Arama

John Napier

Güncelleme: 6 Aralık 2015 Gösterim: 20.584 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
John Napier
Ad:  John_Napier.jpg
Gösterim: 2082
Boyut:  13.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
John Napier
John Napier veya (latinceleştirildi) Neper, Merchiston-Edinburgh'da 1550 yılında doğdu, 3 Nisan 1617 in Merchiston Castle'de öldü. Merchiston Baronu ve İskoçya'lı bir matematikçi olan Napier, logaritmanın bulucusu olarak bilinir.
Napier, Saint Andrews Üniversitesinde eğitim görmüş ve matematiği de içinden gelen bir merak olarak izlemiştir. Kendisi, amatör bir matematikçidir. Sayısal hesaplamaları kolaylaştıracak bir yol ararken, önce Napier cetvelleri diye bilinen, üzerinde rakamlar yazılmış küçük değnekler yardımıyla yapılan bir çarpma veya bölme yöntemi buldu. 1, 2, 3,... şeklindeki aritmetik dizi ile, buna karşılık gelen 10, 100, 1000,... biçimindeki geometrik dizi arasındaki, ilişkiyi gördü. 1614 yılında yazdığı "Logaritma Kurallarının Tanımı" adlı eserinde, aritmetik dizi ile geometrik dizinin karşılaştırılmasından, matematiğe logaritma kavramını getirdi. Günümüzdekilerden farklı olarak kurulan bu diziler, logaritmayı, sayısının azalan bir fonksiyonu olarak tanımlıyordu. Buradaki aritmetik dizi, geometrik dizinin logaritmasıdır.
Oxford Üniversitesi matematik profesörü Henri Briggs, Napier'in bu buluşunu benimsedi ve adi log cetvelinin hazırlanmasıyla ilgili düşüncelerini Napier'e açıklamak için Edinburgh'a gitti. Napier, 1618 ve 1624 yılları arasında kusursuz iki logaritma cetveli yayınladı. Bu eser onun tam yirmi yıllık bir çalışmasının ürünüdür. Napier'in bu konuda çok sayıda eseri vardır. Bazı hesap makinelerinin temellerini veren iki kitabı, 1617 yılında yayınlandı.

Son düzenleyen Safi; 6 Aralık 2015 21:46
Biyografi Konusu: John Napier nereli hayatı kimdir.
byz_qny - avatarı
byz_qny
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
byz_qny - avatarı
Ziyaretçi
John Napier (1550-1617)

Sponsorlu Bağlantılar
John Napier  Neper

Napier bir İskoç soylusuydu ve matematikle zevk için uğraşmıştı.Özellikle Trigonometri ve hesaplama tekniklerine ilgi duydu.
Çarpma ve bölmeyi basitleştirmek için logaritmayı keşfetti ve 1614'te ilk logaritma tablosunu içeren "A Description of the Marvellous Rule of Logarithms" (Hayret Verici Logaritma Kurallarının Tanımı) adlı kitabı yayımladı.Bu tablolar tam 20 yılda oluşmuştur. Daha sonra Napier'in Kemikleri adı verilen ve üzerindeki sayılarla çarpmayı ve üslü işlemleri hesaplamayı kolaylaştıran tahta çubukları buldu.
Ondalıklı sayılarda kullanılan virgül (veya nokta) Avrupa'da Napier'in çalışmalarıyla yaygınlaşmıştır.

Napier'in hesapları daha çok cebirseldi.Napier kitabında taban hakkında yazmamış fakat 1/e tabanını kullanmıştır.

_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
31 Temmuz 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
John Napier
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
(1550 Merchiston-1617 Merchiston), logaritmayı bulan İskoçyalı matematikçi.
Sayı hesaplarını basitleştirmeye çalıştı. İlkin Neper cetvelleri diye bilinen ve sürgülü hesap cetvelinin daha basit bir biçimi olan sistemi buldu. Bu, üzerlerine rakamlar yazılmış değnekler yardımıyla yapılan bir çarpma ve bölme yöntemiydi. Napier logaritması, pratik kullanım için oldukça zor bir sistemdi. 1616'da, Napier'nin de onayıyla İngiliz matematikçisi Henry Briggs sistem üzerinde bazı değişiklikler yaparak bugün kullanılmakta olan logaritmayı yarattı. Napier'nin çok sayıda yapıtından en önemlisi "Rabdologiae Seu Numerationis per Virgulas Libri duo"dur (Değnek Hesabı ya da Rakamlanmış Değnekler Üzerine İki Kitap, 1617).
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

9 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww
 John 5
25 Ekim 2015 / estudiantes Müzik ww
24 Kasım 2013 / Intersect Edebiyat
5 Temmuz 2009 / careless_WhispeR Siyaset ww
20 Temmuz 2010 / careless_WhispeR Müzik ww