Arama

Kayın (Fagus)

Güncelleme: 9 Aralık 2016 Gösterim: 5.522 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Ağustos 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Kayın (Fagus)

Kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsini oluşturan 10 kadar yaprak döken ağaç türünün ortak adı. Anayurdu Kuzey Yarıküre’nin ılıman ve astropik bölgeleridir.
Ad:  Kayın (Fagus).jpg
Gösterim: 1060
Boyut:  169.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Çok uzun boylu olan bu küresel ve yaygın taçlı ağaçların gri renkli düzgün kabuğu ve almaşık olarak dizilen tüysü damarlı (orta damann yan damarlara ayrılması), dişli ya da düz kenarlı parlak yeşil yaprakları vardır. Sarımsı yeşil renkli, yuvarlak erkek çiçek kümeleri ince dallarda asılı olarak, dişi çiçek kümeleri ise aynı ağacın tüylü, kısa dallarında çiftler halinde bulunur. Yumuşak dikenli, kahverengi bir örtüyle sarılı olan fındıksı meyveleri üç köşeli ve sert kabukludur.

Avrupa’nın tümünde yaygın olan Avrupa kayını (F. sylvatica) ile Kuzey Amerika’nın doğusunda yetişen Amerika kayını (F. grandifolia) iyi bilinen türlerdir. Her ikisinden de ekonomik açıdan önemli, değerli bir kereste elde edilen bu ağaçlar yaygın bir biçimde süs bitkisi olarak da yetiştirilirler. Yaklaşık 40 m’ye kadar yükselebilen uzun ömürlü Avrupa kayınının düzgün ve silindirik bir gövdesi, güzün kırmızımsı bir renk alan yumurta biçimli koyu yeşil yaprakları vardır. Buna karşılık Amerika kayınının iri testere dişli mavimsi yeşil yaprakları sonbaharda sarıya döner. Kuzeydoğu Avrupa, Anadolu, Kuzey İran ve Kafkasya’da yaygın olan Doğu kayını (F. orientalis) 40 m’ye kadar yükselebilen değerli bir orman ağacıdır. Bu düzgün gövdeli ağacın açık gri renkli, düzgün bir kabuğu ve yaklaşık 6-12 cm uzunlukta, dalgalı kenarlı elips ya da ters yumurta biçimli yaprakları vardır. Yaklaşık 20 m boyundaki Çin kayını (F. engleri- ana) ile 24 m’ye kadar uzayabilen Japon kayını (F. japonica) çok gövdeli türlerdir. F. sieboldii, Batı Yarıküre’deki önemli bir süs ağacı, Meksika kayını (F. mexicana) ise değerli bir kereste ağacıdır.

Kayın ağaçları en iyi kumlu balçık yapısındaki topraklarda gelişir. Yavaş büyümelerine karşın 400 yıl ya da daha uzun bir süre yaşayabilen bu ağaçlar genellikle tohumlarla çoğaltılırlar.

Yaygın olarak süs ve gölge amacıyla yetiştirilen kayın ağaçlarından, özellikle Avrupa kayınının parkçılıkta değerli pek çok süs çeşidi vardır. Açık, kırmızımsı kahverengi ve suya dayanıklı kayın odunları başta mobilya, fıçı, kontrplak, parke, alet sapı ve gemi sandıklarının yapımı olmak üzere çok çeşitli amaçlar için kullanılır. Doğada av hayvanları için önemli bir besin kaynağı oluşturan yağlı meyvelerinden kümes hayvanlarının beslenmesinde yararlanılır, ayrıca yemeklik yağ çıkarılır.

Doğu kayınının Türkiye’de Istranca Dağlarından başlayan doğal yayılışı, Kuzey Anadolu Dağlarının kıyı dağlan üstünden Kaf- kaslar’a bağlanır. Bu ana yayılıştan çok ayrı olarak Amanoslar ve Tahtalı Dağlannın 1.500 m’yi aşan kesimlerinde de Doğu kayınına rastlanır. Türkiye’de Doğu kayını saf ormanlar oluşturduğu gibi öbür geniş ve iğneyapraklı ağaçlarla karışık halde de bulunur. En sık olarak bir arada görüldüğü ağaçlar Kuzey Anadolu Dağlannın doğu kesiminde göknar ve ladin, batı kesiminde göknar, çam ve meşedir.

MsXLabs.org & Ana Britannica



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Aralık 2016 16:17 Sebep: vikipedi içeriği değiştirildi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kayın Ağacı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Kayıngillerin örnek bitkisi olan yaygın orman ağacı (Fagus silvatica). Kerestelik ve yakacak olarak kullanılır. Gövdesi külrenginde ve düzdür. Yaprakları ince, erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrıdır. Sert ve az esnek olan kerestesi, mobilyacılık ve çiftlik aletleri yapımı gibi birçok işlerde kullanılır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Aralık 2016       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

KAYIN AĞACI (Fagus)

Kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağacıdır. Kayın ağacı en sık görülen ağaç çeşitlerinden biridir. Özellikle sonbahar mevsiminde dökülen ve kızıla çalan yapraklarıyla ünlüdür.
Kışın yaprağını döken kayın , yaprak ayası dişli veya düzdür; nispeten kısa bir sapı, zamanla dökülen şerit halinde kulakçıkları vardır. Açık gri veya koyu gri renkli kabukları ağaçların hayatı boyunca çatlamadan düz ve pürüzsüz kalır. Üç köşeli kızılkestane renkli, sert kabuklu meyve nus büyüktür. Olgulaşınca kupula 4 parçaya ayrılır. İçindeki 2 adet nus meyve dökülür.

Ad:  Kayın ağacı.jpg
Gösterim: 1053
Boyut:  68.7 KB
Meyvelerin tohumu yağlıdır. Düzgün ve kaygan gri kabuğu ağacın uzun yıllar çatlamadan yaşamasını sağlar. Baharla birlikte çiçek açan kayın ağacının fındık görünümlü, sert kabuklu ve yağlı meyvesi hayvanlar için önemli bir besindir. Türkiye’de Marmara, Ege,ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir

Bilinen 10 çeşit kayın ağacı vardır. Bunlardan doğu ve Avrupa kayınları ülkemizde en sık görülenleridir. Avrupa kayını (Fagus silvatica)’nın tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır.

Türkiye'de doğal olarak 2 türü bulunur. Bunlar doğu kayını ve Avrupa kayını'dır.

Türleri

  • Japon kayını (Fagus crenata)
  • Çin kayını (Fagus engleriana)
  • Amerika kayını (Fagus grandifolia)
  • Tayvan kayını (Fagus hayatae)
  • Mavi japon kayını (Fagus japonica)
  • Güney Çin kayını (Fagus longipetiolata)
  • Parıltılı kayın (Fagus lucida)
  • Meksika kayını (Fagus mexicana)
  • Doğu kayını (Fagus orientalis) Türkiye.
  • Avrupa kayını (Fagus sylvatica ) Türkiye.
Melezler
  • Fagus x moesiaca
  • Kırım kayını (Fagus x taurica) (Fagus orientalis x Fagus sylvatica)

Doğal Yayılışı


Genel coğrafi yayılışı, Bulgaristan, Türkiye, Kafkasya ve İran’dır. Ülkemizde en geniş yayılışını ve en iyi gelişimini Karadeniz bölgelerimizde yapar. Demirköy’den Hopa’ya kadar Karadeniz sahiline paralel uzanan dağların orta ve yüksek kısımlarında, Kuzeye yönelik yamaçlarda saf ve karışık ormanlar kurar. Marmara bölgesi ile Anadolu’da yer yer görülür. Güney Anadolu’da Adana’nın Pos ormanlarında, amanos Dağlarında ve Maraş-Andırın yöresinde lokal olarak bulunur.
MsXLabs.org
-derlemedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Şubat 2010 / probLem girL Taslak Konular
1 Haziran 2010 / _Yağmur_ Ziraat
28 Nisan 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
19 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
19 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular