Arama

İbn-i Cessar

Güncelleme: 7 Aralık 2015 Gösterim: 16.260 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
16 Mart 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
İbn-i Cessar
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Tunuslu Müslüman doktor olup cüzzam hastalığını teşhis ederek tedavisini yaklaşık bin yıl önce bulmuştur. Onca kitaptan ve seyahatlerinden edindiği bilgileri, cüzzamın sebep ve tedavileriyle ilgili olan ‘Fakirler İçin Seyahat Kitabı’ adı altında toplamış, tıp tarihinde bir çığır açmıştır.

Bu kıymetli kitapta ayrıca yolculuk esnasında sık sık karşılaşılan hastalıkların sebeplerini, teşhis ve pratikte uygulanabilecek tedavi yöntemlerini açık bir dille anlatmıştır.

Tıbbî uygulamaları ve verdiği eserlerle kısa sürede aranan hekimler arasına giren Cessar’ın kitapları çok geçmeden Latince, Yunanca ve İb-ranice’ye çevrildi. Fakat mütercimlik yapan Konstantin isimli bir kitap korsanı, bu eserleri bir güzel yürütüp ‘Viaticum’ adıyla kendine mal etti. Daha sonra kendisini sevmeyen Demetrius isimli Sicilyalı mütercim tarafından bu hırsızlık ortaya çıkarıldı. Kitabın korsan baskısını yaparken enselenen Konstantin’in zaptiyeler tarafından götürülürken “Eğitim şart!” diye bağırdığı kafadan atılmaktadır.

Gittiği ülkelerde karşılaştığı tüm hastalıklara teşhis koyup tedavilerini bulan İbni Cessar, 1009 tarihinde vefat etmiştir.

10. yy sonlarında ayrı bir tedavi uyguluyordu. Özel yerlerde tedavi edip bulaşmayı engellerdi. Hâlbuki Avrupa’da cüzamlılar ıssız adalara terk edilirlerdi. Bu doktorun ceylan derisine yazdığı yazılar 12,500 kiloyu bulur. Kitaplarının ağırlığı 10 ton kadardır. 1000′li yıllardı. Öteden beri insanları kasıp kavuran, yüzlerce, binlerce kişinin ölümüne sebep olan, salgın bir hastalık vardı. Bu hastalığın deride bir takım urlar meydana getiriyor, yer yer kangrenlere sebep oluyor. Hastanın vücudunu kemirip harap ediyor, ölümlere yol açıyordu.

Cüzamlıların ölümle baş başa olduğu devirde bir Müslüman doktor çıktı. Bu dehşetli hastalığın teşhisini yaptı, sebeplerini inceledi ve tedavi şekillerini gösterdi. Ve bütün bildiklerini ilim dünyasının faydalanabileceği bir kitapta topladı.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 23:50
Biyografi Konusu: İbn-i Cessar nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Ekim 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
İbn-i Cessar

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  İbn-i Cessar.jpg
Gösterim: 1935
Boyut:  21.8 KB


Benzer Konular

22 Mart 2013 / KisukE UraharA Felsefe ww
27 Kasım 2016 / yüksel2 Bilim ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww
15 Ekim 2015 / ThinkerBeLL Bilim ww