Arama

Kızılcık (Cornus mas)

Güncelleme: 25 Ocak 2012 Gösterim: 4.767 Cevap: 4
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
15 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Kızılcık, (Cornus mas) Kızılcıkgillerden bir ağaç türüdür. En fazla 5-8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf ve reçel yapımında da kullanılmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Bir zamanların meşhur falaka aracı olarak kullanılmıştır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Kızılcık sopası dayak için tercih edilir. Sebebi esnek olması ve az bir güçle savurulsa dahi çok can yakmasıdır. Kızılcık sopası dayak ile eş anlamlı da kullanılır.
Isparta'da Ergen, Sinop ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.



260px Gele kornoelje 27 08 2005 151206
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Mart 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kızılcık
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Cornus mas 250807
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae (Bitkiler)
      • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
        • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
          • Takım: Cornales
            • Familya: Cornaceae (Kızılcıkgiller)
              • Cins: Cornus
                • Tür: C. mas
                  • Binominal adı Cornus mas
                    • L.
Kızılcık (Cornus mas), kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türü. Isparta ve Eskişehir'de Ergen, Sinop ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.
En fazla 5-8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır.

220px Cornus mas F

Çiçek kurulu

Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar. Baston ve sopa yapımında kullanılır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Kızılcık sopası dayak için tercih edilir. Sebebi esnek olması ve az bir güçle savurulsa dahi çok can yakmasıdır. Kızılcık sopası dayak ile eş anlamlı da kullanılır. Bir zamanların meşhur falaka aracı olarak kullanılmıştır.
Kızılcık meyvesi şeker ilave edilmiş suda kaynatılıp, kapalı kaplarda uzun süre saklanabilir ve yemek arasında içecek olarak tüketilebilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kızılcık'ın Faydaları Yararları

Kızılcık: 5-6 metre yüksekliğinde, çalı şeklinde sarı çiçekli bir ağaç olan kızılcık ağacının kırmızı renkli ve oval meyvesi C vitamini açısından çok zengindir.

Kızılcığın Faydaları: Mideye kuvvet verir. Vücut direncini arttırır. Bağırsak yaralarına iyi gelir. Gazı önler. Ağız yaralarını giderir. Mikrop öldürücüdür. İltihaplanmayı önler ve alerjileri azaltır. Ateş düşürücü etkisi ile özellikle menopozda faydalıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kızılcık ağacının kabukları ishali kesmeye yardımcı olurken, meyveleri ise ishal yapıcıdır.

Kızılcık nasıl kullanılır? Kızılcığın kabukları ve meyvesi kullanılır. Yaprağı ezilip yaraya sürülürse iyileşmesine yardımcı olur. Meyvelerinde kızılcık reçeli, hoşafı ve kompostoso yapılır. Kızılcık suyu uykusuzluğa iyi gelir. Kızılcık şurubu vücuda kuvvet verir. Kızılcık ağacının kabukları kaynatılarak etkili bir ateş düşürücü elde edilir. Ayrıca, Kabukları toz haline getirilip yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak serpilebilir.
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Ocak 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kızılcık son zamanlarda kanserle savaşmada en etkili gıda olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuru ya da taze olarak tüketebileceğiniz kızılcık sağlığımız için en yararlı besinlerden birisidir. Şeker içermesine rağmen kızılcık diyabet hastalarının öğünlerine eklenebilecek en faydalı meyvedir.

Kanserle savaşmada en etkili besin domates olarak bilinir; fakat kızılcık da bu listede üst sıralarda yer almaktadır.
Kızılcık Meyvesinin Faydaları
1-Kızılcık, kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen antioksidan özellik taşır.
2-Kızılcık suyu mide kanserine neden olan pylori bakterilerini yok eder.
3-Kızılcık suyundaki esanslar göğüs kanserini engeller.
4-Kızılcık ayrıca kolesterole ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
5-Diş ve diş eti ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasını önler.

İşte size sağlıklı ve lezzetli kızılcık ve cevizli bisküvi tarifi

2 kap un
1 çay kaşığı kapartma tozu
1/2 kap kahverengi şeker
2 yumurta
1 çay kaşığı vanilla
1/2 kap kızılcık
1/2 kap ceviz

Yapılışı: Fırını 180°C’ye ısıtın. Unu ve kabartma tozunu eleyin ve şeker ve yumurta ile karıştırın. Vanilla esansını, kızılcık ve cevizleri ekleyin. Karışımı hamur haline getirin ve ikiye bölün. İki parçayıda düzleştirin ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fırında 20 dakika kadar pişirin. Bisküvileri dışarı çıkardıktan sonra 15 dakika soğumaya bırakın ve bisküvi kalıpları kullanarak şekil verin. Fırını 160°C’ye getirin ve bisküvileri 15 dakika daha pişirin.
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Ocak 2012       Mesaj #5
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kızılcık neye iyi gelir?

Kızılcık sistitin önlenmesini sağlar. Kızılcık suyunda bulunan proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurarak, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Oldukça yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık suyunu, tatlı olmadığından şekersiz içmek zordur. Eklenen şekerle beraber, içerdiği şeker seviyesi diğer meyve sularıyla aynı seviyeye gelir.
In science we trust.

Benzer Konular

14 Mart 2011 / _Yağmur_ Ziraat
7 Ocak 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük