Arama

Okaliptüs (Eucalyptus)

Güncelleme: 4 Mart 2018 Gösterim: 7.270 Cevap: 6
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
19 Ocak 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Eucalyptus flowers2

Sponsorlu Bağlantılar

Okaliptüs, birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi.
Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur.

Okaliptüsün yapklarında tuz vardır beyazbeyaz üzerinde sanki bir toz var gibidir.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
3 Şubat 2008       Mesaj #2
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
okaliptus
Okaliptüs Anavatanım Avustralya’dır. Sıtma Ağacı olarak da bilinirim. Sürekli yeşil kokulu yapraklarım ve kokulu çiçeklerim vardır. Gövdem krem-gri, pembe ve açık yeşil karışımıdır. Güçlü tekli orta gövdem veya çok gövdeli çalı biçiminde türlerim de vardır. Boyum 40 metre’ye kadar uzayabilir. Yaprak boylarım 12 - 22 cm. kadar olup, gençlerde yapraklarımız küçük ve oval, yetişkinlerimizde ise uzun ve sivridir. İlkbahar aylarında türüme göre beyaz, sarı veya kırmızı çiçekler açarım. Kış aylarında - 6°C’ye kadar dayanabilirim. Odunumdan mobilya sanayiinde, kabuklarımdan, yapraklarımdan ve tohumlarımdan boya ve ilaç sanayiinde faydalanılır. Üretimim tohumla yapılır. Sulak toprakları sevdiğimden bataklık kurutma işlevimde vardır. Türlerim; Kırmızı Okaliptüs, Sarı Limon Okaliptüs, Mavi Okaliptüs.
Kaynak: Bitki Materyali-1 (Prof Dr. Besalet PAMAY)

Sponsorlu Bağlantılar

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
12 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Soğuk algınlığında soluk aç­mak için emilen bazı pastillerin bileşiminde mentolün yanı sıra genellikle okaliptüs yağı bulunur. Bu keskin kokulu yakıcı yağ okalip­tüs ağaçlarının yapraklarından çıkarılır. Mer­singiller familyasının Eucalyptus cinsini oluş­turan bu ağaçların 500 kadar türü vardır. Kışın yapraklarını dökmeyen okaliptüsler ge­nellikle uzun boylu, düzgün ve dik gövdeli, görkemli ağaçlardır. Genellikle yaşlandıkça orak biçimini alan derimsi ve düz kenarlı ince uzun yaprakları, beyaz ya da sarı küçük çiçekleri vardır. Kimi türlerde çiçeklerin er-kekorganları göz alıcı renkleriyle dikkati çe­ker. Çiçekler döllendikten sonra, içinde çok sayıda minik tohumu barındıran kapsül tipin­de meyvelere dönüşür. Okaliptüsler çok hızlı büyüyen ağaçlardır; öyle ki, bir okaliptüs fidanı yılda 4 metre boy atabilir. Bazı türleri (örneğin Eucalyptus regnans) 90 metreye kadar uzayabilir.

okaliptscy6

Anayurdu Avustralya olan okaliptüsler ay­rıca, Avrupa, Hindistan, Güney Amerika, ABD'nin güney kesimleri, Cezayir, Mısır ve Güney Afrika başta olmak üzere dünyanın öbür sıcak bölgelerine de götürülmüştür. Yaygın biçimde süs ve gölge ağacı olarak dikilen bu ağaçlardan, su çekici özelliği nede­niyle, sıtma kaynağı olan bataklıkların kuru­tulmasında da yararlanılır; işte bu yüzden okaliptüslere "sıtmaağacı" da denir. Yurdu­muzun özellikle güney kıyılarında da yetiştiri­len bu ağaçlar Türkiye'ye ilk kez 19. yüzyılın sonlarına doğru getirilmiştir. Ama orman ağacı olarak yetiştirilmeye 1939'da Tarsus yakınındaki Karabucak bataklığını kurutmak amacıyla başlanmış ve verimli bir orman oluşturulmuştur. Ayrıca park, bahçe ve cadde kenarlarına da yaygın olarak dikilmiştir.
Bazı okaliptüs türlerinin yapraklarından okaliptüs esansı denen uçucu bir yağ çıkarılır. Başlıca bileşeni "okaliptol" adlı kimyasal bir bileşik olan bu yağ, balgam söktürücü ve antiseptik olarak kullanılır. İşte bu yüzden de pastillerin bileşimine girer. Bazı türlerin (Eu­calyptus sideroxylon ve Eucalyptus longifolia) ticari açıdan çok değerli, sert ve sağlam odunu inşaatçılıkta ve iyi cila tuttuğu için mobilyacılıkta kullanılır. Avustralya'da yaka­cak olarak da yararlanılan bu ağaçların gövde ve dal kabuklarından sepicilikte önemli bir madde olan tanen, bazı türlerinin de iç kabuğundan, yani soymuk katmanından halat ve kâğıt yapımında kullanılan bir lif çıkarılır. Balözü bakımından zengin çiçeklerinden ötü­rü okaliptüsler arıcılıkta da değerlidir.

MsxLabs & TemelBritannica
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Mayıs 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Okaliptüs
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Mersingillerden, her zaman yeşil kalan ağaçlar (Eucalyptus); sıtma ağacı. Anayurdu, Avustralya ve Malaysiya'dır. 300 kadar türü vardır. Çeşitli yerlerde kullanılan odunları, yapraklarından elde edilen yağ, hızlı büyüyen bir ağaç olması, bataklık yerlerde yetişebilmesi gibi birçok yararlı nitelikleri nedeniyle anayurdu dışında bütün tropikal ve yarı-tropikal bölgelerde yetiştirilmektedirler. Yaprakları tırpan biçiminde, aşağıya sarkık, çiçekleri beyaz-sarı ya da kırmızı renkli (arıcılıkta çok değerlidirler), meyvesi pek çok tohumlu kapsül meyvedir. Türkiye'de Batı ve özellikle Güney Anadolu'da bataklıkları kurutmak, yol kenarlarını ağaçlandırmak vb. amaçlarla yetiştirilmektedir.
theMira
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
3 Ağustos 2013       Mesaj #5
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Okaliptüs (Eucalyptus)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

8jpc

Okaliptüs, mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi.
Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduğu bilinmektedir. Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila 1000 litre su bulundurabilir. Bu özelliğinden dolayıda bazı bataklık alanlara dikilerek o bataklık kurutulabilir.
Okaliptusların yapraklarından (Folia eucalypti)csubuharı distilasyonu yoluyla okaliptus yağı elde edilir. Bu yağ Cineol bakımından zengindir. Cineolun bir diğer adı Eucalyptol'dur.
Cici
tuğba31 - avatarı
tuğba31
VIP Özel Üye-VIP
3 Ağustos 2013       Mesaj #6
tuğba31 - avatarı
VIP Özel Üye-VIP
Okaliptüs

Okaliptus Mersingillerin bir alt grubu olup takriben 600 civarında çeşidi mevcuttur. Okaliptus yaklaşık olarak 20-70m boyunda gövdesi grimsi gümüş renkte odunu ise kırmızıdır ve üzerinde ara sıra çıkıntıları bulunmaktadır.
Taze yaprakları gövdeye yapışık, mavimsi yeşil renkte geniş mızrak şeklindedir. Çiçeklerin kupa ve taç yaprakları yoktur , oldukça çok sık tüylüdür. Meyveleri çok sayıda tohum taşıyan kapsüller halinde oluşur.
Okaliptüs türleri tohumuyla çoğalır. Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir.

Diğer İsimleri : Okaliptüs, Sıtma ağacı, Eucalyptus olarak ta bilinmektedir.

Yetiştirildiği Yerler : Fas, İspanya, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeler tarafından temin edilmektedir. Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile yakın yörelerinde rahatlıkla yetişebilir.
Toplanması ve saklanması bakımından kışın yapraklarını dökmeyen bir bitki olduğu için her zaman yaprakları toplanabilir. Fakat yüksek oranda eterik yağ içerdiğinden Mayıs-Eylül aylarında toplanması daha makbuldür.

Bilinen Bileşimi : Yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.

Faydaları ;
* Nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.
* Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
* Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
* Bedeni güçlendiricidir.
* İdrar yolları antiseptiğidir.
* Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.

Kullanım Şekli :

Çay : Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, şekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.
Buhar Banyosu : Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.
Lapa : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.

Dikkat : Okaliptüsun aşırı dozlarda alınması zehirlenmeye yol açabilir. Okaliptüsle yapılan her uygulamadan sonra eller iyice yıkanmalı, gözlere dokunulmamalıdır, çocuklarda gözetim altında tutularak uygulanmalıdır ayrıca gebelikte kullanmayın yoğun olan formu cildiniz için zararlı olabilir.
Cici
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Mart 2018       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Okaliptüsler!


Ad:  okaliptus-agacinin-faydalari-nelerdir.jpg
Gösterim: 404
Boyut:  49.4 KB
Mersingiller familyasına ait bitki grubundan olan okaliptüs ağaçlarının asıl yetiştikleri ülke Avustralya'dır. Bugün tüm sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilmektedir. Ancak sadece Avustralya'da dev boyutlara ulaşabilirler. Ortalama yüksekliği 80 metredir. Bunun yanında 130-160 metreye kadar uzayabilen okaliptüs türleri de vardır.

Okaliptüs sözcüğü Grekçe 'eu'=iyi ve 'celipto'=örtüyorum, koruyorum'dan türemiştir. Bu söz küçük bir şapkayı anımsatan yuvarlak bir kapağı olan küçük kapsül şeklindeki meyvesine aittir. Gövdesinin kerestesi ise çok serttir. Kabuğu düz ve esmer bir renktedir. Okaliptüs ağacının yaprakları ince ve küçüktür. Birbirleriyle orantılı olarak doğuya ve batıya dönük bir şekilde dizilirler. Bu biçimde duran yapraklar, en sıcak saatlerde ağacı kızgın güneş ışınlarından korur.

Kaynak: AnaBritannica