve sürükledik. Butonun üzerine geldir. Tada.. hemen Windows diyor ki bizim şu hwnd li active-x in üzerine Mouse ile gelindi. Sonra gidiyor hwnd tablosuna bizim active-x in fonksiyonlarının konumuna bakıyor. Sonra programı bu noktaya devrediyor. Tabii bizim sadece click olayı var. Yani kod gelen değerde karşılaştırma yaparak clik değeri ile aynı mı diyor. Sonuç negatif. active-x komut bloğu sonlanıyor. Sonra bir mouseyi biran kıpırdatıyoruz. hala aynı objedeysek bu alay tekrar oluyor. Sonra aklımıza esiyor ve tıklıyoruz. Windows bu sefer active-x imizin komut bloğuna (active-x e değil o başka yerde sadece komutlarına.) click değerini gönderiyor. Program clikc karşılaşması pozitif çıktığı için bizim kodları işliyor.

Yani kısacası Windows sürekli hangi hwnd li obje aktif diye sürekli kontrol yapıyor. Bizim active-x kodlarının olduğu yerde bir de tablo var bunda ise active-x in özellikleri var örneğin kodumuz formun başlığını değiştiriyor olsun. Çalışınca ilk önce özellik değişimi var diyor. Gidiyor ve programın ilk yüklenen tablosuna bakıyor. Form1 e diyor şu şu hwnd verilmiş sonra hwnd tablosuna bakıyor. Bizim diyor şu hwnd li objenin kodlarının önündeki tablo şu adreste bunu bir bellekte sakla. Sonra form active-x inin (active-x programının kendinin) tabloyu nasıl işlediğini bu programa soruyor. O da diyor ki ben diyor tablonun falanca sırasında caption özelliğini tutarım. Hemen gidiyor bu özelliği değiştiriyor. Sonra active-x in kendisine (bellekteki active-x e) Bu tablonun tamamını yolluyor ve özellik değişti diyor. Hemen active-x artık görüntüyü mü değiştirecek başka bir şey mi yapacak? Her neyse onu yapıyor.

Daha mesaj kutusunu anlatmadık. Windows yapılacak standart işleri *.dll diye önceden paketlemiş. Gerçi programcı da kendi paketlerini oluşturabilir. Ama her neyse. Windows’un başta oluşturduğu bu *.dll ler içlerinde bazı hazır fonksiyonları bulundurur. Örneğin; registeriye kayıt ekle, ekranın şurasına şu harfi koy. Bana bir çizgi çiz gibi. Windowsçun bu hazır progr*****larına API denir. Ve her Windows platformunda program yazan kişi bilir. Programcı bir api çağırdığı taktirde hemen ilgili dll nin fonksiyonu bellekten çağrılır. Tabii ki Windows tüm dll leri bellekte tutmaz. Programın başında olan tablo hangi dlllerin kullanılacağını baştan belirtir. ve program sonlanılana ve dll kullanılmaz olana kadar bu dll bellekte kalır. Temel çalışma mantığı ile verilen numaralar ile gerçekleşir. Bir active-x temelde bir program olduğu için onlar da dll leri kullanır. hatta dlller de bir iş yapmak isterse active-xleri kullanır. MsgBox gibi.

Windows exelerinin yapısı hakkında ayrıntılı bilgiyi virüslerin bulaştığı dosyaları anlatan linkle bulabilirsiniz. Bunun için ana sayfaya geçmelisiniz.

Windows'un geçmişi

Windows bir dos emilasyonu olarak piyasaya çıkmış bir işletim sistemidir. Kara ekrana komut yazmanın sıkıcılığını fark eden Microsoft yetkililerinin yarı dahiyane yarı Macintosh çalıntısı işletim sistemidir. Dos hemen hemen az iş görür kabul edildiği yıllarda çıkmıştır. Bir tarafta daha kundaktayken grafik kullanan machintoshlar vardı diğer taraftan ise Internet'in çekirdeğini oluşturacak network yapılarını. Komplex erişimleri barındıran Unix. Microsoft Unix'in altında epey bir ezilince XeniX işletim sistemini çıkartmıştır. Ma a bu da istenen başarıyı gösterememiş. Dosun rijit yapısında ezilmiştir. Zamanında yazılara tıklanarak bilgisayar kullanabileceğiniz NC gibi üçüncü parti çözümler kullanıcıyı cazip gelmiştir. Çünkü başka alternatif te bakmamıştır. Microsoft yetkilileri de bu komut editörlerine daha iyi bir alternatif için ilk Windows öncülerini yazdı. Sonra da bu protformun altında özel çalışabilecek özel bir iki program. Sonuç çok iyi idi. Bir kere grafik kartlarına çok iyi bir hakimiyet oluştu. O zamana kadar oyunlar bile Dos4Dvg.exe gibi baştan elleye yüklemesi gereken uygulamalara mahkumdu. Bunu fırsat bilen oyun üreticileri, muhasebe programları yazarları hemen bu platforma sıçradı. Bu PC nin devrimi idi.

Microsoft yetkilileri toparlayıp piyasaya 3.0-3.1 varyantlarını sürdü. Ve buna kendi başlı başına bir işletim sistemi dediler. Gerçi ilk başta komut satırından çalıştırmak gerekiyordu. Konfigre edilemiyordu. Hatta masa üzeri bile siline biliyordu ama olsun. Tabii profesyonel kullanıcıların büyük bir kısmı bunun yalan olduğunu biliyordu. Daha fazlasını istediler. Microsoft yetkilileri bunu lisans ücreti karşılığı yaptı. Win95 geldi. Bu gerçek bir işletim sistemi idi. Microsoft bu sürümü o denli iç içe geçmiş ama tümleşik ve iyi tasarlanmış biçimde yaptı ki Windows-xp ye kadar win95 yapısı esas kaldı.

Win95-Win98-WİnME temel olarak dos çekirdeğini sık kullanır. Gerçi Win-XP de böyledir ama bu durum iyi saklanmıştır. Microsoft XeniX, çekirdeği Windows'a da taşıdı. Buna WinNT dedi. zamanın en popüler işletim sistemi olan Win-NT belki Unix-Linux ten sonra çağın en büyük kurucusu oldu. NT karnel WinME den sonraki Windowsların çekirdeğidir aynı zamanda. Zira insanlar daha çok network ve Internet işi istiyor. Microsoft ta bunu veriyor.

Linux Tuvacks ise bir text olarak yazdığı karnel ile dünyanın boyutunu değiştirdi. Linux.. Yeni çağın evlere bile giren Unix'i. Her ne kadar bir Unix olmadığını söyleyenler varsa da inanmayın o Unix'tir. Bu işletim sistemi ilk önce C++ ile uğraşanların sonra Hackerların evi oldu. Basit bir editör ile yazabileceğiniz kodları make edip yeniden çekirdek kısmını yazabilirsiniz. Socket programlamaya işletim sistemi olarak o denli açık tır ki her aygıtı bir dosya olarak bulabilirsiniz. Bu da daha çok Internet~Network demek. PHP,PERL gibi bir çok dilin oluşturduğu yerdir. Standardlar bu platformda oluştu ve oluşuyor. Linux programcıları Windows'un grafik yapısından pek tabii ki etkilendi ve X-Windows'u yazdı. Tabii ki Linux yapısı gereği her sonucu teker teker dosyalarda saklar ve gizler. Ama buna rağmen Linux Microsoft'un uykusunu kaçırmaya yetti de arttı.

ALINTIDIR...
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #7
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile
karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?
DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik
kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da
birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını www.drd.
dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System
klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni
bölüm oluşturabilirim?
FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına
ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro'dur.
Bu yazılımı www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz.

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir
kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?
Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir
sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri
RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT
sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımı www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz.

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına
rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.
USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB
portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB
cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği
olabilir.

5) Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da
yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?
Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri
kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools
(www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'ı (www.ontrack.com)
kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya
göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

6) Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows
XP'de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan
kayboluyor.
Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin
problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından
açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp
'Donanım değişikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir
de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.
12

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan
sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows
bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var
mı?
Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurduğunuz klasöre (C:Windows gibi) girerek
INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın.
CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna 'hide' girin.
Diğer kutuyu boş bırakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca
Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri
kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

8 ) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.
Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur.
Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç
kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik
kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS'u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir.
Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna
başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos
alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de
kullanmak istiyorum.
Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için
ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni
bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski
üçe ayırın. Windows XP'yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri
çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdırın. Açılışta ilk
olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

10) Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım
hatası var. Bunu nasıl engellerim?
Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına
karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check
Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt kısımda bulunan Dictionary
kutucuğundan Türkçe'yi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta
yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.

11) Windows XP'nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?
Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD'ye yazar. Eğer
CD'ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP'nin kurulu olduğu bölümdeyse,
sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), CMsn Grinocuments and Settings(Kullanıcı Adı)Local
SettingsVApplication DataMicrosoftCD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V).
Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim
sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

12) IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde
otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?
Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin
üzerinde kısa bir süre bekletin. Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal
boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0'ın 'Enable Automatic Image
Resizing' özelliğini kapatabilirsiniz.

13) Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak
üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne
şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?
Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP
Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub'sız bağlantı
için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar
mağazasından bulabilirsiniz. Accesories-Communications-Setup Small Office Home
Networking sihirbazını çalıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit
adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki
sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde
modem yok. Her iki PC'den de İnternet'e girilebilmesi için ne yapmam
gerekiyor?Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu
disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu
disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde
kullanabilirsiniz.

15) Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından
linklerinin bulunduğu bir site var mı?
Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri:
www.linuxbasis.com/drivers.html Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın
sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım
sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

16 ) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir
süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi
yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.
Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı
DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me'de bu sorunla
karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra
modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket
gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı
göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional'e yükseltmeniz ise
kökten çözümdür.

17) Windows XP kurduğumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıştım.
XP'yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay
bir yol var mı?
Microsoft 15 Mayıs'ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri
tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0'a kadar eksiksiz güncelleme yapan
bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste
bulabilirsiniz: http://www.microsoft.com/windows/ie...232/default.asp

18 ) Windows ME üzerinde lE'yi her açtığımda 'An Error Occurs in Mshtml.dll in
internet Explorer 6' mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer'ı
kullanmanızı tümüyle etkiliyor. Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm
numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir
derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz,
sorun giderilecektir.

19) Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra
yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.
Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows'u F8 ile
başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet
diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız. Sistemi kilitleyen işlemi
belirledikten sonra Windows'u Güvenli Kip ile başlatın. 'Başlat'tan 'Çalıştır'ı seçin ve
kutucuğa 'msconfig' girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan
yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve
Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

20) Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde
winDVD 'Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth
and try again' hatası verdi
Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından
kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD'yi
çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla
giriş yaptığınızda sorun çözülecektir. Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları
izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.

21) Windows 98 altında ne zaman Dreamweaver yüklesem, bilgisayar donuyor
ve sistemi yeniden başlatmak gerekiyor. Program başka bilgisayarlarda
sorunsuz çalışıyor. Bunu nasıl hallederiz?İlk olarak ekran kartı sürücünüzü güncelleyin. Sorun çözülmezse, 'Bilgisayarım' simgesi
üstüne sağ tuşa tıklayın, 'Özellikler'! seçin ve açılan pencereden Performans sekmesine
geçin. Dört kademeli hızlandırıcı barını öncelikle bir kademe düşürüp sisteminizi yeniden
başlatın. Bu işe yaramazsa daha düşük kademeleri deneyin. Unutmayın, bu ayafl
düşürmek ya da kapatmak ekran kartınızın birçok özelliğinden yararlanmanızı
engelleyecektir.

22) Windows 98 ve IE 5.5 kullanıyorum. Bazı sayfaları açmaya çalıştığımda 'A
Runtime Error has occurred. Do you wish to DEBUG Line=0 Error = Object
Expected' hatasını alıyorum.
Bu sorun çoğunlukla popup reklamları engelleyen programlar kullanıldığında oluşan bir
hatadır. Yapmanız gereken, IE Araçlar mönüsü içinden internet seçeneklerine girmek ve
Gelişmiş sekmesindeki listeden 'Komut dizini hata ayıklamasını devreden çıkart1
seçeneğini işaretlemek. Tüm açık tarayıcı pencerelerini kapatıp yeniden çalıştırdığınızda
sorun çözülecektir.

23) Bu Messenger programının açılışta başlamasından sıkıldım. Bundan
kurtulmanın bir yolu var mı?
Messanger'ı kaldırmak için Başlat'tan Çalıştır'ı tıklayın ve aşağıdaki satırı aynen
kopyalayın. Tamam tuşuna basın. Yazılım kaldırılacaktır. Bilgisayarınızı yeniden başlatıp
başarılı olup olmadığını test edebilirsiniz. Diğer yandan bu karışık komutu girerken hata
yapmaktan korkuyorsanız bu işi sizin yerine yapabilecek olan Tweaking Toolbox XP
yazılımını kullanabilirsiniz: www.windowshelp.net/ttwxp
RunDlBl advpack.dll,LaunchINFSection %windir%INFmsmsgs.inf, BLC.Remove

24) Sabit disklerim FAT32 formatlı ve Windows 98 kurulu. |Windows XP
yüklesem, ama Çbunu sadece birinci bölümde lyapsam, yani sadece orayı
NTFS'e dönüştürsem, XP açılınca Win32 dizinleri de görür mü?
Sadece ilk dizini formatlayıp, buraya XP kurmanız ve diğer dizinleri taramanız mümkün.
Windows XP FAT16 ve FAT32'yi destekliyor. Ama, eğer düşünceniz NTFS'in daha güvenli
olduğu ise, evet haklısınız; tümüyle NTFS'e geçmenizi öneririz.

25) Sörf yaparken girdiğim bir sitedeki web sayfasında ya da pencerede sabit
diskimin içindeki dosyalar görünüyor. Bu dosyaların kopyalanmaları ya da
silinmeleri mümkün mü?
Sabit diskinizi kopyaladık demeleri tamamen yalan. Bu sitedeki düğmelere tıkladığınızda
tek yapılan şey, tarayıcı penceresinde sabit diskinizin gösterilmesi, ancak bunu sadece siz
görebilirsiniz. O siteyi hazırlayan kişi ya da başkabiri göremez. Yine de içinizin rahat
etmesini istiyorsanız, ZoneAlarnm Pro (www.zonelabs.com) gibi bir kişisel güvenlik duvarı
yazılımı kullanmanızı öneririz.

26) Windows 98 üzerinde Creative Soundblaster Live! Value kullanıyorum.
Açılışta 'error: Memory manager not detected. Creative SB16 emulation driver
requires EMM386 or similar Creative SB16 emulation driver not loading' hatası
ile karşılaşıyorum.
Ses kartınızın Sound Blaster 16 emülasyonu yapabilmesi için gerekli dosyaların
yüklenmesinde hata var. Aslında çok eski DOS oyunları oynamadığınız sürece buna gerek
yoktur. Denetim Masası altından donanımlar arasında Creative Miscellaneous Devices'ı
genişletin, Creative SB16 emulation'ı seçin. Üzerine çift tıklayarak Properties (Özellikler)
sayfasını açın. Disable in this hardware profile (bu aygıtı kullanma) seçeneğini seçin ve
OK'e (Tamam) tıklayın. Bunu yaptıktan sonra Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarından
SB 16 emülasyonuyla ilgili satırları silebilirsiniz.

27) Proxy sunucusu ne işe yarar ve kullanmam gerekli midir?
Proxy, web tarayıcısı gibi istemci uygulamalar ile gerçek bir sunucu arasında duran bir
sunucudur ve yazılım ve/veya donanım tabanlı olabilir. Genellikle, işyeri ağlarında ya da
servis sağlayıcılar tarafından kullanılır. Gerçek sunucuya yapılan talepleri proxy
değerlendirir ve bu talepleri yerine getirmeye çalışır. Talebi kendisi karşılayamazsa,
gerçek sunucuya iletir. Proxy sunucuların iki temel işlevinden ilki talep edilen dosyaları
önbelleğe (cache) alarak sayfa indirilmesindeki performansı artırmaktır. Diğeri ise bazı
web sitelerine erişimi engellemektir. Kısacası, Proxy sunucular performans artışı
sağlarken erişim kısıtlaması getirebileceği için karar size kalıyor.

28 ) Ben ses kayıt edebilen ve çalabilen bir program arıyorum.
Size dbpoweramp isimli programı rahatça önerebiliriz (www.dbpoweramp.com/dmc.htm).
Bu program, pek çok ses formatını birbirine dönüştürebiliyor ve çeşitli ses kaynaklarından
(line in, mikrofon, vs.) kayıt yapabiliyor. Bu sitedeki Auxiliary Input addon'unu da
indirmeyi unutmayın. Müzik dosyalarını çalmak için, dBpowerAMP Audio Player'ını (www.
dbpoweramp.com/dbpoweramp.htm) ya da WinAMP'ı (www.winamp.com)
kullanabilirsiniz.

29) Tüm masaüstümün ya da sadece bazı pencereleri Mpeg/Avi formatında
kaydetmek istiyorum.
Monitörden AVI formatında görüntü kaydetmek için HyperCam isimli programı
kullanabilirsiniz. Bu programı www.hyperionics.com adresinde bulabilirsiniz. Program
shareware'dir; böylece bir süre deneyebilirsiniz.

30) Bilgisayanmdaki farklı MpegAvi uzantılı filmleri birleştirmek istiyorum.
Bunun için hangi yazılımı kullanabilirim?
Mpeg dosyalarını birleştirmek için Camel MPegJoin isimli programı kullanabilirsiniz. Bu
programı çekebileceğiniz adres şu: member.newsguy.com /theprof

31) Web sitemde menü düğmelerinin üzerine gidildiğinde rengin değişmesini
İstiyorum. Bunu nasıl yaparım?
Bunun için JavaScript, Flash, DHTML gibi pek çok farklı teknik kullanılabilir:,
www.webteknikleri.com adresinde bu konuyla ilgili yazılar bulabilirsiniz. Daha kolay bir
yol, gereken kodu görsel olarak üretebileceğiniz araçları kullanmaktır. Bu araçlar arasında
JavaScript kullanarak renk değiştiren düğmeler hazırlayabileceğiniz ve ücretsiz olan
Mouseover Button Wizard (www.mobw.net) sayılabilir. Dreamweaver, FrontPage ya da
Fireworks gibi web geliştirme araçlarında da bu özellik yerleşik olarak bulunmaktadır.

32) Bazı AVI dosyalarını Media Player ile açmaya çalıştığımda, codec
sunucusuna bağlanmaya çalışıyor ve bağlansa bile dosya türünün
desteklenmediği mesajını veriyor. Filmi arkadaşımın sisteminde
izleyebilmiştim. Sorun nedir ve nasıl çözebilirim?
Windows Media Player bazı açık kaynak kodlu, özellikle de Mpeg4 varyantı codec
bileşenlerini desteklememe eğilimi gösterdiğinden, sözkonusu AVI dosyalarını çalıştırmaz.
Bunu yapmak için ilk olarak AVI dosyası üzerine sağ tuşla tıklayarak özelliklerine gözatın
ve hangi codec bileşeni ile kodlandığını öğrenin. Daha sonra bir arama motorunda codec
ismini aratabilir ve sisteminize kurabilirsiniz.

33) İnternet'e nasıl daha hızlı bağlanabilirim?
Su anda birçoğumuzun kullandığı 56K modemler dışında, Türkiye'de İnternet'e daha hızlı
bağlanmanızı sağlayan seçenekler var. Kiralık hat, maliyetleri nedeniyle ev kullanıcısına
uygun olmadığını belirtelim. Kablo TV , ADSL, uydu ve ISDN üzerinden hızlı İnternet'e
sahip olmak mümkün.

34) ADSL üzerinden İnternet'e bağlanmak için ne yapmalıyım?
ADSL teknolojisiyle İnternet'e bağlanmak için abone.ttnet.net.tr /adsl adresinden,
bulunduğunuz yerde Türk Telekom'un ADSL hizmeti verip vermediğini kontrol edin.
Bulunduğunuz yerde ADSL hizmeti veriliyorsa bile, 'port'lar dolu olduğu için Türk
Telekom'dan beklemeniz gerektiği cevabını alacaksınız. Kısacası bos port bulmak çölde
kutup ayısı avlaya benziyor. 2002 yılı başında, Türk Telekom'dan 2 milyon ADSL port'u
açılacağı duyurulmasına rağmen, henüz bu konuda bir gelişme yok. (Şu anda (2003) yeni
portlar gelmiş durumda, bağlı olduğunuz Telekom müdürlüğüne bizzat başvurun.)

35) ISDN nedir?
ISDN, Integrated Services Digital Network kelimelerin baş harflerinden oluşmuş bir
kısaltmadır. ISDN ile ses, görüntü ve veriler sayısal olarak birleştirilip aynı hat üzerinde
taşınması sağlanır. Tasıma işlemi sayısal olarak yapıldığı için hata oranı düşük, ama
kaliteli bir iletişim yöntemi olarak tanımlayabiliriz. Türk Telekom'un ISDNBRI ve ISDN PA
olmak üzere iki farklı ISDN hizmeti var. ISDN Basic Rate Interface, 2 adet 64 Kbit'lik bilgi
kanalı içerir. ISDN Primary Access'deyse, her biri 64 Kbit'lik olan 30 bilgi kanalı
bulunuyor. ISDNBA, evlerin ve küçük ofislerin İnternet'e hızlı ve sorunsuz bağlanması için
kullanılabilir. Ama öncelikle, www.telekom.gov.tr/lsdn/isdnprefix.html adresinden bağlı
bulunduğunuz telefon santralinin ISDN desteğinin olup olmadığını kontrol etmeniz
gerekiyor.

36) Uydu ile İnternet'e bağlanmak iyi bir çözüm mü?
1998 yılında, Türkiye'ye ilk defa getirilen uydu sistemlerini test etmiştik. Testlerimizde bu
sistemle saniyede 400 Kbit'lik hıza ulaşmıştık. Uydu sistemi, dosya indirmede çok işe
yaramasına karşın, yasal düzenleme gereği PC'nizden İnternet'e giden bilgiyi 56K
modemle iletmeniz gerekiyor. Bu da, sizin modem ve telefon hattından kurtulmanızı
engelliyor. Birkaç ay içinde, yasaların değişmesiyle İnternet'e giden ve İnternet'ten gelen
bilgiyi uyduyla taşımak mümkün olabilecek. Bu tür sistemlerin, ADSL ve KabloNet
olmayan her yerde kullanılması da hızlı internet isteyenleri memnun edecek bir gelişme.

37) Yüklediğim bir yazılımı kaldırırken hata veriyor ve ne yapsam Program
Ekle/Kaldır listesinden silemiyorum.
Yazılımları kaldırılırken bu gibi hataların oluşmasının nedeni kayıt defterindeki yanlış
girişler, yazılımın kurulum kayıt dosyasının okunamaması ya da veri kaybı olabilir.
Registry ayarlarından bu yazılıma ait girişi kaldırmak mümkün olsa da, System Mechanic
(www.iolo.com) gibi bu işi yapabilecek yazılımları kullanmak daha güvenli bir seçenektir,
ilk olarak yazılımın bulunduğu klasörü silin. Sonra da System Mechanic'in System
sekmesi altındaki Remove Invalid Uninstall Information ile geçersiz girişleri
kaldırabilirsiniz.

38 ) Arşivimde farklı codec bileşenleri ile kodlanmış Avı dosyalarım var.
Hepsinin aynı formata çevirmek istiyorum. FlaskMpeg ile bunu yapabilir
miyim?
FlaskMpeg, adından de belli olduğu gibi MpegAvi kodlaması için tasarlandığından, AVI
dosyalarını yeniden kodlama konusunda çok işinize yaramayacaktır. Farklı codec
kodlamasına sahip AVI dosyalarını yeniden kodlamak için birçok yazılım bulunsa da,
VirtualDub isimli aracı kullanmanızı tavsiye ederim. www.virtualdub.org adresinden en
son sürümünü indirebileceğiniz bu yazılım, AVI formatının yanında Mpeg1 (.mpeg; .dat;
.mpv gibi) dosyalarını da işleyebilir. FileOpen video file altından filmi seçtikten sonra
Video ve Audio sekmeleri altından sıkıştırmada kullanılacak codec seçimi ve gerekli
ayarları yapmalısınız. Sou olarak yine File sekmesi altından save as AVI ile kodlamaya
başlayabilirsiniz.

39) Web sitemi arama motorlarına kaydetmek istiyorum. Her birine ayrı kayıt
yaptırmak ömür törpüsü. Bu işi en kolay nasıl yapabilirim?
Bu işi profesyonel olarak yapan firmalar olsa da, genelde ücret talep ederler, işe web
sitenizi www.altavista.com'a kaydetmekle başlayın. Kayıt işleminin sonunda, sayfada
Featured Sponsor başlığının alt bölümünde '25+ Search Fngines FREE!' isimli bir buton
göreceksiniz. Bu linki kullanarak www.ineedhits.com sitesinden web sitenizi belli başlı
tüm arama motorlarına ücretsiz kayıt ettirebilirsiniz.

40) Mpeg dosyalarım AVI'ye çevirmek İstiyorum. Ne gibi araçlara ihtiyacım var?
Bu işlem için en yaygın kullanılan ve en uygun yazılım FlaskMpeg'dir.
http://go,to/flaskmpeg adresinden indirebileceğiniz bu kodlama aracı ile Mpeg dosyalarını
AVI formatına çevirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Öpen sekmesi altından
kodlamak istediğiniz Mpeg dosyasını seçip, Select Output Format altından AVI Output
seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan Select Output Modüle ile
codec bileşenini seçebilir ve ses kodlama ayarlarını değiştirebilirsiniz. FalskMpeg,
sisteminizde yüklü olan tüm codec bileşenlerini kullanarak kodlama yapabileceği için,
seçenek yelpazesi oldukça genişleyebilir.

41) Warez sitelerindeki popup'ları yüzünden bayılmak üzereyim. Bu sayfaların
açılmasını nasıl engellerim?
Bunun iki yolu var. tiki bu küçük reklam canavarlarını açmamak ya da otomatik olarak
kapatmak için kullanılan yazılımlar. Bunlar arasında Popup Killer AdsGone
(www.adsonegone.com), PopupDummy!, (www.dummysoftware.com) ve AdDelete
(www.addeleie.com) sayılabilir, ikincisi de lE'nin internet ayarları üzerinden engellenecek
sitelerin adreslerini elle girmek. Bunun içinse Araçlar-İnternet Seçenekleri allından
Sınırlanmış Siteler'e girin. Burada popup sitelerinin adreslerini girdiğinizde bir daha sizi
rahatsız edemeyeceklerdir.

42) Türkçe ses sentezi yapabilen, bir başka deyişle Türkçe okuyan bir yazılım
arıyorum. Nereye bakmalıyım?
Bu işi yapabilen bazı yazılımlar olsa da, her zaman mükemmel diksiyon beklemek hayal
kırıklığı yaratabilir. Diksiyonu bozuk ama sayıları mükemmel okuyan Voice isimli küçük
bir yazılımı www.tahribat.com adresinden indirebilirsiniz. Türkçe ses sentezleme üzerine
daha profesyonel örneklerden biri olan Geveze ise www.gvz.com.tr adresindedir. Geveze
ücretsiz olmasa da, sitede bir deneme sürüşü yapmak mümkün.

43) Windows 98 kurulum CD'sinin içeriğini sabit diske kopyalayarak kurulum
yapabiliyorum. Windows XP'yi sabit disk üzerinden kurmam mümkün mü?
Evet bunu yapmak olasılık dahilinde, ilk olarak Windows XP kurulum CD'si içindeki İ386
klasörünü sabit diske kopyalamakla işe başlayın. Daha sonra sistemi Windows 98
başlangıç menüsünden DOS komut satırına düşecek şekilde açın. I386 klasörüne geçerek
winnt32.exe yazın ve enter'a basın. Windows XP Setup başladığında, sizden sistem
dosyalarının bulunduğu klasör ismini isteyecektir. Bu satırda I386 klasörünün yerini
(C:i386 gibi) belirtip devam ettiğinizde, kurulum başlayacaktır. Sabit disk üzerinden
yapılan kurulumların bir diğer avantajı da daha kısa sürmeleridir.

44) İkiye bölünmüş sabit diskimdeki C: sürücüsünde Windows 98 kuruluydu.
Daha sonra Windows XP'yi D: sürücüsüne kurdum sonradan 98'i elle sildim.
Sistemi başlattığımda benden olmayan Windows 98 ile XP arasında seçim
yapmam isteniyor. Bundan nasıl kurtulurum?
Bu oldukça kolay. Bilgisayarım simgesi üzerine sağ tuşla tıklayın ve Özellikler'e girin.
Gelişmiş sekmesi altındaki Açılış ve Kurtarma butonunu tıklayın. Açılan pencerede Sistem
Açılışı altında Düzenle seçeneğini göreceksiniz. Bu butonu tıkladığınızda Notepad ile
boot.ini dosyası açılacaktır. Burada Windows 98 ile ilgili satırı silerseniz, sistemi
başlattığınızda işletim sistemi seçimi yapma ekranının belirmediğini göreceksiniz. Dikkat!
Boot.ini dosyasını bozarsanız, sisteminiz açılmayabilir.

45) Sistemimde Windows 98 ve Süse Linux kullanıyorum. Linux'u kurarken
LlLO'yu MBR'ye yazdırmıştım. Linux'u kaldıracak olsam MBR'yi eski haline
nasıl getirebilirim?
Sistemi Windows 98'den açarak F8 ile başlangıç seçeneklerine girin ve DOS komut
satırına geçin. Fdisk /mbr yazarak Enter'a bastığınızda MBR eski haline gelecek ve sistem
eskiden olduğu gibi Windows 98 ile açılmaya başlayacaktır.

46) Bir CD'ye dosyalarımı yedeklemistim. CD yazdıktan sonra hala bos yer
olduğundan, daha sonra üzerine başka dosyalar da kopyaladım. Fakat CDROM
| sadece ikinci partide yazdığım dosyaları görüyor. Eski dosyalara ulaşmak için
ne yapmalıyım?
Görünüşe göre CD üzerinde birden fazla ya da farklı formatta 'track'ler oluştuğu için
CDROM sadece son yazılanı görüyor. Windows Explorer altından ilk yazılan dosyalara
ulaşmak imkansızdır. Bu dosyaları görmek ve kopyalamak için üçtincü parti bir yazılıma
ihtiyacınız var. Bu yazılımlar arasında (www.isobuster.com) ISOBuster'ı tavsiye edebiliriz.
Hatalı ya da yanlış formatta yazılmış multisession CD'lerin içindeki tüm veriye erişim
sağlayan bu küçük yazılımı www.isobuster.com adresinden indirebilirsiniz.

47) Web sitemde kullanmak için hareketli gif dosyaları yaratmak istiyorum.
Bunu nasıl yapabilirim?
Hareketli gif hazırlamak için en kullanışlı yazılımlardan biri Ulead Gif Animator 5.0'dır.
www.ulead.com adresinden indirebileceğiniz bu yazılım, sadece hareketli gif hazırlamakla
sınırlı değil. Bu araçla düzenlenebilecek ve web sayfalarında kullanılabilecek animasyonlar
için desteklenen biçimler arasında exe dosyaları, avi ve Flash da bulunuyor.

48 ) MP3 dosyalarımı düzenlemek (Kesmek, yapıştırmak ve islemek) istiyorum.
Bunu MP3 dosyalarını wav ya da başka formata çevirmeden nasıl yapabilirim?
MP3 kodlama ve çalma yeterliliği olan bir ses işleme yazılımına ihtiyacınız var. Bu
yazılımlara en güzel örneklerden biri Sonic Foundry Soundforge 5.0 olacaktır. Soundforge
5.0 ile açtığınız ve düzenlediğiniz MP3 dosyalarını istediğiniz hemen her formatta (.mov,
.iff, .pca, .wav, .rm, .asf, .pca gibi) kaydetmeniz mümkün olacaktır. Yazılımı
www.sonicfoundry.com adresinden indirebilirsiniz.

49) Windows XP'nin hata raporlama özelliğinden bezdim. Hemen her program
hatasında acılan bu pencereyi nasıl sayısal cennete yollarım?
Microsoft'un bu çok tartışılan aracı, Internet'e her zaman bağlı olmayan sistemlerde çok
işe yaramadığı gibi, sıkıcı olabiliyor. Hata raporlamayı kapatmak için Bilgisayarım simgesi
üzerine sağ tıklayarak Properties'e girin. Buradaki seçenekler arasında Advanced'i
seçtiğinizde geçilen pencerenin sağ alt bölümünde Error Reporting butonunu
göreceksiniz. Butonu tıkladığınızda karşınıza çıkacak seçeneklerden 'Disable error
reporting'i seçerek Apply'ı tıkladığınızda sorun kalmayacaktır.

50) Şu anda bir CD yazıcım yok. Elimdeki CD'leri daha sonra yine CD'ye
kopyalamak üzere sabit diskimde saklamak istiyorum. Fakat kopyaladığım
onca dosya ve klasörle uğraşmak istemiyor, hatta isin içinden çıkamaz hale
gelmekten çekiniyorum. Ne yapmalıyım?
Elinizde bir CD yazıcı olmasa bile, Ahead Nero (www.ahead.com) ya da Easy CD Creator
gibi yazılımlar bu konuda çok işinize yarayacaktır. Bu yazılımlarda CD kopyalamayı
seçtiğinizde, CD'yi sabit diske tek parça bir 'image' dosyası olarak kopyalayabilirsiniz. Bu
yolla hem dosya sayısı azalacak, hem de image dosyalarını istediğiniz bir zaman
kolaylıkla CD'ye aktarabileceksiniz. Eğer bu image dosyalarının içeriğini değiştirmek ya da
içinden bir dosya almak isterseniz, 46. çözümde adı geçen IsoBuster yazılımını
kullanabilirsiniz.

51) Üç ayrı USB cihazı aynı anda Sallanmak istiyorum ama anakaramda sadece
iki port var. Ne yapabilirim?
Anakartlarm çoğunda, harici port ya da çoğaltıcı ile USB port sayısını 127'ye kadar
çıkarabilirsiniz. Eğer anakartınızla beraber kasaya monte edebileceğiniz portlar
gelmediyse, satın almak zorundasınız. Kart üzerinde genelde USB genişlemesi için
belirlenmiş 'pin'ler, yanında küçük bir ibare ile bulunur. Yine de herhangi bir hata
olasılığına karşı, anakart kullanma kılavuzunda bulunan pin haritasından
yararlanmalısınız. Doğru pin'lere bağladığınız harici USB portları, güç kaynağının da izin
verdiği sayıda donanımı destekleyecektir. USB portu bulunan monitör gibi cihazlar ise
kendi güç kaynaklarını kullandıkları için sisteme yük bindirmez.

52) Anakart BlOS'u üzerinde pynama yapılabildiğini (EPA logosunu değiştirmek
gibi) biliyorum. Aynı şey GeForce ekran kartım için de geçerli midir?
Anakart BlOS'ları gibi, ekran kartlarının da BlOS'ları üzerinde oynama yapmak
mümkündür. Bunu için http://guru3d.com/xbios adresinden son sürümünü
indirebileceğiniz NVIDIA BIOS Editör isimli aracı kullanabir lirsiniz (Nvidia üretimi BlOS'lar
için geçerli). Dikkat! BIOS editörü yazılımları kullanırken bilmediğiniz ayarlara
dokunmayın. Ekran kartının BlOS'unu bozmak istemiyorsanız tabii.

53) Windows XP kullanıyorum. Birkaç yazılımı sıkıştırılmış bir dosyada toplayıp,
gerektiğinde tek tıkla kurmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Başlat altından Çalıştır'a gelin ve satıra 'iexpress.exe' yazın. Enter'a bastığınızda açılan
IExpress 2.0 ile kendi kurulum dosyanızı yaratabilirsiniz. Sihirbazdaki adımları izleyip,
size uygun olanlarını seçerek işlemi bitirdiğinizde bir .exe dosyası yaratılacaktır.
Çalıştırmak içinse dosyayı çift tıklamak yeterlidir.

54) AMD işlemci ve Windows XP kullanıyorum. Genelde gündüz saatlerinde
bilgisayarım hiç neden yokken kapanıyor. Sorunun herhangi bir yazılım ve
işletim sistemi ile ilgisini kuramadım.
Anakart BlOS'unda işlemci ısısı ile ilgili bölüme göz atmanızı öneririz. Bu bölümde işlemci
belirli bir sıcaklığı geçtiğinde uyarı ve sistemi kapatmayla ilgili seçenekler göreceksiniz.
Eğer bu ısı değerleri düşükse (55 derece gibi), özellikle sıcak günlerde işlemci yeterince
soğutulamadığı için sistem kendini kapatacaktır. Isı değerlerini artırırsanız bu sorununuz
geçici olarak çözülebilir. Kökten çözüm içinse kasayı ve işlemciyi daha iyi soğutmak için
daha güçlü ya da ek fanlar kullanmanız gerekir. Yine de işlemcinizi 70 derece ısıda
çalıştırmanızı tavsiye etmeyiz.

55) Eski ekran kartımla birlikte gelen WinFast DVD oynatıcı yazılım
kullanıyorum. Yeni DVD sürücüm OEM olduğu ve paketten DVD oynatıcı
çıkmadığı için WinFast kullanmaya devam ediyorum. Fakat seste sürekli bir
hışırtı sözkonusu. Sürücü güncellemesi ve kablo değişimi sonrası sonuç fark
etmiyor. Yeni ekran kartımın markası ve yonga seti eskisiyle aynı. Problem ne
olabilir?
Muhtemelen ekran kartınız MX100 serisinden. Yeni ekran kartınızın dahil olduğu seride
(MX200 gibi) sorunu yaratan bu küçük 'bug'ın sürücü güncellemesi ya da kablo değişimi
ile çözülmesi mümkün değil. Bu tür ekran kartları için farklı bir ANSI yükseltmesi ve DVD
oynatıcıya ihtiyacınız var. Diğer bir deyişle, daha yeni bir yazılım kullanmalısınız.

56)Yaklaşık bir ay önce belgelerim klasörü içerisinde bulunan bir başka klasörü
farenin sağ tuşu ile tıklayıp özellikler bölümünden gizli kutusunu aktif hale
getirmiştim. Bu klasör ve içindeki belgelere şu anda ulaşamıyorum.
Bunun için Windows'un gizli klasörleri gösterme seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekli.
Bu işlemi yapmak için de herhangi bir klasör penceresini açın. TOOLS menüsünden
FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun VIEW
bölümüne gelin. Bu bölümdeki listeden aşağı doğru kayın ve SHOW HIDDEN FILES AND
FOLDERS seçeneğini aktif hale getirin.OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Artık gizli dosyalarınız görünür hale gelecektir.

57)3 gün önce bilgisayarıma format atmam gerekti. Ondan sonra ise her şeyi
yeniden yükledim. Ancak Başlat menüsünün eskisinden çok daha yavaş
açıldığını fark ettim. Arkadaşlarım Registry'den bir şeyler yapmamı söylediler,
Acaba bu yavaşlığın formatla bir ilgisi var mıdır?
Windows baştan kurulunca menüleri hızlı açma seçeneği kapanmış olabilir. Bu problemi
gidermek ve menülerin hızlı açılmasını sağlamak için aşağıdaki adımları takipediniz:
1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde REGEDIT yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Sol taraftaki klasör yapısını takip ederek HKEY_CURRENT_USERControl
PanelDesktop bölümüne gelin.
4. Sağ panelde MenuShowDelay seçeneğini göreceksiniz. Üzerine çift tıklayın ve
değerini 0 yapın.
5. Tamam'a tıklayın ve Registry editörünü kapatın. Windows 98'i açıp kapadığınızda
alt menülerin açılması için gereken zamanın kısaldığını göreceksiniz.

58 )Windows 98 ve Internet Explorer 5.5 kullanıyorum. Bağlantı penceresinde
"parolayı kaydet" kutucuğu kapalı olduğu için, her bağlanışta parolayı yeniden
yazmak zorunda kalıyorum. Parolayı kaydedebilmem ve Windows 98'in bu
parolayı aklında tutabilmesi için ne yapmalıyım?
Bu seçeneğin aktif olabilmesi için Windows 98'in ağ ayarlarında ufak bir değişiklik
yapmalısınız. önce Windows 98 CD'nizin elinizin altında bulunduğundan emin olun, çünkü
gerekecek. Daha sonra BAŞLAT menüsünden AYARLAR * DENETİM MASASI komutunu
çalıştırın. Ekrana gelecek olan pencerede AĞ simgesine çift tıklayın. Ekrana Windows
98'in ağ ayarlarını yapabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu
içerisinde YAPILANDIRMA bölümüne gelin. Buradaki listenin altındaki EKLE düğmesine
basın. Açılacak olan diyalog kutusu içerisindeki listeden İSTEMCİ seçeneğinin üzerine çift
tıklayın ve MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneğini Windows 98'e ekleyin. Bu
aşamada sizde Windows 98 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takmanız istenebilir. Bu
seçeneği Windows 98'e ekledikten sonra AĞ seçenekleri diyalog kutusu içerisindeki
listeye MICROSOFT AĞLARI İÇİN İSTEMCİ seçeneği eklenmiş olacaktır. TAMAM
düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Windows
98'i yeniden başlatın. Artık Internet'e bağlantı sağladığınız diyalog kutusu içerisinde
PAROLAYI KAYDET seçeneğinin seçilebilir olduğunu göreceksiniz.

59)Windows 98 yüklü bilgisayarım hata mesajları vermeye başladı. Format atıp
yeniden yüklemek istiyorum ama Cd key'in yazılı olduğu kutu kayıp!
Bilgisayarımda yüklü olan bilgilerden bu cd-key'e ulaşmam mümkün müdür?
Elbette, bu bilgiyi Registry kayıtlarından bulup çıkartabilir ve bir kenara not edebilirsiniz.
Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
1. BAŞLAT menüsünden ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. REGEDIT yazın ve ENTER tuşuna basın. REGISTRY editörü ekrana gelecektir.
3. Sol taraftaki ağaç yapısını kullanarak
HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurr entVersion
anahtarına gelin.
4. Sağ taraftaki listede ürün numaranızı göreceksiniz. Örnek için aşağıdaki resme
bakabilirsiniz.
Artık bu ürün numarasını bir kenara not alabilir ve bu bilgiyi bir sonraki Windows
kurulumunuzda kullanabilirsiniz.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #8
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
60) Bir klasörün içeriği değiştiğinde Windows 98 bunu hemen anlayamıyor ve
klasör penceresini F5 ile tazelemek gerekiyor. Bu tazeleme işini Windows 98'e
daha sık ve daha hızlı yaptırtmak, böylece değişikliklerinizin anında klasör
penceresine yansımasını istiyor olabilirsiniz.
Bunu yapmak için basit bir REGISTRY ayarı var. Başlat menüsünden Çalıştır komutunu
çalıştırın. REGEDIT yazıp Enter tuşuna basın.
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/control/Update bölümüne gelin. Sağ
taraftaki pencere içerisinde UpdateMode anahtarına gelin, sağ fare düğmesine basın ve
açılacak olan menüden Değiştir komutunu çalıştırın. Açılacak olan pencerede 01 değerini
00 olacak şekilde değiştirin. Regedit uygulamasını kapatın, Windows 98'i kapatıp açın.
Artık klasör pencereleriniz daha hızlı güncellenecektir.

61) YETERSİZ DİSK ALANI Uyarısı alıyorum devamlı ?
Sabit disk(ler)inizi son MB'ına kadar doldurmayı sevenlerdenseniz "Yetersiz Disk Alanı"
uyarısı canınızı iyiden iyiye sıkıyordur. Bu uyarıyı kaldırmanın yolunu PC MAGAZINE
ayrıcalığı ile aşağıda bulabilirsiniz. İlk önce bazı temel bilgileri verelim. Windows'un şart
koştuğu boş disk alanları aşağıdaki gibidir. (Tablo 1)
Bu uyarı mesajını tekrar almak istemiyorsanız:
1. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
2. Ekrana gelecek diyalog kutusuna REDEDIT yazıp ENTER a basın.
3. HKEY_LOCAL_MACHINE System CurrentControlSet Control FileSystem
yolunu izleyin.
4. Sağ bölümde boş bir yere sağ tuşla tıklayın ve çıkan menüden YENİ*DWORD
Değeri ne tıklayın.
5. Bu yeni DWORD değerine DisableLowDiskSpaceBroadcast adını verin
6. Daha sonra bu değere çift tıklayıp aşağıdaki tabloya göre gerekli sayıyı girin.
(Tablo 2)
Yukarıdaki tabloda her harf sabit diskin adını simgelemektedir. Örneğin C sürücüsü için
bu uyarı mesajını kaldırmak isterseniz DisableLowDiskSpaceBroadcast değerine çift
tıklayıp çıkan metin kutusuna 4 değerini girip ENTER a basın. Eğer iki tane sürücü için bu
uyarı mesajlarını kaldırmak istiyorsanız tek yapmanız gereken iki değeri toplamaktır.
Örneğin C ve F sürücüleri için 4 + 32= 36 değerini girmelisiniz.

62) Sistem Çubuğunu Sabitlemek
Windows ile hayatımıza giren ve bundan sonraki Windows sürümlerinde hayatımızdan hiç
çıkmayan sistem çubuğunu hepiniz biliyorsunuz. Hani şu ekranın en altında duran ve
BAŞLAT menüsünü içeren çubuktan bahsediyoruz. Pek çok Windows kullanıcısı oldukça
kullanışlı olan bu çubuğa alıştı. Ancak itiraf edin, bir kısmımız hala yanlışlıkla bu çubuğu
fare ile boyutlandırıyor, ekranın sağına soluna taşıyor veya boyutunu sıfır yapıp ekranda
görünmez hale getirmeyi başarıyoruz. Eğer Windows ME kullanıyorsanız bu küçük keyfe
keder hataları engellemek mümkün. BAŞLAT çubuğunu sabitleme seçeneğiniz bulunuyor
artık. Bütün yapacağınız bu çubukta boş bir alana gelip sağ fare düğmesine basmak ve
ekrana gelecek olan menüden PROPERTIES komutunu çalıştırmak. Ekrana gelecek olan
diyalog kutusu içerisinde ADVANCED bölümüne gelin. Burada alt taraftaki listede aşağı
doğru kayın ve "ENABLE MOVING AND RESIZING" seçeneğini pasif hale getirin. OK
düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. Artık sistem çubuğu ekrandaki yerine
kazık kakacak, yerinden kımıldamayacaktır.

63)Benim sorunum bir dosyanın üzerine sağ tıklayınca sildiğim bazı
programların hala çıkması. Norton Anti Virüs ve Powerdesk gibi. Bunlardan
nasıl kurtulabilirim?
Programlar tam olarak silinmezse bu tür problemler çıkabiliyor. Siz siz olun bu tür
programları silerken Program/Ekle Kaldır seçeneğini kullanın. Ama sizin durumunuzda
biraz geç kalmışsınız, program büyük ihtimalle silinip gitmiştir, bunun için arkasnda
bıraktığı bu menü izini temizleme işlemini Registry editörünü kullanarak yapacaksınız.
Aşağıdaki adımları takip edin.
1. Silmek istediğiniz komutu harfiyen not alın.
2. Registry editörünü çalıştırın.
3. CTRL + F tuşlarına basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisine not almış
olduğunuz komutu yazın ve FIND NEXT düğmesine basın.
4. Registry kayıtları aranacak ve komutu içeren Registry anahtarı bulunacaktır. Bu
anahtarı silin.
5. REGISTRY editörünü kapatın.
İşte bu kadar. Bundan böyle o komut sağ fare düğmesinde görüntülenmeyecektir.

64) DİSKET PROBLEMLERİ Yaşıyorsanız.
Eğer Windows 98 altında CD sürücünüz veya disket sürücünüz ile problemler
yaşıyorsanız, Bilgisayarım simgesine çift tıkladığınızda CD ve disket sürücülerinin içeriği
kontrol ediliyor ve bu yüzden de pencerenin ekrana gelmesi gecikiyorsa, hatta
bilgisayarınız takılıyor gibi oluyorsa küçük bir püf noktası deneyebilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip edin:
1. Masaüstündeki MY COMPUTER simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Açılacak
olan menüden PROPERTIES komutunu ça lıştırın.
2. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun PERFORMANCE bölümüne gelin. Burada
FILE SYSTEM düğmesine basın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun FLOPPY
DISK bölümüne gelin. Burada "Search for New Floppy Drives Each Time Your
Computer Starts" seçeneğini kapatın ve OK düğmesine basın. Örnek için aşağıdaki
resme bakabilirsiniz.
3. Bu ayarı yaptıktan sonra aynı diyalog kutusunun REMOVABLE DISK bölümüne
gelin. Burada "write back caching" seçeneğinin kapatılmış olduğundan emin olun.
4. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bu püf noktası Zip sürücüleri, teyp yedekleme üniteleri ve CD-ROM, DVD-ROM sürücüler
ile problem yaşayan kullanıcılara da yardımcı olabilir.

65)Ofisimizdeki bütün bilgisayarlarda Windows 98 işletim sistemi kullanılıyor.
Ancak benim bilgisayarımda bir sorun var. START düğmesinin yanındaki araç
çubuğundaki "Show desktop" simgesi kayboldu. Bu simgeye bastığımda
ekrandaki bütün pencereler küçültülüyordu. Çok pencere açtığımı için bu
seçenek oldukça yararlıydı. Bu seçeneği nasıl getirebilirim?
Bunun için önce BİLGİSAYARIM simgesine çift tıklayın. Daha sonra buradaki C:
sürücüsünün simgesini kullanarak C:WINDOWSApplication DataMicrosoftInternet
Explorer[kullanıcı adı] klasörüne gelin (burada kullanıcı adı yerinde sizin isminiz
görünmeli). Bu klasör açtıktan sonra klasörün DOSYA menüsünden YENİ * METİN
BELGESİ komutunu çalıştırın. Yeni oluşturulacak olan metin belgesinin adını SHOW
DESKTOP.SCF yapın. Daha sonra NOTEPAD uygulaması yardımı ile bu dosyayı açın.
Açılacak olan dosyanın içine aşağıdaki satırları aynen girin.
[Shell]
Command=2
IconFile=explorer.exe,3
[Taskbar]
Command=ToggleDesktop
Dosyayı kaydedin ve kapatın. Kısa bir süre sonra araç çubuğunda masaüstünü gösterme
simgesi tekrar bitecektir.

66) Windows 98 ekranında sağ alt köşede ses ayarları için olan hoparlör
simgesi vardı. Ancak geçenlerde bilgisayarı açtığımda yok olmuştu. Şimdi o
simgeyi nasıl geri getirebilirim?
Bu sorunun cevabını daha önce dergimizde birkaç kere vermiştik ancak bir kere daha
belirtelim. Eğer ses kartınızın sürücülerinde bir problem yoksa mikser ayarlarından ses
kapatılmış olabilir. Minik sarı hoparlör simgesini tekrar ortaya çıkartmak için BAŞLAT
menüsünden AYARLAR*DENETİM MASASI komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan
Denetim Masası penceresi içerisinde ÇOKLU ORTAM (MULTIMEDIA) simgesine çift tıklayın.
Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde SES (SOUND) bölümüne gelin. Burada SES
DENETİMİNİ GÖREV ÇUBUĞUNDA GÖSTER (ENABLE INDICATOR ON TASKBAR)
seçeneğini aktif hale getirin ve TAMAM düğmesine basarak diyalog kutusunu kapatın.
Bundan sonra Windows 98 görev çubuğunda ses simgesini göreceksiniz. Üzerine çift
tıklayın ve mikser ayarlarından sesin kapalı olup olmadığını kontrol edin. Eğer kapalıysa
sesi açın veya seviyesini yükseltip kontrol edin. Eğer bu çözüm probleminizi çözmezse ses
kartı sürücülerinizi tekrar kaldırıp yüklemeniz gerekecek.

67) Windows Açılış Şifresi
Windows şifrelemeyle ilgili bulduğum bu püf noktasını tüm PC Magazine Türkiye
okuyucularıyla paylaşmak istedim. Birçok kullanıcı Windows'a açılış şifresi koydukları
halde "İptal" tuşuna basılarak şifrenin aşılmasından yakınır. Bir gün ekran
koruyucularımla uğraşırken bu fıkır aklıma geldi ve PC Magazine Türkiye ile bunu
paylaşmak istedim. Önce istediğiniz bir ekran koruyucusunu seçiyorsunuz ve seçtiğiniz
ekran koruyucusunun parola korumalı kısmını onaylayarak parolanızı giriyorsunuz.
Böylece, ekran koruyucunuz şifre koruması altına alınmış oluyor. Daha sonra seçtiğimiz
ekran koruyucusunun .scr uzantılı dosyasını bulup (örneğin ekrana borular döşeyen yazan
ekran koruyucusunun ismi 3D PIPES.SCR şeklindedir) BAŞLAT menüsününün
PROGRAMLAR * BAŞLANGIÇ bölümüne kısayolunu kopyalıyorsunuz. Böylece ne oluyor?
Bilgisayarınız her açıldığında ekran koruyucusu devreye giriyor; kapatmak istediğinizde
sizden şifre istiyor. Şifreyi bilmeyen kişi de bilgisayarınızın masaüstüne giriş hakkına
sahip olamıyor.

68 ) Windows'ta Kapanma Problemlerinize Çareler
Haber sunucularında "Windows 98 düzgün kapanmıyor. Ne yapabilirim?" biçiminde birçok
soru dikkatimizi çekiyor. Bunun için size iki tane önerimiz olacak.
1. Bazı donanımlar Windows'un hızlı oturum kapatma seçeneği ile uyum sağlamaz.
Buda Windows'ta kapatma problemlerine neden olabiliyor. Hızlı oturum kapatma
özelliğini kapatmak için şu yolu izleyin. BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
Karşınıza çıkacak metin kutusuna MSCONFIG yazıp ENTER a basın. Sistem
Yapılandırma Hizmet Programı açılacaktır. Genel basamağındaki GELİŞMİŞ tuşuna
basın. Ekranda belirecek diyalog kutusundaki HIZLI OTURUM KAPATMA
ÖZELLİĞİNİ DEVRE DIŞI BIRAK seçeneğini işaretleyin ve ENTER a basın.
2. Eğer Windows'un kapanış sesi bozuk veya kayıp ise Windows düzgün biçimde
kapanmayabilir. Kapanış sesini kapatmak için: BAŞLAT*AYARLAR*DENETİM
MASASI yolunu izleyin. Denetim Masasından SES simgesine tıklayın. "Windows'tan
çık" olayını seçin. AD bölümündeki açılır menüden (Yok) seçeneğini seçin.

69) Tek Hamlede Tüm Disklerinizi Görün
Bildiğiniz gibi Windos 98'in BİLGİSAYARIM penceresinde herhangi bir diske sağ tuşla
tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçtiğinizde o diskin toplam alanını, boş alanını ve bunun gibi
birkaç özelliği görebiliyorsunuz. Eğer birden fazla diskiniz varsa bu durum oldukça can
sıkıcı ve zaman alıcı olacaktır. Windows 98 size birden fazla diskin özelliklerini, basamaklı
tek bir diyalog kutusundan kontrol etmenizi sağlıyor. Bunun için BİLGİSAYARIM
penceresini açıp özelliklerini görmek istediğiniz diskleri seçin. Daha sonra bu seçili
disklere sağ tuşla tıklayıp çıkan menüden ÖZELLİKLER' i seçin. Tüm disklerin özellikleri
tek bir sayfada karşınızda!

70) Tek Tıklayışla Temizlik
Tek tıklayışla BELGELERİM menüsünü temizlemenin mümkün olduğunu biliyor
muydunuz? Hem de çok basit bir yolla. Bunu için BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın.
Ekrana gelen metin kutusuna NOTEPAD yazıp ENTER a basın. Notepad açılacaktır. Boş
sayfaya >> echo y| del windowsrecent*.lnk << yazın, dosyanın uzantısı BAT olacak
şekilde isimlendirin ve istediğiniz bir yere (tercihen masaüstüne) kaydedin. Daha sonra
bu dosyaya sağ tuşla tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. Ekranda beliren diyalog kutusunda
PROGRAM basamağına geçin. Burada ÇALIŞTIR seçeneğinin yanındaki açılır menüden
SİMGE DURUMUNA KÜÇÜLTÜLMÜŞ' ü seçin. Ayrıca en alttaki ÇIKIŞTA KAPAT seçeneğini
de işaretleyin. Artık masaüstündeki batch dosyasına tıkladığınızda Belgelerim menüsü
tertemiz olacaktır. Ayrıca yukarıda bahsedilen satırı AUTOEXEC.BAT dosyasına
eklediğinizde Windows her açılışında Belgelerim menüsü temizlenecektir.

71) C: Sürücüsünün Simgesini Değiştirmek
"Bilgisayarım" penceresini açıp da gördüğünüz C sürücünüzün standart simgesinden artık
bıktıysanız simgesini değiştirmenin çok kolay bir yolu var. Hatta bilgisayarınızı yeniden
başlatmaya bile gerek kalmıyor. Bunun için ilk önce c C: sürücüsünün içinde bir
AUTORUN.INF dosyası yaratıyoruz. Bu dosyayı NOTEPAD ile yaratabilirsiniz. Daha sonra
Windows'un PAINT uygulamasında (ki başka bir resim işleme programı da olabilir) 32*32
bir dosya yaratıp bir şeyler yazıyoruz. Dosyayı farklı kaydet diyerek "c" sürücüsünün içine
"c.ico" adıyla kaydederek bir icon yapmış oluyoruz.
Şimdi, daha önceden yaratmış olduğumuz AUTORUN.INF dosyasını açıp şunları yazıyoruz;
[autorun]
icon=c.ico
Dosyayı kaydederek kapatıyoruz. (burada ki c.ico yerine yeni bir dosya yaratıp onun da
ismini verebiliriz). Bilgisayarım penceresinin içindeyken mouse'un sağ tuşuyla "yenile"
diyoruz (veya F5 tuşuna basıyoruz) ve oldu!
Not: İsterseniz AUTORUN.INF dosyasını gizli yaparak görünmez duruma da
getirebilirsiniz.

72) Windows 98 İngilizce sürümünü kullanıyorum. START menüsünün sağ
tarafındaki araç çubuğunu küçük simgelerle doldurdum, malum bir sürü
programa buradan erişmek çok kolay oluyor. Ancak merak ettiğim bir şey var.
Bu simgelerin üzerine fare ile geldiğimde bazıları için küçük sarı bir kutucuk
çıkıyor ve simgenin ne işe yaradığını yazıyor. Örneğin Outlook Express
simgesine geldiğimde "Launch Outlook Express" çıkıyor ekrana. Ben kendi
simgelerim için de böyle şeyler yazdırabilir miyim? Varolan yazıları
değiştirebilir miyim?
Hem kendi tanımlarınızı kendiniz yazabilirsiniz, hem de varolan tanımları istediğiniz gibi
değiştirebilirsiniz. Hem de çok kolay bir şekilde. Bütün yapacağınız önce ilgili simgenin
üzerine fare imleci ile gelip sağ fare düğmesine basmak. Ekrana gelecek olan menüden
PROPERTIES komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde
SHORTCUT bölümüne gelin. Burada, diyalog kutusunun alt tarafından COMMENT alanını
göreceksiniz. Bu alana yazdığınız yazılar, ekranda o sarı kutucuk içerisinde
görüntüleneceklerdir. Buraya istediğiniz yazıyı yazın ve OK düğmesine basın. Artık sizin
simgenizin de bir sarı kutucuğu var

73) Klasörleri Özelleştirelim
Windows 98 klasörlerinin görünümünü özelleştirebiliyorsunuz. İşte size enteresan bir
özelleştirme seçeneği. Herhangi bir klasörü seçip içine giriyoruz. Daha sonra klasör
içerisinde boş bir yere sağ fare düğmesi ile tıklayıp açılacak olan menüden, "bu klasörü
özelleştir" komutunu çalıştırıyoruz, İLERİ tuşuna basıyoruz. Karşımıza NOTEPAD ile bir
sürü yazı gelir. Bu yazılar arasında "var L_Prompt_Text" satırını seçiyoruz. Karşısındaki
tırnak içindeki bölüme aşağıdaki satırı yazıyoruz. şimdi dosyayı kaydedip NOTEPAD
uygulamasından çıkıyoruz. Daha sonra karşımıza çıkan pencerede SON düğmesine
basıyoruz. Artık bu klasörü açtığımızda sol taraftaki yazının değiştiğini ve "SELAMLAR"
kelimesinin hareket ettiğini görüyoruz.

74) DIR Komutunu Özelleştirin
AUTOEXEC.BAT dosyasına ufak bir satır ekleyerek DIR komutunu her kullandığınızda
dosyaları sayfa sayfa listelemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için AUTOEXEC.BAT dosyasna
aşağıdaki satırı ekleyin.
SET DIRCMD= /P
Daha fazla özelleştirme için AUTOEXEC.BAT dosyasına SET DIRCMD= /P /O:GNE satırını
da ekleyebilirsiniz. Buradaki parametreleri açıklayalım:
G = İlk önce klasörleri listeler.
N = Klasör ve dosyaları alfabetik sıraya göre düzenler.
E = Aynı uzantıya sahip dosyaları sıralar.

75) Masaüstünü Kontrolünüze Alın
Programlarınıza masaüstünüzden tek tıklama ile ulaşmanın o dayanılmaz hafifliği ile
tanıştıysanız mutlaka masaüstünüz kısayollarla dolup taşmıştır. Bu durumun tek olumsuz
yanı zamanla istediğiniz programın kısayolunu bulmanın giderek zorlaşmasıdır. Bunun da
bir püf noktası var elbette.
1. Masaüstünde boş bir yere sol tuşla tıklayın
2. Klavyeden bulmak istediğiniz programın ilk harfine basın. Klavyeye her
basışınızda, bastığınız bir harf ile başlayan bir simgenin seçili duruma geldiğini
göreceksiniz.
3. İstediğiniz programın simgesi seçili duruma geldiğinde ENTER tuşuna basın

76) Web Klasörü Simgesini Kaldırın
Internet Explorer 6'i yüklerken Web Klasörlerini yüklemeyi de seçtiyseniz; Bilgisayarım
penceresinde WEB KLASÖRLERİ isimli bir simge görürsünüz. Ama Internet Explorer'ı
Uninstall ettiğinizde bu simge silinmez. Bunu yapmak size düşüyor. Bunun için;
BAŞLAT*ÇALIŞTIR komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan metin kutusuna REGEDIT
yazıp ENTER a basın. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID yolunu izleyin. Buradaki
{BDEADF00-C265-11d0-BCED-00A0C90AB50F} değerini silin. Daha sonra Registry
editörünü kapatın. Artık Bilgisayarım penceresinde "Web Klasörleri" simgesinden eser
kalmadı.

77) Durum Çubuğuna Güvenmeyin!
Bir çok kullanıcı seçili dosyaların boyutunu görmek için Explorer penceresinin durum
çubuğunu kullanır. Ama eğer birde klasör seçtiyseniz durum çubuğunda gözüken boyut
sizi yanıltacaktır. Seçili dosya ve klasörlerinizin gerçek boyutunu görmek için seçili gruba
sağ tuş ile tıklayıp ÖZELLİKLER' i seçin. İşte gerçek boyut

78 ) Windows 98 Türkçe kullanıyorum ve makinemin istediğim bir saatte
kapanmasını istiyorum.
Bu işi için Windows 98 ile birlikte gelen Görev Zamanlayıcısı (Task Scheduler) programını
kullanacaksınız. Eğer bu program aktifse, görev çubuğunun sağ alt tarafında küçük bir
saat simgesi görüntülenir, üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayıp OPEN komutunu çalıştırıp
ekrana getirebilirsiniz. Eğer çalışmıyorsa START menüsünden PROGRAMS *
ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS menüsünden SCHEDULED TASKS komutunu çalıştırın ve
bu programın penceresini ekrana getirin.
Daha sonra, programın penceresinin içerisinde ADD SCHEDULED TASK simgesinin üzerine
çift tıklayın. Birinci adımda NEXT düğmesine basın. İkinci adımda ekrana gelecek olan
diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve açılacak olan dosya arama diyalog
kutusunu kullanarak C:WINDOWSRUNDLL.EXE dosyasını bulun ve OPEN düğmesine
basın.
Şimdi ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada işleme bir isim verin (örneğin
"Windows'u kapat" gibi) ve diyalog kutusunun alt tarafındaki DAILY seçeneğini aktif hale
getirin. Bu işlemi yaptıktan sonra NEXT düğmesine basın ve bir sonraki adıma geçin.
Bundan sonraki adımda bilgisayarınızın her gün kapatılmasını istediğiniz saati START
TIME bölümünde saat ve dakika cinsinden ayarlayın. NEXT düğmesine basın ve bir
sonraki adıma geçin.
Bu adımda OPEN ADVANCED... seçeneğini aktif hale getirin ve FINISH düğmesine basın.
Şimdi ekrana yaratmış olduğunuz yeni günlük işlemin ileri seviye özelliklerini
ayarlayabileceğiniz bir diyalog kutusu gelecek. Burada RUN bölümünde
C:WINDOWSRundll.exe satırını aşağıdaki gibi değiştirin.
C:WINDOWSRundll.exe USER,EXITWINDOWS
Gerekli değişikliği yaptıktan sonra OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Şimdi yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi Görev Zamanlayıcısına yeni bir işlem eklemiş
durumdasınız. İşte bitti. Görev zamanlayıcısı penceresini kapatın ve bekleyin. Ayarlamış
olduğunuz zaman geldiğinde bilgisayarınız zangırt! diye kapatılacaktır.

79) Bazı arkadaşlarımın bilgisayarlarında görüyorum. Dosyaları tek tıklama ile
açabiliyorlar. Bunu kendi bilgisayarımda nasıl başarabilirim, yani ben de tek
tıklamayla dosyaları nasıl açabilirim?
Bunun için önce MY COMPUTER simgesine çift tıklayın. Ekrana gelecek olan klasör
penceresinde VIEW menüsünden FOLDER OPTIONS komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek
olan diyalog kutusunun GENERAL bölümüne gelin. Burada sağ alt taraftaki SETTINGS
düğmesine basın.
Ekrana yeni bir diyalog kutusu gelecek. Burada alt tarafta SINGLE CLICK TO OPEN AN
ITEM seçeneğini ve hemen altındaki UNDERLINE ICON TITLES ONLY WHEN I POINT AT
THEM seçeneğini aktif hale getirin. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın.
Bundan böyle siz de dosyaları tek tıklama ile açabileceksiniz

80) My Computer Penceresi
Hepiniz bilirsiniz,bir Explorer (örneğin MY COMPUTER) penceresi açtığınızda, eğer klasör
görünümünde Web görünümü aktif ise solda açıklamalar görüntülenir. Bunları
değiştirebilirsiniz. Aşağıda ki çok kolay işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.
1. C: sürücüsünden kullanarak C:WINDOWSWEB klasörünü açın.
2. Burada MYCOMP.HTT, CONTROLP.HTT adında dosyalar göreceksiniz.
3. Bunlardan birini, örneğin MYCOMP.HTT'yi bir metin editörü ile açın.
4. Aşağıya doğru indiğinizde "Açıklamasını görüntülemek için..."," öğe seçtiniz" gibi
yazılar göreceksiniz.
5. Bunları istediğiniz gibi değiştirin. Bundan sonra MY COMPUTER'i açtığınızda sizin
yazdığınız açıklamalar görüntülenecektir. Örnek için aşağıdaki resme
bakabilirsiniz.

81) TMP uzantılı dosyaları NOTEPAD de açacak hale getirdim. Ancak problem
yaşıyorum. Tekrar nasıl eski haline getiririm?İlişkilendirdiğiniz dosyaların programla olan ilişkisini kesmek için herhangi bir klasör
penceresi açın. VIEW (GÖRÜNÜM) menüsünden FOLDER OPTIONS (KLASÖR
SEÇENEKLERİ) komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE
TYPES (DOSYA TÜRLERİ) bölümüne gelin. Buradaki listede aşağı doğru kayın ve TMP FILE
seçeneğini bulun. Seçili duruma getirin. REMOVE (KALDIR) düğmesine basın. Ekrana
gelecek olan uyarı diyalog kutusunda YES (EVET) düğmesine basın. Artık dosya ilişkisi
kalmayacaktır.

82) Fatal Exception 0d Hatası Ne Ola Ki?
Bazı durumlarda, Windows 98 ile çalışırken disket kopyalamaya çalışırken ekranda
şakkadanak "Fatal Exception 0D has occurred at
in VxD V86MMGR (01)"
hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu arada, Bilgisayarınızın özellikler penceresinde baktığınızda
da disket sürücülerinizin "MS-DOS uyumluluk modunu" kullandığını görebilirsiniz.
Bu hata genelde bilgisayarınızdaki HSFLOP.PDR dosyası kayıpsa veya hasar görmüşse
çıkabilir (netekim bende çıkıyordu, bu püf noktasını uyguladım düzeldi). Bu sorunu
çözmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. MY COMPUTER simgesine çift tıklayın, ekrana gelecek olan klasör penceresinde C:
sabit diskine çift tıklayın.
2. Klasör penceresi açılınca klavyeden tuşuna basın. Burada aranan dosya
kısmına HSFLOP.PDR yazıp ENTER tuşuna basın.
3. Eğer HSFLOP.PDR dosyası bulunursa, sağ fare düğmesi ile üzerine tıklayın,
RENAME (YENİDEN ADLANDIR) komutunu çalıştırın. Dosyanın adını HSFLOP.XXX
olacak şekilde değiştirin.
4. Arama penceresini kapatın. Windows 98 CD-ROM'unuzu CD-ROM sürücünüze
takın.
5. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * SYSTEM TOOLS * SYSTEM
INFORMATION komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek olan sistem bilgi penceresinin
içerisinde TOOLS menüsünden SYSTEM FILE CHECKER komutunu çalıştırın.
6. Bu komut, bozuk sistem dosyalarının orijinallerini Windows CD-ROM'larından geri
kurtarmak için kullanılır. Diyalog kutusu içerisinde EXTRACT bölümündeki metin
kutusuna HSFLOP.PDR yazın. START düğmesine basın.
7. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde BROWSE düğmesine basın ve
Windows 98 CD-ROM'unuzu taktığınız sürücüyü bulun.
8. Hemen altındaki bölüme (yani dosyanın açılacağı klasör isminin yazılacağı bölüme)
C:windowssystemiosubsys klasör ismini girin.
9. OK düğmesine basın ve diyalog kutusunu kapatın. START düğmesine basın.
Windows bozuk dosyanın orijinalini Windows 98 CD-ROM'undan alacak ve gerekli
yere kopyalayacaktır.
10. işlem bittiğinde Windows'u kapatıp açın, probleminiz büyük ihtimalle
halledilecektir.

83) Her açılışta mutlaka SCANDISK yapıyor. Format atsam sorun gidecek gibi
ama sabit diskimde bir sürü belge var. Bunlara ve Windows'a zarar vermeden
bu SCANDISK olayını nasıl kaldırırım? Kendim çözüm olarak eski Windows'u
silmeden yeni bir Windows yükledim. Şu an bilgisayarımda iki Windows yüklü
ve hangisiyle açarsam açayım SCANDISK her açılışta başlıyor ayrıca birinde
nükseden bir sorun varsa diğerinde de nüksediyor. Bu durumda her iki
Windows'u da silip yeni bir windows yüklemeli miyim yoksa tek yol format
atmak mı?
Yok, Windows'ları silmenize gerek yok. Önce START menüsünden PROGRAMS * MS-DOS
PROMPT komutunu çalıştırın. DOS penceresi ekrana gelince C: klasörüne geçin ve
burada
EDIT MSDOS.SYS
Komutunu çalıştırın. Ekranda EDIT programının içerisinde MSDOS.SYS dosyasının
açıldığını göreceksiniz. Burada [OPTIONS] bölümüne örnek resimde de görüldüğü gibi
AUTOSCAN=0
Satırını ekleyin. Dosyayı kaydedin, EDIT programını ve DOS penceresini kapatın.
Bilgisayarınızı kapatıp açtığınızda tekrar SCANDISK yapmayacaktır.

84) Elimde bir sürü dosyanın bulunduğu bir klasör var ve bu klasörün içeriğini
arkadaşıma götürmek istiyorum. Internet erişimi olmadığı için disketle
götürmek istiyorum ancak bu klasör bir diskete sığmıyor doğal olarak. Bir
arkadaşıma sorduğumda "birden fazla diskete sıkıştır" dedi ve Winzip
programını kullanmamı önerdi. Bu program nasıl kullanılır, disketlere
sıkıştırmak ne demektir?
Winzip bir dosya sıkıştırma programıdır ve çok yer kaplayan dosyaları tek bir dosya arşivi
içerisinde sıkıştırmak için kullanılır. Zaten en son sürümünü bizim dergi ile birlikte
verdiğimiz PC Magazine Offline CD-ROM'larının "shareware klasikleri" bölümünde
bulabilirsiniz. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra temiz, formatlı disketleri bir
kenara koyun ve disket sürücüye bir disket takın. Daha sonra sıkıştırmak istediğiniz
klasörün simgesini görüntüleyin ve üzerine sağ fare düğmesi ile tıklayın. Ekrana gelecek
olan menüden ADD TO ZIP komutunu çalıştırın. Bu komutu çalıştırdığınızda ekrana
WINZIP uygulamasının dosya sıkıştırma diyalog kutusu gelecek. Bu diyalog kutusu
içerisinde en üstteki ADD TO ARCHIVE metin kutusuna A:YEDEK yazın ve :ENTER tuşuna
basın. Kısa bir süre sonra dosyalar diskete sıkıştırılmaya başlayacaktır. Birinci disket
dolunca WINZIP uygulaması ekranda yeni bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket
sürücüye ikinci disketi yerleştirmenizi isteyecektir. Birinci disketi çıkartın, üzerine 1 yazın
ve ikinci disketi takın. Ekrandaki diyalog kutusunun OK düğmesine basın. İşlem ikinci
disketten devam edecektir. Bütün dosyalar bitene kadar bu işlemi arka arkaya
tekrarlayın.
İşlem bittiğinde o büyük klasörünüz disketlere dağıtılmış olacak. Disketleri arkadaşınızın
bilgisayarına götürün. Arkadaşınızın bilgisayarında da WINZIP uygulaması kurulu olmalı,
eğer değilse o bilgisayara da bu uygulamayı kurun. Daha sonra disket arşivinin son
disketini sürücüye takın ve içeriğini görüntüleyin. Klasör penceresinin içerisinde bir tek
ZIP soyadlı dosya görülecektir. Bu dosyayı sağ fare düğmesi ile sürükleyin ve
masaüstünde boş bir yere bırakın. Fare düğmesinden elinizi çektiğinizde ekranda bir
menü açılacak, buradan EXTRACT TO {dosya ismi}... komutunu çalıştırın.
WINZIP uygulaması ekranda bir diyalog kutusu görüntüleyecek ve disket setinin birinci
disketini takmanızı isteyecektir. Sonuncu disketi sürücüden çıkartın ve birinci disketi
takın. Diyalog kutusunun OK düğmesine basın. Dosyaları arşivden bir bir çıkartılacak ve
masaüstünde dosya ismi ile oluşturulacak olan bir klasörün içerisine açılmaya
başlayacaktır. Birinci disketin işi bitince WINZIP uygulaması yine ekranda bir diyalog
kutusu görüntüleyecek ve sizden ikinci disketi sürücüye takmanızı isteyecektir. Birinci
disketi çıkartın, ikinci disketi takın ve ekrandaki diyalog kutusu içerisinde OK düğmesine
basın. Bu işlemi sonuncu diskete kadar devam ettirin. İşlemler bittiğinde bilgisayarınızdan
sıkıştırıp almış olduğunuz klasörün tam bir kopyası arkadaşınızın bilgisayarının
masaüstünde oluşturulacak, siz de amacınıza ulaşmış olacaksınız.

85) İmdat Windows 2000 Çalışmıyor!
Bir sabah kalktığınızda (aynen benim gibi) bilgisayarınızın boot etmediğini görüp Windows
2000 kurduğunuza lanet ediyor olabilirsiniz. Ekranda NTLDR IS MISSING PRESS
CTRL+ALT+DEL gibi hain bir mesajla karşılaşabilirsiniz. Özellikle yabancı haber
gruplarında Windows 2000 ve Windows 98'i dual-boot kuranlarda bu tür problemlerle
karşılaşmış olan bir sürü Windows 2000 kullanıcısı var.
Neyse ki hemen panik yapmaya gerek yok. Bu tür bir problem yaşayan kimselerin adım
adım takip etmeleri gerek yol aşağıda:
1. Önce bilgisayar BIOS'tan CD-ROM'dan boot edecek şekilde ayarlanır.
2. Windows 2000 CD-ROM'u CD-ROM sürücüye takılır ve bilgisayar açılır.
3. Bilgisayarın CD-ROM'dan boot etmesi sağlanır, ekranda Windows 2000 kurulum
programı görülür.
4. R tuşuna basarak REPAIR (tamir etme) seçeneği seçilir.
5. Bundan sonraki adımda C tuşuna basılır ve DOS ekranına benzer bir siyah-beyaz
ekranla karşı karşıya kalınır.
6. Şimdi C: sürücüsünün root klasörüne geçilir. Buraya Windows 2000 CDROM'undaki
I386 klasörünün içerisinde yer alan NTLDR ve NTDETECT.COM
dosyaları kopyalanır. Örneğin eğer CD-ROM sürücü harfi E ise, bu durumda komut
satırında sırayla Copy E:I386NTLDR ve Copy E:I386NTDETECT.COM yazılır,
dosyalar bir güzel kopyalanır.
7. EXIT yazılıp ENTER tuşuna basılır, bilgisayar kapanıp açılır, Windows 2000 CDROM'u
sürücüden çıkartılır.
Şimdi açılışta BOOT.INI dosyasının eksik olduğunu söyleyen bir hata mesajıyla
karşılaşacaksınız ancak panik yapmayın, Windows 2000 kuzu kuzu açılacaktır. Elbette
Windows 98 de kullanmak istediğiniz için bu kaybolan BOOT.INI dosyasını tekrar
yaratmak gereklidir. Bunun için C: sürücüsünün root klasöründe BOOT.INI adında bir
metin dosyası oluşturmanız ve içine aşağıdaki satırları girmeniz gerekiyor.
[Boot Loader]
timeout=5
Default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINNT="Microsoft Windows 2000 Professional"
/fastdetect
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Ocak 2006       Mesaj #9
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Son Zamanlarda Cok Sorulan Diger Bir Soru Olan "Sitemin Guvenligini Nasil Saglarim?" Sorusu. Ben Sizin icin AkLima Gelen Bir Kac Seyi Liste Haline Getirdim Umarim isinize Yarar.. iste Size Bir Kac Öneri ;

× Sitenizin ftp sifreni kesinlikle sadece harf veya rakalardan olusan bir sifre olarak belirlemeyin.örnegin sadece " cehenenem " gibi bir sifre cabuk kirirabiLir bir niteliktedir ancak " c12eh34n54n46em " kirilmasi daha zor hatta imkansizdir. Ftp sifrenizi harf ve rakamlardan olusan bir kombinasyondan seciniz.

× Sitenizin guvenligin de en önemli noktalardan biriside hosting firmanizdir." Gece kondu" diye tabir edilen firmalardan hosting almayiniz.Cunku o hostinfin ele gecirilmesi durumunda sizin sitenizde zarar görebilir.Tabi kaliteli firmalar da fiyatlar yuksektir ama unutulmamalidir ki Ucuzdur vardir illeti , pahalidir vardir kerameti sözu gibi..

× Domain ( alan adi ) kayitlarinizi kesinlikle kendiniz yapiniz.Firmanin sizi dolandirmasi gibi durumLarda en azindan domaininiz sizde kalir.Eger hostin' firmasindan alirsaniz bile kesinlikle domaininiz sifresini alin ve ilk maddedeki gibi karisik bir sifre kuLLaniniz.

× Sitenizde bazi hazir asp,php,cgi scriptleri kullaniyorsaniz db ( database ) adini kesinlikle degistirin. ornegin Snitz Forum uygulamasinda db adi " snitz_forum_base.mdb " Siz bunu "12312124master.mdb" olarak degistirin.Her ne kdr server sided ( sunucu tarafli ) diLLerde db downLoad ediLemesede siz önleminizi alin.

× Kullandiginiz asp,php,cgi scriptlerine dikkat edin.Bende sitemde bazi asp scriptleri kullaniyordum ancak bir ara kodLara söyle bir baktigimda 2.cil bir admin var oLdugunu fark ettim. scripti yapan arkada$ aklinca scriptinde acik buLundurmus...Mumkun oLdugunca böyle seylere dikkat edin. Böyle bir durumda masum bir uygulamadan sitenize girilmesi kötu sonucLar dogurabiLir.

× Cok önemli olan bilgiLerinin web serverinizde tutuyorsaniz mutlaka firmanizla görusup sifre dizinler kullanin. Önemli bilgilerinizin 3. sahislarin eline gecmesi durumunda kötu sonuclar olusabilir. Eger hostin' firmaniz sifre klasörlere izin vermiyorsa bir asp , php sifreleme scripti ile koruma kurmaya calisin.

× Sitenizin webden yönetim paneli varsa bu sifreyide zor bir sifre secin zira brute force yontemi baya yaygin bir hal aldi.

× Sunucunuzun web server uygulamalarini surekli guncel tutmaya özen gosterin cunku gun gectikce sistemlerde aciklar bulunmak ve bunlar affedilmez sonuclara yol acmakta.Eger bir hosting firmasindan host kullaniyorsaniz firmaniza bu tur konuLarla ilgili mail atiniz.Tabi hic bir yazilim hic bir zaman kusursuz olamaz ama en azindan bug`i bulunana kadar guvenlidir.

× Baskalari tarafindan size gonderilen bazi asp ,php vs vs scriptleri sunucunuza kesinlikle yuklemeyik.Mesela bir asp scripti sunucunuzdaki tum dosyalara silme , duzenleme vs vs gibi isLemle yaptirma olanagi saglayabiliyor.

× Ftp sunucunuzda anomizer logine kesinlikle izin vermeyiniz.Ozellikle WinNT yada Win2000 sunucu kullaniyorsaniz.

× Ftp sunucunuzda cok iyi tanimadiginiz kisilere user ( kullanici ) eklemeyiniz.Cunku guvenlik sorunlari nedeniyle erisim verdiginiz kLasörun bir ust seviyesine erisim saglanabilir ve dosyalariniz silinme tehlikesiyle karsi karsiya gelebilir.u

× Cafelerden ve kendi makinaniz disindaki pcLerden ftpnize vs vs seylerinize girmyiniz.Cunku o pcde keylogger gibi uygulamalar bulunabilir ve sifreleriniz siz istemediginiz halde 3.sahislarin eline gecebilir.Ozellike CuteFTP programi ile baska PClerden kesinlikle hostunuza baglanmayiniz.Cunku CuteFTP ftp sifrelerini tutuyor ve sizden sonra programi kullanan sahis rahatlikla hostunuza girebilir.

× Sitenizdeki forum vs vs uygulamalarin sifrelerini ve sitenizin sifrelerini farkli seciniz.Size söyle örnek vereyim.Su cok bilinen "snitz forum"larda acik ile eglence olsun diye bir foruma daldim sonra sitenin adini username olarak forumdaki passida pass olarak girdim ve birde baktim ki ftp bagLandi wink .Bu yuzden sitenizin ustundeki uygulamalarin sifrelerini farkli seciniz.

× Php nuke ve post nuke gibi uygulamalarda verilen CHMOD lari tam olarak uygulayin cunku daha sonradan guvenlik sorunlari olusacaktir. CHMOD sunucularda yazma , okuma vs vs gibi oznitelikler atar.

Bu kadar önLemi tam anLamiyla uyguladiktan sonra zaten sunucunuz yeteri kdr guvenli hal alacaktir..
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
BLueDReaMs_ - avatarı
BLueDReaMs_
Ziyaretçi
29 Ocak 2006       Mesaj #10
BLueDReaMs_ - avatarı
Ziyaretçi
Partiton Magic 7.0 ile F-disk

Ozellikle Windows XP cıktıgından beri insanlar format atmada zorlanıyorlar. Partition Magic butun formatları (NTFS, Fat32, Linux Ext2 gibi...) tanıyor ve cok kısa bir surede grafik ortamda format atma imkanı veriyor. Bu yazıda dos ortamında F-disk yapmakta zorlananlar icin windows ortamında F-disk yapmayı inceleyecegiz..

F-disk grafik ortamda gerceklesiyor. Formatlama ile uğraşmıyorsunuz. En önemlisi de F-disk yaptıgınız partisyondaki bilgileri kaybetmeden ikinci bir partitiona sahip oluyorsunuz.
İlk önce porgramı çalıştırıyorsunuz.*Benim hard diskimde 6 adet partition var. Bu yuzden C,D,E,F,G, birde NTFS formatlı Win XP partisyonu var. F-diske baslamak icin asagıdaki resimde en altta solda yer alan Create New Partition seçeneğini tıklıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm1.gif

İleri (next) tuşu ile devam ediyoruz.*
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm2.gif

"no" seçeneği ni secip İleri (next) tuşuna tıklıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm3.gif

Burada partisyonun hangi formatta olmasını istediginizi belirliyorsunuz.Win9x-Me-2000 icin Fat32,WinXP icin NTFS, Linux icin Ext2 formatlarından birini seciyoruz ve İleri (next) tuşuna tıklıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm4.gif

C surucusu Primary (Birincil) surucu oldugu icin seçili durumda gelen "Logical (mantıksal)"surucu tipini secmek durumundayız.. İleri (next) tuşuna tıklıyarak devam ediyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm5.gif

Burda HDD'imizdeki tum partitionları goruyoruz. Hic bir islem yapamadan İleri (next) tuşuna tıklıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm6.gif

Olusturmak istedigimiz yeni partisyonun maximum kac GB olabilecegini buradan gorebiliyoruz.İleri (next) tuşuna tıklıyıp devam ediyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm7.gif

"Size for new partiton" kısmına olusturmak istedigimiz yeni partisyonun maximum olarak gösterilen 8942.4 GB'dan buyuk olmaması sartıyla buraya giriyoruz. "Enter the label for the new partition" kısmına oluşturulacak bolumun adını yazıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm8.gif

Bilgilerin dogrulugundan emin olduktan sonra "finish" tuşu ile işlemi sonlandırıyoruz.
http://www.silvercomputer.com/kurt/pm9.gif
Finish dedikten sonra bilgisayar kapanacak ve tekrar başlatılırken bölümlemeyi yapacaktır. Açılıştan sonra gelecek ilk pencereye next, diğerine de finish demelisiniz. Hard diskinizi bölümleme 3 dk. sürüyor ve hiç bir bilgi kayıp olmuyor.
Partiton Magic programının ozellikleri bu kadarla sınırlı degil tabiki. Her zamanki gibi gerisi de sizlere kalıyor.

Benzer Konular

16 Temmuz 2018 / Misafir Cevaplanmış
13 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Meslekler
20 Kasım 2010 / beekoo Soru-Cevap
22 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış