Arama

İbn el-Nefis

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 4.660 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
İbn Nefis (İbn el-Nefis)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

İbn Nefis (İbn el-Nefis), tam künyesi ile Alaaddin Ebu'l-A'lâ Ali ibn Ebi'l-Hazm el-Kureşî ed-Dımeşkî (d. 1213 - ö. 1288), Arap İslam bilgini ve bilim adamıdır.
Birçok farklı dallarda çalışmaları bulunan İbn Nefis, hekim, anatomi uzmanı, fizyolog, cerrah, oftalmolog (göz hekimi), psikolog, astronom, kozmolog, jeolog idi. Bunların yanı sıra sosyal ve beşeri bilimlerde de birçok çalışmaları olan İbn Nefis, hafız, muhaddis, Şafii (mezhebi) hukukçusu, Sünni teolog, İslam filozofu, mantıkçı, sosyolog, romancı, bilim kurgu yazarı, gramerci, dilbilimci ve tarihçidir. İbn Nefis Suriye'de, Şam'de doğarken, Mısır'da Kahire'de çalışmıştır.
İbn Nefis pulmoner dolaşım ile birlikte kılcal damar ve koroner dolaşımları da ilk keşfeden kişi olmakla ünlüdür. Zira bunlar dolaşım sisteminin temelini oluşturmaktadır; nitekim kendisi bu keşifleri sebebiyle dolaşımsal fizyolojinin babası ve "Orta Çağın en büyük fizyoloğu" olarak görülmüştür.
İbn Nefis ayrıca deneysel tıbbın, postmortem otopsinin ve insan diseksiyonunun erken savunucularındandır. Metabolizma kavramını ilk tanımlayan kişi olan İbn Nefis, ek olarak İbn-i Sina ve Galen'in anatomik ve tıbbî sistemlerinden ayrılan yeni fizyoloji, anatomi, psikoloji ve nabız sistemleri geliştirmiş, bu sistemlerde kendisinden önceki hekimlerin ortaya attığı veya kabul ettiği çeşitli fizyolojik, anatomik vb. hatalara yer vermemiş, yeni fizyoloji sisteminde vücut bölgelerini betimlemelemek için çeşitli şemalar, şekiller kullanmıştır.
Tıp bilimine yaptığı katkıların yanı sıra İslam dini bilimlerini konu alan eserler de kaleme almıştır; özellikle hadis bilimine dair kaleme aldığı "Muhtasar fî İlm-ı Usûl el-Hadîs" (Hadis Usûlünün Kısa Bir Açıklaması) eseri önem arz eder ki bu eserinde hadis bilimi için daha akılcı ve mantıksal bir sınıflandırma ortaya atmıştır. Ayrıca Arapça edebî eserler de vermiş, kurgusal edebiyata katkıda bulunmuştur. Bunlardan en kayda değeri "er-Risaletü'l-Kâmiliyye fi's-sîreti'n-nebeviyye" (Theologus Autodidactus) isimli eserdir. Hikâyede ıssız bir adada kalan bir çocuğun ergenliğe giriş süreci ele alınır; İbn Nefis bu hikâye temelini kullanarak çeşitli dinî, felsefî ve bilimsel temaları ve görüşlerini ortaya koymuştur.

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 23:42
Biyografi Konusu: İbn el-Nefis nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İbn el-Nefis

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  İbn el-Nefis.jpg
Gösterim: 666
Boyut:  16.2 KB


Benzer Konular

22 Mart 2013 / KisukE UraharA Felsefe ww
29 Aralık 2015 / nünü X-Sözlük
26 Aralık 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
13 Nisan 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük