Arama

Hücre Organelleri - Hücre Çekirdeği

Güncelleme: 17 Eylül 2017 Gösterim: 9.616 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hücre çekirdeği

Ad:  4.JPG
Gösterim: 4253
Boyut:  53.7 KB

hücre çekirdeği, ÇEKİRDEK olarak da bilinir,
Sponsorlu Bağlantılar
bakteriler ve mavi-yeşil algler dışında kalan bütün hücrelerde bulunan ve iki katmanlı bir zar ile hücrenin geri kalan bölümünden ayrılan özelleşmiş yapı.

Endoplazmik retukulumun devamı olduğu düşünülen bu zarda büyük moleküllerin çekirdeğe girmesine izin veren gözenekler vardır. Çekirdek, hücrenin büyüme ve metabolizma gibi işlevlerini düzenler ve denetler, kalıtımla kuşaktan kuşağa geçen bilgiyi içeren genleri taşır. Çekirdeğin içinde yer alan çekirdekçik, ribonükleik asit (RNA) ve protein bireşimlenmesinde önemli bir rol oynar. Çekirdek zarının içinde bulunan ve çekirdeğin bileşenlerinin içinde asılı olduğu jölemsi sıvı çekirdek plazması adını alır.

Hücrede genellikle tek bir çekirdek bulunur. Ama çekirdek bölünmesinden sonra hücre bölünmesinin olmadığı durumlarda çizgili kaslarda görüldüğü gibi çok çekirdekli hücreler de oluşur. Öte yandan, insan alyuvarları gibi bazı hücrelerde çekirdek, hücrenin olgunlaşmasıyla kaybolur.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 17 Eylül 2017 00:37
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Hücre Çekirdeği!

  • Ökaryot hücrelerin tüm yaşamsal olaylarının yönetildiği ve yönlendirildiği merkezdir.
  • Memeli hayvanların olgun alyuvarlarında bulunmaz.
  • Genelde 1 tanedir.
  • Bazı karaciğer ve çizgili kas hücrelerinde birden fazla bulunur.
  • Çekirdek zarı, çekirdek öz suyu, kromatin iplik ve çekirdekçikten oluşur.

Çekirdek Zarı!

  • Çift katlı hücre zarından oluşmuştur.
  • Enzim, RNA, protein gibi büyük çaplı moleküllerin geçebileceği büyüklükte porlar bulundurur.
  • Dış zar üzerinde ribozom bulunur.

Çekirdekçik!

  • Protein, RNA ve DNA içerir.
  • Protein sentezinde önemli bir işleve sahiptir.

Kromatin İplik!

  • Çekirdekçik gibi DNA, RNA ve protein barındırır.
  • Temel görevi RNA sentezleyerek protein sentezini yönetmek ve bölünme öncesi kendini eşleyerek taşıdığı kalıtsal bilginin bir sonraki nesile aktarımını sağlamaktır.
  • Kromozomların şekli ve büyüklüğü türden türe değişim gösterir.
  • Homolog kromozomlu hücreler diploit (2n) hücre olarak adlandırılır.
  • Homolog kromozomlu hücrelerden birini taşıyan hücre ise monoploit (n) hücre olarak adlandırılır.
  • Virüsler, bakteriler, üreme hücreleri, bazı sporlar, bitki ve hayvan hücreleri monoploit özellik gösterir. Diğer tüm canlıların vücut hücreleri ise diploit bir özellik gösterir.
  • Üzerinde vücut hücresi özellikleriyle beraber cinsiyetle ilgili bilgiler taşıyan kromozomlara gonozom denir.
  • Sadece vücut hücresine dair özellikler taşıyan kromozomlara otozom denir.

Sponsorlu Bağlantılar
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Eylül 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÇEKİRDEK
Çekirdek hücrenin yönetim ve kalıtım merkezidir. Hücre çekirdek yönetir. Yine canlıların özelliklerini taşıyan kromozom çekirdekte bulunur. Hücre bölünmesiyle bu özellikler hücreden hücreye aktarılır. Dolayısıyla çekirdek hücrenin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan bir hücresel yapıdır. Genellikle yuvarlak veya oval bir yapıya sahip olan çekirdek ışık mikroskobuyla da görülebilir. Çekirdek ve sitoplazma arasında belli bir oran vardır.
  • Hücrenin bölünme ve büyüme faaliyetlerini yöneten kısımdır. Ökaryot hücrelerde bulunur. Genellikle hücrelerde tek çekirdek bulunur. Görevleri; hücreyi yönetmek, kalıtım bilgisini taşımak ve hücre bölünmesini sağlamaktır. DNA’nın bulunduğu ve bu bilgilerin RNA’ya aktarıldığı yerdir.
  • Çekirdeğin yapısını dört kısımda inceleyebiliriz:
1. Çekirdek Plazması veya Öz Suyu
Çekirdek plazması:Çekirdeğin içini dolduran sıvıdır. Yarı akışkan yapıda olan bu sıvının viskositesi sitoplazma sıvısından daha yüksektir. Çekirdeğin içini dolduran, yapı olarak sitoplazmaya benzeyen kısımdır. İçinde su, organik, inorganik maddeler, nükleik asitler (DNA, RNA) bulunur.

2. Çekirdek Zarı

  • Çekirdek içi ile sitoplazmayı birbirinden ayıran kısımdır.
  • İki katlı olup, yapısı hücre zarına benzer.
  • Üzerinde porlar bulunur ve tam geçirgendir (RNA ve ATP’yi geçirebilir.)
  • Çekirdek ile sitoplazma arasında madde alış verişi sağlar.
Çekirdek materyali çift zarla çevrilmiş olarak sitoplazmadan ayrılır. Çekirdek zarı E.R’un devamı şeklinde olup E.R’un zarı ile bağlantı halindedir. Çekirdeğin iki zarı arasında kanal bulunur. Bu zar yapı olarak hücre zarının yapısına benzer. Hücre zarından farklı olarak dış zar üzerinde ribozomlar bulunmaz ve halka şeklinde “annulus” denilen yapılardan oluşan geniş “porlar” görülür. Porlar çekirdek plazmasıyla sitoplazma arasında serbest geçişe ve madde alış verişine imkan sağlar. Çekirdekte sentezlenen RNA molekülleri porlardan sitoplazmaya geçer. Ayrıca sitoplazmada sentezlenen bazı proteinlerde bu porlardan çekirdek içine alınır.

3. Çekirdekçik
  • Çekirdek öz suyunun yoğunlaşması ile oluşan kısımdır. Sayısı birden çok olabilir.
  • Yapısında RNA ve proteinler bulunur.
  • Protein sentezinde rol aldığı sanılmaktadır.
  • Hücre bölünmesi esnasında kaybolur, sonra tekrar ortaya çıkar.
Hücrede bir veya daha fazla sayıda bulunabilen çekirdekçik, ribozom ve protein sentezinde aktif rol oynar. Yapısında DNA, RNA ve bazik proteinler bulunur. Ribozomun yapısına katılan RNA’ların çoğu çekirdekçikte sentezlenir. Çekirdekçik hücrede RNA’ların en yoğun olduğu bölgedir. RNA’lar burada proteinlerle birleşerek ribozomun alt birimlerini oluşturur. Porlardan sitoplazmaya geçen alt birimler birleştiğinde işlevsel ribozomları oluştururlar. Çekirdekçiğin sayısı ve büyüklüğü hücrenin işlevine göre değişir. Kas hücreleri gibi protein sentezinin az olduğu hücrelerde çekirdekçik bulunmaz veya çok küçüktür. Buna karşılık salgı hücreleri gibi protein sentezinin hızlı olduğu hücrelerde çekirdekçik büyük veya çok sayıda bulunur. Çekirdekçik ışığı çok iyi kırdığından ışık mikroskobuyla görülebilir.

4. Kromatin İplikler
  • Çekirdek öz suyu içerisine dağılmış olan ağ ve yumak şeklindeki yapılardır. Hücrenin bölünmesi esnasında kısalıp kalınlaşarak kromozom haline dönüşürler. Kromozomlar protein ile genetik şifremiz olan DNA molekülleri taşırlar
ÇEKİRDEĞİN GÖREVLERİ:
Protein Sentezitranskripsiyon ve translasyon denilen iki aşamada gerçekleşir.
A: Transkripsiyon (Yazılım)
DNA’daki protein şifresi mRNA şeklinde sitoplazmaya taşınır.DNA’dan mRNA sentezine transkripsiyon denir.Bu esnada DNA’nın tamamı değil sadece ilgili gendeki şifre kopyalanır.

B:Translasyon (Çeviri):
Translasyon mRNA’la sitoplazmaya taşınan şifrenin ribozomlarda protein şeklinde kodlanmasıdır. Translasyon esnasında şifre okunur ve bu şifreye göre sitoplazmadaki aminoasitler enzimler yardımıyla birbirine bağlanarak protein molekülü oluşturur.Bu hücrede aynı anda çok çeşitli protein sentezlenebilir. Bir protein molekülünün sentezlenebilmesi için yaklaşık 10 saniye ile 2dakika yeterlidir. Bakterilerde protein sentezi daha hızlıdır. Bu nedenle antibiyotiklerin bir çoğu bakterilerdeki protein sentezine engelleyerek etkili olur.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

26 Temmuz 2017 / kompetankedi Biyoloji
10 Eylül 2017 / Misafir Cevaplanmış
26 Temmuz 2017 / ahmetseydi Biyoloji
31 Temmuz 2017 / _KleopatrA_ Biyoloji
5 Ağustos 2017 / Misafir Biyoloji