Arama

Yeni Keşfedilen Canlı Türleri (Bilinmeyen Canlılar) - Sayfa 2

Güncelleme: 22 Şubat 2016 Gösterim: 73.051 Cevap: 26
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Nisan 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Karidese Benziyor Ama Değil

Sponsorlu Bağlantılar

ABD'nin New Mexico eyaletinde karides benzeri yeni bir canlı türü keşfedildi.

Yeni canlı türünün bir ay önce, hükümete bağlı Toprak Yönetim Bürosu (TYB) adlı kuruluş için çalışan bilim adamlarınca, Carlsbad Cavern Ulusal Parkı yakınındaki bir mağarada, yerin en fazla 24 metre altındaki bir toprak altı havuzunda bulunduğu belirtildi.TYB'den yapılan açıklamada, yeni canlı türünün, mağaradaki potas madeninin geliştirilmesi planları çerçevesinde yapılan, bölgenin biyolojik dökümünü çıkarma çalışmaları sırasında keşfedildiği bildirildi.

TYB üst düzey mağara uzmanı bilim adamı Jim Goodbar, karidese benzer yapısıyla dikkati çeken amfipod cinsi yeni canlı türünün belki de milyonlarca yıldan beri dünyada varolmasına karşın ilk kez gün ışığına çıkarıldığını söyledi.Amfipod cinsi canlılar, vücutlarındaki 21 ense halkasında bulunan 19 çift ayakları ve yandan basılmış gibi duran vücutlarıyla diğer canlılardan ayırt ediliyor.

Tam olarak ne ile beslendiği ve suda nasıl yolunu bulduğu bilinmeyen bu yeni canlı türüne henüz bir ad konulmuş olmamasına karşın bu türün Parabogidiella grubuna mensup olduğunu belirten Goodbar, bu gruptaki canlıların genellikle yeraltı sularında bulunduğuna ve çok nadiren doğrudan incelenebildiğine dikkati çekti.

ABD'deki kamuya ait alanlardaki biyolojik çeşitliliği ve verimliliği koruma konusunda çalışmalar yapan hükümete bağlı bir kuruluş olan TYB, ülkedeki 1 milyon 20 bin kilometrekarelik bir alanın yönetiminden sorumlu bulunuyor.



Kaynak : Ntvmsnbc / AA (18 Nisan 2012,14:25)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Mayıs 2012       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
24 Yeni Kertenkele Türü

Sponsorlu Bağlantılar

Karayip adalarında, kertenkele adıyla bilinen 24 yeni sürüngen türü bulundu.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Biyoloji Profesörü Blair Hedges başkanlığındaki araştırma ekibinin Zootaxa adlı bilimsel dergide yayımlanan 245 sayfalık araştırmasında yeni keşfedilen sürüngen türleri bilimsel adları konularak tanımlandı ve sınıflandırıldı.

Dergide yayımladıkları araştırmada bulunan yeni türlerin DNA dizilimlerini çıkaran araştırmacılar, yeni türlerin sayı ve şekillerine ilişkin sınıflandırmalarıysa keşfettikleri türler üzerinde yaptı.Ayrıca dünya müzelerinde bulunan kertenkele örnekleriyle buldukları türleri kıyaslayan araştırmacılar, bu kertenkele örneklerinden 39'unun Karayip adalarında bulunduğunu ortaya çıkardı.

Hedges dergide yer alan yazısında yeni bulunan türlerden yarısının nesillerinin tükendiğini ya da tükenmek üzere olduğunu ve Karayip adalarında bulunan tüm türlerin neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunun altını çizdi.



Kaynak : AA / Zootaxa (01 Mayıs 2012,14:37)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Haziran 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Van Gölü'nde Yeni Canlı Türü Bulundu

Van Gölü'nde bilim insanları tarafından yapılan araştırmaların sonucunda bir canlı türü daha tesbit edildi.

Yıllardan bu yana sadece endemik bir tür olan İnci Kefali balığı ile onların besin kaynağı olan planktonların yaşadığı sanılan gölde bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla bilim literatürüne ilk defa girecek olan ve boyu 1.5-2 santimetre arasında değişen yeni bir canlı türünün varlığını ortaya çıkardı.

1.5 yıl boyunca Van Gölü'nün 35 ayrı noktasında araştırmalarını sürdüren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Arslan, bu canlının da İnci Kefali gibi endemik bir tür olduğunu belirterek, " Van Gölü'nde yaşayan bir solucan türü daha tesbit ettim. Bizim burda tesbit ettiğimiz solucan türü yine Van Gölün'e özgü endemik bir tür solucan. Gözle rahat bir şekilde görülebiliyor." dedi.

''Bu Canlı Türüne 'Enchytraeus Vanıı' Adını Verdim''

Bilim dünyasında her canlının aynı insanlar gibi bir adı ve bir soyadı olduğunu söyleyen Doç.Dr. Arslan, şöyle devam etti: "Yeni bir tür bulunduğunda isimlendirme ya bir kişinin soyadına atfen ya da canlının yaşadığı yere atfen verilebilir. Bu solucan da sadece Van Gölü'nde yaşadığı için bu türe 'Enchytraeus vanii' adını verdim. Böylece Van Gölü'nün ikinci bir endemik türü oldu."



Kaynak : Ntvmsnbc - Ajanslar (23 Haziran 2012,14:34)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Temmuz 2012       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı
Bu Kurbağanın Bilimsel Adı Prens Charles!


Yeni keşfedilen bir kurbağa türüne Galler Prensi Charles'ın ismi verildi.

Çevreci Amphibian Ark örgütünden yapılan açıklamada, Prens'in yağmur ormanlarının korunması için harcadığı çabalardan ötürü, yeni bulunan kurbağaya "Hyloscirtus princecharlesi" isminin verildiği belirtildi.

Yeni keşfedilen hayvan türlerine insan isimleri verilmesinin olağandışı olduğunu kaydeden örgüt, bu kararla Prens Charles'ı onurlandırmak istediklerini belirtti.Prens Charles, dünya çapında yağmur ormanlarının korunması için yürütülen çalışmalara destek veriyor.


Kaynak : CNN (06 Temmuz 2012,10:27)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Temmuz 2012       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı
Dünyanın En 'Yuvarlak' Kaplumbağası


Bilim insanları, 60 milyon yıl önce yaşamış olan ve dönemin en büyük yılanı Titanoboa'dan bile daha obur olduğu anlaşılan ‘yuvarlak’ bir kaplumbağa keşfetti.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da bulunan dev kaplumbağanın kabuğu, neredeyse bir tekerlek kadar yuvarlak. Cerrejón kömür madenindeki La Puente çukurunda bulunan kaplumbağa kabuğu, aynı yerde yapılan önemli keşiflere bir yenisini ekledi.Aynı madende daha önceden Cerrejonisuchus improcerus ve Acherontisuchus guajiraensis timsah türlerine ait fosil bulunmuştu. Timsahların yanı sıra, küçük bir araba boyutundaki Carbonemys cofrinii ve kalın kabuklu Cerrejonemys wayuunaiki kaplumbağa türlerinin fosilleri de Cerrejón madeninden çıkarılmıştı.

Dinozorların yok olmasının ardından vahşi doğaya egemen olan dev kertenkeleler, küçük canlıların yanı sıra birçok büyük hayvanları da avlıyordu. C. improcerus timsahı, boyu neredeyse 14 metreyi bulan Titanoboa yılanı için çok kolay bir avdı. Timsahın boyu ise 1.8 ile 2.1 metre arasında değişiyordu.

'Tropik' Kaplumbağalardan
Puentemys mushaisaensis olarak adlandırılan kaplumbağanın kabuğu, 1.5 metre genişliğinde. Kaplumbağanın büyüklüğü, dinozorların yok olmasının ardından patlayan kertenkele nüfusunun ne kadar elverişli bir ekosistemde yaşadığına da işaret ediyor.

Araştırmacılar, normal boyuttaki timsahları rahatlıkla yutsa da, Titanoboa’nın ağzını ardına kadar açmasına rağmen P. Mushaisaensis’i ısırmayı başaramadığını belirtti. Panama’nın Smithsonian Tropikal Araştırma Enstitüsü’nden Carlos Jaramillo, “Soğukkanlı kaplumbağanın çok geniş bir kabuğa sahip olması, güneşten de yeterince ısı toplamasını sağlıyordu.P. Mushaisaensis’in kabuğu, normal kaplumbağalara göre çok daha yuvarlaktı” dedi.

Bilim insanları, on milyonlarca yıl önce kertenkele ve diğer hayvanların devasa boyutlara ulaşmasının birçok sebebe bağlı olabileceğini düşünüyor. Bunlar arasında çok çeşitli gıda seçeneği, büyük bir yaşam alanı ve iklim değişikliği bulunuyor. Örnek olarak, sıcak hava P. mushaisaensis ve benzeri soğukkanlı hayvanların vücut sıcaklıklarını dengelemeleri için çok ideal bir çevre faktörüydü.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (13 Temmuz 2012,14:08)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2012       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı
12 mm Boyunda 60 Gözlü Solucan


İngiltere’nin Cambridge kenti yakınlarında keşfedilen 12 milimetre uzunluğundaki bir solucan türünde tam 60 göz olduğu tesbit edildi.

Doğadaki en tuhaf hayvanlardan birisi, İngiltere’nin Cambridge kentinde bulundu.Bedfordshire Doğal Yaşam Vakfı Direktörü Brian Eversham tarafından keşfedilen solucanda tam 60 göz tesbit edildi.Solucanı tesadüfen keşfettiğini belirten Eversham, “Bir pazar sabahı doğada fotoğraflar çekiyordum. Bir kütüğü kaldırdım ve altından bu sevimli arkadaş çıktı” dedi.


Hollanda ve Kuzey İrlanda'da keşfedilen solucan türlerine benzeyen 12 milimetrelik solucanın, yepyeni bir tür olduğu düşünülüyor.

Kökeninin Yeni Zelanda ya da Avustralya olduğu belirtilen solucanın, İngiltere’ye gemilerle geldiği tahmin ediliyor.Bilim insanları, solucanın kökenini tam olarak tesbit edebilmek için DNA testi yapılacağını açıkladı.



Kaynak : Ntvmsnbc - Ajanslar / BBC (25 Temmuz 2012,10:23)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ağustos 2012       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi


And Dağlarının doğu kısmını oluşturan Cerros del Sira silsilesindeki bir ormanda Capito Fitzpatricki adı verilen yeni bir kuş türü keşfedildi.

Peru'daki And Dağlarında yeni bir kuş türü keşfedildi. Vücudunun üst kısmı ve baş tarafı siyah olan ve açık renkteki karnı ve kırmızı göğsüyle dikkati çeken yeni kuş türü, And Dağlarının doğu kısmını oluşturan Cerros del Sira silsilesindeki bir ormanda keşfedildi.ABD'li kuşbilimcilerce 2008 yılında bölgeye yapılan bir gezi sırasında keşfedilen kuş türü, Amerikan Kuşbilimciler Birliği'nin resmi yayını, "The Auk" dergisinin Temmuz sayısında bilim dünyasına tanıtıldı.

Cornell Üniversitesi'nden Michael G. Harvey, Glenn Seeholzer, Ben Winger ile Peru'daki, "Universidad Nacional de San Agustin" üniversitesinden Daniel Caceres adlı kuşbilimciler, keşfettikleri kuş türüne "Capito fitzpatricki" adını verdi.Meyveyle beslenen, "Capito fitzpatricki"nin, "kırmızı bantlı barbet" adlı kuş türünün yakın akrabası olduğunu belirten kuşbilimciler, yeni türün "kırmızı bantlı barbet"ten, kanadı, beli ve kalçasının farklı rengi ve daha geniş ve daha koyu kırmızı göğüs bandıyla ayırt edildiğini kaydetti.

Dergideki yazıda "Capito fitzpatricki"nin yeni bir tür olduğu ise, kuşun mitokondriyal DNA dizilimini, aynı familyadan Capito cinsinin mitokondriyal DNA dizilimiyle karşılaştıran Jason Weckstein tarafından gösterildi.Keşfi yapan kuşbilimciler yeni türe, 1970'li ve 1980'li yıllarda Peru'da 7 yeni kuş türü keşfeden, Cornell Üniversitesi Kuşbilimi Laboratuvarı İcra Direktörü John W. Fitzpatrick'e ithafen Capito Fitzpatricki adını verdiklerini belirtti.



Kaynak : CNN / The Auk (07 Ağustos 2012,12:48)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ağustos 2012       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı
Gözsüz Beyaz Dev Örümcek Keşfedildi


Bilim adamları, Laos'ta hiç gün ışığı almayan bir mağarada, gözü olmayan, beyaz renkte Sinopoda cinsi örümcek buldu.

Alman Senckenberg Araştırma Enstitüsü Örümcek Bilimi Bölümü Başkanı Peter Jaeger, pasta tabağı büyüklüğündeki örümceğin gözlerinin olmadığını, vücut ve bacaklarının beyaz, ayrıca tüylü olduğunu söyledi. Bu cins örümceklerin varlığını bildiklerini belirten Jaeger, ancak ilk kez renksiz ve gözsüz olan örümceği bulduklarını kaydetti.

Sinopoda Scurion'un altı santimetrelik bacak uzunluğu ve 12 milimetrelik gövdesiyle türünün küçük örneklerinden olduğunu ifade eden Jaeger, mağaralarda yaşayan örümceklerin ortama uyum sağlamak için çeşitli yöntemler geliştirdiğini, örneğin bazılarının sekiz gözlü olduğunu bildirdi. Laos'ta hiç gün ışığı almayan mağarada bu örümceğin yanı sıra karanlıkta yaşamaya uyum sağlamış balıklar ve akrepler bulundu. Konuyla ilgili bilimsel makale "Zootaxa" bilim dergisinde yayımlandı.



Kaynak : Gençbilim / Zootaxa (11 Ağustos 2012,11:15)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ağustos 2012       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Köpekbalığı Türleri Keşfedildi


Bilim insanları, Hint Okyanusu’nda iki ay süren araştırmalarında, derin sularda yaşayan yüzlerce tuhaf görünümlü köpekbalığına rastladı.

ABD’nin California eyaletindeki Moss Landing Deniz Laboratuvarları’ndan Paul Clerkin, Mart ve Nisan aylarında yapılan araştırmalarda en az sekiz yeni köpekbalığı türü keşfettiklerini belirtti. Araştırmacılar, okyanusun derinliklerindeki canlılara ulaşabilmek için dev ağlar kullandı. Clerkin, “Yaklaşık bir ton köpekbalığı yakaladık. 350 köpekbalığını inceleme altına aldık” dedi.

Köpekbalıkları, Mauritius adasının güneyinde kalan, denizaltı dağlarının bulunduğu bir bölgede, 2000 metre derinlikte keşfedildi. Clerkin, her gün sulardan onlarca köpekbalığı çıkardıklarını, bazılarının çok nadir rastlanan türlere ait olduğunu, bir kısmının daha önceden izine rastlanmamış yeni türler olduğunu belirtti.Clerkin, keşfettikleri yeni türler hakkında, “Bu balıklar Discovery Channel’ın Shark Week programında gördüğünüz büyük beyaz köpekbalıklarına benzemiyor... Burunlarında bıçak yarasına benzeyen izler, Ay kadar beyaz gözleri var. En az bir köpekbalığında ise kıvrımlı ve testere gibi tırtıklı bir omurga tesbit ettik” dedi.

''Okyanusları Yeterince Keşfetmedik''

Clerkin, buldukları en büyük köpekbalığının üç metre boyundaki bir lekeli kedibalığı (Pseudotriakis microdon) olduğunu söyledi. OurAmazingPlanet sitesine konuşan ABD’li araştırmacı, “Bu canlıya rastlamak gerçekten çok zor. Ancak onlarcasını görmüş olmam sanıldığının aksine sayılarının daha fazla olduğuna işaret ediyor” ifadesini kullandı. Toplamda 35 tane lekeli kedibalığı yakaladıklarını belirten Clerkin, “Bu canlıların yaşadığı suların tamamını keşfetmemiş olabiliriz... Kanımca köpekbalıkları hakkında henüz anlamadığımız daha birçok konu var” dedi.

Araştırmacılar, yakaladıkları her köpekbalığı üzerinde 80-90 ölçüm yaptıklarını, ayrıca topladıkları genetik numuneleri karşılaştırma yapmak için laboratuvarlara gönderdiklerini belirtti. Clerkin, yeni türlerin adlandırılması aşamasında bilim alanındaki akıl hocalarının isimlerini kullanabileceğini belirtirken, “Belki de bir tanesine annemin adını da koyabilirim” dedi.



Kaynak : Ntvmsnbc / OurAmazingPlanet (16 Ağustos 2012,14:27)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ağustos 2012       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Bir Örümcek Türü Daha Keşfedildi


Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni bir örümcek türü keşfedildi. Yeni örümcek türünün dahil edildiği familyaya, Trogloraptor adı verildi.

ABD'nin Oregon eyaletinin güneyindeki bir mağarada yeni bir örümcek türü keşfedildi.Yeni bulunan örümcek türüne, bilim adamlarını Grants Pass kentinin hemen dışındaki örümceklerin bulunduğu mağaraya götüren Douglas ilçesi Şerif Yardımcısı Dave Marchington'a ithafen 'marchingtoni' adı verildi.Amatör araştırmacılar tarafından California Bilimler Akademisi'ne gönderilen örümceğe ait örnekleri inceleyen böcekbilimciler, diğerlerine göre çok büyük değişikliğe uğramış olmasından dolayı bu örümcek türünün kendi cinsine göre tasnif edilmiş bir familyaya dahil edilmesinin gerektirdiğini belirtti.

Madeni bir doların yarısı büyüklüğündeki yeni örümcek türünün dahil edildiği familyaya, korkutucu ön kıskaçlarından esinlenerek mağara haramisi anlamına gelen Trogloraptor adı verildi.California Bilimler Akademisi böcekbilimcisi Charles Griswold, basit bir ağ kuran örümceğin neyle ve nasıl beslendiğinin henüz bilinmediğini söyledi.Keşfedilen yeni örümcek türü ve familyası ZooKeys adlı bilimsel derginin internet sitesinde yer aldı.



Kaynak : Ntvmsnbc - Ajanslar / ZooKeys (18 Ağustos 2012,10:08)

Benzer Konular

20 Aralık 2007 / we come one Bilgisayar
18 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
25 Mart 2014 / Misafir Soru-Cevap
15 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2014 / Misafir Taslak Konular