Arama

Linux Tabanlı Ubuntu İşletim Sistemi'nin Tablet Sürümü

Güncelleme: 19 Haziran 2013 Gösterim: 3.507 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Şubat 2013       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Ubuntu işletim sistemi, ubuntu tablet sürümü hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Linux Tabanlı Ubuntu İşletim Sisteminin Tablet Sürümü

Dokunmatik Ubuntu'nun tablet sürümü göründü! Canonical, yaklaşık 1,5 ay önce ceplere özel Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemini göstermişti. Ubuntu'lu ilk ceplerin 2014'ten önce çıkması beklenmiyor, ancak Canonical yaptığı açıklamada aynı dokunmatik arayüzü tabletlere de getirmeyi düşündüğünü açıkladı.Tabletlere yönelik Ubuntu'yu yayınladığı videoda anlatan şirket, gelecekteki Ubuntu sürümlerinin masaüstü, TV, cep ve tablet olmak üzere 4 farklı arayüzde çalışabileceğini ve bunun için özel bir programlamaya gerek duyulmayacağını söylüyor.

Ubuntu'nun tablet sürümündeki özellikler arasında telefon uygulamalarının tablette çalışmasına izin veren "side stage", çoklu kullanıcı hesabı ve fazlası var.Ubuntu'nun cep ve tablet arayüzlerinin geliştiricilere özel kaynak kodları, 21 Şubat'ta kullanıma sunulacak. Bu kodun Google'ın Galaxy Nexus, Nexus 4 ceplerinde Nexus 7 ve Nexus 10 tabletlerinde kullanılabileceği söyleniyor. Bununla birlikte ilk Ubuntu'lu cepler gibi, ilk Ubuntu'lu tabletlerin de 2014'ten önce çıkması beklenmiyor. Yine de dokunmatik Ubuntu, Android geliştirici topluluğu için yeni bir uğraş alanı doğuracak gibi görünüyor.


Daha fazla bilgi;

Alıntı

Linux tabanlı ücretsiz bir işletim sistemi olan Ubuntu, uzun süren masaüstü macerasından sonra şimdi de mobil cihazlarda yerini alıyor.Gün geçtikçe artan mobil cihaz kullanımına bağlı olarak geliştirilen işletim sistemleri arasında artık Ubuntu da var. Kısa bir süre önce Ubuntu Phone adlı mobil işletim sistemini resmi olarak tanıtan Canonical Ltd. (Ubuntu Vakfı), şimdi de tabletler için ubuntu işletim sistemini duyurdu.

Ubuntu tablet ve telefon sürümü Android donanımlarına uygun olduğu için kolayca akıllı telefon ve tabletlere port edilebiliyor. Ayrıca yıl sonuna kadar kendi cihazlarında da boy göstereceğini belirtelim.Ubuntu’nun tablet versiyonunda aslında telefon versiyonundan çok fazla bir değişiklik bulunmuyor. Ancak tablet sürüme özel bazı yeniliklerle geliyor. Bunlar çoklu kullanıcı desteği, aynı ekranda birden fazla pencere ile çoklu görev desteği ve ses tanıma şeklinde sayılabilir. Çoklu kullanıcı desteği, Jelly Bean ile tanıdığımız bir özellik.

Side Stage adı verilen çoklu pencere özelliği ise telefon modunda uygulamaların çalışmasını, orta ve sol bölümde ise standart tablet uygulamalarının çalışmasını sağlayan bir özellik. Galaxy Note serisi ve S3 modelindeki çoklu pencere özelliğini çağrıştırsa da biraz farklı bir işleyişi bulunuyor.Ubuntu tablet versiyonu 6-20 inç boyutlardaki cihazları destekleyecekken, Cortex-A15 tabanlı işlemci, 2GB RAM ve 8GB depolama kapasitesi gerektirecek. Telefon ve tablet için Ubuntu versiyonlarının benzerliği, bir PadFone tasarımı ortaya çıkarır mı sorusunu akla getiriyor.


Kaynak: CHIP (21 Şubat 2013,20:15)
Son düzenleyen nötrino; 19 Haziran 2013 14:01

Benzer Konular

7 Temmuz 2012 / Misafir Bilgisayar
11 Ağustos 2010 / Breath Bilgisayar
1 Mayıs 2011 / RuffRyders Bilgisayar
29 Ekim 2011 / arda_cgty Cevaplanmış