Arama

Böğürtlen (Rubus)

Güncelleme: 12 Ekim 2018 Gösterim: 8.185 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
27 Şubat 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  böğurtlen.JPG
Gösterim: 242
Boyut:  31.2 KB

Böğürtlen

, More , gülgiller (Rosaceae) Rubus cinsini oluşturan familyasından insan sağlığında önemli rolleri olan organik asitler, mineraller ve vitaminlertürleri. bakımından çok zengin bir bitki
Böğürtlenlerde çiçeklenme genellikle Mayıs ayında başlayıp Ağustos ayına kadar devam etmektedir. Bu nedenle bitki üzerinde değişik olgunlaşma devrelerinde olan meyve salkımları birbirini izler.
Sponsorlu Bağlantılar

Çoğaltma yöntemleri

  • Kök sürgünleri ile
  • Uç daldırma ile
  • Yaprak - göz çelikleri ile
  • Kök çelikleri ile
  • Doku kültürü ile
Böğürtlen: Beyaz çiçekleri yaz aylarında açan, kolayca bulunabilen dikenli ve çalı görünümlü bir bitkidir. Ham Böğürtlen kırmızı renktedir, olgunlaştıkça rengi kararır. Çileğe benzeyen meyvesi sulu ve tatlıdır. C Vitamini açısından zengindir.

Böğürtlenin Faydaları:


Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. İyi bir antioksidandır. Tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıları kesmeye yardımcı olur. Olgun Böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir. Ham Böğürtlenin ise ishal kesici özelliği vardır ve fazlası kabız yapabilir. Böğürtlen gözleri kuvvetlendirir ve ayaklardaki şişkinliği azaltır. Basura iyi gelir.

Böğürtlen Nasıl Kullanılır?


Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanılır. Yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki iltihaplara iyi gelir. Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının düşmesine yardımcı olur. Böğürtlenden şurup ve reçel de yapılır. Şurubu göğüs ve solunum yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. Ayrıca, böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır.

BAKINIZ
Böğürtlen Yetiştiriciliği
Böğürtlen ve Sağlık için Faydaları

Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2018 04:42
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Böğürtlen (Rubus)


MsXLabs.org Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Bitkiler (Bitkiler(
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Rosales
  • Familya: Rosales (Gülgiller)
  • Alt familya: Rosoideae
  • Cins: RubusL.
Böğürtlen, yaz sonuna doğru yol kenarla­rında, kırlarda ve ormanların açıklık yerlerin­de görmeye alıştığımız yabani meyvelerin başında gelir. En yakın akrabası olan ahudu­du ile birlikte gülgiller (Rosaceae) familyasının Rubus cinsinden olan böğürtlen çok yıllık, arsız bir çalıdır. Çabucak büyüyüp yayılır ve kamçı gibi ince uzun, birbirine girmiş dikenli dallarıyla geçit verme­yen sık çitler oluşturur. Hatta dikenleriyle çevresindeki öbür çalılara asılarak güneş ışınlarının geçmesini önlediği için çoğu kez alttaki bitki örtüsünün kuruyup ölmesine yol açar. Böğürtlenin dalları genellikle dik ve yay gibi kıvrık, bazı türlerde ise yere yatık ve sürünücüdür. Anayurdu kuzey yarıkürenin ılıman bölge­leri olan böğürtlen dünyanın bütün ılıman bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Daha çok nemli kıyı iklimini sever, ama iç bölgelere uyum sağlamış türleri de vardır. En yaygın tür olan adi böğürtlen (Rubus fructicosus) 2-3 metreye kadar boylanabilen dikenli bir çalıdır. Deniz kıyısındaki ağaçlık­ların ve ormanların açıklık yerlerini, bozul­muş orman alanlarını, yol kenarlarını ve dere kıyılarını kaplar. Türkiye'de en çok Karade­niz ve Marmara bölgelerinde görülür. Kara­deniz Bölgesi öbür böğürtlen türleri açısından da en zengin yöredir. Bitkinin genellikle beyaz, pembe ya da kırmızı olan çiçekleri dal uçlarında kümeler halinde açar. Meyveleri de bir araya toplana­rak salkımaklar oluşturur. Başlangıçta açık yeşil renkte olan meyveler olgunlaştıkça kızarır ve tam olgun duruma geldiğinde karaya yakın mor bir renk alır. Böğürtlenin meyvesi aslında tek bir meyve değil, dut ve çilekte olduğu gibi küçük meyveciklerin bir araya gelmesiyle oluşan ve üzümsü meyve denen bir bileşik meyvedir. Demir ve C vitamini açısın­dan zengin olan meyveler hem taze olarak yenir, hem de reçel, marmelat, dondurma ve pasta yapılır.
Son düzenleyen perlina; 16 Mart 2018 12:14
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Pcderen - avatarı
Pcderen
Kayıtlı Üye
16 Mart 2018       Mesaj #3
Pcderen - avatarı
Kayıtlı Üye

Böğürtlen nedir?


Ad:  böğurtlen1.JPG
Gösterim: 277
Boyut:  45.9 KB
Gülgillerin Rubuscinsi içerisinde yer alan bir bitkidir ve meyve olarak da anılır.Böğürtlen organik asitler, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir bitkidir. 400’den fazla doğal ya da kültür türü bulunur. Yetişmiş olduğu yer ve bölgelerin sayısı oldukça fazla olduğu için ülkemiz böğürtlen açısından zengin olan bir yerdir. Çeşitli rahatsızlıklara karşı tedavi yöntemi olarak kullanıldığı için, böğürtlenin işlenmiş şekillerini bulabilmek de mümkündür. Uzmanların da sürekli olarak tavsiye etmiş olduğu bir meyve olan böğürtlen, sade tüketimin yanı sıra tatlı ve pastalarda da kullanımı ile bilinir. Ekşimsi tadı sayesinde yiyeceklere oldukça lezzetli bir hale getirmeye fayda sağlar.

Özellikleri


Böğürtlen; tanen, pektin, magnezyum, iyot, A, C, E, K ve P vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir. Mayıs ayında çiçek açmaya başlayan bu güzel meyve, Haziran’a doğru meyve vermeye başlar. Mayıs ayından Ağustos’a kadar çiçeklenmesi devam eder. Gövdeleri silindir şekilli, içi dolu dikenli dallar önce yukarı doğru büyür sonra aşağı doğru kıvrılır. Genellikle 1-3 metre boylarında değişkenlik gösterir ve oluşmuş olduğu sarmaşığın üzerinde çok sayıda böğürtlen bulunur. Toplaması da oldukça kolaydır ve yetişme aşaması tamamlandıktan sonra oldukça yumuşak bir meyve olduğu için dalından çabuk ayrılır.

Çeşitleri


Ülkemiz de böğürtlen çeşidi açısında oldukça zengindir. Bunlar;
  • Navaho Böğürtlen; Meyveleri sert, siyah renkte, dik şekilde gelişen ve orta büyüklükte olan böğürtlen türüdür.
  • Boysenberry Böğürtlen; Mora yakın bir rengi vardır. Verimi oldukça iyidir, ancak olgunlaşması biraz uzun sürer.
  • Kıowa Böğürtlen; Meyveleri oldukça iri ve siyah rengine yakındır. Hasat zamanı uzun süren böğürtlen türüdür.
  • Arapaho Böğürtlen; Bu böğürtlen çeşidinin meyveleri uzun ve büyüktür. Tadı oldukça lezzetli olan bu tür en sık tüketilen böğürtlenler arasında yer alır.
  • Chester Böğürtlen; Yoğun bir aromaya sahip olan bu türün meyvesi koni şeklindedir.
  • Logan Böğürtlen; Dikenli bir yapısı olan bu tür çok fazla tüketilmez. Rengi belirgin şekilde kırmızıdır.
Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2018 04:43
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Ekim 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

böğürtlen

Ad:  böğurtlen2.JPG
Gösterim: 332
Boyut:  28.1 KB

gülgiller (Rosaceae) familyasının Rubus cinsinden, yenebilir meyveler veren çokyıllık, dikenli çalıların ortak adı.

Anayurdu özellikle Eski ve Yenidünya’nın kuzey ılıman bölgeleri olan böğürtlen, Kuzey Amerika’nın doğusunda, Büyük Okyanus kıyılarında, Britanya Adalarımda ve Avrupa’nın batısında yaygın olarak yetişen bir çit bitkisidir; Türkiye’de de yol ve hendek kenarlarında çok rastlanır. ABD’de ve İngiltere’de ise geniş çapta üretimi yapılır. Dalları genellikle dikenli, dik, yarı dik ya da sürünücüdür; genellikle üç ya da beş oval yaprakçıktan oluşan, kenarları kalın dişli yapraklarının çoğu kış boyunca kalır. Dal uçlarında kümeler oluşturan beyaz, pembe ya da kırmızı çiçekler ve siyah ya da kırmızımsı mor meyveler verir.

Böğürtlen oldukça zengin bir demir ve C vitamini kaynağıdır. Taze olarak yendiği gibi, konserve, marmelat, reçel, tatlı ve meyveli içkilerin yapımında kullanılır. Meyve yapraklan kabız yapıcı, yapraklarından hazırlanan sıvı kuvvet verici ve idrar söktürücüdür; yaprakları ayrıca halk arasında şeker hastalığına karşı ve bademcik iltihaplarında gargara olarak kullanılır.
kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / GÜLGECELER Ziraat
24 Mayıs 2008 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
2 Şubat 2013 / n4L4n1791 Taslak Konular
6 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular