Arama

Aslanağzı (Antirrhinaceae)

Güncelleme: 2 Temmuz 2011 Gösterim: 9.537 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aslanağzı için her ne kadar biryıllık bitki deniyorsa da bahçedekiler üç sene içinde boyumu aşan çalılar halinde ömür sürüyorlar. Aslında ortancalar gibiler ya da güller. Yaz sonu yerden bir karış yüksek ne varsa her şey kesiliyor. Tüm kışı çubuklar topluluğu olarak geçiriyorlar. Sonra birden yapraklanıp çiçekleniyorlar. Önce aslanağızları, sonra güller, en sonra da ortancalar. Tabii ortaklıkları da bu kadar.
Zeytin, yasemin, leylak, verbena, çalı minesi (Lantana camara), melissa (gündüz kokan - Aloysia triphylla _ Lemon verbene), ayrıca kekik, biberiye, nane, fesleğen, lavanta, ada çayı,
Sponsorlu Bağlantılar
sonra ünlü Paulownia, acem borusu gibi günlük hayatımızın vazgeçilmez gıdaları, kokulu ve şifalı otları bünyesinde toplamış Lamiales düzenine bağlı Plantaginaceae ailesine mensup olan
Aslanağzı (Antirrhinaceae) Batı Akdeniz kökenli.

800pxantirhinnumqo6

469pxantirrhinummajusluue3

aslanagzeb8

Son düzenleyen Blue Blood; 8 Mayıs 2008 10:12 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
ASLANAĞZI ilginç görünümlü ve güzel renkli çiçekleriyle sevilen bir bahçe bitkisidir. Çiçeklere iki yandan hafifçe bastırıldığında, taçyapraklar kükreyen bir aslanın ağzı gibi açılır ve dişiorganın tepeciği ortada bir dil gibi görünür. Adını bu özelliğinden alan bitkinin bilimsel cins adı (Antirrhinum) da Latince'de "hayvan burnuna benzeyen" demektir.

Sponsorlu Bağlantılar

Aslanağzının bahçelerde insan eliyle yetiş­tirilen çeşitleri Akdeniz çevresinde yaygın olan Antirrhinum majus türünden üretilmiş­tir. Bitkinin doğadaki türleri kayalık yerlerde yetiştiği için, çiçeğin erkekorganlarını ve dişi­organın tepeciğini sert rüzgârlardan koruya­bilmek üzere taçyapraklar sıkıca kapanmıştır. Bu nedenle, ancak toprakarısı ya da yabanan-sı gibi güçlü böcekler çiçeğin kadifemsi tüylü dudaklarını aralayarak çiçektozlarını bir çi­çekten öbürüne taşıyabilir. Tohum kılıfında üç tane delik vardır; rüzgâr çiçekleri sarsınca tohumlar bu deliklerden dışarı saçılır. SSCB'de aslanağzının tohumlarından, hemen hemen zeytinyağı kalitesinde yemeklik yağ elde edilir.


19. yüzyılda Avrupa'da aslanağzının alaca çizgili çeşitleri çok beğeniliyordu. Oysa bugün beyaz, sarı, pembe, kırmızı, mor gibi tek renkte çiçek açan çeşitleri daha çok yetiştiri­lir. Bitkinin bazı çeşitleri 1 metreye kadar boylanabilirken, 15-25 cm boyundaki bodur çeşitleri de vardır. Aslanağzı, toprağın iyi akaçlanmış olması koşuluyla güneşli ya da gölgeli yerlerde tohumdan üretilebilir. Çeşit­lerin büyük bölümü çokyıllıktır, yani aynı bitki üst üste birkaç yıl çiçek verebilir. Ama genellikle her yıl yeniden ekilir. Bazı bölge­lerde bitkinin en büyük düşmanı "aslanağzı pası" denen bir mantar hastalığıdır. Yaprak­larda ve gövdede beliren kahverengi lekeler­den sonra bitkinin solarak ölmesine yol açan bu hastalığa dayanıklı aslanağzı çeşitleri de geliştirilmiştir.


"Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica"

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Mayıs 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  aslanagzi_cicegi.jpg
Gösterim: 1192
Boyut:  79.1 KB

Aslanağzı

Sıracagiller familyasından otsu bitki ve türlü renkte, güzel, kokusuz çiçeği (Antirrhinum). Çiçekleri salkım durumundadır. Çiçek tacı iki dudaklıdır. Alttaki taçyaprak kıvrık olup aşağıya doğru torba biçimini alır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #4
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Antirrhinum (Aslanağzı)

Bilimsel Sınıflandırma
 Âlem: Plantae
 Bölüm: Magnoliophyta
 Sınıf: Magnoliopsida
 Takım: Polemoniales
 Familya: Scrophulariceae
 Cins: Antirrhinum sp.

1. Genel Özellikleri
Akdeniz bölgesinde yetişmekte olan bir bitkidir. Tek yıllık, çok yıllık otsu ve odunsu karakterleri bulunan bitkilerdir.

FotoC49Fraf191AslanaC49FzC4B1bitkisi

Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkmaktadır ya da sürgün ucunda salkımlar halinde sıralanmıştır. Çift dudak yapısına sahip olması nedeniyle aslanağzı ismini almıştır. Bu bitki grubunun değişik renkte ( pembe, beyaz, kırmızı, sarı, bakır rengi, eflatun ) çiçekleri vardır. Aslanağzı bitkisi uzun zaman çiçek açmaktadır.
2. Üretimi
Tohumlar eylülde veya mart aylarında kasalara ya da yastıklara atılır. 6 – 8 cm boya ulaşınca fideler şaşırtılır. Fideler mart veya nisan başında bahçede bulundurulacakları yere dikilir. Ilıman iklim şartlarında sonbaharda ekilen aslanağızları tohum ekiminden 7 – 10 hafta sonra çiçeklenmeye başlar.
3. Ekolojik İstekleri
Aslanağızları güneşli yerlerden, gevşek geçirgen ve besin maddesi yönünden zengin, iyi gübrelenmiş, kireçli topraklardan hoşlanır. Bitkiler dikkatli sulanmalı, çok fazla nemli bırakılmamalıdır.
4. Peyzajda Kullanımı
Uzun süre çiçekli kaldığı için park ve bahçelerde aranılan bitkilerdir. Yazın açan çiçekleri ile ortamı renklendirir. Balkonlarda, teraslarda ve saksı içerisinde rahatlıkla kullanılır. Bodur formda olanları bordür bitkisi olarak kullanılmaktadır. Dikim esnasında fideler arasında bulundurulacak aralık ve mesafe 20 - 25 cm’dir.
5. Önemli Türleri


Antirrhinum majus
Bir yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri uzun salkım şeklinde, yalınkat ve katmerli kırmızı, pembe, sarı, beyaz ve karışık renkte olabilmektedir.
FotoC49Fraf192Antirrhinummajus

Tohumlar şubat ayında ekilir. Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 5 – 6 ay kadardır. Tohumlar genellikle kasalara atılır. Tohumların üzerine kapak atılamaz. Tohumların üzerine hafifçe bastırılır. Tohumların ekiminden sonra kasalar çökerten hastalığına karşı ilaçlanır. Tohumlar 21 0 C’de 12 günde çimlenir. 5 – 7 hafta sonra doğrudan satış kaplarına şaşırtılabilir. Uzun gün bitkisidir. Eğer tohumlar çok erken ekilecek olursa aydınlatma yapılmalıdır.
6. Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Genç bitkilerin pythium ve rhizoctonia karşı ilaçlanması önemlidir. Ayrıca mildiyö, külleme,aslanağzı pası, yaprak ve sap hastalığı en çok karşılaşılan problemlerdir.

Kaynak



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

18 Haziran 2012 / _Yağmur_ Ziraat
29 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Taslak Konular