Arama

Wireless Kablosuz Ağ

Güncelleme: 22 Ekim 2017 Gösterim: 75.297 Cevap: 4
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
11 Ocak 2006       Mesaj #1
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ağ.jpg
Gösterim: 417
Boyut:  13.2 KB
Henüz duymadıysanız yakında kesin bir örneği ile karşılaşacağınız bir teknoloji bu wi-fi. Wireless fidelity kelimelerinin ilk iki harfinin kullanılarak ortaya çıkartılmış bir kısaltma wi-fi. Basitçe kablosuz network demek, ama dahası da var tabi.İnternete herhangi bir kablolu bağlantınız olmadan otel odasında yataktan, odanızdaki koltuktan, seminer salonunda bulunduğunuz yerden kablosuz internete erişmenizi sağlıyor. Wi-Fi niteliğine sahip bilgisayar parçalarıyla bu tür bir network kurmak ve kullanmak mümkün. Evde işyerinde, okul kampuslerinde, havaalanlarında kafeteryalarda, ve diğer halka açık alanlarda kullanılabilecek bir sistem. Wi-Fi IEEE 802.11g,802.11b yada 802.11a diye bilinen telsiz teknolojilerini kullanıyor. Bu firekansları kullanmak için herhangi bir lisans alınması da gerekmiyor. Hele bazı cihazlar her iki standardı da destekliyorlar ki bu da evde yada işyerinde kullanılabilecek kablosuz bir bağlantının habercisi..Kablosuz ağlar başlı başına bir olay. Her ne kadar diz üstü bilgisayarlardaki sözde Centrino "teknolojisi" ile yaygınlaşan bu kablosuz ağ, hayatın her alanında kullanılabilecek bir "olay".Kablosuz ağ dediğimiz şey, basitçe bir telsiz tertibatıdır ve bas-konuş/bırak-dinle sistemiyle çalışan bir veri iletim şeklidir. Bu veri iletim biçimi tabii ki telsiz örneğindeki gibi analog bir yöntem değil. Veriler, olası kayıpları engellemek için standartlar dahilindeki kodlamalarla iletiliyorlar.Standartların isimleri. 802.11a artık kalmadı gibi bir şey. 802.11b, 11 mbit/s teorik iletim hızına sahip bir standart. Bunun bir üstü de 802.11g oluyor. O da teorik olarak 54 mbit/s iletim hızına sahip.

Sponsorlu Bağlantılar
Kablosuz ağa neden ihtiyaç duyarız?
Her ne kadar bu teknoloji taşınabilir bilgisayarlarla yaygınlaşmış olsa da illa onlar için ve onlarla beraber kullanılmasına gerek yok. Ev içindeki kablo karmaşasına son vermek veya en başından hiç ağ için kablo döşeme işine bulaşmamak için kablosuz ağ kullanabilirsiniz.
Kablosuz ağ ile iki bilgisayarı birbirine bağlayabileceğiniz gibi bir erişim noktası kullanarak genişlemeye müsait tam anlamıyla bir yerel ağ oluşturabilirsiniz. Bu şekilde bilgisayarlarınız belirli sınırlar dahilinde nerede olursa olsun yerel ağ ve İnternet'ten faydalanabilir. Bu iş için de kablo çekmeniz veya bilgisayarı özel olarak bir yere yerleştirmeniz gerekmez.
Diğer taraftan yerel ağdan yüksek başarım ile üstün ve sabit iletim hızı bekliyorsanız, kablosuz ağ kötü bir tercih olacaktır. Merak etmeyin, ağ üzerinden bir kaç kişi Quake, Unreal, WarCraft veya Counter-Strike gibi oyunlar oynayabilirsiniz ve çok büyük engeller olmadığı ve sağlıklı bir iletim hızında olduğunuz sürece ağınızda gecikme süreleri konusunda bir sıkıntı olmaz.

Wireless kablosuz ağ standartları
IEEE 802.11b
802.11b standardı, 2.4GHz ISM bandında gerçekleşen işlemler için tanımlanmış bir standarttır. DSSS modülasyonu kullanan RF kanalları sayesinde yüksek hızlarda daha uzak noktalara veri iletimine olanak sağlar. Bu standart IEEE'nin 802.11 orjinal standardından 5 kat daha fazla veri hızına ulaşarak saniyede 11 Mbit verinin iletilmesini mümkün kılar.
802.11b genellikle ofis ortamları, hastaneler, depolar ve fabrikalar gibi ortamlarda kullanılmaya oldukça uygundur. Özellikle konferans salonları, çalışma alanları ve kablo çekmenin tehlikeli olduğu noktalarda ağ bağlantısı sağlanması için uygun bir teknolojidir. Kısaca 802.11b, WLAN'lar mobilitenin gerekli olduğu ve orta hızlı ağ bağlantılarına ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılır. 801.11 standartlarının diğer önemli özelliği de açık standart olmalarıdır.
IEEE 802.11g
802.11g standardı temel olarak 802.11b standardının bir uzantısıdır. Bu standart ile birlikte veri iletim hızı 2 kat artarak saniyede 22Mbit'e ulaşmaktadır. Böylelikle video uygulamaları da dahil olmak üzere, bir çok multimedya uygulaması desteklenebilir hale gelmektedir. Bu standardın 802.11b ile uyum konusunda belli noktalarda yetersiz kalmasından dolayı henüz çok fazla uygulaması ve destekleyen ürünler görülmemektedir. Bu standardın kullanıma girmesiyle birlikte erişim noktalarında ve alıcılarda belli fiziksel değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerekecektir.
IEEE 802.11a
802.11a standardı, 802.11b standardının hızlı ethernet karşılığıdır. Bu standartla birlikte veri iletim hızı 802.11b'ye göre 5 kat daha arttırılarak saniyede 54Mbit'e çıkarılmaktadır.
802.11b'ye benzer olarak bu standardın kullanım bulacağı alanlar, yüksek veri hızlarını gerektiren verilerin ve içeriğin iletilmesi gereken durumlardır. Her ne kadar 802.11a'nın hizmet kalitesine yönelik özellikleri henüz belirlenmemiş olsada, sağladığı çok yüksek veri hızı doğru alanlarda kullanıldığında belli sonuçlar verebilir. Bu teknolojinin kullanılmasından en fazla yararlanabilecek üç kilit uygulama; erişim noktaları arasındaki kablosuz omurgalar, yüksek veri iletim hızına ihtiyaç duyan kurumsal kullanıcılar ve video dağılım sistemleridir.
802.11a'da yüksek frekanslar (5GHz) kullanılmasından dolayı kayıplar artmakta ve 802.11b'ye göre aynı mesafeye erişebilmek için daha fazla güç gerekmektedir

Wi-Fi (802.11b) aşağıdaki kullanımlar için daha uygundur:
  • Yüksek band genişliği (>2MB) gerektiren LAN uygulamaları
  • Daha geniş kapsama alanı gerektiren uygulamalar
  • Güvenlilirlik gerektiren uygulamalar
  • Mevcut ekipmandan faydalanmak
  • Dosya eklemeli e-mail alma-gönderme
  • Web Tarama
  • Dosya Paylaşımı
Ne kadar alanda sinyal alabilirim?
Öncelikle ağ sinyallerinin, ulaşmaları gereken yer ile hemen arasında ve kaynağa çok yakın bir engel varsa bundan çok etkilendiklerini söyleyerek başlayalım. Sinyalin bilgisayarlara doğru geçeceği yönde birer metrelik boşluklar bırakılması erişim noktasını (access point) rahatlatacaktır. Tabii ki en iyi ihtimal için bahsedilen "şu kadar metrelik erim" yalan oluyor; fakat ortalama bir erişim noktası ile bilgisayar arasına en elverişsiz şart olarak ev içinde 10 metre mesafe, 3 duvar, 1 insan ve 1 gömme dolap girdiğinde sistem 11 Mbit hızına düşerek ve size sinyalin "düşük" olduğunu belirterek çalışıyor. Tabii bu, makinenizde kullandığınız ağ kartının ve kablosuz erişim noktasının sinyal algılama güçlerine de bağlı; fakat bu güç farkları ev gibi radyo sinyalleri için çok uygunsuz bir yerde en fazla bir metrelik bir fark yaratıyor

Nelere İhtiyacım var?
Tam olarak nasıl bir ağ kuracağınıza bağlı. Eğer yalnızca iki bilgisayarı birbirine bağlayacaksanız her makinede birer kablosuz ağ kartı yeterli. Bunları birbirini görecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Eğer bilgisayarları aynı ağa tek bir kablosuz erişim noktası üzerinden bağlamak ve Internet erişimini bu sistem üzerinden dağıtmak istiyorsanız işiniz daha da kolay. Özellikle ADSL kullanımının artmasından sonra ADSL modem ile kablosuz erişim noktası birleşimden oluşan bir çok ürün piyasada mevcut. Bunlardan bir tanesi özellilikle de ADSL kullanıyorsanız çok işinize yarayacaktır.ADSL modemlerde artık hemen hemen router özelliği mevcut.
Alacağınız ürünler zaten kendi içlerinde bahsettiğimiz standartlara göre üretilmiş olacaklardır. Falanca ürün filancayla uyumlu mudur diye sormanıza gerek yok. Yalnız, Windows haricindeki işletim sistemlerine pek destek verilmeyebiliyor. Eğer bir GNU/Linux veya Mac kullanıcısıysanız bu konulara dikkat etmenizi öneririz

Kablosuz USB Adapter
DWL-905 Wireless LAN PCMCIA Starter Kiti'nde 2 adet Wireless LAN PCMCIA kartı (D-Link DWL-650) ve 1 Access Point (DWL-1000AP) bulunmaktadır. Kablosuz PC kartı, notebook'ları IEEE 802.11b kablosuz LAN'a bağlar.
Bu kartla bilgisayar odadan odaya, açıkhavaya taşırken ağa bağlı kalabilir, standart uyumlu kablosuz Access Point bulunan herhangi bir yerden (otel, kamu binaları, vs) Internet'e erişebilir.
Güvenilir bir dizayna sahip olan kart, dahili antene sahiptir. IEEE 80211.b (DSSS) 2.4GHz standardına uygun tüm kablosuz ekipmanlar arasında çalışır. Access Points (Erişim Noktaları) aracılığıyla kablolu Ethernet ağlarında da çalışır.

Kitte bulunan DWL-650 kartının diğer özellikleri şunlardır:
  • 16-bit PCMCIA bilgisayar arabirimi
  • Saniyede 11Mb'e kadar veri transferi
  • Kapsama alanları arasında ve access pointler boyunca tam hareketlilik ve bağlantısız roaming
  • Ad-hoc and infrastructure communication
  • 40/128-bit WEP veri kodlaması
Yukarıda birakaç tanesinde açıklama getirip kısa kısa bilgilendirdiğimiz wireless network sistemlerinin yanı sıra teknolojinin gelişmesi ve beklentilerin artmasıyla doğru orantılı olarak ürün yelpazesi günden güne genişletilmektedir.

Kurduğunuz ağa başkaları girmemesi için:
Bu tür bir girişi iki türlü engelleyebilirsiniz. İsterseniz MAC kimlik numaralarından hangi ağ kartlarının sisteme bağlanıp bağlanamayacağını seçebilirsiniz, isterseniz de WEP kullanabilirsiniz.
Kendi router'li modeminizden wireless inizi şifrelemek için yapmanız gereken modem in içine girmek ordanda modem in içinde wireles kısmından security kısmana gelmeniz ordan da web kısmını aktif yapıp 128 bitlik yada 64 bitlik şifre girminiz ve keydetmeniz hepsi bu kadar.
MAC ID denilen şey, her bir ağ bileşenine verilmiş eşsiz bir numaradır. Bu numara ile bağlandığınız ağlara tanıtılırsınız ve veri paketleri sizi bu şekilde bulur. Erişim kısıtlaması seçeneklerinden sisteme bağlanacak bilgisayarların MAC ID'lerini girer ve yalnızca onlara izin verirseniz yalnızca bu bilgisayarlar ağınıza kablosuz olarak erişebileceklerdir. Tabii ağınızda gidip gelen veri şifrelenmeden havada süzüleceği için "dinlenebilir".
Dilerseniz ikinci seçenek olarak da WEP (wired equivalent privacy) şifreleme kullanabilirsiniz. Bu şekilde verileriniz daha da güvende olur. Tabii "ne gerek var, devlet sırrı mı taşıyorum?" yaklaşımı, çevrenizde sizi gözetleyen birileri yoksa daha ılımlı bir düşünce olacaktır.
Tüm bunlara rağmen kablosuz ağ içine sızılabilir bir oluşumdur, en azından veri paketlerinin havada yakalanması mümkündür.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2017 01:32
Tigin - avatarı
Tigin
Ziyaretçi
11 Ocak 2006       Mesaj #2
Tigin - avatarı
Ziyaretçi

En ucuz kablosuz ağ: Adhoc


"İki bilgisayarı birbirine bağlayacağım, en ucuza nasıl yaparım?”.
Sponsorlu Bağlantılar
Bilgisayar dünyasının içinde olup da bu soruyu sormamış veya muhattap olmamış biri yoktur sanırım. Şimdiye kadar bu sorunun cevabı genelde hub kullanmaktan geçerdi. Her iki bilgisayara bir Ethernet kartı takılır, bu kartlar Ethernet kablosu ile hub’a bağlanır, böylece basit bir ağ kurulmuş olurdu. İşi daha iyi bilenler ise çarpaz Ethernet kablosu ile bilgisayarları direkt olarak birbirine bağlarlardı. Böylece hub maliyetinden de kurtulmuş olurdunuz.
Günümüzde aynı sorunun “kablosuz” sürümü gündemde. Gerekli donanımın çıkması ile kablosuz ağlar artık hayal olmaktan çıktı. Birçok kullanıcı, özellikle de şirketler kablo karmaşasından kurtulmak (ve duvarları delmemek için) kablosuz ağları tercih ediyorlar. Kullanılan alt yapı ise kablolu ağlardan pek de farklı değil. Kablosuz bir ağ kurmak için yapmanız gereken her bilgisayara birer “kablosuz ağ kartı” takmak ve daha sonra bir “kablosuz ağ erişim noktası” kullanarak bilgisayarların birbirini görmesini sağlamak. Çoğu kişi tarafından bilinmeyen noktaysa isterseniz erişim noktası kullanmadan da bilgisayarları birbiriyle konuşturabileceğiniz.

“Ad-hoc mod” adı verilen (bilgisayardan bilgisayara) yapılandırmayı evinizdeki iki bilgisayarı birbirine kablosuz olarak bağlamak için kullanabilirsiniz. Böylece kardeşinizle ağ üstünden oyun oynayabilir veya interneti paylaştırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken iki adet kablosuz ağ kartı alıp bilgisayarlara takmak. Yani ekstradan yaklaşık 100 dolar verip kablosuz ağ erişim noktası almanıza gerek yok. Aşağıdaki kurulum adımlarını Windows XP Service Pack 2 için hazırladık. Daha önceki sürümlerde veya farklı işletim sistemlerinde arayüzler farklı ve bazı ayarlar mümkün olmasa da temel olarak kurulum mantığı değişmeyecektir.

Birinci bilgisayarın ayarları


Kablosuz ağ kartını bilgisayarınıza kurduktan sonra sağ alt köşede küçük bir anten ikonu belirecektir. Bu ikona tıkladığınızda karşınıza “Kablosuz ağ bağlantısı” penceresi çıkar. Eğer etrafta başka kablosuz ağlar varsa pencereniz sağında bu ağların bir listesini görebilirsiniz. Fakat bizim şimdilik bu kısımla bir işimiz yok. Bunun yerine pencerenin sol alt köşesindeki “Gelişmiş ayarları değiştir” düğmesine basın.
Açılan “Kablosuz ağ bağlantıları özellikleri” penceresinde “Genel sekmesi” altında “Internet İletişim Kuralları (TCP/IP)”’yi seçin “Özellikler” düğmesine basın. Burada “Otomatik olarak bir IP adresi al” kısmının seçili olduğundan emin olun. “Tamam” düğmesine basarak bir önceki pencereye dönün ve “Kablosuz Ağlar” sekmesine gelin. Burada “Yeğlenen ağlar” yazısının altındaki penceredeki (eğer varsa) bütün diğer kalbosuz ağları seçin ve “Kaldır” düğmesini kullanarak kaldırın. Daha sonra sağ alt köşedeki “Gelişmiş” düğmesine basın. Açılan pencerede “Sadece bilgisayardan bilgisayara ağlar” yazısının yanındaki kutuyu işaretleyin. “Tercih edilmeyen ağlara otomatik olarak bağlan” yazısının yanındaki kutu boş olmalıdır. “Kapat” düğmesine basarak önceki pencereye geri dönün.

Kendi ağımızı kuralım


Şimdi sıra kendi bilgisayardan bilgisayara ağımızı kurmakta. Şu anda “Yeğlenen ağlar” penceresinin altındaki pencere tamamen boş olmalıdır. Ekle düğmesine basarak kendi ağımızı oluşturmaya başlayalım.
Karşınıza çıkan pencerede öncelikle ağımızın adını vermemiz gerekiyor. Ağ adı (SSID) olarak “adhoc” (ya da kendi istediğiniz bir isim) yazın. Ağ kimlik doğrulamasını “Açık” ve veri şifrelemeyi WEP olarak seçin. (WEP'i seçmemizin sebebi daha yaygın olarak destek verilmesidir. Eğer kablosuz ağ kartlarınızın ikisi de destekliyorsa WPA daha güvenli bir şifreleme sunacaktır) Daha sonra “Anahtar benim için sağlandı” yazısının yanındaki kutudaki işareti kaldırın. Böylece kendi ağ anahtarınızı girmeniz mümkün olacaktır. Ağ anahtarı kısmına 5 (Eğer kartınız destekliyorsa veri şifreleme olarak WPA veya şifre olarak 13 karakterlik bir parola girebilirsiniz.) Ağ anahtarını onayla kısmında parolayı tekrar yazın. Tamam düğmesine bastığınızda artık yeğlenen ağlar yazısının altında “adhoc” ağını görebilirsiniz. Diğer bilgisayar yapılandırılmadığı için şimdilik üstünde bir çarpı işareti olacak. Tamam diyerek pencereyi kapatın ve diğer bilgisayara geçin.

İkinci bilgisayarı ayarlayalım


Kablosuz ağ kartını taktıktan sonra yine sağ alt köşedeki ikona basarak “Kablosuz ağ bağlantısı” penceresini açın. Bu sefer açılan pencerenin sağında birinci bilgisayarda oluşturduğunuz “adhoc” ağını göreceksiniz.
Bu ağı seçin ve “Bağlan” düğmesine basın. Bilgisayar size birinci bilgisayarda belirlediğiniz şifreyi soracaktır. Şifreyi yazıp tamam düğmesine basın. Windows bilgisayara otomatik bir IP adresi atardıktan sonra artık bağlantınız hazır. Bağlantınızı denemek için her iki bilgisayarda da birer klasörü paylaştırın ve masaüstündeki ağ bağlantılarım penceresine tıklayarak “Çalışma grubu bilgisayarlarını göster” yazısına basın. Kablosuz “adhoc” ağına bağlı bilgisayarlar ve paylaştırılan klasöleri buradan görebilirsiniz. (IP’lerin atanması ve bilgisayarların birbirini görmesi bir iki dakika sürebilir. Eğer bağlantı oluşmazsa tekrar SSID ve parolayı kontrol edin. Ayrıca ikinci bilgisayarda da “Otomatik olarak bir IP adresi al” kutusunun işaretli olduğundan emin olun.)

Internet’i paylaşın


Artık kablosuz bir ağınız olduğuna göre Internet’i de bu ağ üzerinden paylaştırabilirsiniz. Bunun için;
  • Masaüstünde “Ağ bağlantılarım” simgesine sağ tıklayın ve özellikleri seçin.
  • Açılan pencerede Internet bağlantısını sağlayan bağlantıyı (Çevirmeli ağ, ADSL) seçin ve sağ tıklayın.
  • Pencerenin üst kısmında Gelişmiş sekmesine tıklayın ve “Diğer ağ kullanıcıları bu bilgisayarın İnternet bağlantısı yoluyla bağlansın” yazısının yanındaki kutuyu işaretleyin.
Tamam düğmesine bastığınızda ikinci bilgisayar da internet erişimine sahip olacaktır. Fakat tam bir internet bağlantısı kurabilmek için bilgisayarların IP’leri daha önceki 169.254.*.* aralığından 192.168.0.* aralığına dönüşmelidir. Aksi halde bağlantı oluşmayacaktır. Bunun için bağlantıyı kesip tekrar adhoc ağına bağlanmanız gerekebilir.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2017 01:28
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
9 Ağustos 2007       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Allied telesyn
user : manager
Pass : friend

Apache

user : setup veya root
Pass : root

Asus
user :admin
pass :admin

Aztech
user :admin
pass :admin

Billion Bipac
user :admin
pass : password

Cnet
user :admin
pass :epicrouter

Corecess 3112 usb
user :admin
pass :corecess3113

Corecess 3113 eth
user :admin
pass :corecess3113

Dibeg 108
user :dare
pass : (boş geç)

D-Link, Datron ETHERNET, Datron USB, Link SYS ve USB Robotics
user :admin
pass :admin

Dost GVC
user :dost
pass :dost

Eicon Diva
user : bos birak
pass : bos birak

Geek, hicomm, Inca, Loopcom ve paradigm
user :admin
pass :epicrouter

Mercury ADSL
user : admin
pass : conexant (Edit Bye PHRoZeN)

Origo
user :admin
pass :kont2004

pikatel
user : DSL
pass : DSL

Speedcom
user :admin
pass :conexant

SpeedTouch 330, Speedtouch ve Thomson
user ve password kendiniz belirliyorsunuz

Tecom
user :root
pass :root

Zoom X Serisi modem
user :admin
pass :zoomadsl

ZyXEL
user :admin
pass :1234

GeZZ
user :admin
pass :epicrouter
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2017 01:30
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ekim 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Wi-Fi'den Daha Hızlı Veri Aktaran Kablosuz Ağ Teknolojisi!


Bilim adamları, kablosuz internet ve veri aktarımı bağlamında yeni bir aşama olan görünür ışık iletişimi (Light Fidelity) olarak tanımlanan Li-Fi üzerinde kullandıkları nano karbon materyaller aracılığıyla daha hızlı ve güvenli veri aktarımı yapabilmeyi başardı. Verilen bilgiye göre bilim adamları, genelde nadir elementler kullanılarak yapılan Li-Fi’ın veri aktarımında, görünür ışığın tamamen yayılmasını sağlayan nano materyaller kullanarak daha hızlı ve güvenli veri aktarımı sağladı.

Wi-Fi teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak veri aktarımı sağlarken, Li-Fi internet ve veri transferini normal led lambalar üzerinden Wi-Fi’den daha hızlı sağlayabiliyor. Ayrıca, Wi-Fi duvar gibi engellerin ötesine veri aktarımını yapabilirken, Li-Fi'de sadece ışığın yayılabildiği alanlara aktarım yapılabiliyor. Bunun yanında nadir elementlerin kullanıldığı Li-Fi teknolojisinde led lambaya bağlanan verinin aktarımı için ışıma kuvvetinde elementten kaynaklanan kayıplar oluşabilmekte, bu doğrultuda da veri transfer hızı ve güvenliği de belirli bir noktada sınırlanmakta.

Ev, ofis ve diğer kapalı alanlarda ışığın yayılma alanı ile sınırlanan Li-Fi'ın, bu bakımdan Wi-Fi teknolojisine göre daha güvenli bir ağ teknolojisi olduğu belirtiliyor. Yeni geliştirilen bir teknoloji olan Li-Fi üzerinde Çin dışında Türkiye, Avrupa ve ABD'de çalışmalar sürdürülüyor. 2015 yılında Tallin'de yapılan bir deney sonucunda Li-Fi kablosuz ağ teknolojisinin Wi-Fi'den yüz kat daha hızlı olduğu, aynı yıl yapılan başka bir test sonucunda ise Li-Fi'ın saniyede 50 gigabaytlık veri transferi sağlayabildiği kanıtlanmıştı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (6 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Ekim 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Wi-Fi'de Güvenlik Açığı!


Kablosuz yerel ağ sistemi Wi-Fi'de veri gizliliğini ortadan kaldıran güvenlik açığı belirlendi. Siber güvenlik araştırmacılarının kamuoyuna duyurduğu güvenlik açığının bilgisayar korsanlarına yerel ağa bağlı bilgisayar ve mobil cihazlardaki veri trafiğine sızabilme olanağı verdiği tespit edildi. Güvenlik açığının Wi-Fi Korumalı Erişim 2 (WPA2) Protokolü'nü kullanan tüm sistem ve cihazları etkilediği bildirildi.

Güvenlik uzmanları, ilgili protokoldeki açığın bilgisayar korsanlarına "krack" adı verilen müdahaleyle sisteme yeni bir ağ anahtarı yükleyerek ağ kullanıcılarının şifrelerine, e-posta yazışmalarına ve diğer şifrelenmiş verilere ulaşma imkanı verdiğini belirtti. Söz konusu açığın WPA2 Protokolü'nü kullanan Android, Linux ve OpenBSD işletim sistemlerini kullanan cihazları ve daha sınırlı olmakla birlikte, macOS ve Windows işletim sistemlerini kullanan cihazlar ile MediaTek, Linksys modemlerini de etkilediği kaydedildi.

Bu bağlamda bütün Wi-Fi cihazlarının güvenlik açığı nedeniyle risk altında olduğunu vurgulayan uzmanlar, veri hırsızlığı ve fidye yazılımı gibi siber saldırılara karşı dikkatli olunması ve açığı onarmak için hazırlanacak sistem ile erişim güvenlik yamalarının yüklenmesi önerisinde bulundu. Siber güvenlik araştırmacısı Mathy Vanhoef'in, Birleşik Devletler Bilgisayar Acil Durum Teyakkuz Timi ve Avrupa'daki siber güvenlik kurumlarıyla beraber çalışarak hazırladığı güvenlik raporunun 1 Kasım 2017 tarihinde Dallas'ta düzenlenecek olan Bilgisayar ve İletişim Güvenliği (CCS) adlı bilişim konferasında sunulması düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (17 Ekim 2017)

Benzer Konular

7 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
13 Mart 2015 / nötrino Mühendislik Bilimleri
7 Nisan 2014 / Teamoore Soru-Cevap