Arama

Toplardamar Nedir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 6.176 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Aralık 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TOPLARDAMAR a. Atardamarın tersine, kanı organlardan kalbe götüren damar. (Bk. ansıkl. böl.)

Sponsorlu Bağlantılar
—Anat. Toplardamar kanı, büyük dolaşımdaki toplardamarların kalbe getirdiği kan.

—Anat. ve Dokubil. Büyük lenf toplardamarı, sağda iç jugular toplardamar ve köprücükaltı toplardamarı kavşağına varan ve bazen bulunmayabilen lenf damarı. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Anat. ve Dokubil. Toplardamarlar üç tabakadan oluşur: endotelyum tabakası, kas tabakası ve bağdoku tabakası; anatomik açıdan, üzerinde aralıklı olarak yer alan ve kanın geri akmasını önleyen kapakçıklar bulunur. Kanın toplardamarlarda ilerlemesi kılcak damarlardan sürekli olarak kan gelmesiyle ve kanı kalbe doğru akmaya zorlayan kas kasılmalarının yarattığı basınçla gerçekleşir. Toplardamarlardaki kanın hepsi üst ana toplardamar ile alt ana toplardamara dökülür; ayrıca, karındaki organlardan kirli- kanı alan bir kapı toplardamarı ve akciğerlerden oksijenlenmiş temiz kanı alan bir akciğer toplardamarı vardır.

• Lenf toplardaman. Bu büyük lenf damarı 1 ila 2 cm uzunluğundadır, başın, boynun, göğsün, akciğerlerin, diyaframın sağ yarısından ve sağ koldan gelen lenfi alır ve boynun dibinde, iç jugular toplardamar ile köprücükaltı toplardaman arasında son bulur.
Kan ya da lenf toplardamarlarının, sağlam olduklarında kanın kılcal damarlara doğru geri kaçışını önleyen kapakçıkları vardır, bunlar yerçekimi etkisinin fazla olduğu vücut bölgelerinde süreğen bir basınç artışı altında kalır ve genişlerler (bacaklardaki varisler).

—Patol. En tehlikeli toplardamar hastalığı, akciğer ambolisine neden olabilen flebitlerdir. Varis çok sık rastlanan ve çok can sıkıcı, hatta işlevsel açıdan sakatlayıcı bile olabilen bir hastalıktır. Gaz ambolileri, toplardamar dolaşımına bir rastlantı sonucu (toplardamar yaralanması, vücutdışı dolaşım) bir hava kabarcığının kaçması ve bunun akciğerlere gitmesine bağlıdır.
Toplardamar yaralanmaları, bu nadir görülen gaz ambolileri dışında nadiren tehlikelidir: alçak basınçlı bu alandaki kanamalar kural olarak kolayca kontrol altına alınabilir.
Ana toplardamar hastalıkları, akaçladıkları alanların büyüklüğü dolayısıyla, ancak ağırlık bakımından öteki toplardamar bozukluklarından farklıdırlar. Ust ana toplardamar flebiti genellikle mediastinin iltihabı lezyonlarına bağlıdır; alt ana toplardamar iltihabı ise çok nadirdir, ve oluştuğu zaman, vücudun alt kısım toplardamarlarından kaynaklanan bir iltihabın yayılımını gösterir. Ana toplardamar hastalıkları ayrıca göğüs ya da karın içindeki bir hastalığın komşuluk yoluyla yayılmasından da ileri gelebilir.


Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 13 Mayıs 2016 03:51
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Toplar Damar
Kanı, vücudun her yanından kalbe taşıyan damar.
Sponsorlu Bağlantılar
Çeperi atardamarlardan daha ince ve çapı daha geniştir. İçinde yer yer, kanın geri dönmesini engelleyecek kapakçıklar bulunur. Toplardamarlar üç tabakadan oluşurlar. En içte epitel hücrelerinden oluşan içzar, ortada kas tabakası ve en dışta da bağdokudan oluşan dış tabaka vardır.

Toplardamarlar, genellikle atardamarları izlerler. Bunlarda kan akışı kılcaldamarlardan sürekli gelen kanın ve kasların kasılmasının yarattığı basınçla sağlanır. Toplardamarlarla vücuttan toplanan kan, alt ve üst ana taplardamarlar ve kapı toplardamarından geçerek kalbe ulaşır. Alt ana toplardamar vücudun alt bölgesinden, üst ana toplardamar üst bölgesinden, kapı toplardamarıysa iç organlardan gelen kanı toplar. Akciğerlerdeki kanı kalbe getiren toplardamarların rolüyse değişiktir. Bunlar temiz kan taşırlar. Akciğerlerden gelen kan, akciğer toplardamarı yoluyla kalbe girer. Kan dolaşımından başka lenf dolaşımında da toplardamarlar vardır.

DEVAMI
Damar Nedir - Damarların Yapısı ve Görevleri

Toplar damarlar:
Kanı vücuttan kalbe getiren damarlardır.Toplardamarların yapısı da atardamarlarda da olduğu gibi üç tabakadan meydana gelmiştir.Ancak atardamarlardan farklı olarak dış tabakada bağ doku lifleri azdır.Orta tabakada yer alan kas doku incedir ve elastik lifler bulunmaz.Toplardamarlarda kan basıncı atardamarlardan daha düşüktür. Toplardamarların çapları atardamarlardan büyük olduğu için daha çok kan bulundurur.Akciğer toplardamarları hariç tüm toplardamarlar oksijence fakir kan bulunur.48640d1462813040 dolasim sistemi nedir dolasim sisteminin yapisi ve gorevleri dolassis5

Toplardamarlarda kanın akışını sağlayan etmenler:
1. Kulakçıkların gevşemesi ile oluşan emme basıncı
2. Toplardamarın etrafını saran iskelet kasları
3. Nefes alma sırasında göğüs kafesinin genişlemesi (göğüs boşluğundaki basıncı düşürür bunun sonucu üst ve alt ana toplardamarlardan kan gevşeyen kulakçıklara dolar)

DEVAMI Dolaşım Sistemi Nedir - Dolaşım Sisteminin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
toplardamar
isim, anatomi
  • Kanın, vücudun her yanından kalbe gitmesine yarayan damar.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
toplardamar ingilizcesi
  • anat. vein.
  • – genişlemesi path. varix.
  • – yangısı path. phlebitis.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış