Arama

Kerim Erim

Güncelleme: 11 Nisan 2018 Gösterim: 67.960 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Kerim Erim

Ad:  kerimerim.jpg
Gösterim: 4001
Boyut:  7.6 KB

(d. 1 Şubat 1894, İstanbul - ö. 29 Aralık 1952, İstanbul),
Sponsorlu Bağlantılar
Türk matematik ve mekanik bilgini.

Çağdaş matematik anlayışının Türkiye’de yerleşmesine ve yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasına öncülük etmiştir.
1914’te Yüksek Mühendis Mektebi’ni (bugün İstanbul Teknik Üniversitesi) bitirdi. Almanya’da Berlin ve Erlangen üniversitelerinde matematik öğrenimi gördü, 1919’da doktora çalışmasını tamamladı. İstanbul’a dönünce Yüksek Mühendis Mektebi’nde öğretmen olarak çalışmaya başladı. 1933 Üniversite Reformu için oluşturulan kurulun üyeleri arasında yer aldı. Aynı yıl yeniden düzenlenen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin (İÜFF) dekanı oldu.

Yüksek Mühendis Mektebi 1944’te İstanbul Teknik Üniversitesi’ne (İTÜ) dönüştürülünce profesörlüğe yükseldi. 1946’da uygulamaya giren üniversiteler yasası iki ayrı öğretim kurumunda görev almayı yasaklayınca, Erim İTÜ’deki görevinden ayrıldı. 1948’de ikinci kez İÜFF dekanlığına getirildi. Bu fakülteye bağlı Matematik Enstitüsü’nün başkanlığını da yürüttü. Ölümünden sonra anısına, temel bilimler dalında 1977 TÜBİTAK Hizmet Ödülü verildi.

Kerim Erim, Türkiye’ye çağdaş matematik anlayışını getirme yolunda ilk ciddi adımları atan Türk matematikçi sayılır. Nazari Hesap (1931), Mekanik (1934), Analiz Dersleri, Diferansiyel ve Integral Hesap (1945) gibi yapıtlarıyla matematikte bir Türk okulu kurmaya çalışmış, yetenekli öğrencilere yurt dışında öğrenim olanakları yaratarak genç bir matematikçi kuşağının yetişmesinde büyük rol oynamıştır.

Türkiye’de mekanik biliminin matematiksel temellere dayandırılması konusunda da öncülük eden Erim, 1952’de Uluslararası VIII. Kuramsal ve Uygulamalı Mekanik Kongresi’nin İstanbul’da toplanmasını sağlamıştır.
kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2018 02:21
Biyografi Konusu: Kerim Erim nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
4 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kerim Erim
1894 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Asıl adı Abdülkerim’dir. Babası, Buharalı Molla Ahmed Zade Mirliva Arif Paşa; annesi, Kazan Şeyhül Müderrisi Kerim Hazretzade Ferik Abdürrahman Paşa’nın kızı Naciye Hanım’dır.
Sponsorlu Bağlantılar

İlköğrenimini Halep’te tamamladıktan sonra kısmen evde, kısmen Hendese-i Mülkiye’nin ilk sınıflarında ders görerek ortaöğrenimini tamamladı; yükseköğrenimine İstanbul’daki Yüksek Mühendis Mektebi’nde devam etti.

Yüksek Mühendis Mektebi’ni 1914 yılında tamamladıktan sonra matematiğe duyduğu büyük ilgi nedeniyle Berlin Üniversitesi’nde daha ileri matematik öğrenimi görmek üzere Almanya’ya gitti. 1919’da Frederich-Alexanders Üniversitesi’nde cebir konusunda doktora derecesini alarak İstanbul’a döndü. Mezunu olduğu Yüksek Mühendis Mektebi’nde matematik, analitik geometri, mekanik, kozmoğrafya dersleri verdi. 1929’da doçentliğe yükseldi.

Kerim Erim'in Einstein ile Tanışması
1930’da İsveç’te yapılan Uluslararası Mekanik Kongresi’nden dönüşü sırasında o dönemde ününün doruğunda olan Albert Einstein ile tanıştı ve onunla bir saat görüştü. Einstein ile yaptığı söyleşiyi Mühendislik Mektebi Mecmuası’nın Kasım 1940 tarihli 42. sayısında “Einstein ile Bir Saat” başlığı ile yayımladı.

Kerim Erim'in Yüksek Mühendis Mektebi ve İstanbul Üniversitesi’ndeki çalışmaları
Kerim Bey, 1933’teki Üniversite reformunu hazırlayan kurulda yer aldı. Yüksek Mühendis Mektebi'nde ders vermeye devam ederken yeni kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde analiz profesörü ve dekan olarak görev yaptı. Ancak kısa bir süre sonra dekanlıktan ayrıldı. Uzun zaman her iki kurumda dersler vererek eğitim faaliyetlerini sürdürdü. Fakülteden ayrılan Richard von Mises’in yerine 1940 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik Ensitüsü başkanlığına getirildi ve 1952’deki ölümüne kadar başkanlığı sürdürdü.

1946’da çıkan bir kanun, iki ayrı yerde birden çalışmasına müsaade etmeyince Yüksek Mühendis Mektebi’nden ayrıldı ve İstanbul Üniversitesi'ndeki görevine devam etti; 1948’de yeniden dekan seçildi ve 2 yıl boyunca Fen Fakültesi dekanlığı yaptı.

Hayatı boyunca Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol oynadı. Mekaniğin matematik esaslara dayandırılmasına da öncülük etti. Matematik ve fizik bilimlerinin felsefe ile olan ilişkileri üzerinde de çalışmalarda bulundu; Almanca ve Türkçe eserler yayınladı. Ülkemizde bir matematik doktorası yöneten ilk bilim adamı oldu. Diferansiyel geometri, fonksiyonlar teorisi, elastisite ve plastisite konularında birçok öğrenci yetiştirdi. Öğrencileri arasında mekanik alanında önde gelen bilim insanlarından Mustafa İnan da vardır.

Kerim Erim'in Mekanik Kongresi ve Ölümü

Kerim Erim, dünyada mekanikle ilgili bilim adamlarını bir araya getirmek üzere dört sene bir düzenlenen Uluslararası Sırfi ve Tatbiki Mekanik Kongresi’nin sekizincisinin 1952’de İstanbul’da gerçekleşmesi için büyük emek verdi. Ne var ki bu çalışma sırasında tutulduğu hastalık nedeniyle kongrenin açılışına katılamadı; ancak son celsede kapanış nutkunu okuyabildi. Nekahat için Avrupa’ya gidip döndükten sonra 29 Aralık 1952’de hayatını kaybetti.Mezarı Edirnekapı Şehitliği’ndedir.
Fatma Zehra Hanım ile evliliğinden Arif ve Gülen adında iki çocuk sahibi olan Kerim Erim, devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay’ın dedesidir.

Kerim Erim'in Kitapları
  • Nazari Hesap (1931)
  • Mihanik (1934)
  • Sümer Riyaziyesinin Esas ve Mahiyetine Ait Rapor (1937)
  • Dış Alem Meselesi (Matematik Bakımından) (1940)
  • Tanzimat ve Müspet İlimler: Riyaziye (1940)
  • Matematik ve Realite (1942-1965)
  • Analiz Dersleri, Diferansiyel ve İntegral Hesap (1945)

Son düzenleyen Safi; 11 Nisan 2018 02:25
In science we trust.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Nisan 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  kerim erim.JPG
Gösterim: 1145
Boyut:  33.9 KB
Kerim Erim

(1894 - 1952)

İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'ni bitirdikten (1914) sonra Berlin Üniversitesi'nde Albert Einstein'in yanında doktorasını yaptı (1919). Türkiye'ye dönünce, bitirdiği okulda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Üniversite reformunu hazırlayan kurulda yer aldı. Yeni kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde analiz profesörü ve dekan olduğu gibi Yüksek Mühendis Mektebi'nde de ders vermeye devam etti. Yüksek Mühendis Mektebi İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştürülünce buradan ayrıldı ve yalnızca İstanbul Üniversitesi'nde çalışmaya devam etti. Daha sonra burada ordinaryüs profesör oldu. 1948 yılında Fen Fakültesi Dekanlığı'na getirildi.

1940 - 1952 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı Matematik Enstitüsü'nün başkanlığını yaptı. Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol oynadı. Mekaniğin matematik esaslara dayandırılmasına da öncülük etti.
Kerim Erim Cumhuriyet Türkiyesi matematiğinin en büyük kurucularındandır. O aynı zamanda, bilimin ve aydınlanmanın ülkemizin yaşamına yön verdiği tarihimizin en parlak döneminin, kuruluş döneminin de bilim dünyasındaki karşılığı ve sembolüdür.

Diferansiyel ve integral hesabın ve matematiksel analiz metotlarının eğitiminin ülkemizde en kapsamlı biçimde verilmesinde en büyük rol onundur. Ülkemizin ilk matematik doktoru olan Kerim Erim bu alanlarda sadece eğitim çalışmalarıyla yetinmemiş, matematik araştırmalarını da başlatmıştır. Ülkemizde bir matematik doktorası yöneten ilk bilim adamımız da odur. Bilimin uluslararası niteliğine ve uluslararası bilimsel yayın yapma gereğine önem veren, enstitü çalışmaları ve bilimsel yayınlar aracılığıyla bunu ilk defa kurumsallaştırarak pratiğe dönüştüren bir bilim insanıdır. Kerim Erim, Cumhuriyet döneminde matematiği uluslararası bir niteliğe kavuşturmuştur. Bu anlamda erken dönem Cumhuriyet matematiğinin uluslararası yüzüdür. Hem uluslararası bilimsel gelişmeleri yakından izlemiş, hem de uluslararası bilim topluluğuna bir araştırmacı olarak doğrudan katılmıştır. Kerim Erim, gerçek bir bilim insanından beklenen biçimde, sadece okullarda verdiği dersler ve sürdürdüğü araştırmalar ile yetinmemiş, halkın aydınlanması ve düşünsel düzeyinin yükselmesi için popüler anlamda çalışmalar da yapmıştır. Bilim ve matematik, yaşamıyla özdeş denebilecek kadar büyük bir tutkudur onun için. O öğrencilerine de bu bilinci ve tutkuyu vermeye çalışmış, iyi bilim insanları olmaları için her türlü yardımı ve desteği göstermiştir.


Matematik ve fizik bilimlerinin felsefe ile olan ilişkileri üzerinde de çalışmalarda bulunan Erim'in Almanca ve Türkçe yapıtları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
  • Nazari Hesap (1931)
  • Mihanik (1934)
  • Diferansiyel ve İntegral Hesap (1945)
  • Über die Traghe-its-formen eines modulsystems(Bir modül sisteminin süredurum biçimleri üstüne - 1928)
- Derlemedir -
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Nisan 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ERİM (Kerim)


türk matematikçi ve mekanikçi
(İstanbul 1894 - ay. y. 1952).

İstanbul Yüksek mühendis mektebi ni bitirdikten (1914) sonra Berlin Üniversitesinde Albert Einstein'ın yanında doktorasını yaptı (1919). Türkiye'ye dönünce, bitirdiği okulda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Üniversite reformunu (1933) hazırlayan kurulda görev aldı. Aynı yıl yeni kurulan İstanbul Üniversitesi fen fakültesi analiz profesörü ve dekanı olduğu gibi Yüksek mühendis mektebi'nde de ders vermeyi sürdürdü. Yüksek mühendis mektebi İstanbul Teknik üniversitesine dönüştürülünce (1946) buradan ayrılarak yalnızca Fen fakültesi’ndeki çalışmalarını yürüttü.

Aynı fakültede ordinaryüs profesör oldu, yine dekanlığa getirildi (1948). Fakülteye bağlı Matematik enstitüsü'nün başkanlığını yaptı (1940-1952). Türkiye'de yüksek matematik öğretiminin yaygınlaşmasında ve çağdaş matematiğin yerleşmesinde etkin rol oynadı. Mekaniğin matematik esaslara dayandırılmasında da öncülük etti.

Matematik ve fizik bilimlerinin felsefe ile olan ilişkileri üzerinde de çalışmalarda bulunan Erim'in almanca ve türkçe yapıtlarından başlıcaları: Über die Tragheitsformen eines modulsystems(Bir modül sisteminin süredurum biçimleri üstüne 1928), Nazari hesap (1931), Mihanik (1934), Über eine neue delinition des mehrdimensionalen integrals (Çok dimensiyonlu integrallere ilişkin yeni bir tanım üstüne, 1941), Diferansiyel ve integral hesap (1945), Über höheren dilrentialelemente einer regel/lache und einer Raumkurve (Bir uzam eğrisi ve bir taban düzeyinin yüksek ayrıntılı öğeleri üstüne, 1945).
Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Siyaset tr
29 Mart 2016 / Misafir Cevaplanmış
7 Temmuz 2012 / ener Bilim tr
14 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük