Arama

Vanilya (Vanilla planifolia)

Güncelleme: 2 Temmuz 2011 Gösterim: 4.428 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
23 Haziran 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
vanillaba6

Sponsorlu Bağlantılar

Vanilya (Vanilla planifolia), Orchidaceae (canavarotugiller) familyasından birçok tropikal ülkelerde yetiştirilen, tırmanıcı gövdeli bir bitki türü.
Vatanı Meksika, Madagaskar, Cava ve Antillerdir. Bitkinin yaprakları sapsız, yassı ve etlidir. Meyveleri 15-20 cm uzunlukta, yassı, iki uca doğru incelmiş, parlak siyahımsı renkli bir kapsüldür. Kokusu özel ve tadı acıdır.

Kullanımı

Yeşilken toplanıp, sonra suda haşlandıktan sonra kurutulan meyveleri kullanılır. Özel kokulu vanilin maddesi ancak fermentatif bir kurutma sonucunda meydana gelmektedir. Vanilin meyveden glikosit ile bağlı durumdadır. Ancak böyle bir kurutma esnasındaki mayalanma ile serbest hale geçmektedir. Genellikle evlerde kullanılan vanilya doğal değildir. Pasta, çikolata, dondurma, şekerleme, kahve, kakao ve kola, likör gibi pek çok ürüne tat katmak için kullanılır. Vanilya, mide ve sinir sistemini üzerinde uyarıcı etkilere sahiptir. Koku verici olarak gıda sanayiinde kullanılmaktadır.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Temmuz 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Vanilya (Vanilla planifolia)

Sponsorlu Bağlantılar
vanillaplanifoliabgbohoil7

Familyası: Salepgillerden, Knabenkrautgewaechse, Orchidaceae
Drugları:
Vanilya meyvesi: Vanillae fructus
Vanilyanın fasulyenin kapcığına benzeyen meyvesi özel kurutmadan (fermantasyon) sonra çayı yapılır, baharat olarak veya eterikyağı aromaterapisinde kulanılır.

Giriş: Vatanı güney ve orta Amarika olan Vanilyanın oldukca çok türü vardır, fakat genelikle şifalı vanilya olarak bilinen vanilla plniflia’nın alttürleri kulanılır. 16. yüz yılda Fransızlar tarafından Avrupaya getirilen bitki birçok Asya ve Afrika ülkesinde, doğu Afrika, Mdagaskar, Reunion, Seylon, Endonezya ve Meksikada yetiştirilmektedir. Günümüzde en çok Meksika, Cava ve Boyrbo (Reunion) vanilyaları kulanılmaktadır.
Bu vanilya türlerinin birleşimindeki eterik yağlar birbirlerine oldukca yakındır. Asya ve Afrika ülkelerinde yetişen oldukca vanilyalar çiçek açmalarına ragmen meyveye dönüşmemesi insanları şaşırtmıştır. Yapılan araştırmalarda vanilyanın sinekkuşu veya tropik Amarikaya has böcekler tarafından dölendiği tesbitedilmiştir. Bunun üzerine Asya ve Afrika ülkelerinde sunni olarak çiçekleri iki parmakla hafif sıkmakla yapılmıştır.
Botanik: Gövdesi yetiştiği iklime ve toprağa göre 20 metre boyunda olabilir, tüysüz parlak ve etkilidir. Yapraklari mızrak şeklinde, kenarları bütün, koyu yeşil veya sarımsı yeşil rnkli, etli ve her yaprağın karşısında bir halizon vardır ve halizonlar çevresindeki ağaç, duvar veya çit tırmanır. Meyveleri fasulye kapcığını andırır ve uzuncadır. Olğunlaşan Meyveleri sarımsı renklidir.
Yetiştirilmesi: Vanilya tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup Türkiyede ancak seralarda veya botanik bahçelerde yetiştirilebilir.
Hasat zamanı: Olğunlaşan meyveleri 3-4 dakika kaynarsuya daldırılıp çıkarıldıktan sonra küplerde terlemesi beklenir ve 3-4 hafta güneşte kurutuktan sonra kulanılır. Vanilya 15-25 cm uzunluğunda 5-10 mm eninde yastı, siyahımsı renktedir.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Vanilya (Vanilla planifolia)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Binominal adı: Vanilla planifolia,Miller
800pxvanillaflowerlongi

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Liliopsida
        • Takım: Asparagales
          • Familya: Orchidaceae
            • Alt familya: Epidendroideae
              • Oymak: Vanilleae
                • Alt oymak: Vanillinae
                  • Cins: Vanilla
                    • Tür: V. planifolia
Vanilya dendiğinde hiç kuşkusuz çoğumu­zun aklına ilk önce, sıcak yaz günlerinde o çok severek yediğimiz vanilyalı dondurmalar gelir. Aslında yalnızca dondurmaya değil, başka pek çok sütlü tatlıya, pastaya, şekerle­me ve içeceğe de katılan bu hoş kokulu baharat tropik bölgelere özgü bazı tırmanıcı orkide türlerinin meyvelerinden çıkarılır. Sa­lepgiller (Orchidaceae) familyasının Vanilla cinsinde yer alan bu türler içinde ticari açıdan en önemlisi Meksika vanilyasıdır (Vanilla planifolia). Adından da anlaşıldığı gibi ana­yurdu Meksika olan bu vanilya bitkisi öbür Orta Amerika ülkeleri ile Güney Amerika'nın kuzeyinde de yabani olarak yetişir; ayrıca Madagaskar, Cava ve öbür tropik adalarda özel olarak yetiştirilir. Okyanusya kökenli Tahiti vanilyası (Vanilla tahitensis) da değerli türlerden biridir.
Vanilya bitkileri iklimin sıcak ve nemli, toprağınsa gevşek olduğu düzlük bölgelerde yetişir. Kendi başına dik duramadığından yakınındaki ağaçlara ya da başka desteklere tırmanan bu bitkilerin yeşilimsi san, çan biçimli zarif çiçekleri ve geniş yaprakları vardır. İnce, uzun bir fasulyeyi andıran, yaklaşık 20 cm boyundaki badıç biçimli mey­velerinin içinde yağlı siyah bir öz ve çok sayıda küçük siyah tohum bulunur.
Vanilya elde edebilmek için meyveler he­nüz olgunlaşmadan önce toplanır, büyük fı­rınlarda kurutulur, açık havada güneş altında bekletilir ve daha sonra havalandırması olma­yan, tümüyle kapalı ve nemli bölmelere kona­rak mayalanmaya bırakılır. Bu işlemler sonu­cunda suyu çekilerek buruşan ve kahverengi­ye dönen meyveler parçalanıp alkol içinde bekletilerek vanilya özütlenir.
Vanilya gıda sanayisi dışında bazı eczacılık ürünleri ile sabun ve parfümlerin yapımında da koku verici olarak kullanılır. Vanilyanın hoş kokusu ve tadından yararlanmayı ilk kez Aztekler akıl etmiştir; Aztekler kakao tanele­rinden yaptıkları xocoatl denen içeceğe acı lezzetini değiştirmek için vanilya katarlardı. Ne var ki, üretilmesi güç ve pahalı olduğun­dan doğal vanilya günümüzde artık pek kulla­nılmamaktadır. Onun yerine vanilyanın öz­gün kokusunu veren yapay "vanilin" bileşiği kullanılır. Ayrıca, Güney Amerika'ya özgü bir ağaç olan çinbaklasından da vanilya kokulu bir madde elde edilir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
VANİLYA

Salepgillerden, tropikal bölgelerde yetişen otsu bitki (Vanilla) ve bu bitkinin meyvelerinden elde edilen kokulu madde.

Vanilya bitkisinin gövdesi etli ve silindir biçimindedir. Hava kökleri yardımıyla tutunarak tırmanır. Yaprakları yumurta biçiminde ve etlidir. Açık yeşil ya da beyaz renkli çiçekleri yalnızca bir gün açık kalır. Büyük, uzun ve etli meyvesinden vanilin maddesi elde edilir. Ticarette vanilya adıyla satılan bu madde baharat olarak çeşitli yiyeceklere katıldığı gibi, koku vermesi için kimi içkilere de karıştırılır. Vanilya Amerika, Asya ve Afrika'nın sıcak bölgelerinde yetişir ya da yetiştirilir. Bugün ticarette kullanılmakta olan vanilyanın çoğu doğal kaynaklı olmayıp sentetik vanilindir.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Temmuz 2011       Mesaj #5
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Vanilya

Vanilya
Vanilya (Vanilla planifolia): Tropikal iklimlerde yetişen tırmanıcı bir bitki olan vanilya bitkisi ve aynı adı taşıyan yemişidir. Vanilya, kalsiyum, sodyum ve demir minerallerini barındırır. Çok az yağ içeren vanilyada hiç kolesterol yoktur, fakat şeker oranı yüksektir. Bu nedenle kalori değeri fazladır.
Yetiştirildiği Yerler: Vanilya tropik ülkelerde yetişen bir bitki olup Türkiye’de ancak seralarda veya botanik bahçelerde yetiştirilebilir. Endonezya, Madagaskar, Tahiti, Meksika dünyadaki vanilya ihtiyacını karşılayan ülkelerdir.
Toplanması-Saklanması: Olgunlaşan meyveleri 3-4 dakika kaynar suya daldırılıp çıkarıldıktan sonra küplerde terlemesi beklenir ve 3-4 hafta güneşte kurutulduktan sonra kullanılır.
Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

27 Kasım 2006 / KisukE UraharA Müzik ww
3 Ağustos 2009 / careless_WhispeR Müzik ww
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular