Arama

Torrent Nedir? Torrent ile Dosya Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 8 Kasım 2014 Gösterim: 19.169 Cevap: 6
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
3 Mart 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Torrent nedir?
Ad:  20080510225414.jpg
Gösterim: 745
Boyut:  7.8 KB
Torrent, internet üzerinden bir dosya indirmek için gerekli olan her bilgiyi içinde barındıran, .torrent soyadlı küçük bir dosyadır. Diğer bir deyişle, Torrent'te dosya isimleri, bu dosyaların boyutları, nereden indirilecekleri gibi bilgiler yer alır.
Sponsorlu Bağlantılar
Torrent dosyalarına ve arama motorlarına pek çok web sitesinden ulaşabilmeniz mümkün.


Sistem nasıl çalışır?
Ad:  torretcalismasistemi.jpg
Gösterim: 724
Boyut:  19.3 KB
Torrent internet ağı üzerinde kullanılan bir paylaşım platformudur. Torrent, film ve oyunlar da dahil olmak üzere günümüzün en popüler devasa dosyalarını indirme yöntemidir. Torrent haricinde kullanılan farklı sistemler mevcuttur. Örneğin “http”,”ftp” gibi sistemler aracılığı ile de dosya indirmemiz mümkündür. Torrent ile dosya indirmeninse internet kullanıcıları için pek çok avantajı vardır. Öncelikle Torrent'in dünya çapında yaygın bir kullanım ağının olduğunun altını çizmek gerekir. Torrent'in diğer sistemlerden farkı, bir dosyayı indirirken bir sunucu yerine binlerce sunucudan birden dosyayı çekmenizi sağlamasıdır.
Torrent’in çalışma sistemi de şu şekildedir: Önce istenen dosya bir server tarafından paylaşıma başlatıldıktan sonra diğer kullanıcılar indirmeye başlar ve dosyayı tamamladıkları kadarını da diğer kullanıcılar ile paylaşmaya başlarlar. Gönderimler arttıkça kullanıcılar dosyaları daha hızlı indirebilirler. Daha fazla internet kullanıcısını kendine çekmesinden ötürü daha hızlı dosya transferini mümkün kılan Torrent ile daha önce de değindiğimiz gibi devasa boyutlu dosyaları bilgisayarınıza en hızlı şekilde indirebilmeniz mümkün.

Özellikleri
- Torrent bir dosyadır.
- Torrent ile internet üzerinden hemen her şeyi indirebilmeniz mümkündür.
- Her dosyanın kendine has bir torrent dosyası mevcuttur.
- Torrent dosyalarını bilgisayarınıza indirebilmeniz için torrent client'lara ihtiyacınız vardır.
P2P paylaşımını daha önce farklı yöntemlerle kullanmış olabilirsiniz. Torrent de bu yöntemlerden biridir. Orijinal BitTorrent client'i açık kaynak kodlu bir uygulamadır. Bu sayede, bugün pek çok torrent client'ine ulaşabilmek mümkündür.
Kısacası hangi torrent client'ini isterseniz onu kullanabilirsiniz, bunun için pek çok seçeneğiniz var.


Torrent nasıl kullanılır?
Torrent sistemini kullanmak için bir torrent indirme programının kendi sisteminizde mevcut olması gerekir. Torrent programını indirip bilgisayara kurduktan sonra geriye kalan ne indirmek istiyorsanız, onun torrent dosyasını bilgisayara indirip torrent programı aracılığı ile açıp indirmeye başlamaktır.
Bir torrent'i indirmek aslında oldukça basit bir olaydır. Yapmanız gereken tek şey doğru torrent client'i edinmenizdir. Torrent'te bağlantı hızınız da dahil önemli ayarlarınızı doğru girmeniz gerekir. Ardından client'inizdeki Torrent dosyasını açın ve dosyalarınızı hangi klasöre kaydetmek istiyorsanız bunu belirleyin.
Bu adımdan sonra yapmanız gereken tek şey indirme işleminin bitmesini beklemektir. Ayrıca belirtmeliyiz ki, bir Torrent dosyasını indirmek, herhangi bir P2P uygulamasını kullanmaktan daha zor değildir.


Torrent için nasıl port açılır?
Torrent’den dosya indirmek için modemden port açmak gerekmez. Ama daha sağlıklı dosya indirebilmek için port açmakta fayda vardır. Port açmak için Portacma.net adresini kullanabilirsiniz.

Torrent terimleri

Ad:  torrentnedir.jpg
Gösterim: 668
Boyut:  19.2 KB
Seeder: Paylaşım yapılan dosyanın tamamını indirmiş ve diğer kullanıcılar ile paylaşım yapan kullanıcıya Seeder denir.
Leecher:
Paylaşım yapılan dosyayının tamamını indirmemiş ve indirdiği kadarını da diğer kullanıcılar ile paylaşabilen kullanıcıya Leecher denir.
Ratio:
Torrent sitelerinin yaptığı bir uygulamadır. Örnek vermek gerekirse, 1 GB'lık bir dosya indirdiniz. Bunun %30′unu başka kullanıcıların yüklemesi için gönderme yapmazsanız ratio düşer ve bundan dolayı torrent sitesinden uyarı mesajı alırsınız.

Torrent programları


1. uTorrent
Aynı zamanda "micro torrent" olarak da bilinir. Günümüzde kullanılan en popüler torrent aracı hiç şüphesiz uTorrent uygulamasıdır. uTorrent, bir torrent uygulamasının sahip olması gereken hemen her şeyi içinde barındırır. Sisteminize yüklediğinizde sadece 1 MB yer kaplayacaktır. uTorrent, bilgisayarınızın performansını ve hızını en az kullanarak indirme işlemlerini gerçekleştirir.
Download> Torrent - a (very) tiny BitTorrent client

2. BitComet
uTorrent kadar olmasa da bugünün popüler torrent araçlarından biri olarak sayılabilir. Ancak gün geçtikçe popülaritesini yitirdiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Download> BitComet - A free C++ BitTorrent/HTTP/FTP Download Client

3. ABC
Dünya genelinde kullanımı oldukça yaygın olan bir diğer torrent aracı
Download> Abc torrent Free Download

4. BitLord
BitLord bir hayli iddialı bir torrent uygulaması. Bu uygulamayla belki de torrent arama sayfalarına ihtiyacınız kalmayabilir.
Download> BitLord - The Ultimate Torrent Downloader

5. TurboBT
Farklı dil seçenekleriyle ön plana çıkan başarılı bir torrent uygulaması.
Download> TurboBT - BitTorrent Download Client

6. Auzerus
Java dilini kullanan ve torrent programlarının belki de kralı sayılabilecek bir uygulama.
Download> Azureus, now called Vuze : Bittorrent Client

Bu arada, Flashget gibi güncel download yöneticileri de torrent istemcisi olarak davranabiliyorlar. Bu yüzden eğer bir download yöneticisi kullanıyorsanız, güncellemelerde Torrent indirme özelliği olup olmadığını da kontrol edin.



Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bu ABC torrenti nasıl kullnacağım ?
Sponsorlu Bağlantılar
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
10 Mayıs 2011       Mesaj #3
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben bu ABC torrenti nasıl kullnacağım ?


ABC Torrent'i hiç kullanmadım illede ABC Torrent dersen yardımcı olamam ancak uTorrent programını öneririm küçük boyutlu, kullanımı kolay, sistemi yormayan ve Türkçe dil paketi bulunan bir torrent programı. Ben uTorrent kullanmaktayım tavsiye ederim. Msn Happy

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ocak 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben bir oyun indirdim utorrentten yükleme bitti ama kaç saat oldu durmadan seeding yapıyor yardımcı olabilirmisiniz
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
22 Ocak 2012       Mesaj #5
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

ben bir oyun indirdim utorrentten yükleme bitti ama kaç saat oldu durmadan seeding yapıyor yardımcı olabilirmisiniz

  • Listendeki torrente sağ tıkla.
  • Kaldır'ı yada Kaldır ve Torrenti Sil'i tıkla.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Temmuz 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşalr ben internetten torrent oyun indirdim ineaktif yazıyor nasıl aktifleştirebiliriz yardım edermisiniz?
Shady - avatarı
Shady
Ziyaretçi
8 Kasım 2014       Mesaj #7
Shady - avatarı
Ziyaretçi
Torrent Nedir?

vo3oN4
Torrent' in ne olduğunu anlamak için öncelikle P2P kavramını anlamak lazım. P2P kullanıcıdan kullanıcıya anlamına gelen bir paylaşım terimidir. Yani Bir bilgisayar kullanıcısı bilgisayarındaki bir dosyayı paylaşıma açıyor ve diğer bir kullanıcı o dosyayı indiriyor, bir başka kullanıcıda ondan indiriyor, bu öyle büyük bir paylaşım ortamı ki dünya üzerindeki herhangi bir kullanıcı sizin bilgisayarındaki paylaşmış olduğunuz dosyayı görebilir, indirebilir ve başka kullanıcılarla paylaşabilir. Bu paylaşım ortamının en yaygın olarak kullanılan platformu ise Torrent dir...
Torrent p2p paylaşımına dayalı bir platformdur. Bu platformda kullanıcılar paylaşım için paylaşacakları dosyaları bir site üzerinde sergiler (sunar), ancak bu sunumlar o sitelerde barındırılmaz, dosyalar kullanıcıların bilgisayarlarında yer alır sunum yapılan sitelerde ise o paylaşımların içeriğinin bilgisi bulunur, bu hizmeti veren sitelere tracker adı verilir... Dosya paylaşımı (sunum) yapan kullanıcılar uzun süre paylaşımda kalmak zorundadırlar, eğer paylaşımda kalmazlar ise paylaşımlarını kimse indiremez. Bu paylaşımları yapmak ve paylaşılan dosyaları indirmek içinde bir torrent programı gerekir, bunların en popülerleri; utorrent,bitcomet,azureus dur.


Uploader, Leecher, Seeder, Hit-Run Nedir?
Uploader, paylaşımı yapan, yani bilgisayarındaki dosyayı torrent sitesine yükleyen kullanıcılara denir.
Leecher, Uploder kullanıcısının sunduğu yani paylaştığı dosyayı indiren kullanıcılara denir.
Seeder, Uploader kullanıcısının sunduğu paylaşımları indirdikten sonra diğer kullanıcılarında indirebilmesi için dosyayı paylaşımda tutan kullanıcılara denir.
Hit-Run, kullanıcıların dosyayı indirdikten sonra seed etmeden dosyayı görevlerden silmesine veya gönderme işlemini durdurmasına denir. Bu yaklaşım torrentin mantığına aykırıdır. Torrent' in mantığı paylaşımdır, hit-run yapan kullanıcılar bu mantığa aykırı etmiş olurlar...

Benzer Konular

6 Aralık 2014 / JHH Soru-Cevap
3 Şubat 2012 / batu2820 Soru-Cevap