Arama

Malta Eriği (Eriobotrya japonica)

Güncelleme: 20 Ağustos 2013 Gösterim: 5.087 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
19 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Eriobotrya japonica2

Sponsorlu Bağlantılar

Malta eriği ya da Yenidünya; (Eriobotrya japonica), doğal yaşam alanı Çin olan, Gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvelerine verilen addır.
Geniş yapraklı, kokulu, beyaz çiçekli bir ağaçdır. Meyveleri yuvarlak sarı-turuncu ve etlidir. Türün yaprakları tanen taşır. Bu nedenle halk arasında ishallere karşı, taze veya kurutulmş yapraklarından hazırlanan infusyon kullanılır. Tehlikesiz ve etkili bir drogdur.

CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #2
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MALTAERİĞİ, sulu ve lezzetli meyveleri nedeniyle ılıman kuşağın hemen her yerinde yetiştirilen bir meyve ağacıdır. Erik, kiraz ya da şeftali gibi gülgiller familyasında yer alan bu ağaca (Eriobotrya japónica) "yenidünya" adı da verilir. Anayurdunun Çin olduğu sanılan maltaeriği ilk önceleri Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonra buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmek­tedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Maltaeriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Orta­lama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Dalın uçlarına doğru açan küçük beyaz çiçekleri yapraklarla birlikte çok güzel bir görünüm oluşturur. Çiçekler dölle­nerek kayısı büyüklüğünde, koyu sarı ya da turuncu, yuvarlak meyveler verir. Derimsi bir kabukla örtülü meyvelerin eti bol suludur; ortasında üç ya da dört parlak kahverengi iri tohum (çekirdek) bulunur.

Maltaeriği en iyi kumlu ya da killi toprak­larda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir. Genellikle ayva ya da alıç gibi dayanıklı bir anaca aşılanır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
MALTAERİĞİ
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Gülgillerden bir ağaç (Eriobotrya japonica) ve bu ağacın yenidünya da denen, erik büyüklüğündeki, sarı renkli, iri çekirdekli, sulu ve mayhoş meyvesi. Anayurdu Çin'dir. Uzun zaman önce kültüre alınmış ve dünyaya yayılmıştır. Kışın dökülmeyen yaprakları meşin gibi sert, büyük ve pürüzsüzdür. Meyve, çiçek tablasından oluşmuş, yalancı etli meyvedir.

Benzer Konular

18 Ağustos 2013 / Misafir Tarih
16 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
18 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
1 Haziran 2015 / Keten Prenses Taslak Konular