Arama

Abdus Selam

Güncelleme: 14 Ekim 2015 Gösterim: 3.768 Cevap: 2
peaceful - avatarı
peaceful
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #1
peaceful - avatarı
Ziyaretçi
Abdus Selam

Sponsorlu Bağlantılar

29 Ocak 1926 tarihinde Hindistan'ın Jhang Maghiana kentinde doğan Abdus Salam Lahor'daki devlet yüksek okulunda öğrenim gördü. 1952'de Cambridge Üniversitesinde matematik ve fizik doktorasını tamamlayan Abdus Salam Lahor'a döndü ve orada matematik profesörü olarak göreve başladı.
1954'de İngiltere'ye giden Abdus Salam Cambridge'de matematik dersleri vermeye başladı.1957'de kuramsal fizik profesörlüğüne getirilen Abdus Salam 1964'den itibaren İtalya'da Trieste'deki uluslararası kuramsal fizik merkezinin yöneticisidir.
Abdus Salam'ın önemi elektro-magnetik etkileşimle elemanter parçacıkların zayıf etkileşimini kapsayan kuram geliştirmesindedir.Bu çalışmalarından ötürü 1979 yılında Steven Weinberg ve Sheldon Lee Glashow ile birlikte Nobel ödülü almıştır.Nobel ödülü alan ilk müslüman bilim adamıdır .
Biyografi Konusu: Abdus Selam nereli hayatı kimdir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Temmuz 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Atomaltı Parçacığının Teorisyenine Sansür

Sponsorlu Bağlantılar

CERN’de yapılan deneylerde keşfine çok yaklaşılan “Atomaltı Parçacığı”nın teorisyenlerinden Pakistanlı fizikçi Abdus Salam’ın adı ülkesindeki ders kitaplarından çıkartıldı.

1996'da hayatını kaybeden Pakistanlı ünlü fizikçi Abdus Salam'ın ismi ders kitaplarında geçemeyecek.Hürriyet gazetesinin AP ajansına dayandırarak verdiği bilgiye göre; fizikçiler Abdus Salam ve Stewen Weinberg, birbirlerinden bağımsız olarak günümüzde “Higgs bosonu” olarak adlandırılan atomaltı parçacığının mevcudiyeti hakkında yaptıkları öngörüleriyle 1979'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Abdus Salam Nobel ödülüne parçacık fiziğinde “Standart Model” olarak adlandırılan, temel güçlerin, evrenin genel dinamiklerini ne şekilde yönettiğine ilişkin bilimsel teori üzerine yaptığı çalışmayla layık görüldü.

“Ahmedi” tarikatına mensup olduğu gerekçesiyle Pakistan makamlarının baskılarıyla karşılaşan Abdus Salam, Talibanın'da hedefi haline geldi.Abdus Salam, Pakistan'ın nükleer programının ilk aşamalarında da yol gösterici bir rol oynadı.

1996 yılında yaşamını yitiren Abdus Salam'ın ismi artık okullardaki ders kitaplarında bile geçemeyecek. Pakistan devletinin ve Taliban'ın hedeflerinden olan Ahmedi tarikatına üye Salam, ölümünden sonra kafirlikle suçlanıyor.Pakistanda sayıları 3 milyonu bulan Ahmedi tarikati mensupları, ruhani liderleri olarak kabul ettikleri 1908 yılında ölen Hazreti Mirza Gulam Ahmed'i “peygamber” olarak görüyor.



Kaynak : Ntvmsnbc (09 Temmuz 2012,06:33)

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 22:52
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Abdus Selam

Ad:  AbdusSalam.jpg
Gösterim: 267
Boyut:  204.0 KB

Benzer Konular

10 Ekim 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük