Arama

Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak

Güncelleme: 25 Şubat 2018 Gösterim: 232.516 Cevap: 23
akyal - avatarı
akyal
Ziyaretçi
14 Ocak 2006       Mesaj #1
akyal - avatarı
Ziyaretçi
Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak -1-
Completely ne işe yarar?
Sponsorlu Bağlantılar
XP
hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Sayın Arkadaşlar,

Windows XP'deki "Hizmetler"le ilgili aşağıya sıralanmış açıklama ve öneriler alıntı olup, ev kullanıcısı durumunda olanlar -yani, ev yada işyerindeki bir yerel ağa bağlı olmaksızın tek bir bilgisayarla internete bağlananlar- için önerilenleri kendim uyguladım ve her hangi bir sorunla karşılaşmadım. Bir yerel ağa bağlı olanlar için yapılan önerileri uygulayan arkadaşlar, elde ettikleri sonuçları eklerlerse, paylaşımın daha yararlı olacağı kesin...

Listede olup da sizde olmayan yada sizde olup da listede olmayan birkaç hizmete rastlamanız çok doğal; onları olduğu gibi (varsayılan) bırakır yada öğeyi seçince Windows'un yaptığı açıklamaya göre değişiklik yapabilirsiniz.

* Hizmetler listesine ulaşmak için: Başlat > Denetim Masası > Performans ve Bakım > Yönetimsel Araçlar yoluyla ulaşacağınız "Hizmetler" kısayoluna çift tıklayın!

* Listedeki bir hizmetin başlangıç türünü (Otomatik, Elle) değiştirmek yada hizmeti tümüyle devre dışı bırakmak için hizmet'e çift tıklayın ve açılacak pencerede "Başlangıç türü" sıralama okuyla göreceğiniz üç seçenekten birini seçip "Tamam"a basın!

* Bir hizmeti devre dışı bırakmaya karar verirseniz -varsa- ona bağımlı olan diğer hizmetlerin bundan olumsuz etkileneceğini gözönünde bulundurmanız gerekir; o yüzden, "Bağımlılıklar"ı tıklayarak inceledikten sonra kararınızı verin!

Kolay gelsin!..


Windows XP’de Hizmetlere Hükmetmek
Yazar: Berkan Metin
Levent Pekcan
Tarih: Mayıs 2004


Her yönüyle Windows XP hizmetlerine (services) bakış

Windows XP, NT tabanlı bir işletim sistemi olması nedeniyle işletim sistemine bağımlı veya bağımsız bir çok program birer hizmet (service) olarak arka planda çalışır. Tabii bunların arasında kritik işlemlere hizmet eden programlar olduğu gibi çeşitli konfigürasyona sahip sistemlerde, ara sıra ihtiyaç duyulan, ihtiyaç duyulmayan veya 3. parti yazılımların ihtiyacı olan kendi oluşturdukları hizmet programları da bulunabilir. Yazımızda bu hizmet programlarının yönetim biçimlerini, ayarlarını ve sistem kaynaklarının en az düzeyde kullanılması için gerekli olan ip uçlarından bahsedeceğiz.
Kullanıcıların çoğunun Windows XP'nin Türkçe sürümünü kullandıklarını düşünerek yazımızı temelde
bu sürüme göre hazırladık, ama verdiğimiz bütün bilgileri İngilizce sürümde de kullanabileceğiniz şekilde düzenledik. Yazı içinde bütün komut ve servis isimlerini önce Türkçe, ardından İngilizce olarak bulacaksınız.

Hizmetler ile İlgili Genel Uyarılar, Bilgiler

Öncelikle, NT tabanlı işletim sistemleri yapı olarak karışık ve gerçekten ince detaylara sahiptirler. Bu sebeple Windows XP işletim sistemine hakim olmayan kullanıcıların ayarları kurcalarken dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.
Genel olarak konuşursak, ne işe yaradığını anlamadığınız bir hizmeti kapatmamanız gerekir. Özellikle de karşısında oturduğunuz sistem okul, iş yeri, internet kafe gibi bir ortamdaysa hizmetlere bulaşmamanız şart. Çünkü sizin gereksiz olarak düşündüğünüz bir hizmet orada bulunan ağ ortamı için son derece önemli olabilir.
Bir hizmeti kapatmak yerine elle değiştirilebilir (manual) olarak bırakmak, o hizmetin ihtiyaç duyulduğunda başlayabilmesi için önemlidir. Bir hizmetin tamamıyla kapatılabilmesi için o hizmetin gereksizliği konusunda iyice emin olmalısınız.

Elbette hizmet ayarları ile ilgili bir hata yapıldığında sistemi eski haline getirebilirsiniz. Bunun için öncelikle yedek almanız gerekir. Bir kere hizmetler ile ilgili ayarlar yapabilmeniz için sisteme Administrator (sistem yöneticisi) olarak giriş yapmalısınız. Böylece Windows XP’ nin derinliklerine inebilirsiniz. Sisteme admin yetkisi ile girdikten sonra Başlat > Çalıştır (Start > Run) yolunu izleyerek çıkan pencerede regedit yazın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi (Registry Editor), bizlere hizmetler ile ilgili ayarlara yönelik kayıtların tutulduğu alana ulaşmamıza ve yedeklememize yarayan oldukça yararlı ve güçlü bir program, bu sebeple yapılan işlemlerin sırasını dikkatlice takip edin. Önce [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services] yolunu izleyerek “Services” anahtarını bulun ve seçin. Dosya (File) menüsünden, Ver (Export) komutunu kullanarak seçili olan dalı kayıt defterinden dışarıya almanızı sağlayacak olan pencere ile karşılaşacaksınız. Dosya adı (File name) kutusuna dosya ismini girdikten sonra Kaydet tuşuna tıklayarak seçtiğiniz dalı “*.reg” uzantısı ile kaydetmiş olursunuz. Pencerenin aşağı kısmında Seçili dal (Selected branch) seçeneğinin seçilmiş olmasına dikkat edin. Zaten o bölgede yer alan kutuda seçtiğiniz dalın yolu gözüküyor olacaktır. Dışarıya aldığınız bu kayıt dalı kopyasını istediğiniz zaman çift tıklayarak kayıt defterinize geri ekleyebilirsiniz. Eğer işletim sisteminiz, kapattığınız bir hizmet sonucunda başlayamaz hale geldiyse, işletim sisteminizi Güvenli Kipte (Safe Mode) açtıktan sonra kayıt defterine dışarıya aldığınız kopyayı geri ekleyebilirsiniz.

Kayıt Defterinden dışarıya kayıt aktarılması
Sisteminizi güvenli kipte açtıktan sonra sisteminizi eski haline getirebilmenizin bir yolu daha var. Bu konuya birazdan değineceğiz.

Hizmetlerin Yönetimi
Hizmetleri yönetebilmek için sisteme Administrator yetkisi ile girmeniz gerektiğini bir kere daha hatırlatalım. Sisteminize giriş yaptıktan sonra
Başlat > Ayarlar > Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Hizmetler
(Start > Settings > Control Panel > Administrative Tools > Services)
yolunu izleyerek hizmetler ile ilgili ayarlamaları yapmamızı sağlayan ara yüzü çalıştırabilirsiniz. Seçtiğiniz hizmetin üzerine gelip fareniz ile sağ tuşu kullanarak, menüyü açabilirsiniz.

Hizmetler aracının genel görüntüsü ve sağ tuş menüsü
Menüde görebileceğiniz gibi seçtiğiniz hizmetin durumunu (eğer hizmet devre dışı bırakılmamışsa) Başlat (Start), Dur (Stop), Duraklat (Pause), Devam Et (Resume), Yeniden Başlat (Restart) komutları ile değiştirebilirsiniz. Başlat, hizmetin gerek duyduğu programın diskten okunarak bellekte çalışması için kullanılır. Dur, tahmin edebileceğiniz gibi çalışan bir hizmetin durdurulup, bellekten kaldırılması için kullanılır. Duraklat komutunu verirseniz eğer, hizmet programı bellekteki yerini korur fakat fonksiyonlarını yerine getirmez. Devam Et komutu ile bellekte duran hizmetin çalışmasına kaldığı yerden devam etmesi sağlanır. Yeniden Başlat komutu ise bir hizmete önce Dur, ardından Başlat komutu uygulanmış gibi hizmeti durdurup, bellekten kaldırdıktan sonra sabit diskten tekrar okunup, bellekte tekrar görev yapması için kullanılır.
Tüm görevler (All Tasks) menüsü ise yukarıda sıralanan komutların bütün hizmetlere aynı anda uygulanması için kolaylık sağlar. Tabii, tüm hizmetler için aynı anda bu komutların uygulanması sistem sağlığı açısından pek faydalı olmayacağı ortadır.
Yenile (Refresh) komutu ile hizmetlerin durumu o an için listede yenilenir. Özellikler (Properties) ise hizmet ile ilgili bilgilere ulaşılmasına ve bir takım ayarların yapılmasına olanak veren pencereyi açar. Seçilen bir hizmetin Başlangıç Türü (Startup Type) gibi ayarları bu yönetim penceresinden yapılır. Yardım (Help) komutu ise bildiğiniz üzere hizmetler hakkında Windows XP işletim sisteminin kendi yardım dosyalarına ulaşmanızı sağlar.

Özellikler (Properties) Penceresi

Bu pencerede seçilen hizmet ile ilgili bilgilerin yanı sıra, bir takım ayarlar yapabileceğinizi belirtmiştik. Genel (General) sekmesinde görülebilecek olan bilgiler aşağıdaki resimden de takip edebileceğiniz gibi hizmetin adı, listede görünen adı, açılaması, hizmetin gereksinim duyduğu program adı tarzında bilgilerden ibaret. Bunların yanı sıra hizmetin Başlangıç Türünü (Startup Type) bu sekmeden belirleyebiliyorsunuz.

Hizmetlere ait Başlangıç Türü özelliğinin de ayarlanabildiği
Genel sekmesi


Bir hizmetin başlangıç türü 3 şekilde belirlenebilir: Otomatik (Automatic), Elle (Manual) ve Devre Dışı (Disabled).
  • Otomatik / Automatic: Otomatik olarak başlatılan hizmetler (servisler), işletim sistemi çalışmaya başlarken başlatılan hizmetlerdir. Genelde sistemin çalışabilmesi için şart olan hizmetler otomatik başlatılır. Zaten böyle gerekli bir hizleti devre dışı bıraktığınızda sistem açılırken gerekli bir hizmetin başlatılamadığı uyarısını verecektir.
  • Elle / Manual: Bu seçenek ile, hizmetin sadece gerekli olduğunda çalışması sağlanır. Bir hizmeti tamamiyle devre dışı bırakmak yerine, başlangıcını manual yapmak çok daha doğru bir tercih, çünkü bu sayede, ilgili hizmet gerekli olduğunda tekrar çalıştırılabilir. Öte yandan, eğer bir hizmet, siz başlatılmasını manual hale getirseniz de her seferinde otomatikman çalışıyorsa, o servisin başlangıcını otomatiğe bağlamak daha sağlıklıdır, böylece gerekli olduğunda hizmetin başlamasını beklemezsiniz.
  • Devre Dışı / Disabled: Devre dışı bırakılan bir hizmet, bir uygulama tarafından gerek duyulsa bile çalıştırılamaz. Çok gerekmedikçe hizmetleri devre dışı bırakmamanızı, daha çok manual seçeneğinizi kullanmanızı öneririz. Ama konu güvenlik ise, disabled seçeneği ile bir hizmetin tamamiyle kızağa çekilmesini sağlayabilir, böylece başka bir hizmet yada uygulama tarafından çalıştırılmasını önleyenilirsiniz. Bir hizmet devre dışı bırakılırsa o hizmet ne Windows XP tarafından ne de kullanıcı tarafından başlatılamaz. Eğer kritik bir uygulamayı devre dışı bırakırsanız bu Windows XP işletim sisteminizin sağlıklı olarak başlatılamamasına ve çalışmamasına sebep olabilir.
Genel sekmesinde gözümüze çarpan bir diğer alan ise bize artık tanıdık gelen Hizmet durumu. Bu başlık altında yer alan düğmeler tamamıyla sağ tuş menüsünde bulunanlarla aynı işlemleri gerçekleştirdiğinden burada tekrar etmeye gerek yok.
Oturum Aç (Log On) ve Kurtarma (Recovery) ileri düzeyde veya uzman olarak nitelendireceğimiz kullanıcıların işine yarayan ayarları barındırdığından bize daha çok gerekli olan Bağımlılıklar (Dependencies) sekmesine atlıyoruz.

Bağımlılıklar (Dependencies) sekmesi, seçilen hizmetin bağımlı olduğu diğer hizmetlerin listesini bulundurur. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi Bilgisayar Tarayıcısı hizmetinin bağımlı olduğu iki tane hizmet var. Bunlar İş İstasyonu ve Sunucu hizmetleri. Bu iki hizmet başlatılmadığı sürece Bilgisayar Tarayıcısı hizmeti devreye giremeyecektir. Bir hizmetin diğerine bağımlılığı bu şekilde gerçekleşir. Bir çok hizmet bu şekilde birbirine bağımlı olarak çalışırlar. Bir hizmetin tümüyle devre dışı bırakılmamasının önemi burada bir kere daha karşımıza çıkıyor. Yerel ağ bağlantısı bulunan bir bilgisayarda Sunucu hizmetini devre dışı bırakırsanız İş İstasyonu ve Bilgisayar Tarayıcısı hizmetleri de çalışamayacağından ağ erişimi işlemlerinde problem çıkması muhakkaktır.

Bir hizmetin bağımlı olduğu diğer hizmetleri gösteren sekme

Kayıt Defteri Düzenleyicisi (Registry Editor) ile Hizmet Ayarları

Bu noktada sizlere, acil durumlarda hizmet ayarlarına Kayıt Defteri Düzenleyicisi ile nasıl müdahale edebileceğinizden bahsedeceğiz. Tabii çok ince detaylara girmeden bir kaç noktaya değineceğiz.
Devre dışı bıraktığınız bir hizmet sebebiyle işletim sisteminiz başlayamaz duruma geldiğinde, işletim sisteminiz açılırken F8 tuşuna bastıktan sonra Güvenli Kipi (Safe Mode) seçerek bilgisayarınızı Administrator yetkisi ile açın. [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services] yolunu izleyerek çıkan listeden problem çıkardığını düşündüğünüz hizmeti seçin.

Bir hizmete ait kayıt defteri görüntüsü
Resimde görebileceğiniz gibi Özellikler penceresindeki bir çok değişken kayıtlar arasından okunuyor. Bunlardan “Start”, hizmetin Başlangıç Türünü (Startup Type) tutan kayıttır. Üzerine sağ tuş ile tıklayıp, Değiştir (Modify) komutu ile açılan pencerede bu sayıyı değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki tabloda hangi sayının hangi başlangıç türüne denk geldiğini bulabilirsiniz.

Kayıt değeriKarşılığı 2 Otomatik 3 Elle 4 Devre Dışı
Hizmetin başlatılabilmesi için 2 veya 3 değeri girilirse işletim sisteminiz de problemsiz olarak başlatılabilir. Bu arada girilen sayılar hexadecimal, yani onaltılık tabandadır.
Artık hangi hizmetin hangi işe yaradığını, hangi başlangıç türleri ile kullanılabileceklerini anlatmaya başlayabiliriz.

Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.
Son düzenleyen NeutralizeR; 25 Şubat 2018 12:44 Sebep: Düzenlendi.
akyal - avatarı
akyal
Ziyaretçi
14 Ocak 2006       Mesaj #2
akyal - avatarı
Ziyaretçi
Windows XP'de Hizmetler, İnce Ayarlar, Hızı ve Güvenliği Artırmak -2-
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

Windows XP Hizmetlerinin Açıklamaları

Listelenen bu hizmetlerin bazıları sizin sisteminizde olmayabilir, sizin listenizde olan bir hizmet ise burada olmayabilir. Bunun sebebi Windows XP’ nin hizmetleri listelerken bilgisayarınıza uygun olarak hazırladığından, biz daha çok temel işlevi olanların üzerinde duracağız. Bunu yaparken de her bir hizmete uygun Başlangıç Türü ayarlarını ele alacağız.

Ağ Bağlantıları (Network Connections): Sisteminiz bir şekilde bir ağ yapısına bağlı ise (buna internette dahil) bu hizmeti doğal olarak kapamamanız gerekir. Eğer herhangi bir ağ ortamıyla alakanız yoksa, Internet de kullanmıyorsanız kapatılabilir.

Ağ DDE (Network DDE): Bir ağ ortamında aynı veya farklı bilgisayarlar üzerinde çalışan programlar arasında bilgi nakli ve güvenliği sağlayan bir tür hizmet. Elle başlatılabilir konumda durmasında fayda var. Ev kullanıcıları için hemen hemen hiçbir işlevi yoktur.

Ağ DDE DSDM (Nework DDE DSDM): Bir önceki hizmetin yönetimini sağlayan hizmet. Bunu da aynı şekilde Elle başlatılabilir durumunda bırakabilirsiniz.

Ağ Konumu Tanıma (NLA) (Network Location Awareness): Ağ konfigürasyonunuz ile ilgili bilgiler toplayan bir hizmet. Eğer WinXP'nin içindeki Internet paylaşımı ve Firewall özelliklerini kullanıyorsanız bu servisin mutlaka çalışması gerekir. Diğer durumlarda elle başlatılabilir.

Arka Plan Akıllı Aktarım Hizmeti (Bacground Intelligent Transfer Service): Yoğun trafiği bulunan ağ sistemlerinde, önceliği olmayan verilerin aktarımının ağ trafiği yoğunluğunun düştüğü durumlarda gerçekleştirilmesi sağlayan bir hizmet. Ev kullanıcıları Elle (Manual) durumuna getirebilirler.

Bilgisayar Tarayıcısı (Computer Browser): Ağ ortamında, ağdaki bilgisayarların listelenmesi, aralarında dolaşılabilmesi için gerekli olan bir hizmettir. Bir ağa bağlı değilseniz veya sadece internete bağlı iseniz Elle veya Devre Dışı durumunda bırakabilirsiniz. Eğer bir ağ ortamına bağlanmak isterseniz bu hizmetin başlatılması gerekir.

Birim Gölge Görüntüsü (Volume Shadow Copy): Veri yedekleme işlemlerinin yönetilmesi ve gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılabilecek olan bu hizmeti ihtiyacı olmayanlar Elle veya Devre Dışı konumuna alabilirler.

! COM+ Olay Sistemi (COM+ Event System): COM+ bileşenleri ile ilgili bir durum değişikliğinde uyarı verilmesini sağlayan hizmettir. Otomatik veya Elle durumunda bırakılabilir. Elle olarak ayarlanırsa zaten bir şekilde bu hizmet ister istemez başlayacaktır. Bu hizmet otomatik başlatılmalı, devre dışı bırakılmamalıdır.

COM+ Sistem Uygulaması (COM+ System Application): Bir takım uygulamalar çalışabilmek için bu COM+ bileşenlerine ihtiyaç duyar. Bu hizmet, bu bileşenlerin durumunu takip eden ve değiştiren önemli bir hizmettir. Elle veya Otomatik başlatılabilir ama devre dışı bırakılmamalıdır.

Çıkarılabilir Depolama Birimi (Removable Storage): Bu hizmet CD ve disket sürücüleri için değil MO disk veya Teyp yedekleme sürücüleri gibi cihazlar için gereklidir. Elinizde böyle bir cihaz varsa Otomatik, yoksa Elle veya Devre Dışı durumunda bırakabilirisiniz.

Dağıtılmış Bağlantı İzleme İstemcisi (Distributed Link Tracking Client): Bir ağ ortamında NTFS dosya sistemine sahip bilgisayarlarda bulunan dosyalar arasında bağlantı kurulabilmesini sağlar. Böyle bir ihtiyacınız yoksa Elle durumuna getirebilirsiniz.

Dağıtılmış İşlem Düzenleyicisi (Distributed Transaction Coordinator): Bir ağ ortamında veritabanı, mesaj iletim, dosya sistemi gibi işlemlerin yönetilmesini sağlar. Bir ev kullanıcısı için gereksiz bir hizmettir, Elle başlatılabilir.

! DHCP İstemcisi (DHCP Client): IP ve alan adı kaydı yapılmasını destekleyen bir ağ ortamına (özellikle internet) bağlanırken gerekli olan bu hizmeti Otomatik olarak başlatmanız gerekir.

Dizin Oluşturma Hizmeti (Indexing Service): Yerel veya uzaktaki bir bilgisayarda dosya listesi oluşturarak arama hızını artıran bir tür hizmet. Gerek duymuyorsanız Devre Dışı bırakmanızı öneririz.

DNS İstemcisi (DNS Client): Alan adlarının çözümlenmesi ve bir sonraki kullanım için depolanması amacıyla kullanılan bu hizmetin, bir yerel ağa veya internete bağlanan bir bilgisayar için Otomatik olarak başlatılmasında fayda var, ama çalışmaması da Internet bağlantısını etkilemiyor.

Evrensel Tak ve Çalıştır Aygıt Makinesi (Universal Plug and Play Device Host): Bir ağ ortamına bağlanan bir cihazın, diğer bilgisayarlar veya aygıtlar tarafından tanınması ve bu cihazın diğer aygıtlara kendisini otomatik olarak tanıtması için kullanılan bir hizmettir. Eğer kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka güncellemesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır. Eğer gerek duymuyorsanız rahatlıkla Devre Dışı bırakabilirsiniz.

! Görev Zamanlayıcı (Task Scheduler): Bir takım görevlerin vakti gelince başlayıp, işini görmesini sağlayan bu hizmet Windows XP ile başlatılan görevlerin arka planda çalışması özelliğine de kavuşuyor. Otomatik veya Elle başlatabileceğiniz gibi isteğe göre Devre Dışı bırakılabilir ama bizim önerimiz Otomatik durumda bırakılmasıdır.

Hata Bildirim Hizmeti (Error Reporting Service): Bilgisayarınızda oluşan hataları Microsoft’ a bildirerek fazla yaşanan sorunların fark edilmesini sağlayan bu hizmeti rahatlıkla Devre Dışı bırakabilirsiniz.

Hızlı Kullanıcı Değiştirme Uyumluluğu (Fast User Switching Compatibility): Bir bilgisayarı birden fazla kullanıcı kullanıyorsa kullanıcılar arasında hızlı geçiş yapılmasını sağlayan hizmettir. Bu özelliği kullanmıyorsanız Elle veya Devre Dışı olarak bırakabilirsiniz.

İkincil Oturum (Secondary Logon): Bu hizmet, bir kullanıcının başka bir kullanıcın hesabı ile programların çalıştırabilmesini sağlar. Fakat, sistem yöneticisinin şifresini bilen bir kişi çalıştırmaması gereken programlara da erişebileceğinden gereksiz ise Devre dışı bırakılması uygun olur.

IMAPI CD-Yazma COM Hizmeti (IMAPI CD-Burning COM Service): Eğer Windows XP’ nin kendi CD yazma özelliğini kullanıyorsanız bu hizmeti Otomatik veya Elle konumunda kullanın. Eğer başka bir program kullanıyorsanız bu hizmeti devre dışı bırakabilirsiniz.

İnsan Arabirim Aygıt Hizmeti (Human Interface Device Access): Multimedia tuşlu klavye, uzaktan kontrol cihazları, USB joystick, multimedya ürünleri gibi üzerinde özel tuşlar bulunduran cihazlara sahipseniz bu tuşlara olan erişimi sağlar. Böyle bir cihaza sahip değilseniz, bu hizmeti Devre Dışı bırakabilirsiniz.

Internet Bağlantısı Güvenlik Duvarı (ICF) / Internet Bağlantı Paylaşımı (ICS) (Internet Connection Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS)) :
Windows XP ile gelen internet paylaşımı ve firewall özelliklerini kullanıyorsanız bu hizmeti Otomatik olarak başlatmalısınız. Kullanmıyorsanız Elle veya Devre Dışı durumuna getirebilirsiniz.

IPSEC Hizmetleri (IPSEC Services): Güvenlik amaçlı IPSEC sistemi ISS’ ları tarafından pek kullanılmadığından bu hizmeti Elle veya Devre Dışı durumuna getirebilirsiniz.
İş İstasyonu (Workstation): Ağda bir istemci olarak ağ kaynaklarını kullanmak istiyorsanız bu hizmeti Otomatik olarak başlatmalısınız. Eğer sadece internete bağlanıyorsanız bu hizmeti Elle veya Devre dışı durumunda bırakabilirsiniz. Bilgisayar Tarayıcısı hizmeti bu hizmete bağımlı durumdadır.

Kablosuz Sıfır Yapılandırma (Wireless Zero Configuration): Sisteminizde bir kablosuz ağ cihazı bulunuyorsa Otomatik, bulunmuyorsa Elle veya Devre Dışı olarak ayarlayabilirsiniz.

Kabuk Donanım Algılaması (Shell Hardware Detection): Eğer sisteminize sürekli olarak bir cihaz takıp, çıkartmıyorsanız bu hizmeti Elle durumuna getirebilirsiniz.

Karşıya Yükleme Yöneticisi (Upload Manager): Ağ ortamında sunucular ile istemciler arasında eş zamanlı veya eş zamansız dosya transferi yapılmasını sağlar. Bir ev kullanıcısının ihtiyaç duymayacağı bir hizmettir. Elle veya Devre Dışı olarak ayarlanabilir.

Kesintisiz Güç Kaynağı (Uninterruptible Power Supply): Sisteminiz bir kesintisiz güç kaynağı ile çalışıyor ve seri port kullanarak bu cihazla haberleşiyor ise bu hizmeti Otomatik olarak başlatmalısınız. Tersi durumlar için Elle veya Devre Dışı olarak atanabilir.

Korumalı Depolama (Protected Storage): Özel kayıtlar, hassasiyeti bulunan veriler için çeşitli hizmetlere, işlemlere ve kullanıcılara yönelik koruma sağlar. Bu hizmetin devre dışı bırakılması halinde Internet Explorer’ın formları otomatik doldurma özelliği gibi bir takım işlevler yerine getirilemeyebilir. Otomatik veya Elle olarak ayarlanabilir.

Mantıksal Disk Yöneticisi (Logical Disk Manager): Mantıksal Disk Yöneticisi Yönetim Hizmetleri hizmetine bilgi taşıyan, gerektiğinde takılan diskleri algılayan ve gösteren bir tür hizmet. Elle veya Otomatik olarak başlatılabilir. Elle durumu tavsiye edilir.

Mantıksal Disk Yöneticisi Yönetim Hizmetleri (Logical Disk Manager Administritive Service): Windows XP ile gelen Disk Yönetimi (Disk Manager) programının ihtiyaç duyduğu hizmettir. Elle veya Otomatik olarak atanabilir. Elle durumu tavsiye edilir.

Messenger: Ağ üzerinden gönderilen ve Uyarıcı (Alerter) hizmetinin gönderdiği mesajları sunucular ile istemciler arasında taşımaya yarayan hizmettir. Bu servisin MSN Messenger ile bir ilgisi yoktur. Duruma bağlı olarak, ihtiyaç duymuyorsanız Devre Dışı bırakabilirsisiniz, hatta ağ güvenliğiniz için devredışı bırakmanız önerilir.

MS Software Shadow Copy Provider: Birim Gölge görüntüsü Hizmetinin aldığı kopyaları yönetir. İhtiyaç duyulmuyorsa Elle veya Devre Dışı olarak ayarlanabilir. Ev kullanıcısı için pek bir işlevi yoktur.

Net Logon: Ağ ortamında giriş yaptığınız bilgisayar için alan adı için doğrulama yapar. Eğer bir yerel ağa bağlı değilseniz Elle başlatmanız uygun olur.

Netmeeting Remote Desktop Sharing: Netmeeting programının masaüstü paylaşım desteğini kullanmıyorsanız Elle veya Devre Dışı olarak ayarlayabilirsiniz.

NT LM Güvenlik Desteği Sağlayıcısı (NT LM Security Support Provider): RPC hizmetine yönelik programlar için bir çeşit veri güvenliği sağlayan bir hizmet. Devre dışı bırakmak yerine Elle konumunda bırakılmasında fayda olabilir.

! Olay Günlüğü (Event Log): Windows programlarına ve bileşenlerine ait kayıtları tutan bir hizmettir. Otomatik başlaması sistemdeki programların genel işleyişi açısından önemlidir.

Otomatik Güncelleştirneler (Automatic Updates): Windows XP işletim sisteminin kendi kendisini güncelleştirmesi için gerekli olan hizmet programıdır. İsteğe göre Otomatik bırakılabilir. Benim gibi “Sistemim benden habersiz iş yapmasın, ben ne gerekiyorsa kendim yaparım” diyen veya demek zorunda olanlardansanız bu hizmeti rahatlıkla Devre Dışı bırakabilirsiniz.

Pano Defteri (Clip Book): Sisteminizdeki panonun başka bilgisayarlar tarafından da görülebilmesini sağlayan bir hizmet. Çok nadiren kullanılır, bu nedenle Devre Dışı bırakabilirsiniz.

Performans Günlükleri ve Uyarıları (Performans Logs and Alerts): Sisteminizdeki işlemci kullanımı, disk erişimi, takas dosyası kullanımı gibi çeşitli işlemlerin kayıtlarını tutuyorsanız bu hizmeti Otomatik olarak ayarlayabilirsiniz. Bir ev kullanıcısından ziyade daha çok bir sistem yöneticisinin işine daha çok yarayacak bir hizmet olduğundan normal kullanıcılar Elle veya Devre Dışı olarak ayarlayabilirler. Bu hizmetin güzel detayları olduğunu hatırlatalım.

QoS RSVP: Bağlı bulunduğunuz yerel ağ Quality of Service desteği sağlamıyorsa veya ağ kullanıcısı değilseniz bu hizmeti Devre Dışı olarak atayabilirsiniz. Internet bağlantıları için genelde önem taşımaz.

Remote Desktop Help Session Manager: Uzaktan masaüstü yardım oturumunu yöneten bu hizmeti kullanmıyorsanız Elle veya Devre Dışı olarak atayabilirsiniz. Hatta eğer bu desteği kullanmıyorsanız devre dışı bırakmanız ağ güvenliği açısından olumlu olacaktır.

Security Accounts Manager: Yerel kullanıcılarla ilgili güvenlik bilgilerini tutan hizmettir. Elle olarak ayarlanabilir.

Sistem Geri Yükleme Hizmeti (System Restore Service): Windows XP’ de sistemi otomatik olarak yedeklenmesini sağlayan bu hizmeti kapatmak için Denetim Masası>Sistem>Sistem geri Yükleme (Control Panel>System>System Restore) sekmesinden tüm sürücüler için yedekleme almayı kapatın. Böylece hizmet Otomatik olarak ayarlı olsa da başlamayacaktır.

Sistem Geri Yükleme özelliğinin kapatılması
! Sistem Olay Bildirimi (System Event Notification): İşletim sisteminizde oturum açma, ağ ve güç olaylarına yönelik bir takım kayıtların tutulmasını sağlayan bu hizmeti kapatırsanız işletim sisteminiz bazı işlevleri yerine getirmeyebilir. Elle durumuna getirirseniz zaten kendisi çalışmaya başlayacaktır, bu sebeple Otomatik olarak ayarlamak en uygunu olur.

SSDP Bulma Hizmeti (SSDP Discovery Service): Evrensel tak ve çalıştır bir cihazınız yoksa Evrensel Tak ve Çalıştır Aygıt Makinesi hizmetinde olduğu gibi Devre Dışı olarak atayabilirsiniz.

Sunucu (Server): Eğer bir ağa bağlıysanız ve ağdaki diğer kullanıcılarla dosya veya yazıcı paylaşımında bulunmak istiyorsanız bu hizmeti otomatik olarak başlatmalısınız. Eğer bir ağa bağlı değilseniz Elle veya Devre Dışı olarak atayabilirsiniz. Yalnız bu servis kapatıldığında sisteminizdeki kullanıcı hesaplarını yönetmekte sorun yaşayabilirsiniz.

Şifreleme Hizmetleri (Cryptographic Services): Şifreleme ve güvenlik ile ilgili olan bu hizmet Otomatik olarak başlatılmalı. İmza doğrulaması gerektiren uygulamalar (mesela Microsoft Driver Signing, DirectX) bu hizmete bağımlıdırlar. Bazı uygulamalar da yüklenirken bu servisi arayabilir. Uzman kullanıcılar Elle durumuna alabilirler.

! Tak ve Kullan (Plug and Play): Tahmin edebileceğiniz üzere Tak ve Kullan desteğine sahip donanımlar (günümüzde desteklemeyene rastlamak biraz zor) için gerekli olan bu hizmeti Otomatik olarak ayarlamalısınız.

Taşınabilir Ortam Seri No (Portable Media Serial Number): Bazı taşınabilir MP3 gibi cihazlar için gerekli olan bu hizmet Elle olarak atanabilir. Böyle bir cihazınız yoksa Devre Dışı olarak ayarlayın.

TCP/IP NetBIOS yardımcısı (TCP/IP NetBIOS Helper): TCP/IP protokolü üzerinden NetBIOS desteği sunan bu hizmet güvenlik sebebiyle Devre Dışı olarak ayarlanmalı.
Telefon (Telephony): Adından da anlaşılabileceği gibi telefon ile ilgili özelliklerin kullanılmasını sağlayan bu hizmet, ağ üzerinden IP temelli ses iletişimi gibi ek özelliklere sahiptir. Elle başlatılması bu hizmete ihtiyaç duyan/duyacak uygulamalar için yeterli olacaktır.

Telnet: Sisteminize Telnet ile bağlanılmasını sağlar. Kullanmıyorsanız güvenlik açısından Devre Dışı olarak atanması gerekir.

Temalar (Themes): Windows XP’ nin cicili bicili ara yüzünü kullanmıyorsanız Devre Dışı olarak ayarlayın. Bu şekilde yavaş bilgisayarlarda biraz performans artışı yakalayabilirsiniz.

Terminal Hizmetleri (Terminal Services): Ağa bağlı bir bilgisayarda, birden fazla kullanıcının aynı anda bağlanması, masaüstünü görüntülemesi ve kullanması, uygulamalar çalıştırması gibi faydaları sunan bu hizmeti ağa bağlı değilseniz Devre Dışı şeklinde ayarlayın.

Uyarıcı (Alerter): Kullanıcılara ve bilgisayarlara sistem yöneticisi olarak mesajlar atmanızı sağlayan bu hizmeti kullanmıyorsanız Devre Dışı olarak atayın.

Uygulama Katmanı Ağ Geçidi Hizmeti (Application Layer Gateway Service): Windows XP’ nin firewall ve bağlantı paylaşımı için 3. parti eklentilere destek veren bu hizmete gerek duymuyorsanız Elle seçeneğini uygulayın.

Uygulama Yönetimi (Application Management): Sisteminize uygulama kurulumunda ve kaldırılmasında gereken bu hizmeti Elle olarak atayabilirsiniz.

Uzaktan Erişim Bağlantı Yöneticisi (Remote Access Connection Manager): Internet bağlantısını bir modem ile gerçekleştirenler bu hizmeti Otomatik olarak ayarlamalılar. Bu hizmet çalışmazsa sisteminizde ağ bağlantıları gözükmez.

Uzaktan Erişim Otomatik Bağlantı Yöneticisi (Remote Access Auto Connection Manager): Bir program tarafından DNS veya NetBIOS adı istendiğinde bir ağ bağlantısı kuran bu hizmeti Elle durumuna ayarlayabilirsiniz.

Uzaktan Kayıt Defteri (Remote Registry): Windows ile ilgili bir çok kaydın bulunduğu Kayıt Defterine ağ üzerinden ulaşılabilmesini sağlayan bu hizmeti güvenlik sebebiyle Devre Dışı olarak ayarlamalısınız.

! Uzaktan Yordam Çağrısı (Remote Procedure Call ) (RPC): Diğer bir çok hizmet bu hizmete bağımlı olarak çalışır. Bu yüzden Otomatik başlatılmalıdır, zaten bu servis isteseniz de devre dışı bırakılamaz.. Bu servisle ilgili ayrıca güvenlik yamaları bulunuyor, bunları mutlaka uygulayın.

Uzaktan Yordam Çağrısı (RPC) Konumlayıcı (Remote Procedure Call (RPC) Locator): RPC veritabanını yöneten bu hizmet Elle olarak atanabilir.

Webclient: Internet üzerinden çalışan bazı uygulamaların ihtiyaç duyduğu bu hizmet Elle olarak atanabilir. Güvenlik için Devre Dışı olarak da ayarlanabilir.

Windows Image Acquisition (WIA): Sisteme bağlı bir tarayıcı veya kamera yoksa bu hizmeti Devre Dışı olarak atayabilirsiniz. Adobe Photoshop gibi yazılımlar çalıştıklarında bu servisi de çalıştırmak isteyebilirler.

Windows Installer: Programların kurulumu, tamiri ve kaldırılması için gerekli bir hizmettir. “*.msi” dosyaları bu hizmete ihtiyaç duyarlar. Elle olarak ayarlanabilir.

Windows Saati (Windows Time): Bir sunucuya bağlanarak sistem saatini ayarlayan ve bunu ağ içerisinde uygulayarak senkronizasyon sağlayan bu hizmeti ev kullanıcıları Devre Dışı seçeneği ile kapatabilirler.

! Windows Ses (Windows Audio): Hoparlörünüzden ses gelmesini istiyorsanız bu hizmet Otomatik olarak atanmalıdır.

Windows Sürücü Araçları Yönetim Uzantıları (Windows Management Instrumentation Driver Extension): Sürücülerden sisteme, sistemden sürücülere bilgi sağlayan bu hizmete Elle seçeneği uygulanabilir.

! Windows Yönetim Yardımcıları (Windows Management Instrumentation): İşletim sistemi hakkında bilgi, yönetim bilgileri ve ara yüz sağlayan bu hizmet mutlaka Otomatik olarak atanmalıdır.

WMI Performans Bağdaştırıcısı (WMI Performance Adapter): Windows'un kendi sistemleri ile ilgili bir servistir, elle durumunda bırakılabilir.

Yardım ve Destek (Help and Support): Yardım ve Destek merkezine ulaşmanızı sağlayan bu hizmeti Devre Dışı olarak ayarlamanızda bir sakınca bulunmamakta.

Yazdırma Biriktiricisi (Print Spooler): Yazdırılmadan önce dosyaları belleğe aktaran bu hizmet eğer bir yazıcı kullanıyorsanız mutlaka Otomatik başlatılmalıdır. Eğer bu servis çalışmazsa sisteminize bağlı yazıcı gözükmez.

Yönlendirme ve Uzaktan Erişim (Routing and Remote Access): Yerel veya geniş kapsamlı ağlarda yönlendirme hizmeti sağlayan bu hizmet bir ev kullanıcısının ihtiyaç duymayacağı bir hizmettir. Devre Dışı olarak atamak güvenlik için de yararlı olacaktır.

Windows XP hizmetlerinin açıklamaları bu kadar. Bu açıklamalar için Windows XP Professional (Service Pack 1) Türkçe ve İngilizce sürümleri kullanılmıştır. Türkçe sürümde yukarıdaki açıklamalarda da görebileceğiniz gibi bazı hizmetlerin isimleri İngilizce yazıldığı için kafa karıştırmama amacıyla aynen aktarıldı.

3. Parti Hizmetler ve Performans
Windows XP’ de sadece işletim sisteminin kendi oluşturduğu hizmetler bulunmaz. Sisteminize kurduğunuz veya kendi programladığınız yazılımlar birer hizmet olarak arka planda çalışabilirler. Bu tip program parçalarına sahip yazılımlar en çok firewall, anti-virus, web sunucusu tipinde olanlardır. Bu tür programların ara yüzleri size bir takım ayarları değiştirmenize ve bilgi edinmenize yararken asıl iş yapan kısımlar arka planda çalışan ve hizmet olarak konfigürasyonu yapılmış programlardır. Eğer programcılık ile uğraşıyorsanız sizde biraz araştırma ve uğraş ile yazdığınız programı bir hizmet olarak arka planda çalışmasını sağlayabilirsiniz.

3. Parti hizmet programlarına örnekler
Resimde görebileceğiniz gibi sisteme sonra eklenen Apache, MySQL, AVG Anti-Virus gibi yazılımlar birer hizmet olarak çalışmaktalar.
Peki, hizmetleri bu bir önceki başlıkta anlatıldığı gibi ayarlamak bize ne fayda kazandıracak? Yapılan iyileştirmenin ardından ilk karşılaşacağınız fayda sistemin açılış ve kapanış hızının artması olacaktır. Arka planda ne kadar çok program olursa, açılışta ve kapanışta o programların sabit diskten okunup, gerekli ayarlarının atanması veya bellekten kaldırılıp değişen ayarların kaydedilmesi o kadar uzun sürer. Eh, açılışta sabit diskten okunan bu hizmetler havada durmayacak ve çalışmaları için fiziksel belleğe aktarılacak. Bu da fiziksel belleğin daha çok işgal edilmesi ve bu işgal düzeyi artarsa takas bölgesine daha çok erişilmesi manasına gelir. Popüler bir konu olarak oyunları ele alırsak: sonuçta yüklemeler daha uzun sürecek, oyunun en heyecanlı yerine takas dosyasına ulaşılmak zorunda kalındığı için atlamalar meydana geleceğinden, tüm keyfiniz kaçacak. İyileştirme ile aslında belleğinizi maksimum verimle kullanmış oluyorsunuz. Tabii 3D Studio Max, AutoCad gibi programları kullananlar için de durum aynen geçerlidir: ne kadar çok bellek, o kadar geniş çalışma alanı.

Çalışan programların listesinin bulunduğu
İşlemler sekmesi

Sistem hakkında çeşitli bilgilerin görülebileceği
Performans sekmesi

Yukarıda hizmetleri düzgünce ayarlanmış olan bir işletim sistemi açıldıktan hemen sonra alınmış iki ekran görüntüsü görüyorsunuz (Windows XP Pro. SP1 Türkçe). İlk resimde o anda çalışan mevcut hizmetlerin listesi bulunuyor. Listede 3. parti bir yazılım veya hizmet programı bulunmuyor; tamamen Windows XP’ nin kendi programları. Dikkat ederseniz programlardan birisi Görev Yöneticisi, yani o da kapatılırsa program sayısı 12’ ye düşecek. Biraz daha iyileştirme ile Bu sayı 10 seviyesine, eğer bir yerel ağa veya internete bağlanılmayacaksa bu sayı 7-8 seviyesine rahatlıkla çekilebilir. İkinci resimde ise kullanılabilir bellek alanına dikkatinizi çekmek istiyorum. 256 MB fiziksel belleğin 175 MB’ lık kısmı boş. İki satır önce bahsi geçen ek iyileştirmeler sayesinde boş bellek miktarı 180 MB’ a hatta biraz daha üstüne doğru genişletilebilir.

Değerlendirme

Yazımızda hizmetlerin yönetimi ve nasıl iyileştirmeler yapılabileceğinden bahsettik. Aynı şekilde Linux kullanıcılarının da kendi araçlarını kullanarak iyileştirmeler yapabileceklerini hatırlatalım. Gönül isterdi ki Microsoft, işletim sistemi kurulumuna uzmanlar için bir seçenek koysa ve gereksiz olan hizmetler ve kullandıkları dosyalar bu şekilde kapatılacaklarına hiç kurulmasa. Daha iyimser bir yaklaşımla, bilgisayarın kullanılacağı işe uygun seçimler yapılarak hizmetlerin o seçime uygun olarak kurulumu yapılsa. Böylece boş yere disk alanı işgalinden de kurtulmuş oluruz.

Bu noktada değinmek istediğim bir başka konu ise Windows XP işletim sisteminin bileşen ekleme ve kaldırma sisteminin tam anlamıyla rezalet olduğudur. Bir kaç hizmet için ekleme, kaldırma yapılabilen bu alana ek olarak sisteme entegre edilmiş diğer programlar için seçenekler bulunuyor. Gelin görün ki hatalar içeren bu sistem (örneğin kaldırılan programların hala çalışabiliyor olması), umarım bir sonraki Windows sürümünde es geçilmeyerek adam akıllı bir hal alır.
Son düzenleyen NeutralizeR; 22 Temmuz 2016 18:53 Sebep: Düzenlendi.
Tigin - avatarı
Tigin
Ziyaretçi
14 Ocak 2006       Mesaj #3
Tigin - avatarı
Ziyaretçi
Windows XP İnce Ayarlar (shurzan'dan alınmıştır) -2-
MsXLabs.org

Disk Ön Belleğini Ayarlamak

Microsoft, Windows işletim sistemini ön bellek değerleri için standart değerlere ayarlayıp öyle sunar.Sisteminizden Maksimum verim almak için bu değerlerin sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.


Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'i çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\
MemoryManagemenet
" anahtarına girin "IoPageLockLimit"e çift tıklayın ve aşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin Tamam ile onaylayın.

Ram bellek Büyüklüğü Registry'deki(MByte) optimum değer
64 1.000
128 4.000
256 10.000
512 veya üstü 40.000

Cache Ayarlarını Değiştirmek

Microsoft , NT teknolojisini temel alan işletim sistemlerinde, yani XP'de de, Cache (önbellek) parametrelerini değiştirmiş. Bu sayede bilgisayar, Windows 98 veya Me kurulu haline göre biraz daha hızlı çalışıyor. Ancak bu parametrelerle oynayarak sisteminizden biraz daha yüksek bir performans elde etmeniz mümkün. Başlat menüsünden Çalıştıra girin regedit ile registry editörünü çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
\Ses-sionManager\MemoryManagement
anahtarında DisablePagingExecutive'e çift tıklayın ve değer olarak "1" girin. Aynı şeyi LargeSystemCache içinde yapın . Windows, bu değişiklikle daha büyük bir dosya ön belleği oluşturacak ve Karnell'ın bazı parçalarını sabit diske kaydetmeyecektir...

Takas Dosyası Optimizasyonu

Windows normalde takas dosyasının özelliklerini yönetir. Ancak bu her zaman iyi bir şey değildir. En iyisi takas dosyasının boyutunu kendiniz sabit bir değere ayarlayın. Bunun içine şunları yapın:sağ fare tuşu ile Bilgisayarım'a ve Özellikler'e tıklayın.Gelişmiş altında performans için Settings düğmesine basın. Costom size seçeneğini etkinleştirin ve her iki durumda da yeni değer olarak 300 girin

Windows XP İçin Son Adıma Geri Dönüş

Tabii ki Windows XP'de de bir adet kurtarma aracı mevcut. Bunun için bilgisayarın açılışı esnasında {F} tuşuna basılı tutun ve Windows açılış menüsünde yer alan "Last known goodconfiguration" seçeneğini çalıştırın .

Bu çalışma kipinin isminden de anlaşılabileceği üzere, Windows, sitemin sağlıklı bir şekilde açılırken uygulandığı ayarları kullanacaktır. Eğer bu arada sorunlu bir sürücü kurulduysa bu açılış mod'unda yüklenmeyecek ve böylece rahatlıkla kaldırılabilecektir.

Windows 2000'nin Boot Manager'ini Geri Yüklemek(XP-2000)

Windows 2000'e paralel olarak başka bir işletim sistemi kurdunuz. Ancak kurulumdan sonra PC'niz açılmıyor.

Problem şu :yeni sistem windows 2000'nin boot manager'ın üzerine yazmış ve açılışta artık Windows 2000'i seçemiyorsunuz.
Endişelenmenize gerek yok,burada" Recovery Consele" imdadınıza yetişiyor. Start-Run (Başlat- Çalıştır) komutunu girin "Open" (aç) alanına <CDsürücüharfi> :\i386winnt32.\exe\ cmdcons" komutunu girin OK düğmesini tıklayın Windows açılışında boot menüsünde bir kayıt belirecektir "Microsoft Windows2000-Recovery Console" bunu seçin "administator" şifrenizi girin konsulu açın "fixmbr" komutuyla sabit diskinizi "boot" sektörünü yeniden oluşturabilirsiniz. Daha sonra "fixboot" komutuyla "boot manager"i yeniden kurun "Exit " girdiğinizde sistem yeniden başlayacak ve "boot manager" yeniden görünecektir.
(Eğer konsuldayken "listsvc" komutunu girerseniz bir problemli servisiniz de varsa "disable <hizmetadı>" komutuyla kendisini iptal edebilirsiniz.{burada anlatılanlar kurtarma konsul komutlarıdır} )..

Windows 'un Açılışına Uyarı Yazısı Eklemek

Bu ilginç ipucuyla bilgisayarınızı ilk başlattığınızda daha oturum açılmadan bir uyarı baneri görüntülenmesini sağlaya bilirsiniz. Bunun için önce regedit'i açıp "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ winlogon" anahtarı altına gelin şimdi burada " LegalNoticeCaption " adı altında ki bu dizeye vereceğiniz değer menu çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra "LegalNoticeText" olan kısmada ekrandaki diyalog kutusunda ne görünmesini istiyorsanız baner ekrana her açılışta getirecektir

Disk Temizlemenin Kendi Kenidine Çalışmasına Son

XP, disk temizleme sihirbazını kullanımınıza sunuyor. Ancak bu sihirbaz, oldukça zaman alan birleştirme aracını, genellikle kullanıcı açısından uygun olmayan zamanlarda çalıştırıyor. Artık bu sihirbaz sizin çalışmanızı etkileyemeyecek .

İpucu: Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın ve kutusuna "regedit" yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\
MyComputer\cleanuppath"
anahtarı altında bulunan "(Varsayılan)" öğesine iki kere tıklayın. Dize düzenle penceresindeki Değer verisi satırında bulunan "%SystemRoot%\system32\cleanmgr.exe /D %c" değerini silin yaptığınız değişikliği Tamam düğmesine tıklayarak onayladığınız andan itibaren program bir daha sizi rahatsız etmeyecektir...

Entegre Firewall'u Çalıştırmak: XP

Bir Windows kullanıcısı olarak internette geziniyor ancak bu esnada korsanlara karşı maksimum koruma istiyorsunuz.

İpucu : Windows xp , bilgisayarınızı internetten gelen istenmeyen erişimlere karşı korumak üzere " İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvarı " fonksiyonuna sahiptir . Windows XP bunun için internetten gelen veri trafiğini dahili tablolar ile karşılaştırır ve herhangi bir karşılığı bulunmayan erişimleri engeller . Entegre güvenlik duvarını her bağlantı için ayrı ayrı etkinleştirmelisiniz .
Başlat menüsündeki Bağlan alt menüsünü açın . XP, ekrana gelen menüde sisteminizdeki tüm çevirmeli ağ bağlantılarını listeler . İstediğiniz bağlantıya farenin sağ tuşunu kullanarak tıklayın ve nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın . Şayet istediğiniz bağlantı bu listede görünmüyorsa Tüm Bağlantıları Göster komutunu çalıştırın . Bunun sonucunda XP'deki tüm çevirmeli ağ, LAN ve yüksek hızlı bağlantıların tutulduğu ağ bağlantısı penceresi ekrana gelir. Özellikler penceresinde bulunan Gelişmiş kartında ki İnternet Bağlantısı Güvenlik Duvar Başlığı altındaki"Bu bilgisayara internet üzerinden erişimi sınırlayarak yada önleyerek bilgisayar ağımı koru "seçeneğini işaretleyin . Bunun sonucunda pencerenin altındaki Ayarlar düğmesi etkinleşecektir. Bir internet kullanıcısının erişebileceği hizmetleri ise buradan belirleyebilirsiniz...

Bşlangıç Menüsündeki Belgeler İçeriğini Azaltmak: XP

Başlat / Belgeler komutu yardımıyla son kullandığınız belgelere rahatlıkla ulaşabilirsiniz . Ancak karşılaştığınız liste çok uzun ve karmaşık . Bu liste içerisinde ne kadar belge olacağını kendiniz belirleye bilirsiniz .

İpucu: Bu listenin öğe sayısını Windows'un kayıt defterini kullanarak belirleyebilirsiniz . Başlat menüsündeki Çalıştır komutunu çalıştırın , ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna Regedit yazdıktan sonra Tamam düğmesine tıklayın Şimdi "HKEY_CURREN_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrenVersion\Policies\Explore r" Anahtarını etkinleştirin ve ardından pencerenin sağ bölmesine farenin sağ tuşu ile tıkladıktan sonra açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" değeri komutunu çalıştırın . Yeni öğenin ismini "MaxRecentDocs" olarak değiştirin ve [Enter] tuşuna basın . Şimdi Düzen / Değiştir komutunu çalıştırın ve söz konusu liste içerisinde bulunmasını istediğiniz Maxmum belge sayısını girin. İletişim penceresindeki tamam düğmesine tıklayın ve kayıt defteri/çık komutunu çalıştırın ...

Rahatsız Edici Konuşma Balonlarını Kaldırmak

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları,sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister . Daha önemli şeylerle ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız .

İpucu: Başlat/Çalıştır komutu yardımı ile regedit dosyasını çalıştırarak kayıt defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve
"HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Adven ced" anahtarını aktif hale getirin . Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" Değeri komutunu çalıştırın.
Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBallonTip" yazın ve değerini "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başladıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi rahatsız edemez. Bu balonları yeniden özlerseniz biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli

Belgelerim Dizinini Değiştirmek

İPUCU: "Belgelerim" dizinini her türden dokuman için bir kayıt yeridir.Bu dizine mesela verilerini kaydetmek için Office programları erişir.Ancak kullanıcı verileri için kendi dizinini tanımlamamışsa da başka programlar halen ilk dizin yolunu kullanırlar.
Burada Registry'de yapılacak bir değişiklik size yardımcı olabilir."HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft \Windows \CurrentVersion \Explorer\User Shell Folders" anahtarını "Personal" çift tıklayın.Böylece güncel yolla birlikte bir pencere açılacaktır.Bunu kendi isteğinize göre değiştirin ve ok tıklayın.

Çok Sayıda Pencerenin Aynı Anda Kapatılması

Bir dosya ararken çok sayıda klasörü arka arkaya açtınız . Ancak bu pencereler artık masaüstünü kaplıyorlar . Hep sini tek tek kapatmak yerine aynı anda kapatmak için bir yol arıyorsanız .
İpucu : En son açtığın klasöre ait pencereyi etkinleştirin ve [Shift] tuşuna basılı tutarken pencerenin başlık çubuğunda bulunan çarpı işaretli düğmeye tıklayın. Bunun sonucunda Windows bu klasörü ve diğerlerini aynı anda otomatik kapatacaktır. Eğer kapatmadan önce, bir önceki pencereyi seçerseniz Windows en son açılan pencereye dokunmayacaktır.

Windows XP Kapanma Süresini Düşürmek

İşletim sistemin kapanışının uzun sürmesi, bir çoğumuz için sinir bozucudur. Bu işlemin böyle uzun sürmesinin nedeni, araka planda çalışan programların tek tek kapanma işlemine girmesidir.
Ama bunun da üstesinden gelmek mümkün "HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP " altında "AutoEndTasks" değerini 1'e getirmek bu sorunu çözecektir.
Buna ek olarak kapanma süresini de hızlandırmak mümkün. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control" de yer alan "WaitToKillServiceTimeout" değeri 20.000 den 3.000'e indirildiğinde 3 saniye içerisinde kapanmayan uygulamalar " Kill " işlemine tabi tutulacaktır. Yalnız dikkatli olun , bu aya bir takım hatalar meydan getirebilir. Onun için ayarlayacağınız süreyi deneme yanılma yoluyla belirleyebilirsiniz.

Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 09:34 Sebep: Düzenlendi.
Tigin - avatarı
Tigin
Ziyaretçi
14 Ocak 2006       Mesaj #4
Tigin - avatarı
Ziyaretçi
Windows XP İnce Ayarlar (shurzan'dan alınmıştır) -1-
MsXLabs.org

Windows xp internet hız sınırlamasını kaldırmak

Dikkat !! Sadece Windows Xp professional için Windows xp prof. sadece 80 % internet hızını kullanıyor. İnternetinizin hızını 20 % coğalta bilirsiniz.
Bunun için : Başlat >çalıştır >gpedit.msc >bilgisayar yapılandırıcısı >yönetim şablonları >ağ >Qus paket zamanlayıcısı >ayarlanabilen bant genişliğini sınırla >etkin >bant genişlik sınırı = 0 >uygula >tamam yapmanız yeterli.

Microsoft Bilgi Sorgulamasını Kapatmak: XP

Hoş değil:Bilgisayarınızla her internete bağlandığınızda sisteminiz Microsoft tarafından sorgulanır.Bu işlem sistem kayıt defterindeki RegDone değeri "1" e ayarlanmadığı sürece

böyle devam eder . Windows Update sırasında bilgisayarınızla ilgili tam olarak hangi bilgilerin karşıya gönderildiğini ise sadece Microsoft bilmektedir. Eğer bilgisayarınızla ilgili bilgilere bakılmasını istemiyorsanız: sistem kayıt defteri düzenleyicisini açın. "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion" altında "RegDone" değerine çift tıklayın Çıkan kutuya "1" değerini girin.

Menülerde Gezinme Hızının Artırılması

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop"altıdaki"MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülecektir

Kilitlenme Sonrasında Otomatik Restart

XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde her hangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir .

İpucu: Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak"Başlat/Denetim" Masası penceresindekiSistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin ."Başlangıç ve kurtarma"başlığı altında bulunan ayar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat"seçeneği'nin üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sitem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlar...

Düzenli İnternet Explorer Update'lerini Kontrol

Windows XP dahilindeki Internet Explorer 6.0 her 30 günde bir kendisi için yeni bir güncelleme olup olmadığını kontrol eder . Gerçekten bir güncelleme varsa ve bu yüklenmezse , XP yeni bir hatırlatma penceresiyle devamlı olarak karşınıza çıkar .

İpucu: Eğer gerekli olursa güncellemeleri manuel olarak başlatmanız daha iyi olacaktır . Bunun için "Başlat /Çalıştır" komutunu çalıştırın ve "Gurup ilkesi" penceresine ulaşmak için "gpedit.msc" dosyasını açın .Önce, bu penceredeki "Bilgisayar yapılandırması /Yönetim Şablonları/Windows Bileşenleri/Internet Explorer" başlığını ve ardından ,burada bulunan "Internet Explorer yazılım güncelleştirmeleri için Dönemsel Denetlemeyi devre dışı bırak" seçeneğini aktif hale getirin ...

XP Bileşenlerinden Kurtulmak

Başlat / Deneti masası/Program Ekle/Kaldır /Windows bileşenlerini ekle/ Kaldır üzerinden çoğu yardımcı programı, mesela Messenger'ı kaldıramıyor musunuz ? . Bunun gibi Programları silmek için küçük bir hileye başvurmanız lazım : Önce Windows gezginini ve sonra

" C:\Windows\inf " dizinini açın . Tüm dosyaları görünür yapın : Araçlar/Klasör seçenekleri/Görünüm ile gizli dosya ve klasörler altında gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Notepad gibi bir editörle düzenlemek için " sysoc.inf " dosyasına çift tıklayın .
[Components] altında bazı kayıtlarda "hide" ifadesini göreceksiniz . Bu dört harfi silin , ( mesela "msmsgs" ile başlayan satırda ) . Şimdi bu bileşeni normal bir şekilde silebilirsiniz .

Hata Bildirimlerini Engellemek

XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor...

İpucu: "Başlat/Denetim Masası" penceresinde , "Performans ve Bakım" bağlantı altında bulunan "sistem" üzerine tıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın...

İnternet ve Yerel Ağ Üzerindeki GezinmeHızının Artırılması

Bu ipucu , üzerinde Internet Explorer 4 , 5 ve 6 kurulu tüm sistemlerde işe yarayacaktır. Registry'de yapacağınız küçük bir değişiklikle Internet üzerinde yada yerel ağda gezinme hızınızı, bir çok MS Windows 32 bit bilgisayarlarda kolay bir şekilde arttırabilirsiniz . Bu işlem bir hatayı onaracaktır.

Önce regedit'i çalıştırıp buradan"HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\
RemoteComputer\NameSpace
anahtarını bulun .Sağ tarafta ki panelde, {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5FB} dizesini üzerine sağ tuşla tıklayıp silin. "Tamam" tuşuna tıkladığınızda sorun çözülecektir . Bu işlemi yapmadan önce, anahtarın bir yedeğini alırsanız bir sorun durumunda geri yükleyebilirsiniz ...

Geçici Dosyaların Slinmesi

Aslında Internet Explorer 6 geçici Internet dosyalarını her kapandığına otomatik olarak siler. Ancak, bu özellik defualt olarak kapalıdır. aktif hale getirmek içini, önce "browser"i açın ve Araçlar menüsü altından Internet seçenekleri"ni seçin. Buradan "Gelişmiş" kartına gelin ve "Tarayıcı her kapatıldığında Temporary Files klasörünü boşalt" işaretleyin ...

Gönder Menüsüne Yeni Kayıtlar Eklemek

Explorer'da bir dosyaya sağ tuşla tıklayın. Şimdi bu dosyayı kısa yol menüsündeki "Gönder" komutuyla bir diskete "Belgelerim" dizinine veya masaüstüne kopyalayabilir veya E-Mail ile gönderebilirsiniz . Bu "Gönder" menüsünü yeni kayıtlarla genişletmeniz mümkün , mesela bir Text dosyasını Word Pad ile açabilirsiniz. WORDPAD.EXE\Program files\Donatılar gurubunda bulunuyor."WordPad"e bir kısa yol oluşturun ve "C:\Documents and Settings\kişisel hesabınız\SendTo" dizinine kopyalayın. Kısa yol artık sağ tuşla tıklayınca açılan kısa yol menüsünde otomatik olarak görünecektir...

Başlangıç Dosyalarına Defrag

Windows XP'de ki hoş özelliklerden biri de açılış dosyalarını sabit diskin başlangıcına yerleştirme imkanı. Bu sayede sistem açılışı daha hızlı gerçekleşebiliyor. Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'e girin HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction anahtarına girin. Burada "Enable"a çift tıklayın. Değer olarak " Y "girin...

Çift Tıklamayla Dosya Özelliklerini Çağırmak

Bazı kullanıcılar sıkça belli dizin veya dosya özelliklerini çağırırlar, mesala yazma koruma özelliklerini değiştirmek veya office belgelerine bakmak için .

Bunun için normalde sağ fare tuşu ile ilgili nesne üzerine tıklamak ve kısa yol menüsünden Özellikleri seçmek gerekir. Bu prosedürden tasarruf edebilirsiniz. [Alt] basılı tuşuna basılı tutup dosya veya dizine çift tıklarsanız hemen "Özellikler" penceresi açılacak ve istediğiniz bilgilere hemen baka bileceksiniz...

Paylaşımlar Bilgisayarım 'dan Kaldırmak

Bilgisayar'ım da ki paylaşım listesine isteyenler rahatlıkla ulaşabilirler. Bu liste ne kadar uzunsa o kadar karmaşık görünür.

İpucu: Paylaşım simgelerini rahatlıkla silebilirsiniz. Bunun için ilk olarak kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
\MyComputer\NameSpace\DelegateFolders
anahtarını aktif hale getirin ve hemen altındaki {59031a47-3f72-44a789c5-5595fe6b30ee} öğesini silin .Windows XP'yi yeniden başlattıktan sonra paylaşım simgeleri artık bilgisayarım penceresinde görünmeyecektir...

Programların Timeout Süresini Değiştirmek

Şayet bir program, işletim sistemine uzun süre bilgi vermezse , XP bu programın kilitlendiğini farz edecektir. Söz konusu "Timeout" süresini değiştirebilirsiniz.İpucu:Timeout süresini değiştirmek için ilk olarak kayıt defteri düzenleyicisini çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Desktop" anahtarını aktif hale getirin. Burada bulunan "HungApp-Timeout" öğesini değiştirmek için üzerine iki kere tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen pencere üzerindeki değer verisi kutusuna Milisaniye olarak istediğiniz bir değer girin.

Düşük Sabit Disk Alanı Mesajını Engellemek

Sabit disk'inizin boş alan oranı düşecek olursa, XP devamlı olarak diskinizi temizlemenizi isteyecektir.

İpucu: Tabii ki bu isteği de engelleyebilirsiniz. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini daha önce anlatıldığı şekilde çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Sofware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explor er" anahtarını aktif hale getirin farenin sağ düğmesini kullanarak pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve bunu sonucunda ekrana gelen nesne menüsünde ki "Yeni/DWORD" değeri komutunu kullanarak yeni bir değer oluşturun. Bu yeni öğeyi isim olarak "NoLowDiskSpaceChecks" girin ve üzerine iki kere tıklayarak değer verisini "1"olarak değiştirin. Kayıt defteri düzenleyicisi'ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın...

Sese Ayar Düğmesini Etkinleştirmek

Windows XP, ses ayarı düğmesini normalde görev çubuğu üzerinde görüntülemiyor. Ancak bu durumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

İpucu: "Başlat/Denetim Masası" komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerinde ki "Ses,Konuşma ve Müzik Aygıtları" bağlantısına tıklayın ve son olarak "Ses efektleri ve Ses" Aygıtları" simgesini çalıştırın. ileride ses ayarına daha rahat ulaşabilmek için "Görev çubuğuna Ses ayarı simgesi yerleştir" seçeneğini işaretleyin...

Devamı için bir sonraki mesajı inceleyiniz.
Son düzenleyen NeutralizeR; 25 Şubat 2018 12:43 Sebep: Düzenlendi.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
4 Şubat 2006       Mesaj #5
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Windows Tabanlı Ağ Ortamlarında Yaşanan Güvenlik Problemleri ve Çözümleri
MsXLabs.org

*** Herhangi kötü bir duruma karşı lütfen sisteminizin yedeğini alın ***

1- Null Sessionun :

Varsayılan kurulumlarda registy ayarlarına dokunulmazsa sistem anonymous oturumun erişimini olanaklı kılıyor ve bu durumda uzaktan baglantı yapmaya çalışan birinin sisteme girmesi ve diger kullanıcı haklarına erişimini izin verilebiliyor.

Null Session’un kapatılması ;
HKLMSystem CurrentControlSet ControlLsaRestrictAnonymous kısmının değerini 1 olarak değiştirin.

2- Hesap Kilitleme Ayarları :

Pek çogumuzun bilgisayarı şifre sormadan açılıyor çünkü Güvenlik politikaları kısmına pek ilgi göstermiyoruz.Burada bulunan kullanıcı hesap kilitlenme sürelerini ayarlanmadıgından BruteForce mantıgı ile kullanıcı şifreleri üzerinde denemeler yapılabilir.Kilitlenme ayarı yapılmayan Administrator hesabı üzerinde süresiz olarak BruteForce yapılabilir.Eğer saldırgan sıkılmazsa bu şifre bir süre sonra kırılacaktır!

**Kendi bilgisayarınızdan bu ayarların durumunu kontrol edebilirsiniz >>Start/Run/gpedit.msc/Windows Ayarları/Güvenlik Ayarları/Hesap İlkeleri/Hesap Kilitleme
[ Olası Problemlerinize Karşı Password Sıfırlama Disketi Oluşturun ]

3- Uzaktan Erişimin Kısıtlanması :

Varsayılan kurulumlarda sistem uzaktan erişime yetkili kullanıcıları ve haklarını belirler.Herhangi bir düzenleme yapılmadığı sürece bu kullanıcılar ve ulaşabileceği portlar dinleme modundadır.Genel olarak XP kullanıldığından XP nin ağ içerisinde veya domaine bağlılığı göz önüne alınarak atanan kullanıcılardır.Eğer ev kullanıcısıysanız bu ayarları gözden geçirmeli ve gereken düzenlemeleri yapmalısınız.

** Bilgisayarıma sağ tıklama/Yönet/Yerel Kullanıcılar ve Gruplar/Gruplar >> Bu kısımdan ağa veya bir domaine bağlı olmayan kullanıcılar ayarlamalarını yapabilir

4- Hesap Parola Güvenliği :

Tek bir kişinin kullanmadığı bilgisayarlarda açılış ekranında şifre istendiginde bunu enter’a basarak geçmenin ne kadar güvensisz bir durum oluşturduğu aşikar.Ev kullanıcılarndada bu durum aynı öneme sahip.Şifrelerin karmaşıklığı/uzunluğu konularında gereken ayarlamaların yapılması gerekir.Maksimum güvenliğe sahip olmamız için şifrelerimizin ve erişimimizin güvenliğini arttırmalıyız.

>>>>Start/Run/gpedit.msc/Windows Ayarları/Güvenlik Ayarları/Hesap İlkeleri/Parola İlkesi
[ Olası Problemlerinize Karşı Password Sıfırlama Disketi Oluşturun ]

5- Aynı Şifre Seçimi :

Bu durum Kurulumdaki Administrator şifresiyle oluşturulan kullanıcı [Eger Administrator Hesabı kullanmıyorsanız bu sizsiniz] adına ait şifrenin aynı olması durumu.Herhangi bir şekilde kullanıcı şifrenizi ele geçiren birisi rahatlıkla Root haklarına sahip olacaktır.Bu duruma düşmemek için 4. maddedeki ayarlarda Administrator şifresini karmaşık yapmalı ve kullandığınız kullanıcı şifresiyle aynı yapmamanız gerekir.

6- Administrator Adının Değiştirilmesi :

2. maddede belirttiğim kullanıcı adına doğru yapılan şifre kırma girişiminin bir adım önüne geçmek için bu adı değiştirmelisiniz.Bilgisayarınızdaki Root kullanıcının isminin değiştirilmesi en azından kullanıcı haklarının güvenliğini bir nebzede olsa güçlendirir.

Uzaktan erisimi Kapatmak
Uzaktan erisimi Kapatmak icin denetim masası/yönetimsel araçlar/hizmetleri acın.
Remote Desktop Help Session Manager ı acın Onu Devre Dısı Yapın Olayı bitmistir.
Son düzenleyen _VICTORY_; 30 Haziran 2013 20:22 Sebep: Düzenlendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
akyal - avatarı
akyal
Ziyaretçi
7 Şubat 2006       Mesaj #6
akyal - avatarı
Ziyaretçi
ÖNEMLİ!..

Arkadaşlar,

Herşeyden önce "Tigin" arkadaşımıza "WINDOWS XP İNCE AYARLAR (Shurzan'dan alıntı)" başlıklı değerli paylaşımı için çok teşekkür ederiz. Bu fırsatla, konunun "WİNDOWS XP İÇİN SON ADIMDA GERİ DÖNÜŞ" adlı bölümünde yapılan bir yanlışlık için uyarıda bulunmak istiyorum. Anılan bölümde:

"Tabii ki Windows XP'de de bir adet kurtarma aracı mevcut. Bunun için bilgisayarın açılışı esnasında {F} tuşuna basılı tutun ve Windows açılış menüsünde yer alan "Last known goodconfiguration" seçeneğini çalıştırın." denmekte olup -bu haliyle- yanlıştır:

Burada kastedilen, bilgisayarın güvenli kipte açılmasını sağlayan "F8" tuşu olup, yanlışlıkla "F" tuşu diye yazılmış...

Bu uyarımı farketmeyip de işlemi "F" harfi tuşu ile deneyen arkadaşların windows'u hata uyarısı verip açılmayabilir... Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar, bilgisayarı (açılış sırasında "F8" tuşuna basılı tutarak) güvenli kipte açıp, geri yükleme yapabilirler; ama, önceden oluşturulmuş bir geri yükleme noktası varsa...

Saygılar...

Not:

1) Aynı şekilde "
PAYLAŞIMLARI BİLGİSAYARIM 'dan KALDIRMAK" bölümündeki öneriye de uymamanızı öneririm...

2) Bilgisayarı eniyileştirmek adına da olsa, var olan ayarlarda değişiklik yapmayı denemeden önce kesinlikle bir sistem geri yükleme noktası oluşturmalısınız...
Son düzenleyen akyal; 8 Şubat 2006 05:40
DrMax - avatarı
DrMax
Ziyaretçi
12 Mart 2006       Mesaj #7
DrMax - avatarı
Ziyaretçi
XP de Band Genişligi Ayarları İle Baglantınızı Hızlandırın
MsXLabs.org

Windows XP ilginç bir şekilde bant genişli inin %20 sini kendisine saklıyor.
Eger bilgisayarınızı evinizde kullanıyor ve herhangi bir server kullanmıyor iseniz yani internet'e baglanırken veya internette iken sadece servis saglayıcının sunmuş oldugu hizmetleri kullanıyorsanız bu özelligi iptal etmeniz hızınızı gerçek anlamda görünür bir biçimde artıracaktır.
Bu arada şunuda söylemekte yarar görüyorum.Windows XP ilk kurulum aşamasında modeminizi en yüksek verimlilige göre ayarladıgından eger başka bir problem yaşamıyorsanız kesinlikle Windows XP'nin belirlemiş oldugu modem hız ayarlarının dışına çıkmayınız ve ayrıca başka bir optimizasyon programı kullanmayınız.
Sadece Windows XP update sitesine giderek modeminizin yazılım güncellemesi var ise mutlaka indirip yükleyiniz.Zaten bu tür güncellemeleri tüm Windows XP bileşenleriniz için yapmanız menfaatiniz icabıdır.
Şimdi size bant genişliginizi artırabilmeniz için nasıl bir yol izlemeniz gerektigini anlatmaya çalışacagım.
Bu uygulamayı kısa yoldan anlatacagım için sistem bilgisi az olan kullanıcılar için hiçbir uygulama riski bulunmadıgını da ifade etmek isterim.
İlk adım olarak
Başlat--Run(Çalıştır)
yolunu izleyerek açılan komut satırına gpedit.msc komutunu yazıp OK tuşuna basın.Bir sonraki adımda ,
Bilgisayar Yapılandırması>Yönetim Şablonları>Ag
bölümünü açın. Sol penceredeki QoS Paket Zamanlayıcısı'nı seçin ve sag pencereden Ayrılabilir Bant Genişligini Sınırla seçenegini çift tıklayın.
Ayarlar bölümünü Etkin duruma getirdikten sonra, Bant Genişligi Sınırı oranını 0(Sıfır)'a indirin.
Bu ayarlamaları yaptıktan sonra band genişliginizin tümünü kullanabileceksiniz
Son düzenleyen _VICTORY_; 30 Haziran 2013 20:33 Sebep: Düzenlendi.
...::AYAZ::... - avatarı
...::AYAZ::...
Ziyaretçi
24 Mart 2006       Mesaj #8
...::AYAZ::... - avatarı
Ziyaretçi
Bilgisayarın Hızını Artıracak Ufak Bir Yol
MsXLabs.org

Windows XP' nin kullandığı grafikleri kaldırarak bu işlemi gerçekleştirebiliriz. Bunu yapabilmek için aşağıdaki maddeleri sırasıyla uygulayın.

- Bilgisayarıma sağ tıklayın ve "Özellikler" i seçin.
- Açılan pencereden "Gelişmiş" seçeneğine tıklayın.
- Gelişmiş penceresinde "Performans" yazan tablonun içerisindeki "Ayarlar" yazan butona tıklıyoruz.
- Bunuda yaptıktan sonra Performans Ayarları Penceresinde yer alan "En İyi Performans İçin Ayarla" yazan kutucuğu işaretliyoruz.
- Bu işlemide yaptıktan sonra aşağıdaki bütün işaretlerin pasifleştiğini göreceksiniz.
- Şimdi pasifleşen seçeneklerin içerisinden "Pencere ve Düğmelerde Görsel Stil Kullan" kutucuğunu işaretleyin ve "Uygula / Tamam" diyerek işlemi bitirin.
Son düzenleyen _VICTORY_; 30 Haziran 2013 20:36 Sebep: Düzenlendi.
psychopat - avatarı
psychopat
Ziyaretçi
27 Ocak 2007       Mesaj #9
psychopat - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Tigin adlı kullanıcıdan alıntı

Disk Ön Belleğini Ayarlamak

Microsoft, Windows işletim sistemini ön bellek değerleri için standart değerlere ayarlayıp öyle sunar.Sisteminizden Maksimum verim almak için bu değerlerin sisteminize göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.


Başlat menüsünden Çalıştır ile regedit'i çalıştırın. HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\
MemoryManagemenet
" anahtarına girin "IoPageLockLimit"e çift tıklayın ve aşağıdaki listeden uygun değeri buraya girin Tamam ile onaylayın.

Ram bellek Büyüklüğü Registry'deki(MByte) optimum değer
64 1.000
128 4.000
256 10.000
512 veya üstü 40.000

ya ben anahtarları acıyorum ama en son MemoryManegement in içinde lopagelocklimit diye bişi yok nasıl olcak bu sımdı yenı yukledım wındows u 1 gun oldu uyarı werdı ayarlayamazmıyım bunu ben?
Son düzenleyen _VICTORY_; 30 Haziran 2013 20:56 Sebep: Düzenlendi.
kafkef17 - avatarı
kafkef17
Ziyaretçi
28 Ocak 2007       Mesaj #10
kafkef17 - avatarı
Ziyaretçi
XP'de Yapılabilecek Basit Ayarlar - Her Kullanıcının Bilmesi Gerekenler -2-
MsXLabs.org

* Takılan CD lerin Otomatik Çalışmasını Engellemek

Bilgisayarınıza yeni bir CD taktığınızda onun otomatik çalışması sizi rahatsız ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServi cesCdrom altındaki AutoRun değerini 0 yaparak bunu kaldırabilirsiniz.

* Windows XP nin CD Yazma Programını Kaldırmak

Regedit HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarı altında yeni/DWORD Değeri deyin ve adını NoCDBurning verin. Ve değerini 1 yapın.

* Kişisel Sistem Öğesini Başlat Menüsüne Eklemek

Başlat menüsün de en önemli bağlantılar bulunur. Ancak çalıştır komutu altında boş bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi öğelerinizi de ekleyebilirsiniz. Bunun için olarak Regedit ‘e gidiyoruz. HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarını bulun, sağdaki Varsayılan değerini açın ve Başlat menüsün de Görünmesini istediğiniz ismi girin. Daha sonra boş bir alana tıklayın ve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adını verin. Bu anahtara ait Varsayılan değerine koymak istediğiniz iconun adresini yazın. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag al anahtarına geçin. Sağdaki method öğesine değer olarak ShellExecute girin. Şimdi aynı yerde Command adında yeni bir dize değeri oluşturun ve buraya öğenin sahip olacağı açıklama bilgisini girin. Daha sonra bu anahtar altında Param1 adında yeni bir dize değeri oluşturun ve değer olarak buna girmek istediğiniz program, link veya klasör yolunu yazın. Bu yaptığınız işlem Windows reboot olduktan sonra aktif hale gelecektir.

* Kullanıcıları Kayıt Penceresinden Çıkarmak

Bilgisayarınızda çalışabilecek tüm kişiler Login penceresinde isimleri ile listelenir. Şayet bu durumdan rahatsız oluyorsanız, isimlerin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak Regedit i açın ve HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogonSpecialAccountsUserLis t anahtarını bulun. Daha sonra burada yeni bir DWORD değeri oluşturun ve isim olarak kaldırmak istediğiniz kullanıcının adını girin.

* Cevap Vermeyen Uygulamayı Daha Hızlı Kapatmak

bunu için Regedit de HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşıyoruz. Bu anahtar altındaki HungAppTimeout değerini 500 yapın.


* Açılış Ekranında ClearType

Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing değerlerini 2 yapın.

* Internet Explorer Hızlı Açılsın

bunun için Explorer kısayolunun sonuna –nohome satırını ekleyin.

* Schedule Task Kapansın

I.E 6 sunucuya her bağlandığında Schedule Task çalıştırmak ister. Bu da kullanıcıya yavaş surf olarak geri dönmektedir. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerRemoteComputerNameSpace{D62 77990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtarı bulun ve silin.

* BSDOS Çıktığında Yeniden Başlasın

BSDOS yani bildiğimiz ismiyle ünlü MaviEkran Çıktığında bilgisayarınızın otomatik yeninden başlaması için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olCrashControl anahtarında AutoReboot değerini bulun ve 1 yapın.

* Açılış Diskinin Otomatik Optimize Edilmesi

Bunun için Regedit de HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarında Enable değerini bulun ve Y yapın.

* Başlangıç Menüsünü Değiştiremesinler

Sistemdeki diğer kullanıcıların Start Menu de değişiklik yapmalarını istemiyorsanız. Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionPoliciesExplorer anahtarına ulaşın. Burada yeni bir DWORD anahtarı oluşturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazın ve değerini 1 yapın.

* Sistem Bip leri Kapansın

Arada çık bip seslerinden sıkıldıysanız Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelSound anahtarına ulaşın. Beep değerini no olarak değiştirin.

* Ekran Koruyuculardan Kurtulun

Eğer XP ekran koruyucularını kullanmıyor ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız Çalıştıra C:WINDOWSsystem32dllcache (eğer sistem D ye kurulu ise D yapın) yazın ve klasörü açın.. buradaki bütün Ekran koruyucuları silin.daha sonra C:windowssystem32 içindeki ekran koruyucuları silin ve kurtulun.

* Shared Document i Kaldırın

Bilgisayarımdan Shared Document i kaldırmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionExplorerMyComputerNameSpaceDelegate Folders anahtarına ulaşın ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarını kaldırın.

* Açılış Disketi Oluşturmak

Disketi disket sürücünüze takın.. formatlayın.daha sonra Create MS-DOS Startup Disk i çalıştırın.

* XP nin Firewall Özelliğini Kapatmak

Bu özellik o kadar büyük bir koruma sağlamamakla internet bağlantısının hızınıda büyük oranda düşürür. Bunu kapatmak için: Start-Connect to-Show All Connection (Başlat-Bağlan- Bütün Bağlantıları Göster) bölümüne girin. Firewall koruması olan bağlantılar üzerinde bir kilit işareti görürsünüz. Bu bağlantıya sağ tıklayın ve Properties (özellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelişmiş) sekmesine girin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden çıkarın.

* Windows XP yi Hızlı Kapatma

Regedit HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına gidin ve AutoEndTask DWORD değerini 1 yapın.

* Windows Daha da Hızlansın

Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için pek bir anlma ifade etmez. Bunu kapatmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetCo ntrolFileSystem anahtarına ulaşın ve NtfsDisableLastAccessUpdate değerini bulun ve 1 yapın.

* Açıklama Yapmasın

Windows XP Mouse okuyla bir dosyanın yada klasörün üzerine gittiğinizi zaman o dosya/klasör bilgilerini verir. Bu özelliği kapatmak için HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorerAdvanced anahtarını bulun ve ShowInfoTip DWORD değerini bulup değerini 0 yapın.

* Bilgisayar Otomatik Kapanmıyor

Windows XP den çıkarken bazen bilgisayarın otomatik kapanmadığı olur. Bu sorunu halletmek için Regedit den HKEY_CURRENT_USERControl PanelDesktop anahtarına ulaşın ve PowerOffActive DWORD değerini bulup değerini 1 olarak değiştirin.

* Açılış Süresini Kısaltın

NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde NTFS Check e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarınızın açılış süresini kısaltabilirisiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı daha aşağıya çekmeniz mümkün. Bunun için komut satırına CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayıda olabilir) yazmanız yeterli olacak.Ve Bunun için regeditden HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlSessionManag erMemoryManagementPrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

* Boot Dosyaları Ile Açılışı Hızlandırın

Regedit e giirp HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftDfrgBootOp timizeFunction anahtarına gidin, burada Enable adındaki string anahtarını bulun ve değerini Y yapın.

* Windows XP yi Hızdan Uçurun

Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olPriorityControl anahtarına ulaşın. Boş bi yere sağ tıklayıp yeniden DOWRD değeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. oluşturduğunuz bu DOWRD değerinin değerini 1 yapın.

* Sistemin Klavye Yardımıyla Yeniden Başlatılması

Genellikle yeni sistem kurulduğunda veya bazı boot gerektiren programlar kurulduğunda bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekir. Buna bi klavye kısayolu atamak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCur rentVersionWinlogon anahtarına ulaşın. Yeni bir Dize Değeri oluşturun ve isim olarak EnableQuickReboot yazın ve dize değerini açın değer olarak 1 verin. Bundan sonra bilgisayarınızı Ctrl+Shift+Alt+Del tuş kombinasyonu ile kapatabilirsiniz.
* Bir Explorer Hatasında Tüm Explorer ları Kaybetmeyin

Bunu yapmak için herhangi bir Windows penceresinde üsteki menüden Araçlar-Klasör Seçenekleri-Görünüm sekmesi içinde Gelişmiş Ayarlar ‘da Klasör Pencerelerini Ayrı Bir Işlemde Başlat seçeneğini aktif hale getirin.

* Sisteminizi Sunucuya Çevirin

Bunu yaparak sisteminizin bir sunucu performansında ve bir sunucu olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Fakat bunun için 512 MB ve üstü bellek tavsiye ediliyor. Bunu yapmak için Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContr olSession ManagerMemory Management anahtarına ulaşın ve LargeSystemCache DWORD değerinin değerini 1 yapın.

* Explorer Gibi Masaüstünüzde Ayrı Çalıştırın

Bunu yapmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurr entVersionExplorer anahtarına ulaşın ve bu anahtar altında yeni bir DWORD değeri oluşturun. Isim olarak DesktopProcess yazın ve değerini 1 yapın.

* Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansı Arttırın

Bunu yapmak için Başlat-Çalıştır ‘a services.msc yazın. Daha sonra Burada işinize yarmayan servisleri kapatarak hızınızı arttırın. Servisleri yukarıdaki Durum çubuğu ile çalışma durumuna göre sıralayabiliriz. Servisleri kapatmak için ise çift tıklayıp Başlangıç Türünüde Devre Dışı Veya Elle olarak Seçebilirsiniz. Şimdi Bazı servislere ve görevlerine bakalım.

a-DHPC Istemcisi : Eğer Bilgisayarınız otomatik olarak IP almıyorsa, bunu kapatabilirsiniz.

b-DNS Istemcisi : Yerel ağınızda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.

c- Nvidia Driver Help Service : Nvidia ‘nın yardım Servisi eğer gerek duymuyorsanız ki pek gerekli bir şey değil hemen kapatın.

d- Internet Bağlantı Güvenlik Duvarı (ICS) : Eğer firewall kullanmıyorsanız ve Internet paylaşımı yapmıyorsanız bunu iptal edebilirsiniz.

e-Görev Zamanlayıcı : Görev zamanlayıcı kullanmıyorsanız kapatabilirsiniz.

f- Kablosuz Sıfır Yapılandırma: Kablosuz ağlarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatın gitsin.

g-Taşınabilir Ortam Seri No : Bu servis portatif müzik çalarınızın seri numarasını alıyor. Sık kullanmıyorsanız durdurun. (Ne olduğunu bilmiyorsanız hemen durdurun)

h-Terminal Hizmetleri : Bilgisayarınıza uzaktan erişim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmıyorsanız kapatın.

j-Hata Bildirim Hizmeti : Bir çok kullanıcı gibi hoşunuza gitmiyorsa durdurun.

k-Otomatik Güncelleştirme : Windows un otomatik güncelleştirilmesini istemiyorsanız durdurun.

l-Messenger: Eğer bir Windows2000 domain e bağlı değilseniz durdurun.

* Sistemi Hızlı Kapatın

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ControlWa itToKillServiceTimeout anahtarındaki değeri düşürün.

* Boot performansını Yükseltin

HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetContro lSession ManagerMemory ManagementPrefetchParameters anahtarına ulaşın ve buradaki EnablePrefetcher değerini 5 yapın.

* NumLock Açılsın

Her açılışta NumLockun açılması için HKEY_CURRENT_USERControl PanelKeyboard anahtarına ulaşın ve buradaki InitialKeyboardIndicators değerini 2 yapın. Eğer değer yoksa Yeni/Dize Değeri diyerek yeni bir dize değeri oluşturun.

* Sağ Menüye Klasöre Kopyala , Klasöre Taşı Öğelerini Eklemek

Bunun için öncelikle HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexCon textMenuHandlers anahtarına ulaşın ve burada iki tane yeni anahtar oluşturup bunlara Copy To ve Move To adlarını verin. Ardından soldaki menülerde Varsayılan değerlere şunları girin. Move To için : {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13} Copy To için : {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}

* Pencereler Bıraktığınız Gibi Kalsın

Herhalde birçok kullanıcı bundan rahatsızlık duyuyor hatta sinir bozucu bir hale geliyordur. Bundan kurtulmak için Regedit den HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsShell NoRoam anahtarı altındaki BagMRU anahtarını silin.

* Istenmeyen XP Bileşenlerini Kaldırın

C:WindowsInf klasörünü açın. Araçlar/Klasör Seçenekleri nden gizli klasörleri açın. Klasör içinde bulunan SYSOC.INF dosyasını metin editörü ile açın her satırdaki hide sözcüğünü kaldırın ve dosyayı tekrar kaydedin. Daha sonra Başlat/Denetim Masası/Ekle-Kaldır/Windows bileşenlerini ekle-kaldır düğmesine tıklayarak istemediğiniz bileşenleri kaldırın.

* Sistemdeki Gizli Programlar.

Sesli okuyucu system32 nin içinde : narrator.exe
Windows kısa kapan aç : logon.exe
Yazı karakteri oluşturucusu : eudcedit.exe
Gerçek bağlantı kurduğunuz yerin IP adresini bulun : nslookup.exe
Paylaşılan klasör oluşturmak için : shrpubw.exe
Windows şifreleme : syskey.exe (not şifreyi bir kez girerseniz bir daha devre dışı bırakamazsınız)
Sistemi 60 saniyede kapatır : C:WINDOWSsystem32tsshutdn.exe

Sistemdeki diyalogları siler kurar : C:WINDOWSsystem32webfldrs
Sistemdeki .dll .exe .inf vs.. uzantılı dosyaları listeler : C:WINDOWSsystem32attrib.exe
Windows Tanıtım Animasyonu : C:WINDOWS\Help\Tours\mmTour\tour.exe

Son düzenleyen _VICTORY_; 1 Temmuz 2013 09:59 Sebep: Düzenlendi.

Benzer Konular

11 Kasım 2014 / Ziyaretçi Sosyoloji
23 Kasım 2008 / hellboy726 Bilgisayar
28 Ocak 2008 / yIrtIkpeLus Genel Mesajlar
24 Şubat 2016 / ahmetseydi X-Sözlük