Arama

Prof. Dr. İhsan Doğramacı

Güncelleme: 25 Mart 2013 Gösterim: 10.124 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
26 Şubat 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Prof. Dr. İhsan Doğramacı (1915 - 2010)
İlk YÖK başkanı İhsan Doğramacı (d. 3 Nisan 1915, Erbil - ö. 25 Şubat 2010, Ankara), Iraklı Türkmen doktor ve akademisyendir. 10 Aralık 1981 - 10 Temmuz 1992 tarihleri arasında YÖK Başkanlığı'nda bulunan İhsan Doğramacı, son olarak Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı görevini sürdürmekte iken 25 Şubat 2010 tarihinde vefat etmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  dogramaci.jpg
Gösterim: 1849
Boyut:  26.1 KB

Hayatı

İhsan Doğramacı, bundan 95 yıl önce, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası olan Kuzey Irak'ta, Erbil'de doğdu. Nüfuzlu bir Türkmen ailesinin oğlu olan İhsan'ın babası Doğramacızade Ali Paşa, Erbil belediye başkanı idi. Annesi İsmet Hanım, uzun yıllar Osmanlı Meclis-i Mebusanında Kerkük mebusu olarak görev yapmış Kırdarzade Mehmet Ali Bey'in kızıydı.
İhsan Doğramacı, 1942 yılında Ayser Süleyman'la evlendi. Ayser Hanım, Osmanlı Sadrazamı Mahmut Şevket Paşa'nın yeğeni ve Osmanlı Ordusu Müşiri Dağıstanlı Mehmet Fazıl Paşa'nın torunudur. Babası Hikmet Süleyman Bey 1930'larda Irak başbakanı olarak görev yapmıştı. Ayser ve İhsan Doğramacı'nın üç çocuğu oldu: Şermin, Ali ve Osman.
Ailevi değerleri, Doğramacı'nın yaşamında her zaman önemini korudu. Bununla birlikte, seçtiği meslek onu Erbil'den uzağa, zengin bir toprak sahibinin geleneksel uğraşlarının ötesine taşıdı.
Erbil'deki Türkçe ilköğreniminin ardından Beyrut Amerikan Kolejini ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Ankara'da, Profesör Albert Eckstein'ın yanında pediatri uzmanı olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde Harvard Üniversitesi'nde ve St. Louis'teki Washington Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.
1947 yılında ailesiyle birlikte Ankara'ya yerleşti. Amerika'da incelediği kâr amacı gütmeyen özel yükseköğretim kurumlarına benzer yapıdaki üniversitelerin Türkiye'de oluşturulmasını daha o yıllarda planlamaya başladı.
Genç çocuk hekimi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hızlı bir mesleki ve akademik gelişme göstererek 1955 yılında pediatri profesörü unvanını aldı. Aynı yıl, Ankara'nın yoksul bir semtinde Ankara Üniversitesi'ne bağlı Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nü kurdu. 1961 yılına kadar bu enstitüye Türkiye'nin ilk Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Tıbbi Teknoloji Yüksekokulları'nı ekledi. Ardından, aynı üniversitede ikinci bir tıp fakültesi olarak Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni ve Diş Hekimliği Yüksekokulu'nu kurma çalışmalarına başladı.
Doğramacı, 1963-1967 yılları arasında önce Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1967 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi ile Çocuk Sağlığı Enstitüsü'ne bağlı yüksekokulları birleştirerek yeni bir üniversite oluşturdu: Hacettepe Üniversitesi. 1975 yılına dek, bugün Türk yükseköğretiminde çok önemli bir yere sahip olan bu üniversitenin rektörlüğünü yürüttü. Rektörlük süresi bittiğinde, Paris Descartes Üniversitesi'ne pediatri profesörü olarak atanma teklifini kabul etti.
1980 yılında, Türkiye'deki yükseköğretim sistemini düzenleyecek yeni bir yasanın hazırlıklarına danışmanlık yapmak üzere Türkiye'den davet aldı.
Onun yükseköğretim reformu önerileri arasında, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı bir Yükseköğretim Kurulu'nun oluşturulması da bulunuyordu. İhsan Doğramacı, 1981 yılı sonunda bu kurulun ilk başkanı olarak atandı ve 1992'ye kadar bu görevi sürdürdü.
Reformun ardından, Türkiye'nin yükseköğretiminde önemli ilerlemeler kaydedildi. 1980 yılında yükseköğrenim çağındaki nüfusun yalnızca yüzde 6,3'ü yükseköğretim kurumlarına devam etmekteydi. Bu dönemde, Batı Avrupa'daki oran yüzde 32, komşu ülkelerden Suriye'de yüzde 14, Yunanistan ve Bulgaristan'da yüzde 22'ydi. Son 25 yılda Türkiye'de bu oran yüzde 38,2'ye yükselmiştir. Bilimsel dergilerde yayımlanmış makalelerin sayısına göre uluslararası araştırma sıralamasında ise Türkiye, aynı yıllar içinde 45. sıradan 18. sıraya yükselmiştir.
Doğramacı, Türkiye'de yükseköğretimin gelişmesine öncülük ederken uluslararası bir dil olan müziğin ve sanatın eğitimine de büyük önem verdi.
Vakıflar tarafından kâr amacı gütmeyen yükseköğretim kurumlarının açılabilmesi, 1982 Anayasası'yla hükme bağlandı. Doğramacı, 1984'te, ülkedeki vakıf üniversitelerinin ilki olan Bilkent Üniversitesi'ni kurdu ve üniversitenin Mütevelli Heyeti başkanı oldu.
Bilkent Üniversitesi'ni, diğer vakıf üniversiteleri izledi. Bugün, Türkiye'de bulunan 139 üniversitenin 94'ü devlet üniversitesidir, 45'i ise vakıflarca kurulmuştur.
Doğramacı, Türkiye'de, aralarında Bilkent'in de bulunduğu birçok eğitim kurumu ve hastaneler açmış olan beş vakfın kurucusudur. Bunların dışında, Dünya Sağlık Örgütüne armağan edilmiş bir vakıf olan İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı, 1983'ten bu yana aile sağlığı alanında çalışan başarılı isimlere ödüller vermektedir.
Gerçek bir dünya vatandaşı olan Doğramacı'nın bildiği yabancı diller arasında Almanca, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bulunmaktadır.
İhsan Doğramacı, 1946'da henüz 31 yaşındayken Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşunda görev alma ve örgütün Anayasası'nı imzalama şansına sahip olmuştur. Türkiye'ye dönüşünün ardından, Dünya Sağlık Örgütü kendisinden dünyanın çeşitli bölgelerinde yeni tıp ve sağlık bilimleri okullarının kuruluşu ile ilgili danışmanlık yapmasını istemiştir. Doğramacı, Kanada Quebec'te Sherbrooke Üniversitesine, Güney Amerika Brezilya'da Brasilia Üniversitesine, Afrika Nijerya'da Ife'ye ve Kamerun'da Yaunde'ye bizzat giderek buralarda tıp merkezlerinin ve okullarının kurulmasına öncülük etmiştir.
İhsan Doğramacı, Dünya Sağlık Asamblesi'nde altı yıl boyunca Türk delegasyonunun başkanlığını yapmış, 1976'da Avrupa Bölgesi Ülkeleri başkanı ve Asamblenin ikinci başkanı olarak görev almıştır. Sonraki yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra örgütün birçok danışma komitesinin üyeliklerinde bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü, Doğramacı'nın hizmetlerinin takdiri olarak kendisini 1981'de Léon Bernard Vakfı Ödülü'yle ve 1997'de "Herkes için Sağlık" Altın Madalyası'yla taltif etmiştir.
Doğramacı'nın aktif olarak katkıda bulunduğu kurumlardan biri de uzun yıllar Yönetim Kurulunda görev yaptığı UNICEF'tir. Kurumun Program Komitesine üç dönem, Yönetim Kuruluna iki dönem başkan seçilmiştir. 1995 yılında UNICEF tarafından Maurice Pate Ödülü ile onurlandırılmıştır. Türkiye'de 1958-2003 yılları arasında UNICEF Millî Komitesi başkanlığını yürüten Doğramacı, 2003'ten sonra komitenin onursal başkanlığı görevine getirilmiştir.
İhsan Doğramacı, 1968 yılında, çocuk sağlığı alanında hizmet veren önemli bir kuruluş olan Uluslararası Pediatri Kurumu başkanlığına seçilmiş, bu kurumda çeyrek yüzyıl boyunca başkan ve genel direktör olarak görev almış, 1992 yılında da kurumun yaşam boyu onursal başkanı olmuştur.
Doğramacı, UNICEF Yönetim Kurulu başkanlığı sırasında Paris'teki Uluslararası Çocuk Merkezinin Danışma Kurulu üyesi olmuş, 1970'ten 1984'e kadar bu görevini sürdürmüştür. 50 yıllık varlığının ardından 1999'da feshedilen merkezi Ankara'ya taşıyarak 2006 yılına kadar başkanlığını bizzat yürütmüş, daha sonra da onursal başkanı olmuştur.
Doğramacı'nın tıp ve sağlık bilimleri alanında yazılmış çok sayıda bilimsel makalesi, kitap bölümü ve kitabı bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı görevleri için teklifler almış olan Doğramacı, sağlık ve eğitim konularındaki çalışmalarına odaklanması gerektiği inancıyla bu teklifleri kabul etmemiştir.
İhsan Doğramacı'nın yaşamı ve gerçekleştirdikleri hakkında yazılmış kitaplar çeşitli ülkelerde değişik dillerde yayımlanmıştır. Başta Adnan Saygun olmak üzere, değerli besteciler, kendisine sonatlar, senfonik eserler ve senfoniler ithaf etmiştir.
İhsan Doğramacı, çok sayıda ödül, madalya ve nişanın sahibi olmuştur. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Mısır'ın bulunduğu 14 ülkedeki 26 üniversiteden fahri doktor unvanı almıştır. Pek çok ülkenin ulusal akademilerine üye olan Doğramacı, dünya çapında 23 ulusal pediatri derneğinin de onursal üyesi olmuştur.
Avrupa Konseyi, 1998 yılında Viyana'da yapılan bir törenle kendisine Barış, Adalet ve Hoşgörü Ödülü'nü vermiştir.
Azerbaycan, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, İran ve Polonya gibi birçok devletin başkanı Doğramacı'yı ülkelerinin en yüksek nişanlarıyla taltif etmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mısır Parlamentosu ve başka pek çok ulusal kurum, Doğramacı'ya en değerli ödüllerini ve madalyalarını tevcih etmiştir.
Hocabey'in yaklaşık yüzyıllık hayatı, çocuklara, gençlere ve tüm insanlığa hizmet aşkıyla geçmiştir. İdeallerine erişmek yolunda önüne çıkan engellere karşı büyük mücadeleler vermiştir. İhsan Doğramacı, sadece Türkiye'ye değil dünyanın pek çok ülkesine verdiği hizmet ve sunduğu katkılarla, sağlık, eğitim ve bilim için yarattığı kurumlarla daima hatırlanacaktır.


En Son Görevleri
  • 1975 - Onursal Rektör Hacettepe Üniversitesi, Ankara
  • 1985 - Üniversite ve Mütevelli Heyeti Başkanı Bilkent Üniversitesi, Ankara
  • 1992 - Onursal Başkan Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA)
  • 1992 - Onursal Başkan Uluslararası Yükseköğretim Konferansı (ICHE)
  • 2003 - Onursal Başkan UNICEF Türkiye Millî Komitesi, Ankara
  • 2007 - Onursal Başkan Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC), Ankara
Akademik Geçmişi
  • 1938 - Tıp Doktoru İstanbul Üniversitesi, İstanbul Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı
  • 1940 - Uzman Numune Hastanesi, Ankara
  • 1945 - 1946 Doktora Sonrası Araştırma (15 ay) Harvard Üniversitesi, ABD
    • Massachusetts General Hastanesi, Boston, ABD (6 ay)
    • Boston Çocuk Hastanesi, Boston, ABD (9 ay)
  • 1946 - 1947 Doktora Sonrası Araştırma Washington Üniversitesi, St. Louis, ABD
  • 1947 - 1949 Öğretim Görevlisi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara
  • 1949 - 1955 Doçent Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara
  • 1955 - 1967 Profesör Ankara Üniversitesi, Ankara
  • 1967 - 1981 Profesör Hacettepe Üniversitesi, Ankara
  • 1976 - 1977 Konuk Profesör Paris Descartes (Paris V) Üniversitesi, Fransa
Mesleki Geçmişi
  • 1955 - 1981 Başkan Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsü, Ankara
  • 1963 - Dekan Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ankara Üniversitesi, Ankara
  • 1963 - 1965 Rektör Ankara Üniversitesi, Ankara
  • 1965 - 1967 Mütevelli Heyeti Başkanı Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara
  • 1967- 1975 Rektör Hacettepe Üniversitesi, Ankara
  • 1981- 1992 Başkan Yükseköğretim Kurulu (YÖK)
Uluslararası Kuruluşlardaki Başlıca Görevleri
  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
    • 1946 WHO Anayasası’nı imzaladı, Uluslararası Sağlık Konferansı, New York
    • 1966 - 1996 Sağlık Alanında İnsan Kaynaklarını Geliştirme Üzerine Uzman Danışma Kurulu Üyesi (1990’dan önce: Sağlık Alanında İnsan Gücü Uzman Danışma Kurulu)
    • 1960’lar - Yaunde (Kamerun), İfe (Nijerya), Brasilia (Brezilya) ve Sherbrooke
    • 1970’ler (Kanada) tıp ve sağlık eğitimi projelerinde ve diğer birçok ülkede Dünya Sağlık Örgütünün seminerleri, çalıştayları ve benzeri toplantılarında danışman
    • 1976 Dünya Sağlık Asamblesi İkinci Başkanı
    • 1976 - 1981 Dünya Sağlık Asamblesi Türkiye Delegasyonu Başkanı
    • 1979 - 1982 Tıp Araştırma Komitesi Danışma Kurulu Üyesi
    • 1979 - 1982 Yönetim Kurulu Üyesi
    • 1979 - 1984 Ana Çocuk Beslenmesi Danışma Kurulu Üyesi
    • 1982 - 1983 Ana Çocuk Sağlığı Programları Danışma Kurulu Üyesi
  • UNICEF
    • 1959 - 1999 Yönetim Kurulu Üyesi, New York Program Komitesi Başkanı (3 dönem) Yönetim Kurulu Başkanı (2 dönem)
    • 1958 - 2003 UNICEF Türkiye Millî Komitesi Başkanı
  • Uluslararası Pediatri Kurumu (IPA)
    • 1968 - 1977 Başkan
    • 1977 - 1992 Genel Direktör
  • Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC)
    • 1970 - 1984 Yönetim Kurulu Üyesi, Paris
    • 1999 - 2006 Başkan, Ankara
  • Uluslararası Yükseköğretim Konferansı (ICHE)
    • 1981- Yönetim Kurulu Üyesi
    • 1981 - 1992 Başkan
  • Diğer
    • 1969 - 1981 Avrupa Üniversiteleri Rektörleri Konferansı Daimi Komitesi Üyesi
    • 1982 - Uluslararası Çocuk Konuları Araştırma Merkezi Onursal Bilim Danışmanı
    • 1983 - Franceville Uluslararası Tıp Araştırmaları Merkezi Onur Kurulu Üyesi
    • 1986 - 1999 İslam Tarih, Sanat ve Kültürü Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi
    • 1993 - Türk Dilli Ülkeler Pediatri Cemiyetleri Birliği Kurucusu ve Onursal Başkanı
    • 1997 - 1998 IPA / UNICEF / WHO / FIGO / UNFPA Task Force Başkanı
    • 2000 - Brock Chisholm Uluslararası İnsani Tıp Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi
Onursal Doktoralar
  • Glasgow Üniversitesi (İskoçya)
  • Nice Üniversitesi (Fransa)
  • Nebraska Üniversitesi (ABD)
  • Bağdat Üniversitesi (Irak)
  • Guayaquil Üniversitesi (Ekvador)
  • Santo Domingo Özerk Üniversitesi (Dominik Cumhuriyeti)
  • Ayn-Şems Üniversitesi (Mısır)
  • Helsinki Üniversitesi (Finlandiya)
  • Soka Üniversitesi (Japonya)
  • Bakü Devlet Üniversitesi (Azerbaycan)
  • Azerbaycan Tıp Üniversitesi (Azerbaycan)
  • De Montfort Üniversitesi (İngiltere)
  • Doğu Akdeniz Üniversitesi (KKTC)
  • Ulusal İslam Üniversitesi (Hindistan)
  • Roma-La Sapienza Üniversitesi (İtalya)
  • Case Western Reserve Üniversitesi (ABD)
  • Anadolu, Boğaziçi, İstanbul, Marmara Üniversiteleri de dâhil olmak üzere Türkiye’den on bir üniversite
Üyesi Olduğu Akademiler
  • Alman Ulusal Bilimler Akademisi (Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina)
  • Amerikan Pediatri Akademisi
  • Azerbaycan İlimler Akademisi
  • Fransa Ulusal Tıp Akademisi
  • Hindistan Ulusal Tıp Bilimleri Akademisi (Onursal Üye)
  • Ürdün Âlü'l-Beyt Akademisi
Üyesi Olduğu Mesleki Dernekler ve Eğitim Kurumları
  • Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü (Onursal Üye)
  • Londra Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji (Onursal Kurucu Üye)
  • Londra Kraliyet Tıp Koleji
  • Paris Hastaneleri Tıp Derneği
  • WHO Tıp Cemiyeti (Onursal Üye)
  • Onursal üyesi olduğu ulusal pediatri dernekleri:
    ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bulgaristan, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Fas, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İspanya, İsveç, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Meksika, Özbekistan, Polonya, Tunus, Türkiye, Türkmenistan ve Ürdün.
Ödülleri
  • 1978 TÜBİTAK Hizmet Ödülü
  • 1981 Léon Bernard Vakfı Ödülü, WHO
  • 1986 Christopherson Ödülü, Amerikan Pediatri Akademisi
  • 1995 Maurice Pate Ödülü, UNICEF
  • 1995 Soranos Bilim ve Dostluk Ödülü (Yunanistan)
  • 1998 Avrupa Konseyi “Barış, Adalet ve Hoşgörü” Ödülü (Franz Kardinal König ve Simon Wiesenthal ile paylaştı.)
  • 1999 Türkiye Sağlık ve Eğitim Ödülü
  • 2000 T.C. Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü
  • 2004 Dr. Jushichiro Naito Uluslararası Çocuk Sağlığı Ödülü (Japonya)
  • 2007 TBMM Onur Ödülü
  • 2009 Dünya Halk Sağlığı Dernekleri Federasyonu Dünya Sağlığında Mükemmeliyet Yaşam Boyu Başarı Ödülü
  • 2009 Tıp Bilimleri İslami Kurumu Ödülü
Nişanlar ve Madalyalar
  • Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası
  • Azerbaycan Haydar Aliyev Ordeni
  • Azerbaycan İstiklal Ordeni (Birinci derece)
  • İran Hümayun Nişanı (Birinci derece)
  • Mısır Halk Meclisi Madalyası
  • Romanya Devlet Mükâfat Madalyası
  • Kristof Kolomb Nişanı, Gran Cruz Placa de Plata (Dominik Cumhuriyeti)
  • Duarte, Sánchez ve Mella Liyakat Nişanı, Gran Oficial (Dominik Cumhuriyeti)
  • Finlandiya Aslanı Nişanı (Birinci derece)
  • Polonya Liyakat Nişanı (Birince derece)
  • St. Mary Yurdu Nişanı (Estonya)
  • Officier de la Légion d’Honneur (Fransa)
  • WHO “Herkes için Sağlık” Altın Madalyası
  • Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası
  • Irak Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Takdir Madalyası
  • Paris Kenti Madalyası
Yayınlar
  • Makaleleri
Genellikle pediatri ve halk sağlığı dallarında olmak üzere çeşitli pediatri, halk sağlığı ve tıp eğitimi dergilerinde yayımlanmış olan 100’den fazla makale.
  • Kitap Bölümleri
  • “Care of Mother and Child”. Health of Mankind. Londra: Churchill, 1967.
  • “Child labour: an overview”. Child Labour: A Threat to Health and Development. (Iketsetseng Series on the Health and Welfare of Children, No. 1). Cenevre: Defence for Children, 1981, 1985.
  • “Ethical considerations in the advancement of medical science and technology as reflected in research in pediatrics”. Medical Science and the Advancement of World Health. New York: Praeger, 1985.
  • “Metabolic disorders”, “The abdomen and the gastrointestinal tract”, “The genito-urinary system”. Pediatrics. Boston: Little, Brown and Co., 1969, 1975, 1984, 1990.
  • “Porphyrias and porphyrin metabolism”. Advances in Pediatrics. Cilt XIII. Chicago: Year Book Medical Publishers, 1964.
  • “Probleme von auslaendischer Arbeitnehmer”. Die Kinder auslaendischer Arbeitnehmer (Fortschritte der Sozialpediatrie). Cilt 5. Münih, Viyana, Baltimore: Urban und Schwarzenberg, 1980.
  • Kitapları
  • Annenin Kitabı. 1952. 15. baskı. Ankara: Meteksan A.Ş., 2003.
  • Günümüzde Rektör Seçimi ve Atama Krizi: Türkiye’de ve Dünyada Yükseköğretim Yönetimine Bir Bakış. Ankara: Meteksan A.Ş., 2000. Gözden geçirilmiş, güncellenmiş baskı: Türkiye’de ve Dünyada Yükseköğretim Yönetimi. Ankara: Meteksan A.Ş., 2007.
  • Prematüre Bebek Bakımı. Ankara: Örnek Matbaası, 1954.
  • Editörlükler
  • 1958-1993 Editör, The Turkish Journal of Pediatrics, Ankara
  • 1963-1980 Danışman editör, Clinical Pediatrics, Philadelphia, Pennsylvania
  • 1975-1985 Editör, Bulletin of the International Pediatric Association, Ankara
Başarıları
  • 1958 Hacettepe Çocuk Sağlığı Enstitüsünü ve Çocuk Hastanesini kurdu.
  • 1961 Türkiye’nin ilk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunu kurdu.
  • 1961 Türkiye’nin ilk Hemşirelik Yüksekokulunu kurdu.
  • 1962 Türkiye’nin ilk Diyetetik ve Beslenme Yüksekokulunu kurdu.
  • 1963 Entegre Eğitim Sistemi modeli ile eğitim veren Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesini kurdu.
  • 1963 Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin kuruluşuna katkıda bulundu.
  • 1967 Hacettepe Üniversitesini kurdu.
  • 1973 Karadeniz Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesinin kuruluşuna katkıda bulundu.
  • 1981- Yükseköğretim Kurulu başkanlığı döneminde Kayseri Erciyes Üniversitesi,
  • 1992 Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesinin kuruluşuna katkıda bulundu.
  • 1984 Bir mükemmeliyet merkezi olması hedefiyle Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesini kurdu: Bilkent Üniversitesi. Kuruluşunda atılan cesur adımlar sayesinde Bilkent, dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri oldu.
Vakıfları
  • İhsan Doğramacı Vakfı, Ankara
  • İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, Ankara
  • İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı, Ankara
  • İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı, Ankara
  • İhsan Doğramacı Aile Sağlığı Vakfı, Cenevre
  • İhsan Doğramacı Erbil Vakfı, Ankara - Erbil

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Prof. Dr. İhsan Doğramacı nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Haziran 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Prof. Dr. İhsan Doğramacı
Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1915, Erbil/Irak
Ölüm:
25 Şubat 2010, Ankara
Hekim, yönetici,
ilk YÖK başkanı.

1938'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. ABD'de Boston Çocuk Hastanesi'nde ve Washington Üniversitesi'nde çocuk hastalıkları üzerine ihtisas yaptı. 1949'da doçent, 1954'te profesör oldu. 1963'te Ankara Üniversitesi rektörlüğüne seçildi. 1967'de ise Hacettepe Üniversitesi rektörü oldu. 1976-1981 arasında Dünya Sağlık Örgütü'nde (WHO) Türkiye temsilcisi olarak bulundu. Doğramacı, 1978'de TÜBİTAK Hizmet Ödülü ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Leon Bernard Ödülü'nü kazandı. 1976-1981 döneminde Paris Üniversitesi'nde pediatri profesörü olarak çalıştı. 1981'de yurda dönen Doğramacı, Millî Güvenlik Konseyi'nce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na atandı (1982-1992). Bu alandaki yasal düzenlemelerin yapılmasında etkili oldu.

Başlıca yapıtları:

  • "Annenin Kitabı" (1952),
  • "Prematüre Çocuk" (1954),
  • "Porphyriain Childhood" (1964, Çocukta Porfirya),
  • "Care of Mother and Child" (1967, Ana ve Çocuk Sağlığı),
  • "Pediatrics" (1969, Çocuk Bakımı).

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
25 Mart 2013       Mesaj #3
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye

İHSAN DOĞRAMACI
Önemli İşler Yapmıştı

3 Nisan 1915’te Osmanlı’nın Musul vilayetinin Erbil şehrinde, Belediye Başkanı Doğramacızade Ali Paşa’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Günümüzde tasavvur etmek güç ama o günlerde bir dramı yaşayan nesildendi. İmparatorluğun çocuğu olarak doğdu, birkaç sene sonra yabancı bir işgal altındaki şehirde, bambaşka bir devletin uyruğunu taşıyordu.

Kendi şehrinde aldığı ilkokul eğitimi hiç şüphesiz ki onun yazılı Türkçesinin iyice yerleşmesine yardım etmiştir. Ardından Beyrut’ta Amerikan Koleji’nde ve nihayet İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde okudu. Beyrut Koleji kuvvetli bir Amerikan eğitim kurumuydu. Beyrut’un kozmopolit ortamında Fransızcası da gelişti. Ama Arap dünyasının kültür merkezlerinden birinde mükemmel edebî bir Arapça edindi. Doğramacı’nın sık sık Arap politikacıların ve münevverlerin Arapçasını dahi düzelttiği görülürdü.

Yabancı bayrak altında kalan cemaatlerin üyesi bütün gençler gibi eğitime dört elle sarıldığı açıktır ve bu eğitimin de tıp ve mühendislik gibi pratik hizmete yönelik olması lazımdır. İstanbul’dan sonra Ankara Numune Hastanesi’ne geldi ve ardından Amerika’da mesleğine devam etti. Bir dönem Ankara’nın bütün politikacılarının, büyükelçilerin ve üniversite mensuplarının çocuklarına o baktı. İleride kuracağı tıp fakültesinin geniş çevrelerde destek görmesi, onun geniş bir çevre edinmesinden ileri gelir. Nitekim iyi bir hekimdi ve çok takdir topladı.

Bizim çocukluğumuzda bir barakada kurduğu Hacettepe Çocuk Hastanesi en makbul tıp kurumu haline dönüştü. Kısa zamanda buradan Ankara Üniversitesi’ne bağlı ikinci bir tıp fakültesi çıktı. Birkaç yıl sonra ise bu defa “Aynı üniversitede ikinci tıp fakültesi olmaz” dendi. Hacettepe Üniversitesi bu gerekçeyle bağımsız olarak kuruldu.

Bu arada yeni üniversiteyi meydana getirecek bütün bölümler -sosyoloji ve İngiliz filolojisine varıncaya dek- tıp fakültesinin içinde teşekkül etmişti. Rakip kuruluşlardakiler bu becerikliliği (!) tenkit ediyorlardı ama Türkiye’nin yoğun beyin göçü ile ABD’ye ve İngiltere’ye kaptırdığı genç yetenekli tıp bilginleri de tek tek onun tarafından ellerinden tutulup Hacettepe’ye getiriliyorlardı.

İnsanlar haksızlığa uğrayarak veya dışlanarak yurtdışına çıkmıştı; bazıları da maddi sıkıntı çektikleri için yurtdışını seçmişlerdi. Laboratuvar istiyorlardı, kütüphane istiyorlardı. Bir vakıf kurdu, üniversite mensuplarına devlet maaşını aşan ödemelerde bulundu. Kütüphane kurdu, imkân bahşetti. İltifatını kimseden esirgemedi. Hacettepe Üniversitesi’ni kurduktan sonra tıp dışında başka bölümlere de aynı imkânı verdi.

Hiç şüphesiz ki üniversitenin işleyişi, kürsüler arası ilişkiler ve idare ile öğretim üyesi arasındaki yetki bağları yanı başındaki Ankara Üniversitesi’nden de İstanbul’dan da çok farklıydı. Gözü o ikisinde değil, yeni kurulan Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ndeydi. Oradaki işleyiş ona daha cazip geldi ama şurası bir gerçek ODTÜ parlak bir mühendisliğin üniversitesiydi, Hacettepe ise bölge çapında parlayan bir tıp fakültesi ortaya çıkardı.

Başka üniversitelerde de iyi hocalar ve asistanlar vardı. Ama mensuplarının ‘Hocabey” dedikleri Doğramacı şeker ve yağı birleştirmesini biliyordu. İlk defa üniversite hocalarını bir araya getiren resepsiyonlar, milletvekillerinin sık sık davet edildiği yemekler, uzlaşma ve tanışma ortamı yarattı; kuruluştaki yasal engelleri de aşmaya yardımcı oldu. Denebilir ki halkla ilişkiler mefhumunu Prof. İhsan Doğramacı o tarihteki bodur Türkiye kapitalizminden daha iyi beceriyordu.

Aynı süratle milletlerarası alana el attı; sağlık alanında örgütlenen dünyada Dünya Sağlık Teşkilatı ve UNİCEF gibi yerlerde Doğramacı ve başında olduğu Türk heyeti hep birinci sıra locada oturuyordu. Seyahatleri için üniversite ve bakanlık formalitesini beklemezdi, gidiş dönüş masraflarını cebinden karşılar ve hatta gerekli danışmanları da yanında götürürdü. Bakanlardan mutlaka randevu alırdı, işte böyle bitmeyen bir enerji ile Hacettepe’yi kurdu.

İkinci eseri Bilkent’i kurmak için YÖK Başkanlığını kullandı derler. Galiba 12 Eylül idaresi üniversitedeki bazı projelerini gerçekleştirmek için İhsan Doğramacı’nın ismine sığınmayı tercih etmiştir. YÖK, Türkiye üniversitelerinde yanlışları ve doğrularıyla hızlı bir kuruluş dönemini temsil eder. Şu da bir gerçek ki kuruluşuyla birçok kişinin de huzuru kaçtı. Huzuru kaçıran en önemli unsur da özlük haklarıydı.

Herkes bir anda karşısına geçti. Turgut Özal hükümeti Doğramacı’nın ısrarının aksine rektör seçimi kuralını geri getirdi. Bu artık YÖK Başkanı ile yeni hükümetin arasındaki uzaklaşmanın ilk belirtisiydi. O gün bir resepsiyonda görüştüğümüzde bu tasarruftan şikâyet etti ve YÖK Başkanlığından ayrılacağını söyledi ve ardından o gün istifa etti. Sonraki olaylara bakılırsa bu protestosunda da pek haksız olmadığı görülür. Aslında YÖK, Doğramacı Hoca’yla işleyebilecek bir sistemdi.

Uzun bir ömür yaşadı. Bu uzun ömrü boyunca hafıza ve düşünce melekeleri sağlam kaldı. Yeryüzünün en ilginç insanları ve kurumlarıyla temas kurdu, istediklerini yaptırdı. Geriye Türkiye’de eğitime yön veren önemli bir kurum olarak Hacettepe Üniversitesi ve ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent kaldı. Bilkent in özelliği az öğrenci, çok sayıda hoca, laboratuvarın âlâsı ve Amerikan usulü açık rafla hizmet veren merkezi kütüphane... Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ile sadece bu memlekette değil civar ülkelerde de tanınır oldu. Ve asıl önemlisi Bilkent Müzik Okulu, konser salonu ve orkestrası... Doğramacı akademik müziği bu memlekette yerleştirmek için en ısrarlı adımları atmıştır; dağılan Sovyetler Birliği’nin yersiz, işsiz kalan birçok iyi müzisyenini buraya celbetmiştir.

Önemli işler yapanların önemli de hataları olur ama herhalde pek az kavmin eğitim tarihinde bu kadar dinamik ve kurucu bir kişiliğe rastlanır.


kaynak.. Defterimden Portreler (İlber ortaylı)

Benzer Konular

26 Aralık 2011 / Kral_Aslan Sinema tr
10 Haziran 2007 / thedoctor_611 Taslak Konular
5 Temmuz 2012 / Efulim Felsefe tr
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
2 Nisan 2010 / LaSalle Siyaset tr