Arama

Hanımeli (Lonicera)

Güncelleme: 3 Mayıs 2017 Gösterim: 14.051 Cevap: 2
KiTiaRa - avatarı
KiTiaRa
Ziyaretçi
30 Nisan 2008       Mesaj #1
KiTiaRa - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  honeysuckle.jpg
Gösterim: 1269
Boyut:  167.4 KB

HANIMELİ (Lonicera)

Sarılıcı ve çalı formunda yada yaprak döken ve dökmeyen 200 e yakın çeşidi vardır. Bunların 100 kadarı Çin'de bulunmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
En yaygın olan hanımeli dolgun yapılı, çok dallanan, yapraklarını döken,her türlü bahçede kullanılan ağaççıklardır. Çekici,çoğunda kokulu 1-3 cm büyüklükte pembe, beyaz veya kırmızı veeflatun çiçekleri iletanınırlar. Meyve büyüklüğü 1 cm den biraz küçük olur.
Yaprakları 3-7 cm büyüklükte olup ilkbaharda erken dönemde çıkar, sonbaharın sonlarında dökülür.

Bu bitki çok az bakıma gerek duyar ve zararlı böceklerden nadiren etkilenirler.
Hatta şehirlerin kötü çevre koşullarında bile büyüme güçlüğü göstermeyerek çiçek tarhlarında veya bahçe kenarlarında rahatlıkla kullanabilirler.

Ağaççık olan hanımelilerin hemen her türlü toprakta, güneşli veya hafif gölge yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilirse de çiçek sayısı az olur.
Hanımeliler erken ilkbaharda çiçek açtıklarından sonbaharda dikimi uygundur.
Bitki yeterli alan bulduğunda, yaşlanmış dallarının temizlenmesi dışında budama istememektedir.
Ilkbahar sonundan itibaren bitkilerden alınan çelikler ile çoğaltılabilir.
Çiçeklenme dönemi: Yaz başıdır.

Çiçek renkleri: Beyaz- sarı çiçekleri vardır.
Koku: Çoğu kokuludur ve yenilebilir nektar üretir.
Güneş: Güneşli ve yarı gölgelik yerleri sever
Üretimi: Üretimi Çelik yada tohum yoluyla yapılır.
Toprak isteği: Geçirgen bahçe topraklarını sever.


Son düzenleyen perlina; 3 Mayıs 2017 12:59
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Ekim 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Bahçelerdeki hanımellerinin tat­lı ve baygın kokusu özellikle yaz akşamları bütün öbür çiçeklerin kokusunu bastıracak kadar güçlüdür. Güzel kokulu zarif çiçekleri için yetiştirilen bu süs bitkilerinin, kuzey ve güney yarıkürenin ılıman bölgelerinde kendi­liğinden yetişen 200 kadar yabanıl türü vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
Çoğu sarmaşık gibi tırmanıcı ya da dik gövdeli çalı biçiminde olan bu türler, hanımeligiller familyasının Lonicera cinsini oluşturur. Bu cinsin bilimsel adı, Alman botanikçi Adam Lonicer'in anısına verilmiştir.Bahçelerdeki en yaygın hanımeli türü (Lonicera caprifoliutri) Avrasya'nın yerli bitkilerindendir. Bu bitkinin eflatunumsu ya da pembemsi beyaz çiçekleri özellikle gece kele­beklerini çekmek için akşam saatlerinde açı­lır. Çünkü, ince ve uzun boyunlu bir huni biçiminde olan çiçeklerin balözü her böceğin kolay kolay ulaşamayacağı kadar derindedir. Bu yüzden tozlaşmasını yalnızca uzun dilli bazı gece kelebeklerine borçlu olan çiçeklerin geniş ağzındaki iki dudak gündüzleri kapalı durur.

Ama akşamları çiçekler açılınca altdudak aşağıya doğru sarkar ve ortadaki erkek organların açığa çıkmasını sağlar. Böylece, çi­çeklerin çekici kokusuna kapılarak huninin dibindeki kesecikten tatlı balozunu emmeye gelen gece kelebekleri çiçeklerin üzerinde uçuşurken erkek organların başçıklarına sürtünür. Buradan aldıkları çiçektozlarını dişi organın tepeciğindeki yapışkan sıvıya bulaştırmalarıyla döllenme gerçekleşir. Döllendikten sonra kokusunu yitirerek solan bu güzel çiçeklerden geriye, koyu kırmızı renkli ve zehirli üzümsü meyveler kalır.

Gene Avrasya'da çok yaygın olan ve or­manlarda yetişen hanımeli türlerinden biri (Lonicera periclymenum), çevresindeki öbür bitkilere sarılarak 5-6 metre yükseğe tırmana­bilir. Bitki körpeyken ince ve yumuşak olan sarılıcı gövdesi yaşlandıkça odunlaşır ve kolay­ca kırılacak kadar sertleşir. Bütün hanımellerinde olduğu gibi bu türün yapraklan da ikişer ikişer karşılıklı olarak çıkar; morumsu çiçekleri ise dalların ucunda kümeler oluş­turur.



Msxlabs & TemelBritanica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Mayıs 2017 12:32
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
3 Mayıs 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  hanımeli.jpg
Gösterim: 478
Boyut:  99.7 KB

Hanımeli

, hanımeligiller (Caprifoliaceae) familyasının Lonicera cinsinden 200 kadar çalımsı ve tırmanıcı bitki türünün ortak adı.

Her iki yarıkürenin ılıman kuşağında doğal olarak bulunan bu türler ayrıca Himalayalar’da, Asya’nın güneyinde ve Kuzey Afrika’da da yetişir. Çoğunun iki dudaklı, güzel kokulu çiçekleri ve kırmızı, turuncu ya da siyah renkli üzümsü meyveleri vardır.

Anayurdu Avrasya olan L. caprifolium'un geceleri açan morumsu beyaz renkli çiçek salkımları ve kırmızımsı turuncu renkli meyveleri vardır. Çiçeklerin uzun boyunları böceklerin balözüne ulaşmalarını güçleştirdiğinden, tozlaşma daha çok bazı gece kelebekleri aracılığıyla olur.

Doğu Asya kökenli tırmanıcı bir tür olan L. japonica güzel kokusu, sarımsı-beyaz çiçekleri ve siyah meyveleriyle sevilen bir süs bitkisidir.
Gene tırmanıcı bir tür olan Lhildebrandiand’nın 15 cm uzunluğunda, koyu yeşil yaprakları, 17 cm uzunluğunda sarı çiçekleri ve 2,5 cm çapında yeşil meyveleri vardır.
Kuzey Amerika’nın doğusunda yaygın olarak bulunan L. sempervirens orman ağaçlarının üzerine tırmanır; yaklaşık 5 cm uzunluğunda, boru biçimli ve beş loplu çiçeklerin oluşturduğu turuncu-kırmızı renkli başakları ve kırmızı meyveleri vardır.
Altı metre yüksekliğe kadar tırmanan Avrasya kökenli L. periclymenum çok sayıda sarımsı-mor lekeli çiçeğin oluşturduğu çevrel dizilişli kümeleri ve kırmızı meyveleri bulunan bir türdür. Avrupa’nın güneydoğusunda ve Sibirya’da yetişen L. tartanca ile Çin kökenli L. fragrantissima, L. pileata, L. nitida ve L. syringantha çalı biçimli hanımeli türlerinin en yaygın örnekleridir.

Hanımeligiller bak. Caprifoliaceae

Kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

19 Mayıs 2016 / Misafir Cevaplanmış
9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
9 Haziran 2012 / BrookLyn X-Sözlük