Arama

Abraham De Moivre

Güncelleme: 8 Kasım 2009 Gösterim: 8.247 Cevap: 0
Blue Lucifer - avatarı
Blue Lucifer
Ziyaretçi
8 Kasım 2009       Mesaj #1
Blue Lucifer - avatarı
Ziyaretçi
Abraham de Moivre

Sponsorlu Bağlantılar
De Moivre 2

Abraham de Moivre ( d. 26 Mayis 1667, Vitry-le-François - ö. 27 Kasım 1754, Londra), Fransız matematikçidir. Ancak Protestan olduğu için, 1685'de Fransa'da Nantes Fermanı'nin XIV. Louis tarafından feshedilmesi ve Fontainebleau Fermanı ile protestanlık yasadışı ilan edilmesi nedeni ile İngiltere'ye göçmüştür. De Moivre analitik geometri ve olasılık kuramı alanlarının gelişmesinde öncü çalışmalar yapmıştır.
De Moivre'in çalışmalarının ilk önemli sonuçları 1695'de Haley'in Londra Kraliyet Sosyetesiinde de Moivre'in Isaac Newton'un geliştirdiği değişkenler hesabına olan katkılarına dair verdiği tebliğ şeklinde görülmüş ve 1697'de ise de Moivre Londra'da en yüksek İngiliz bilimsel akademisi olan Londra Kraliyet Sosyetesi (İngilizce: London Royal Society) üyesi olarak seçilmiştir.
O zamanki araştırmalarını astronomi ve çeşitli denklem çözüm yöntemlerinin incelenmesine yöneltmiştir.
1712'de Moivre, Newton ile Leibniz arasında ortaya çıkan ve hangisinin değişkenler hesabını ilk defa ortaya attığı sorununu ilgilendiren uyuşmazlığı incelemek icin Londra Kraliyet Sosyetesi'nin kurduğu komisyona üye seçilmiştir. Bu komisyon Newton lehinde sonuca varmakla beraber de Moivre bu komisyon içinde Leibniz tarafına en yakın görünen kişi olduğu kabul edilmektedir. Bu tutumu dolayisıyla Leibniz, de Moivre'a bir Alman üniversitesinde profesörlük verilmesi için neticesiz çabalarda bulunmuştur.
1718'de Moivre The Doctrine of Chance (Şans Teorileri) adlı bir kitap yayınlamıştır ve bu kitap olasılık kuramı bilim dalında 1650'lerde Paskal ve Fermat öncü çalışmaları ile de Moivre'dan 50 yıl sonra Laplace'ın çalışmaları arasında yapılan en önemli eser olduğu kabul edilmektedir. Bu eserde de Moivre bağımsızlık kavramını, kapsama-dışlama prensipini ortaya atmış ve birkaç değişik rastgele olaylarndan ortaya çıkan bileşik olayın olasığını bulmak için formülleri ilk defa olarak açıklamıştır. Ayrıca binom dağılımın normal dağılıma yaklaşımı konusunu da incelemiştir. Bu yeni gelişmeler, özellikle kumar oyunu sevenler arasında bu kitabın çok popüler olmasına yol açmıştır.
Bundan sonra de Moivre çalışmalarını sigorta hesapları (aktuerya) alanına yöneltmiş ve ölümlülük istatistikleri ve yıllık emeklilik senetleri hesapları üzerinde gelişmeler sağlamıştır.
1730'da Miscellanea Analytica adlı kitabını yayınlamıştır. Bu kitap önce bir başka matematiksel uyuşmazlığa değinmektedir. de Moivre Sterlinge atfedilen ve Sterling Yasası olarak bilinmeye başlanan (n! sayısını açıklayan) formülün 1707'de kendisi tarafından ortaya atıldığını iddia etmiştir. de Moivre ancak bu kitabının 1738de çıkan ikinci edisyonunda Sterling'in katkısını kabul etmiştir. Bu kitapta ayrıca de Moivre formülü verilmiştir. Bu formül bir sinus ifadesinin kompleks sayılı bir ifadeye eşitliğini şöyle verir:

bf3c8c337dd3a524db2f50c279003fa5

De Moivre, matematik bilimine yaptığı önemli katkılar dolayısıyla 1735'de Berlin Prusya Bilim Akademisi ve 1754'de Paris Fransız Bilimler Akademisi üyeliklerine kabul edilmesi ile şereflendirilmiştir.
De Moivre hayatı boyunca fakir yaşamıştır. 1754'de Londra'da ölmüştür.
De Moivre ile ilgili en ilginç konu da ölümüdür: hayatının son zamanlarında her gün normalden 15 dakika fazla uyuduğunu fark eden bilim adamı, 24 saat uyuduğu gün öleceğini var sayarak 27 kasım 1754'ü ölüm tarihi olarak belirledi. Ve gerçekten aynen hesapladığı gün De Moivre hayata gözlerini yumdu.

Biyografi Konusu: Abraham De Moivre nereli hayatı kimdir.

Benzer Konular

18 Şubat 2013 / Safi Siyaset ww
11 Haziran 2011 / HipHopRocK Matematik
24 Ağustos 2015 / Safi Bilim ww
5 Temmuz 2015 / Safi Bilim ww
7 Temmuz 2015 / Safi Sanat ww