Arama

Thor Heyerdahl

Güncelleme: 21 Haziran 2012 Gösterim: 3.880 Cevap: 3
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Ocak 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Thor Heyerdahl

Sponsorlu Bağlantılar
ThorHeyerdahl

Thor Heyerdahl
(d. 6 Ekim 1914 Lanvik, Norveç - ö. 18 Nisan 2002 Colla Micheri, İtalya), Norveçli antropolog ve kaşif.

Henüz Oslo Üniversitesi'nde son sınıf öğrencisiyken zooloji çalışmaları yapmak üzere Güney Büyük Okyanus'daki Markiz Adaları'na gitti. Burada Polinezyalıların destanlarını, dillerini ve taş işleme yöntemlerini inceledi. Adalara ilk insanların İnkalar devrinden önce deniz yoluyla Peru'dan gelmiş olabileceği sonucuna vardı ve eski halkların göçlerinde deniz yolculuğunun önemli rol oynadığını ileri süren bir nazariye kurdu. 1947'de beş arkadaşı ile eskiden Güney Amerika yerlilerinin kullandıkları cinsten, belsem ağacından bir sal yaparak nazariyesinin doğruluğunu denemek üzere Peru kıyılarından yola çıktı. Kon-Tiki adı verilen sal 6.600 km yol aldıktan sonra Polinezya kıyılarındaki kayalıklara vardı. Heyerdahl'ın dünyaca ünlü kitabı Kon-Tiki bu yolculuğu anlatır. Heyerdahl, daha sonra papirüsten yapılmış bir tekneyle (Ra I)Fas'tan yola çıkarak Güney Amerika'ya varmak istedi. Böylece eski devirlerde bu tür bir yolculuğun yapılıp yapılamayacağını ortaya çıkaracaktı. Fakat teknesi bir süre sonra suya dayanamaz duruma gelince yolculuğunu yarıda kesmek zorunda kaldı. Fakat, 1970'te Ra II adlı teknesiyle yolculuğu tamamladı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Thor Heyerdahl nereli hayatı kimdir.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Thor Ffeyerdahl (1914-2002)

Sponsorlu Bağlantılar
Thor Ffeyerdahl Norveçli bir kâşif ve bilim adamı­dır. Eski insanların okyanuslarda uzun yolcu­luklara çıkarak çok uzaklarda yaşayan uygar­lıklarla ilişki kurabildikleri savını kanıtlamak için keşif gezileri yönetti.

1947'deki ilk gezisini balsa ağacından yap­tığı Kon-Tiki adındaki salla gerçekleştirdi. Bu gezide Heyerdahl ve ekibi Güney Ameri­ka'nın Büyük Okyanus kıyılarından yola çıka­rak Polinezya'ya kadar gittiler. Heyerdahl, Polinezyalılar'ın sanıl­dığı gibi Asya'dan değil Güney Amerika'dan gelmiş olabileceklerine inanıyordu.
1969'da, Ra adını verdiği, Eski Mısırlılar'ın kullandıklarına benzer kamıştan bir tekneyle Fas'tan yola çıkarak Atlas Okyanusu'nu geçti ve Güney Amerika'ya ulaştı. Bu gezinin
amacı, Eski Güney Amerika uygarlıklarının Eski Mısır'dan etkilenmiş olabileceğini gös­termekti. 1977'de Sümerler'den örnek aldığı Tigris ("Dicle") adlı teknesiyle, Irak'tan Aden Körfezi'ndeki Cibuti'ye gitti. Dört ay süren 6.400 kilometrelik bu yolculuğu, Sü-merler'in kültürlerini Güneybatı Asya ve Arabistan Yarımadası yoluyla yaymış olabile­ceklerini kanıtlamak için yaptı.
Heyerdahl'ın gezileri eski insanların okya­nusları aşabilen tekneler yapabildiklerini, Mı­sır ve Amerika uygarlıkları gibi birbirinden çok uzakta bulunan uygarlıkların bile binlerce yıl önce birbirleriyle ilişki kurmuş olabilecek­lerini göstermiş olması bakımından önemli­dir. Thor Heyerdahl Paskalya Adası'nda bu­lunan ilginç heykelleri incelemek için de bir gezi düzenlemiştir



MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Nisan 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Thor Heyerdahl
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Heyerdahl Ra ile

Thor Heyerdahl
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
21 Haziran 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Thor Heyerdahl

(1914 Larvik), Norveçli insanbilimci (antropolog) ve kâşif. Oslo Üniversitesi'ndeki öğrenimi sırasında, zooloji araştırmaları için gittiği Markiz Adaları'nda, Polinezya kültürü ilgisini çekti. Yerli halkın dil, destan ve el sanatlarını inceleyerek, bu halkın İnka uygarlığından önce Peru'dan buraya göç etmiş olabileceği görüşüne vardı. O güne dek bunun tam tersi savunuluyordu. Eski göçlerde deniz yolculuğunun önemine ağırlık veren bir kuram ortaya attı. Bunun doğruluğunu kanıtlamak üzere Güney Amerika yerlilerinin kullandıkları tipten bir sal yaptı ve 5 arkadaşıyla birlikte Kon-Tiki adı verilen bu salla Peru'dan yola çıktı (1947). 7.000 km.ye yakın bir yolu aşıp Güney Pasifik'te polinezya kıyılarına vardı. Dünyaca ünlü kitabı "Kon-Tiki"de bu yolculuğu anlattı. Sonraki yıllarda papirüsten yapılmış bir salla Kuzey Afrika-Güney Amerika arasında bir yolculuğu denedi. Ra-1 adlı ilk sal yolculuğa dayanamadıysa da, 1970'te Ra-2 ile yaptığı ikinci denemeyi başarıyla sonuçlandırdı.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Kasım 2012 / KisukE UraharA Mitoloji
 Thor
12 Aralık 2011 / MaKaLeLe Hayali Karakterler
1 Mayıs 2015 / sempaty Cevaplanmış