Arama

Arthur Cayley

Güncelleme: 7 Aralık 2015 Gösterim: 4.808 Cevap: 1
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Nisan 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Arthur Cayley

Sponsorlu Bağlantılar
395px Arthur Cayley

Yüksek boyutlu geometri, matrisler teorisi ve cebirsel değişmezler üzerine çalışmaış olan ünlü İngiliz Matematikçidir.
Cayley, 16 Ağustos 1821'de Richman, Surrey'da doğdu. 8 yaşına kadar Rusya'nın Saint Petrsburg şehrinde yaşadı ve ailesi ile birlikte Londra'ya döndü ve Kraliyet Koleji'ne ve Londra Üniversitesi'ne gitti. Üniversite kariyerine, Cambridge'deki Trinity Koleji'nde başladı. Hukuk üzerine de çalışan Cayley, matematiksel araştırmalara ve basılan 200'ün üzerindeki makalesine daha çok vakit ayırdı.
Üniversitedeki statü değişikliğinden sonra, Cambridge Üniversitesi'nde soyut matematik üzerine profesör oldu. Çalışmalarına James Josef Sylvester ile devam etmiş ve birbirlerinin eksik yönlerini tamamladıkları için çok uyumlu bir ikili olmuşlardır.
En ünlü çalışması cebirsel değişmezler üzerine yaptığı çalışmadır. Değişmezler kavramı modern fizik, özellikle rölativite teorisi için çok büyük önem taşır.
Cayley'in diğer çalışması, yüksek boyutlu uzaylar üzerinedir. Öklit olmayan uzay geometrisinde, Klein'in buluşları için yollar hazırlamıştır.
Profesörlüğü sırasında, bayanların yüksek eğitimde yer alıp, almaması konusu hararetle tartışılmakta idi. Cayley bu konuya sessiz kalmamış ve bayanların eğitimde kesinlikle yer alması gerektiğini savunmuş ve başarılı olmuştur. Cayley ölümüne kadar çalışmalarına devam etmiş ve geçirdiği uzun ve ağrılı hastalık sonucu ölmüştür. Sadece, Temel Eliptik Fonksiyonlar adında bir kitap yazmıştır.
kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Aralık 2015 23:57
Biyografi Konusu: Arthur Cayley nereli hayatı kimdir.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
20 Temmuz 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
Arthur Cayley

Sponsorlu Bağlantılar
Cayley 6


İngiliz matematikçi (1821 - 1895).
8 yaşına kadar Rusya'nın Saint Petrsburg şehrinde yaşadı ve ailesi ile birlikte Londra'ya döndü ve Kraliyet Koleji'ne ve Londra Üniversitesi'ne gitti. Üniversite kariyerine, Cambridge'deki Trinity Koleji'nde başladı. Hukuk üzerine de çalışan Cayley, matematiksel araştırmalara ve basılan 200'ün üzerindeki makalesine daha çok vakit ayırdı. Üniversitedeki statü değişikliğinden sonra, Cambridge Üniversitesi'nde soyut matematik üzerine profesör oldu. Çalışmalarına James Josef Sylvester ile devam etmiş ve birbirlerinin eksik yönlerini tamamladıkları için çok uyumlu bir ikili olmuşlardır. En ünlü çalışması cebirsel değişmezler üzerine yaptığı çalışmadır. Değişmezler kavramı modern fizik, özellikle rölativite teorisi için çok büyük önem taşır. Cayley'in diğer çalışması, yüksek boyutlu uzaylar üzerinedir. Öklit olmayan uzay geometrisinde, Klein'in buluşları için yollar hazırlamıştır.Profesörlüğü sırasında, bayanların yüksek eğitimde yer alıp, almaması konulu hararetle tartışılmakta idi. Cayley bu konuya sessiz kalmamış ve bayanların eğitimde kesinlikle yer alması gerektiğini savunmuş ve başarılı olmuştu. Cayley ölümüne kadar çalışmalarına devam etmiş ve geçirdiği uzun ve ağrılı hastalık sonucu ölmüştür. Sadece, Temel Eliptik Fonksiyonlar adında bir kitap yazmıştır.


Benzer Konular

28 Eylül 2015 / arwen Felsefe ww
1 Ağustos 2012 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
9 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Sanat ww
16 Nisan 2009 / KisukE UraharA Edebiyat ww
23 Temmuz 2016 / Jumong Siyaset ww