Arama

Joseph Lister

Güncelleme: 14 Ekim 2015 Gösterim: 4.809 Cevap: 2
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
29 Ekim 2008       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Joseph Lister

Sponsorlu Bağlantılar


(1827-1912). İngiltere'nin en büyük cerrahlarından biri olan Joseph Lister, ameliyatlarda antiseptik denen mikrop öldürücü maddelerin kullanımına öncülük et­miştir. Zengin bir şarap tüccarının oğlu olan ve Essex'teki Upton kentinde doğan Lister, daha 14 yaşındayken cerrah olmayı kafasına koymuştu. Tıp öğrencisi olduğu yıllarda, İn­giltere'de eterin anestezik olarak kullanıldığı ilk ameliyatı izledi. Hastaların korkunç ağrı­lar duymaksızın ameliyat edilebilmesini sağla­yan anestezi yöntemi cerrahinin gelişmesi açısından büyük bir adımdı. Ne var ki, yapılan ameliyatların sayısı arttıkça ameliyat sonrası ölüm oranı da hızla yükseli­yordu. Uzmanlığını yeni tamamlamış bir cer­rah olarak İskoçya'da çalışmaya başlayan Lister, ameliyat edilen her üç ya da dört hastadan birinin çok geçmeden öldüğünü görerek dehşete kapılmıştı.

Bu ölümlerin nedenini yıllarca boşuna araş­tırdı. Ama 1865'te büyük Fransız bilgini Louis Pasteur'ün çalışmalarından bakterilerin ma­yalanmaya ve kokuşmaya yol açtığını öğre­nince, yaralardaki iltihaplanmanın da mik­roplardan ileri geldiğini, dolayısıyla yaraların iyileşebilmesi için önce mikropların öldürül­mesi gerektiğini anladı. Pasteur'ün mikrop kuramını uygulamaya karar veren Lister, antiseptik denen kimyasal maddelerle mikropları yok etmenin yollarını araştırmaya başladı. Kul­landığı bütün ameliyat aletlerini fenolde kay­nattı; ayrıca havadaki bakterileri öldürmek için ameliyat salonuna fenol buharı püskürt­tü. Bu önlemler gerçekten yararlı olmuştu, ama fenol dokulara zarar verecek kadar güçlüydü. Bu nedenle Lister, fenolü başka sıvılarla karıştırarak daha hafif ve kullanışlı bir antiseptik elde etmeye çalıştı. Ayrıca, yaraları çok temiz tutmanın önemini kavradı­ğı için, gazlı bez denen tülbent gibi ince sargıların kullanımına öncülük etti. 1867'de de cerrahide antiseptiklerin kullanımına iliş­kin ayrıntılı bir rapor yayımladı. Bugün çağ­daş ameliyat salonlarında uygulanan bütün sterilizasyon (mikropsuzlaştırma) yöntemleri Lister'ın bu çabalarından doğmuştur.

Eskiden ameliyat sırasında kesilen kan damarları kenevir ya da ipek ipliklerle bağla­nır, uçları yaradan sarkacak biçimde bırakılan bu iplikler sonradan kesilerek alınırdı. Bu yöntemin yaraların mikrop kapmasına yol açabileceğini fark eden Lister, vücutta kendi­liğinden ayrışabilecek doğal bir madde kul­lanmayı düşündü. Bugün bile ameliyat yarala­rını dikmek için kullanılan ve "kedi bağırsağı" anlamındaki İngilizce catgut terimiyle adlandırıldığı halde gerçekte koyun bağırsağından yapılan katgüt adlı ameliyat ipliği böylece cerrahi alanına girmiş oldu.

Glasgow ve Edinburgh'ta cerrahi profesör­lüğü yapan Lister, 1877'de aynı görevle Londra'daki Kraliyet Koleji'ne geçti. 1897'de de Kraliçe Victoria tarafından baron unvanıyla ödüllendirildi.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 14 Ekim 2015 00:16
Biyografi Konusu: Joseph Lister nereli hayatı kimdir.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
13 Ağustos 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Joseph Lister
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

(1827 Upton/Essex - 1912 Walmer/Kent), İngiliz cerrah. Tıp öğrenimini Londra Üniversitesi'nde tamamladı. Glasgow Üniversitesi'nde cerrahî profesörlüğü yaptı. Asepsi (aletlerin mikropsuzlaştırılması) konusunda çalıştı ve bu yolla cerrahînin gelişmesine büyük katkıları oldu. Lister, asepsiyi ilk olarak bir kemik kırığını tedavide sulandırılmamış fenol kullanarak uyguladı. Daha sonra acı veren bu terkibi; yeni dezenfektan karışımlarıyla geliştirdi. 1877'den 1892 yılına kadar Londra'daki King's College'in cerrahî kürsüsünde dersler verdi. 1897'de Lordlar Kamarası üyeliğine getirildi. Yeni buluşlarının yer aldığı "Lancet" (Neşter, 1867) adlı bir yapıtı vardır.

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Joseph Lister
Ad:  Joseph Lister.jpg
Gösterim: 422
Boyut:  65.5 KB

Benzer Konular

13 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
30 Ekim 2012 / ThinkerBeLL Spor ww
15 Aralık 2015 / Harry Kewell Spor ww
15 Haziran 2010 / Breath Edebiyat ww
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Spor ww