Arama

Erguvan (Cercis siliquastrum)

Güncelleme: 26 Ağustos 2011 Gösterim: 3.301 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
15 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Erguvan (Cercis siliquastrum), baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.
Yapraklar karşılıklı, basit, dairemsi 7-12 cm kadardır. Dip kısmı kalp şeklinde, ucu yuvarlak, kenarlar tamdır. Gençken kırmızımsı-mor daha sonra mavi-yeşile döner. Yüzeyi dalgalı düşmeden önce sarıdır. Çiçekler 1,5-2 cm uzunluğunda kırmızı-mor 3-6 tanesi birarada bulunur. Meyve legümen (fasulye biçiminde) olup, 7-10 cm uzunluğundadır. Diğer bir önemli özelliği de toprağa azot bağlamasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Işık ağacıdır. Kışın donlardan bazen etkilenir. Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya'dır. Türkiye'de Ege ve Marmara Bölgesi'nde yayılış yapar. Tohum ve çelikle üretilir. Tohumlarda kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Tohumlar 2-3 dakika sıcak su ve 24 saat ılık suda bırakıldıktan sonra ilkbaharda ekilir. Çelikle üretim Temmuz-Ağustos aylarında alınan yarı odunsu çeliklerle yapılır.
Erguvan, yapraklanmadan önce Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekler açar. Bazı Hıristiyan inanışlarına göre İsa'nın ihanet eden havarisi Yahuda kendini bu ağaca asmıştır. Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönmüştür.
Yazın sap kısmından girintili yuvarlak yaprakları olur. Sonbaharda ise fasulye benzeri tohumlar bırakır. Erguvan çiçeği havaların güzel gitmesi durumunda bazı sonbaharlarda da açar.
Erguvan, İstanbul'u, özellikle de İstanbul boğazını bahar aylarında kendine has mor rengine büründürür. Bizans ve Hristiyanlığın önemli imgelerindendir. Erguvan moru Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renktir. Doğal yollarla üretilen en zor zenk olduğu için, bir zenginlik ve güç belirtisiydi; imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.
Erguvan, yüzyıllar boyu Bursa şehrinin de simgesi olmuştur. Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit'in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan'ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa'da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren düzenlemeye başlanan erguvan şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür; günümüzde bu şenlikleri yeniden canlandırma çabası vardır.

120px Cercis siliquastrum4 90px Cercis siliquastrum0

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İlkbaharda yurdumuzun birçok yerinde, örneğin İstanbul Boğazı'nın iki yaka­sındaki yamaçların yeşilliğini yer yer morum­su pembe renk öbekleri böler. Bunlar, çiçeklenmiş olan erguvan ağaçlarıdır (Cercis siliqu-astrum). Anayurdu Akdeniz çevresi olan er­guvan, baklagillerden, 7-8 metreye kadar boylanabilen çok gösterişli bir süs ağacıdır. Küçük salkımlar halindeki güzel renkli çiçek­leri yapraklardan önce ve doğrudan doğruya gövdeden çıkar. Böylece baharda yaşlı ağaç­ların gövdesi ve dalları baştan aşağı çiçeklerle donanır. Kışın dökülen koyu yeşil renkli, kalp biçimindeki yapraklar daha geç çıkar. Ağacın meyveleri de öbür baklagillerde olduğu gibi uzun tohum kılıfları (badıç) biçimindedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz ülkelerinde park ve bahçeleri, cadde kenarlarını süslemek için dikilen ergu­van ağaçları Türkiye'nin Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz kıyılarında doğal olarak yeti­şir. Aynı cinsten, açık pembe ya da mavimsi mor çiçekler açan bazı türler Amerika'da gene süs ağacı olarak yetiştirilir. Ortadoğu ve Uzakdoğu kökenli, çalı ve ağaççık boyutların­daki bazı türler de gene sevilen süs bitkile­ridir.

Kaynak: Msxlabs & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
26 Ağustos 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Erguvan

Baklagillerden, eflatun ve kırmızı arası çiçek açan, 10 m.ye kadar boylanabilen süs ağacı (Cercis siliquastrum). Yapraklanmadan önce çiçek açar. Meyveleri küçük, yassı ve sivri badıç biçimindedir. Çin erguvanı, Anadolu erguvanı, Kanada erguvanı gibi birçok türü vardır.

Benzer Konular

9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
5 Haziran 2009 / UnknowN Rüya Tabirleri