Arama

Kakao Ağacı (Theobroma cacao)

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 10.844 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kakao (Theobroma cacao)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Kakao meyve ve ağacı
theobromacacaofrutos

Binominal adı: Theobroma cacao, L.
Bilimsel Snıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Malvales
          • Familya: Malvaceae (Ebegümecigiller)
            • Cins: Theobroma
              • Tür: Theobroma cacao
Kakao (Theobroma cacao), 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.
Doğal yetişme alanı Güney Amerika olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır.


Dağılımı
Kakao ağacını doğal yetişme alanları And Dağları'nın etekleri ile Amazon ve Orinoco ırmaklarının havzalarının 200-400 m yakınlarındaki yükseltilerdir. Orta Amerika'ya Mayalar tarafından getirildiği sanılmaktadır. Ilık iklimlerde düzenli yağmur alan, verimli topraklarda yetişir.

Tarihçe [bak. Çikolatanın Tarihçesi]
Kakao geleneksel olarak Aztekler tarafından su ve baharatla karışıtıralarak, özellikle dinsel ayinlerde kullanalan çikolata yapımında kulanılıyordu. İspanyol istilasından sonra Avrupa'ya getirilen kakao, süt ile karıştırılarak kullanılmaya başlandı ve kısa sürede popüler oldu. Kakao tozu zamanla kakao yağı ile karıştırılarak bugünkü çikolata ortaya çıktı.

Üretim
Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahilleri'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun'dur.

Kullanımı
Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Bu taneler kavurulurak, un haline getirilip yağı alınır. Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir. Kakao, sütle karışıtırılıp içilir, ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından çikolata yapılır.
Kakao çekirdekleri
800pxcacaopodk463614

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çikolata ve Kakao
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernân Cortes 16. yüzyıl­da Orta Amerika'ya yaptıkları gezilerden döndüklerinde, İspanya'ya Mayalar ile Aztekler'in kakao çekirdeklerinden yaptıkları bir içeceğin gizini getirdiler. Bu içecek, toz haline getirilmiş kakao çekirdeklerini suyla karıştırarak hazırlanıyordu. Adı da, Aztek dilinde "ekşi, acı içki" anlamında "çokolatl"dı. Aztekler bu içkiyi soğuk olarak, içine biber ve başka baharat katarak içerlerdi. İspanyollar ise aynı şeyi biber yerine şeker koyarak denediler. Gizi yaklaşık 100 yıl boyunca saklanan bu içecek 17. yüzyılda Fran­sa'ya ve Avrupa'nın öteki ülkelerine yayıldı. Pahalı olduğu için yalnız zenginlerin alabildi­ği, aranan bir içecek oldu. Tüm Avrupa kentlerinde yaygınlaşan "Çikolata Evleri" za­manla seçkin kulüplerine dönüştü. 1700'lerde İngilizler süt katarak içeceğin tadını geliştir­diler.
Çikolatanın özel olarak yenmek ve tatlılar­da kullanılmak üzere satışa çıkması 19. yüzyıl ortalarına rastlar. 1876'da İsviçreliler süt ve şekeri çikolatayla karıştırarak bugün yediği­miz sütlü çikolatayı yapmayı başardılar. Çiko­lata besin değeri yüksek, bedeni geliştiren ve enerji veren bir yiyecektir.

Çikolata Yapımı
Tropik kuşakta ve daha çok kıyılarda yetişen kakao ağacından elde edilen kakaoya tanrı besini anlamına Theobromocacao denir. Baş­lıca üretim bölgeleri Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'dır. Dünyada kakao çekirdeği üretimi ortalama 2 milyon tondur. Yarısı Fildişi Kıyısı ve Brezilya'da, geri kalanı ise Gana, Kamerun ve Nijerya'da üretilir. Tohumdan yetiştirilen fidanlar büyü­me sırasında çok özen ister. Güçlü güneş ışınlarından ve rüzgârdan korunmaları gere­kir. Bu nedenle, aşırı rüzgâr ve güneşi kese­cek başka ağaçların altına ekilirler. Kakao ağaçları dört yaşından önce meyve vermez. Boyları ise 4-10 metre olur. Gövdeye ya da ana dallara yakın çıkan küçük pembe çiçekle­ri kötü kokuludur. Meyve olgunlaştığında uzunluğu 35 santimetreyi bulur. Renkleri sarıdan mora kadar değişen iri ve etli görü­nümlü bu meyvelerin yüzeyleri dilimli olup, her birinin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği vardır.
Ağaçlar yıl boyunca, birinde daha az olmak üzere, iki kez ürün verir. Toplayıcılar olgun­laşan meyveleri kesmek için keskin bıçaklar kullanırlar. Yüksektekilere ulaşabilmek için bu bıçakları uzun sopalara bağlarlar. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdek­ler birkaç gün mayalanmaya bırakılır, daha sonra güneş gören bir yerde kurutulur. Çekirdekler kuruduktan sonra çikolata sanayisinde kullanılmak üzere çuvallara doldurulur ve işleneceği ülkeye gön­derilir. Fabrikada temizlenir, kavrulur ve makineden geçirilerek öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata üreti­minde kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir.
Çikolata üretiminde kavrulmuş kakao par­çaları şekerle karıştırılır ve ağır silindirleri olan bir kapta öğütülerek hamur yapılır. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürü­lür ve ardından bu tabakalar yumuşamaları için biraz kakao yağı katılarak dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine dolduru­lur. Oluklardan her birinin içinde bir kolla ileri-geri itilen granit silindirler vardır. Silin­dirler çikolata yumuşak ve pütürsüz oluncaya kadar günler boyunca bir ileri-bir geri hare­ket eder. Sonunda saf ve lezzetli bir sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğu­tulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.
Sütlü çikolata yapmak için içine inek sütünden elde edilen süttozu karıştırılır, va­nilya ve başka tat ve koku vericiler eklenir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yu­muşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen "lesitin" maddesi de eklenir.


Ayrıca bakınız:


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kakao
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İkiçeneklilerden, anayurdu tropikal Amerika olan, 4-10 metre boyunda bir ağaççık (Theobrama cacao). Bugün, anayurdu dışında bütün tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Yaprakları büyüktür. Çiçekleri, ana gövdedeki ya da yaşlı yan dallardaki uyuyan tomurcuklardan doğrudan doğruya çıkarlar. Meyvesi kavun biçiminde, kırmızı-sarı renkte ve etli, çok tohumludur. Kakao, bu tohumlardan elde edilir. Etkin maddesi teobramindir. Kakao tohumlarında ayrıca kakao yağı ve nişasta da bulunur. Bu nedenle kakao, yalnız keyif verici değil, aynı zamanda besin maddesi olarak da değerlidir. Kakao yağı ayrıca ilâç ve kozmetik sanayiinde de kullanılır.
In science we trust.

Benzer Konular

19 Mayıs 2012 / gitarcı çılgın Soru-Cevap
3 Haziran 2008 / Misafir Taslak Konular
26 Eylül 2010 / e-7 Soru-Cevap
28 Haziran 2015 / ahmetseydi Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular