Arama

Melatonin Nedir?

Güncelleme: 19 Şubat 2009 Gösterim: 2.992 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
30 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Melatonin denilen hormon beyinde epifiz bezinin pineolasit adı verilen hücrelerinden salgılanır. Biyoritmi (sirkadyan ritm) belirler ya da biyoritm üzerinde etkilidir. Pineolasit hücreleri ışığa duyarlıdır. Elektromanyetik dalga yoğunluğu arttıkça melatonin salgılanması azalır. Sadece 23.00 ile 05.00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur.

Sponsorlu Bağlantılar
Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Kıtalararası yolcu uçaklarında meydana gelen ve jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormondur. (Jetlag, 7saatten fazla uçak yolculuğu yapanlarda uyku ve yemek saatlerindeki değişiklikten dolayı vücut dengesinin bozulmasıdır. Yani bir anlamda gecenizin ve gündüzünüzün birbirine karışmasıdır.) Hormon diğer antioksidan tesirlerini de güçlendiriyor, kanserli hücrelere karsı koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor.

Şu anda bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon. İşin can alıcı noktalarından birisi hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir. Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları.
Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak, bu hormon ışığa karşı çok duyarlıdır.

Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş bilimsel bir gerçek.
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
19 Şubat 2009       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Melatonin Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur.

Hormonun temel görevi: vucudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamak.

Jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormon.

Hormon diger aktioksidan tesirlerini de güçlendiriyor,kanserli hücrelere karşı koruma sağlıyor, üreme sistemiyle bağlantisindan tutun da yorgunluk, isteksizlik gibi durumların nedenlerini de oluşturabiliyor.

Şu anda bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da üzerinde önemle durulan bir hormon.

İşin can alıcı noktalarından birisi, hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir.Avrupada lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan arastirmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da, çocukların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları.Çünkü, melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor.

Ancak bu hormon ışığa duyarlı.Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı,karanlıkta ise yoğun olarak salgılandığı tesbit edilmiş. Bilimsel bir gerçek. Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın..

Unutmayın körlerde kanser olma oranı 0' a yakındır.

Ayrıca geceleri, televizyon, bilgisayar ve cep telefonu vb. elektronik aygıtların olmadığı ya da prize takılı bulunmadığı bir ortamda uyumaya çalışın, prize takılı olan aygıtlar siz uyurken, enerjinizden çalar ve zinde kalkmanızı zorlaştırır.

(Dolayısıyla da 2 saatte alacağınız uykuyu 4 saatte alırsınız.)




Benzer Konular

4 Aralık 2008 / Last_AzRaeL Taslak Konular