Hoş geldiniz sayın ziyaretçi Neredeyim ben?!

Web sitemiz; forum, günlük, video ve sohbet bölümlerinin yanı sıra; Skype ile ilgili Türkçe teknik destek makaleleri, resim galerileri, geniş içerikli ansiklopedik bilgiler ve çeşitli soru-cevap konuları sunmaktadır. Daima faydalı olmayı ilke edinmiş sitemize sizin de katkıda bulunmanız bizi son derece memnun eder :) Üye olmak için tıklayınız...


Sohbet (Flash Chat) Forumda Ara

Bakteriler - Koliform Bakteri

Bu konu Biyoloji forumunda _Yağmur_ tarafından 14 Mayıs 2010 (16:33) tarihinde açılmıştır.FacebookFacebook'ta Paylaş
6240 kez görüntülenmiş, 2 cevap yazılmış ve son mesaj 4 Ekim 2010 (20:07) tarihinde gönderilmiştir.
  • 5 üzerinden 5.00  |  Oy Veren: 1      
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın:    « Önceki Konu | Sonraki Konu »      Yazdırılabilir Sürümü GösterYazdırılabilir Sürümü Göster    AramaBu Konuda Ara  
Eski 14 Mayıs 2010, 16:33

Bakteriler - Koliform Bakteri

#1 (link)
MsXTeam
_Yağmur_ - avatarı
Koliform Bakteri
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakterilerdir.

Tanım olarak çubuksu, Gram-negatif olup 35-37 °C'de laktoz fermante ederek asit ve gaz üretirler. Koliformlar sıcak kanlı hayvanların dışkılarında bolca bulunurlar, ama sulak ortamlarda, toprakta ve bitkilerde de bulunurlar. Coğu zaman kloliformalar kendileri hastalığa neden olmazlar ama kolay kültürlenirler, ve varlıkları dışkı kaynaklı zararlı patojenlerin de mevcut olabileceğine işaret eder. Dışkıya ait (fekal) patojenlere bakteriler, virüsler, protozoalar ve parazitler dahildir.


Koliform bakterileri oluşturan cinsler arasında şunlar sayılabilir:
  • Citrobacter,
  • Enterobacter,
  • Escherichia,
  • Hafnia,
  • Klebsiella,
  • Serratia ve
  • Yersinia.
Escherichia coli (E. coli) bakterisinin diğer koliformlardan ayırdedici özelliği 44°C'da laktozfermantasyonu yapabilmesi, bazı özel kültür ortamlarında büyüyebilmesi ve bu ortamlarda oluşturduğu renktir. Genel koliform grubundan farklı olarak E. coli hemen tamamen dışkı kaynaklıdır ve onun varlığı dışkı kirlenmesinin açık bir belirtisidir.
Etiketler:
  • koliform
  • koliform bakteri
  • koliform bakteri nasil olusur
  • koliform bakteriler
  • koliform basil nedir
Benzer Konular:
Rapor Et
Reklam
Eski 1 Ekim 2010, 21:50

Bakteriler - Koliform Bakteri

#2 (link)
jaws
Ziyaretçi
jaws - avatarı
KOLİFORM BAKTERİ
koliformbakterivarecoli



içme Suyunda Koliform Bakteri Ürer mi?

Musluklarımızdan akan suların, içme amaçlı kullanılmasa dahi, koliform bakteri içermemesi gerekir. Koliform bakteriler insan ve hayvanların bağırsaklarında doğal olarak bulunurlar. İnsan dışkısının önemli bir kısmını bu bakteriler oluşturur. Buradan da anlaşılacağı gibi, musluk suyunda koliform bakteri bulunması demek o suya lağım suyu veya drenaj suları karışıyor demektir.

Bu karışma çoğu zaman mikroskobik düzeyde olur ve gözle görülür bir kirlilik yaratmaz. Bu nedenle ancak laboratuar tahlilleri ile gösterilebilir. Suda koliform bakteri tespit edilmesi insan dışkısı ile atılan ve önemli hastalıklara neden olan pek çok mikro canlının da o suda bulunduğu anlamına gelir. Bu mikro canlıları laboratuarda tek tek göstermek teknik olarak zor olduğundan sadece koliform bakterilere bakılmaktadır.

Suyla Hangi Hastalıklar Bulaşır?


Suyla 80’den fazla farklı hastalık etkeni mikroorganizma bulaşabilir. Bunlardan en sık görülenleri tifo, paratifo, bakteriyel ishaller, viral ishaller, amipli dizanteri, basilli dizanteri, besin zehirlenmeleri, kolera, Hepatit A ve Hepatit E’dir. Kirli suların banyo, diş fırçalama gibi kişisel temizlik amacıyla kullanılması, bu sulardan buz yapılması, bu sularla sebze ve meyvelerin yıkanması durumunda da adı geçen hastalıklar bulaşabilmektedir.

Suyla Bulaşan Hastalıklara Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?


Suların kirli olduğunun bilindiği durumlarda mikroplardan korunmak için çeşitli önlemler alınmalıdır. Bunun için;


1. Su kesintisi söz konusu ise kesinti sonrasında ilk gelen su, mikrop içerme riski en yüksek olandır. Bu suları içme amaçlı ve gıda hazırlığında kullanmamak gerekir. Su, bulanıklığı gidene kadar akıtılmalıdır. Ancak bu su, israfı önlemek amacıyla ev temizliğinde kullanılabilir.


2. Suları mikroplardan arındırmak için belli yöntemler vardır:


A. Kaynatma Yöntemi: İçmeden önce suyun 2-4 dakika güçlü (fokurdayarak) kaynatılması mikropları etkili bir şekilde öldürür. Ancak bu yöntemle, çok miktarda suyu mikropsuz hale getirmek zor ve pahalıdır. Kaynatma, suyun tadını bozduğu gibi soğuması için de zaman gereklidir.



B. Tentürdiyot Damlatma: Eczanelerde satılan ve tıpta yaralara sürülerek yara temizliğinde kullanılan tentürdiyot çözeltisinden (%2 oranında iyot içerir) bir litre suya beş damla damlatılıp 30 dakika beklenir. Tentürdiyot da mikropları etkili bir şekilde öldürür ancak suyun tadını bozar ve bazı guatr hastaları için zararlı sonuçlara neden olabilir.


C. Klor Tabletleri: Eczanelerde farklı miktarlarda (4 mg ve 160 mg) klor içeren tabletler satılmaktadır. Bu tabletler, bir miktar suda karıştırılarak çözüldükten sonra temizlenmesi istenen suya, kutunun prospektüsünde yazdığı miktarlarda konur ve 30 dakika beklenir.


D. Çamaşır Suyu Yöntemi: Çamaşır sularında Klor bulunur ve zaten bu şekilde temizlik sağlarlar. Piyasada satılan çamaşır suları genellikle %5 oranında Sodyum hipoklorit (klor) içerir. Suların mikroplardan arındırılması için önce, %5’lik ve deterjan içermeyen çamaşır suyundan %1’lik bir çözelti hazırlanır. Bunun için 1 ölçü çamaşır suyu 4 ölçü su ile karıştırılır. Elde edilen %1’lik stok çözelti vidalı kapaklı cam bir kapta, ışıktan korunarak 15 gün süreyle kullanılabilir. Çocukların erişemeyeceği bir yerde saklanmasına dikkat edilmelidir. İçme suyunu mikroplardan temizlemek için bu stok çözeltiden bir litreye üç damla konur ve 30 dakika beklenir.



Kolay ve ucuz bir yöntem olması, zararlı yan etkilerinin olmaması, etkili bir şekilde mikropları öldürmesi, sudaki kötü koku ve bulanıklığı da ortadan kaldırması nedeniyle klorla temizleme yöntemi tercih edilmelidir.



3. Mikroplar, içtiğimiz suyun yanı sıra çiğ tüketilen meyve ve sebzelerle de bulaşır. Bu yüzden meyve ve sebzelerin mikroplardan arındırılması gerekir. Bu amaçla yukarıda tarif edilen %1’lik stok klor solüsyonundan bir litre suya 20 damla damlatılır. Meyve ve sebzeler, üzerlerindeki kaba kirler temizlendikten sonra istenilen miktarda hazırlanmış olan bu suda üzerleri tamamen suyla kaplanmış bir şekilde 30 dakika bekletilir.



4. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunmada el temizliği çok önemlidir. Özellikle gıda sektöründe çalışan kişiler el temizliğine çok dikkat etmelidirler. Aksi takdirde bir çalışan, yüzlerce hatta binlerce kişinin hastalanmasına neden olabilir. El temizliğinde en etkili yol su ve sabunla yıkamaktır. Su kesintisi nedeniyle suyun kısıtlı olduğu durumlarda, %60’ın üzerinde alkol içeren kolonyalar veya bu amaçla üretilen jellerin, kuru haldeki ellere uygulanması ve kendiliğinden kuruyana kadar beklenmesi mikropları öldürmek için yeterli olacaktır. Ancak eller gözle görülebilecek kadar kirlendi ise, alkollü sıvı veya jellerin yeterli temizlik sağlamayacağı unutulmamalıdır.



5. Evlerde depolanan suların temizliği için birkaç noktaya dikkat edilmelidir.



A. Sular temiz bir kapta, doğrudan güneş almayan yerlerde saklanmalıdır.

B. Saklama kabı sert plastikten yapılmış ve kırılmaya dayanıklı olmalıdır.

C. İçme suyu için kullanılan saklama kapları 15-20 litreden büyük olmamalı, kapların ağzı dar (tercihen 10 cm’den küçük) ve vidalı kapaklı olmalıdır.

D. Saklama kabı suyun kolay alınabilmesi için musluklu veya tapalı olmalıdır.


6. Apartman veya evlerdeki büyük su depolarının temizliği ve bakımı, su kesintilerinin olduğu dönemlerde her üç ayda bir, diğer zamanlarda ise en geç yılda bir kez, yüksek miktarda klor içeren su ve fırçayla yıkamak suretiyle yapılmalıdır.
Rapor Et
Eski 4 Ekim 2010, 20:07

Bakteriler - Koliform Bakteri

#3 (link)
CenneT-ul Meva
Ziyaretçi
CenneT-ul Meva - avatarı
Koliform bakteri hakkında ansiklopedik bilgi

Koliform bakteriler gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren göstergeç bakterilerdir. Tanım olarak çubuksu, Gram-negatif olup 35-37°C'de laktoz fermante ederek asit ve gaz üretirler. Koliformlar sıcak kanlı hayvanların dışkılarında bolca bulunurlar, ama sulak ortamlarda, toprakta ve bitkilerde de bulunurlar. Coğu zaman kloliformalar kendileri hastalığa neden olmazlar ama kolay kültürlenirler, ve varlıkları dışkı kaynaklı zararlı patojenlerin de mevcut olabileceğine işaret eder. Dışkıya ait (fekal) patojenlere bakteriler, virüsler, protozoalar ve parazitler dahildir.

Koliform bakterileri oluşturan cinsler arasında şunlar sayılabilir:

Citrobacter,
Enterobacter,
Escherichia,
Hafnia,
Klebsiella,
Serratia ve
Yersinia. Escherichia coli (E. coli) bakterisinin diğer koliformlardan ayırdedici özelliği 44°C'da laktoz fermantasyonu yapabilmesi, bazı özel kültür ortamlarında büyüyebilmesi ve bu ortamlarda oluşturduğu renktir. Genel koliform grubundan farklı olarak E. coli hemen tamamen dışkı kaynaklıdır ve onun varlığı dışkı kirlenmesinin açık bir belirtisidir.

Rapor Et
Cevap Yaz Yeni Konu Aç
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adı:
Önce bu soruyu cevaplayın
Mesaj:








Yeni Soru
Sayfa 0.205 saniyede (76.18% PHP - 23.82% MySQL) 16 sorgu ile oluşturuldu
Şimdi ücretsiz üye olun!
Saat Dilimi: GMT +3 - Saat: 15:02
  • YASAL BİLGİ

  • İçerik sağlayıcı paylaşım sitelerinden biri olan MsXLabs.org forum adresimizde T.C.K 20.ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.cü maddesinin (2).ci fıkrasına göre tüm kullanıcılarımız yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. MsXLabs.org hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetler buradan iletişime geçilmesi halinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 3 (üç) iş günü içerisinde MsXLabs.org yönetimi olarak tarafımızdan gerekli işlemler yapıldıktan sonra size dönüş yapılacaktır.
  • » Site ve Forum Kuralları
  • » Gizlilik Sözleşmesi