Arama

Habitat Nedir?

Güncelleme: 8 Kasım 2018 Gösterim: 148.537 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
12 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Habitat


Ad:  habitat.jpg
Gösterim: 4990
Boyut:  58.8 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir
Çeşitli bilim dallarında yaygın olarak kullanılmakta olan kavram, Birleşmiş Milletler’in 1978 yılında Kanada’nın Vancouver şehrinde düzenlediği Habitat I toplantısı ve daha sonra UN-Habitat adlı bir BM programı (ajansı) olarak kurumlaşmasıyla daha fazla bilinir ve kullanılır hale geldi.

UN-Habitat
Birleşmiş Milletler bünyesinde yer alan The United Nations Human Settlements Programme (kısa adıyla UN-HABITAT), BM’in “insan yerleşimleri” ajansıdır. BM Genel Asamblesi tarafından yönetilen ajansın amacı sosyal ve çevresel sürdürülebilir insan yerleşimleri kurulmasını desteklemek ve herkes için uygun mesken sağlanmasıdır.
Latince kökenli bir kavram olan HABİTAT’ın en kısa tanımı; “bir canlının doğal yaşama ortamı”dır.
Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yerdir. Bu yer; fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün altı ya da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir.

Habitat Nedir?
Habitat bir populasyonun, içinde bulunduğu, barındığı, geliştiği, üreyip çoğaldığı, varlığını ve neslini devam ettirdiği ortamdır. Buna yaşama ortamı da denir (Oğurlu, 2001).
Habitat;
  • geniş bir bölge,
  • yeryüzünün özel bir parçası,
  • hava,
  • toprak veya
  • su olabilir.
Habitat, bir orman veya bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün civarı kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta birlikte yaşayabilirler (Oğurlu, 2001).

Habitat Faktörleri

Habitat;
  • örtü,
  • besin,
  • su
gibi üç temel bileşenden meydana gelir (Oğurlu, 2001). Bunların bir araya gelmesi ancak belli genişlikteki bir mekân üzerinde gerçekleşebileceğinden, habitatın dördüncü faktörünü de mekan oluşturmaktadır.

1. Besin

Yaban hayatı habitatlarının en önemli unsuru olarak kabul edilir. Bir yerdeki besinin;
  • cinsi,
  • miktarı,
  • yıl içerisindeki değişimi,
orada yaşayacak türlerin sayı ve miktarını belirler (Oğurlu, 2001).

2. Örtü

Örtü, yaban hayvanlarının bulundukları ortamda yer alan, genellikle vejetasyon elemanları ve bazen de jeomorfolojik yapıdan kaynaklanan ağaç, çalı, ot veyahut mağara, in, kaya, taşlık gibi hayvanı gözlerden saklayan yapılardır. Habitatın bu elemanı sözgelimi geyik gibi büyük bir hayvan için oldukça geniş bir alana yayılmış olmalıdır. Bir tavşan için ise çalı kümeleri yeterli örtü oluşturabilir
Örtü, hayvanın başlıca;
  • gizlenme,
  • saklanma,
  • yuvalanma,
  • olağanüstü durumlarda sığınma ihtiyaçlarını karşılar.
Örtü, hayvanın rahatlıkla hareket edebileceği kadar seyrek, fakat onu gizleyebilecek kadar da sık olmalıdır (Oğurlu, 2001).

3. Su

Su ihtiyacı, iklim şartları hayvanın suyu tutma kabiliyetine göre değişir. Bütün hayvanlar metabolik su üretebilirler; fakat yalnız çöl hayvanları gerçek anlamda su tutmayı başarabilirler. Herhangi bir türün serbest suya ihtiyacı varsa, yani suyu içmesi gerekiyorsa, bu türün mesken alanı, bir sürekli su kaynağı ihtiva ediyor olmalıdır. Göç etmeyen türlerde, hayvan, dolaşma mesafesi dahilinde su bulamayacağı bir alana yerleşemez (Oğurlu, 2001).

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Kasım 2018 18:30
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
5 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Habitat Nedir?
Latince kökenli bir kavram olan HABİTAT’ın en kısa tanımı; “bir canlının doğal yaşama ortamı”dır.Habitat, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yerdir. Bu yer; fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün altı ya da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Habitat bir populasyonun, içinde bulunduğu, barındığı, geliştiği, üreyip çoğaldığı, varlığını ve neslini devam ettirdiği ortamdır. Buna yaşama ortamı da denir.
Habitat, geniş bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak veya su olabilir. Habitat, bir orman veya bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün civarı kadar küçük de olabilir. Birden fazla hayvan türü, özel bir habitatta birlikte yaşayabilirler.

Habitat Faktörleri
Habitat, örtü, besin, su gibi üç temel bileşenden meydana gelir. Bunların bir araya gelmesi ancak belli genişlikteki bir mekân üzerinde gerçekleşebileceğinden, habitatın dördüncü faktörünü de mekan oluşturmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2017 23:43
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
30 Mayıs 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Bir bitki veya hayvanın doğal ve normal şekilde yaşadığı alan veya çevreye habitat denir. Bitki ve hayvanların yaşayabildiği, büyüyebildiği, üreyebildiği yani kısacası tüm yaşam koşulları için uygun olan ortam, çevredir.

Habitat
, bir organizmanın yaşadığı ve geliştiği yer. Bu yer, fiziksel bir bölge, yeryüzünün özel bir parçası, hava, toprak ya da su olabilir. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir. Develerin habitatı çöller, balıklarınki ise denizler ve tatlı su kaynaklarıdır.
Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2017 22:04
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
7 Nisan 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Habitat Nedir?
Üzerinde yaşamakta olduğumuz dünya üzerinde, on binlerce çeşit canlı organizma yaşamını sürdürmektedir. Bu canlı organizmalardan bazıları, yeryüzünün sadece belirli bir noktasına dağılıp yaşamını sürdürdüğü gibi, bazı organizma türleri ise yeryüzünün birçok farklı noktasına dağılarak yaşamlarını devam ettirmektedir.
Ad:  habitat.jpg
Gösterim: 1948
Boyut:  78.2 KB

Habitat kavramı ise; yeryüzünün değişik noktalarında yaşayan organizmaların yaşam alanını ifade etmektedir. Canlı organizmaların, yaşamakta ve gelişimini sürdürmekte olduğu, sınırları çizilebilen belirli bir yaşam bölgesine “habitat” adı verilmektedir. Habitat kavramı, içerisinde oldukça değişik canlı grupları tanımlanabilmektedir. Öyle ki, bazen tek bir canlı türünü içerisine alan ve alan olarak küçük bölgeye habitat adı verilirken, bazen de birden fazla canlı türü içerisine alan ve oldukça büyük bir alana yayılan bölgelere habitat adı verilebilmektedir. Bazı canlı türleri, yeryüzünün sadece belirli bir bölgesinde yaşamlarını sürdürmekte ve bu bölgede canlı türü olarak sadece kendileri yaşamaktadır. Bu tür canlıların yaşadığı bölge özel habitat olarak tanımlanmaktadır. Fiziksel şartlara göre şekillenen özel yaşam alanlarının dışında, bazı habitatlar ise birden fazla canlı türünü içerisine alır ve bu türdeki habitatlara ortak habitat ismi verilmektedir.
Ad:  Antarctic.jpg
Gösterim: 1614
Boyut:  7.7 KB

Habitat kelimesi, köken bakımından Latinceden gelir ve kelimenin bu dildeki anlamı ‘’canlıların doğal yaşam alanı’’dır. Habitatlar, canlıların türlerine, yapılarına ve yaşam koşullarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Bu noktada daha çok hava, su ve toprak organizmalar için yaşam alanı yani habitatlar olmaktadır. Habitat kavramını örneklerle açıklamak gerekirse, balıklar suda doğar yaşamını devam ettirir ve de ölürler. Burada balıkların habitatları tatlı sular, okyanuslar ve de denizler’dir. Bazı balık türlerinin ise yaşam alanı yani habitatları daha dardır. Bu türlerden köpek balıklarının habitatları okyanuslar’dır. İnsanların bazı organlarında yaşayan ve sindirim ve de boşaltım sistemi gibi bazı yaşamsal faaliyetlerin oluşmasına katkıda bulunan mikroorganizmaların habitatları ise, görevini yürütmekte olduğu organdır. Yani, habitatlar sadece hava, su ve toprak alanları olmamaktadır.

Dünya üzerinde on binlerce farklı canlı türü yaşamını devam ettirmektedir. Yaşamını sürdüren canlı türlerinin sayısı ise, hala tam olarak belirlenebilmiş değildir. Bunun nedeni ise, ekosistem içerisinde canlıların bir döngü içerisinde bulunması, bazılarının boylarının mikro boyutlarda yer alması ve de dünyanın her noktasının canlı çeşitliliği bakımından tam olarak keşfedilememiş olmasıdır. Her canlı türünün ve grubunun bağlı bulunduğu bir habitat kesinlikle vardır. Bu habitat alanındaki canlılar, bölgedeki iklim özelliklerine ve özellikle de sıcaklık, su ve de rüzgar gibi etkenlere bağlı olarak kendilerini yaşama alıştırmaktadırlar. Bağlı bulunan habitatın gerek iklimsel gerek de yeryüzü özelliklerine uyum sağlamış olan canlılar, habitat içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bazı durumlarda ise, canlıların yaşam alanı mevsimlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Özellikle kurak aylarda bazı havyaların sulara doğru göç etmesi ve göç edilen bölgede birkaç ay yaşamın sürdürülmesi, canlı habitatının kısa süreli olarak değişmesine neden olabilmektedir.

Canlıların yaşamış olduğu alanları belirtmek için özellikle Coğrafya biliminde kullanılmakta olan Habitat kelimesinin kullanılmaya başlanması, 1978 yılında gerçekleşmiştir. Bu yılda, Kanada’da Birleşmiş Milletler Habitat 1 toplantısı düzenlenmiş ve bu kelime dünyanın her tarafında kullanılmaya başlanmıştır.

Son düzenleyen Safi; 25 Şubat 2017 23:44
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Şubat 2017       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
HABİTAT
Bir bitkinin veya hayvanın doğal olarak bulunduğu yetişebildiği ve yaşayabildiği ortama habitat denilmektedir. Bu alan yeryüzünün herhangi bir yeri olabileceği gibi, bir insanın midesi de habitat olabilir. Örneğin, Köyceğiz gölü çevresinde taban suyunun yüksek olduğu yerler, sığla ağacının yetişebilmesi için ayrı bir ortam oluşturur. Bu alan sığla habitatıdır. Ya da yalnız insan vücudunda yaşayabilen bir kıl kurdu için insan bağırsağı habitattır. Yani habitat, yaşam alanı demektir.

BÜYÜK BİYOMLAR
62163d1488055278 biyosfer canli kure 3

Biyomların kendine özgü bitki ve hayvan türlerinin barındığı alanlardır. Buna göre Dünya üzerinde çok sayıda biyom bulunmaktadır. Biyomların ortaya çıkmasında en fazla etkisi olan faktör iklimdir. İklim Dünya’nın şekline ve güneş ışınlarının yıl içindeki geliş açısındaki değişime bağlı olarak Ekvator’dan kutuplara doğru farklılıklar gösterir. Bunun sonucunda biyomlar da Ekvator’dan kutuplara gidildikçe canlı ve bitki çeşitliliğinin değişime uğradığı görülmektedir. Diğer taraftan yeryüzünün yüksek ve çukur alanları da iç içe biyomların oluşmasına neden olmuştur. Örneğin; Ekvatoral bölgedeki Klimanjaro Dağı (5895 m) eteklerinde yağmur ormanları, orta kesimlerinde savanlar yüksek kesimlerinde ise dağ biyomları yer alır. Bu durum yükseltinin neden olduğu bir çeşitliliktir. Biyomlar hâkim bitki türleri ile içinde bulundukları suların kimyasal özelliklerine göre de sınıflandırılabilirler. Örneğin, İç Anadolu Bölgesinin biyomunu stepler, buradaki Kızılırmak akarsuyunun biyomunu ise tatlı su canlıları meydana getirir. Karasal biyomların dağılışında enlem oldukça önemli bir faktördür. Ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe biyomlar ve bu biyomlardaki başlıca canlı grupları değişime uğrar.

DEVAMI Biyosfer (Canlı Küre)
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Şubat 2019 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Haziran 2013 / Misafir Cevaplanmış
12 Nisan 2010 / Daisy-BT Mimarlık
16 Mayıs 2015 / Misafir Cevaplanmış