Arama

Muazzez İlmiye Çığ

Güncelleme: 21 Haziran 2008 Gösterim: 22.822 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Haziran 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Muazzez İlmiye Çığ
Vikipedi, özgür ansiklopedi
1914 yılında Bursa'da doğdu. Öğretmen bir babanın kızıdır. Kurtuluş Savaşı'nda, ailenin Çorum'a göç etmesi nedeniyle, ilkokula Çorum'da başladı. Beşinci sınıfa geldiğinde, aile tekrar Bursa'ya geri döndü. Keman ve Fransızca dersleri alması için, babası tarafından özel bir okula verildi.1926 yılında sınavları kazanarak, Bursa'da Kız Muallim Mektebi'ne girdi. Mezuniyetinden sonra, Eskişehir'e tayin oldu. 1935 yılında, Ankara'da Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sumeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra, İstanbul Arkeoloji Müzesine atandı. Birlikte çalıştığı arkadaşları ile, çiviyazılı belgeler arşivini oluşturdu ve bilimsel çalışmalarda bulundu. 1940 yılında, kendisi gibi öğretmen olan, okul arkadaşı Kemal Çığ ile evlendi. İki kız çocuğu oldu. 1957 yılında Münih'teki Oryantalistler Kongresine katılan Çığ; Heidelberg Üniversitesinden gelen davet üzerine bu üniversitede altı ay çalışma yaptı. 1965 yılında, başkanlığını yaptığı, Roma'da sergilenen Hitit sergisini Londra'ya götürdü. 1972 yılında Arkeoloji Müzesi'nden emekliye olan Çığ; çalışmalarına devam ederek 1988 yılında Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katılmak üzere Amerika'ya gitti. 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Muazzez İlmiye Çığ'a "Fahri Doktor" unvanı verdi. Yazdığı kitaplarından birçok ödül alan yazar; yazılarına devam etmekte makalelerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımlamaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  muazzez_ilmiye_cig.jpg
Gösterim: 1531
Boyut:  40.2 KB

Muazzez İlmiye Çığ (d.
20 Haziran 1914, Bursa, Türkiye), Türk kadın Sümerologtur.
Ailesi Kurtuluş Savaşı sırasında göçmen olarak Çorum'a geldi. İlkokula Çorum'da başladı. Daha sonra ailecek Bursa'ya taşındılar; bu şehirde özel bir okul olan Bizim Mektep'te Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi. 1931 yılında mezun oldu ve babasının da öğretmenlik yapmakta olduğu Eskişehir'e tayin oldu. Öğretmenlik mesleğini dört buçuk yıl yaptı; 1935'te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümüne girdi. Üniversiteyi 1940 yılında bitirdi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne tayin oldu. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlendi. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış onbinlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı; 74 bin tabletten oluşan Çivi Yazılı Belgeler Arşivi'ni oluşturdu; üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı; dünya bilim adamlarına eşsiz bir kaynak hazırladı.
1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekliye ayrıldı.
Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçe'ye çevirdi ve kitap 1990'da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk kitabını yazdı; ilerlemiş yaşına rağmen ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.
2000 yılında İstanbul Üniversitesi kendisine "Fahri Doktor" unvanı verdi. 2005 yılında Osmaniye'nin Çardakköyü'ndeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü" ile ödüllendirildi.
Türkiye’de, “canlı tarih” olarak anılan 93 yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, Adana Tepebağ Rotary Kulübü “Meslek Hizmet Ödülü” verdi.
"Vatandaşlık Tepkilerim" adlı kitabında, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçuyla yargılandığı davada beraat etmiştir.
Muazzez İlmiye Çığ'ın bu kitabı Galatarasaray Rotary Kulubü tarafından İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerine dağıtılmıştır.
Muazzez İlmiye Çiğ, bir Cumhuriyet kızı, aydın bir Türk kadını olmanın verdiği şevkle bugün de bilgisini topluma aktarmaya devam etmekte, katıldığı kongreler ve bilimsel toplantılarda verdiği bildirilerle, yayınladığı 15 kitap ve 100'u aşkın bilimsel makalesi ile hep Türkiye’nin yüzünü ağarttı.. Her yıl aldığı davetler üzerine yurt dışında ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve üniversitelerde söyleşiler yaparak tarih bilincini aşılamakta, toplumsal ve güncel sorunlara parmak basarak insanları tarihten ders çıkarmaya davet etmektedir.

Kitapları
  • Tarih Sümerle Başlar - Prof. Dr. S. N. Kramer'den çeviri
  • Kur'an İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni
  • Sümerli Ludingirra - Geçmişe Dönük Bilimkurgu
  • İbrahim Peygamber- Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre
  • İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme
  • Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk
  • Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman
  • Ortadoğu Uygarlık Mirası
  • Ortadoğu Uygarlık Mirası 2
  • Sümer Hayvan Masalları
  • Bereket Kültü ve Mabet Fahiseliği
  • Vatandaşlık Tepkilerim

Biyografi Konusu: Muazzez İlmiye Çığ nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Haziran 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Muazzez İlmiye Çığ

Sponsorlu Bağlantılar
cig01op8


Benzer Konular

17 Haziran 2007 / Kral_Aslan Müzik tr
19 Aralık 2016 / HipHopRocK Müzik tr
26 Mart 2013 / ThinkerBeLL Osmanlı İmparatorluğu
11 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Ocak 2016 / Safi X-Sözlük