Arama

Monosakkarit Nedir? Monosakkaritler Hakkında

Güncelleme: 3 Aralık 2009 Gösterim: 4.892 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Monosakkarit

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Monosakkaritler, su ile daha küçük birimlere parçalanamadıklarından basit şekerler, tek şekerler, monozlar olarak da bilinirler.Bu sekerler karbonhidratların en küçük yapı birimidir. Çoğu Cn(H2O)n formülüne uyar. Bazı monosakkaritler tatlıdır. Zincir veya halkalı yapıya sahip olup, genellikle 3-6 arasında karbon Msn Coffee atomu taşırlar. Moleküllerindeki karbon sayılarının Latincelerinin sonuna -oz eki getirilerek gruplandırılırlar. Üç karbonlu olanlar trioz, dört karbonlular tetroz, beş karbonlular pentoz, altı karbonlular heksoz adını alırlar. Pentozlardan riboz (C5H10O5) ve deoksiriboz (C5H10O4) nükleik asitlerin yapısına girer. Hücre zarından difüzyon ile kolay geçerler.

Besin kaynağı bakımından önemli olan monosakkaritler heksozlardır. Bunlardan glikoz, fruktoz (levüloz) ve galaktoz en önemlileridir. Sindirilmeden kana karışırlar. Hepsinin kapalı formülleri C6H12O6 şeklinde olup birbirlerinin izomeridirler.

İçerdikleri C sayısına göre monosakkaritler:
  • 3C'li şekerler : Gliser aldehit (Triozlar)
  • 5C'li şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
  • 6C'li şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
6 C'li monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz. Bunun yanında Glikozun ayracı Fehling veya Benedik çözeltisidir. Ayraç glikozla birleşince kırmızı olur.

Benzer Konular

23 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
23 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Haziran 2010 / Misafir Kimya
28 Eylül 2015 / Misafir Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya