Arama

Ararot (Arrowroot)

Güncelleme: 6 Temmuz 2016 Gösterim: 2.458 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

ARAROT

özellikle hastalar ve çocuklar için pelte, muhallebi gibi yiyeceklerin hazırlanma­sında kullanılan sindirimi kolay bir nişastadır. Ama çoğu kez patates unu, mısır unu, hatta bildiğimiz beyaz buğday unuyla kanştınlarak satışa sunulur.

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  ararot bitkisi.jpg
Gösterim: 796
Boyut:  40.8 KB
Bu nişastanın ve elde edildiği bitkinin dilimizdeki adı, "ok kökü" anlamındaki İngi­lizce arrowroot sözcüğünden gelir. Çünkü Güney Amerika'nın ilk kâşifleri, gerçek ara­rotun elde edildiği bitkiyi (Maranta arundina-cea) Amerika Yerlileri'nin zehirli ok yaralarını iyileştirmekte kullandıklan başka bir bit­kiyle kanştırmışlardı. Sonradan Yerliler'in bu bitkiden tadı güzel bir un elde ettiklerini öğrendiler.
Bir başka açıklamaya göre de ararot sözcüğü, Amerika Yerlileri'nin bu bitkiye verdikleri araruta ("un kökü") adın­dan türemiştir.Ararot elde etmek için bir yaşını geçmiş bitkilerin kökleri soyulur, suda rendelenir ve güneşte kurumaya bırakılır. Su buharlaştığın­da geriye ince, beyaz bir toz kalır. Bu toz çok hafiftir; parmaklann arasında ovalandığında çıtırdar ve suyla pişirildiğinde iyice şişer.
Birçok ülkede başka cins bitkilerden gene ararot denen nişastalar elde edilirse de, en iyi ararot Batı Hint Adaları'nda üretilir.
MsXlabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 5 Temmuz 2016 20:07
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
5 Temmuz 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Ararot (Arrowroot)



Sponsorlu Bağlantılar
Sıcak iklimlerde yetişen “Maranta” adlı kamıştan veya ona benzer başka bitkilerin köklerinden çıkarılan beyaz bir tozdur. Nişastadan daha incedir. Kokusu ve tadı yoktur.

Faydası :

Çocuk maması yapmakta kullanılır. Süt çocuklarına ve nekahat dönemi hastalarına verilir. Hastalıklardan sonra görülen halsizlikleri giderir.
ve basur memelerinin doğurduğu şikayetleri giderir.


Ararot Faydaları

  • Çocuk gelişimini destekler.
  • Nekahat devresini kısaltır ve halsizliği giderir.

-Ararot (''Maranta arundinacea''), Marantaceae familyasının bir türüdür ve bu türün köklerindeki yumrulardan çocuklar ve hastalar için pelte, muhallebi gibi yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan sindirimi kolay bir nişasta üretilir.



-derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
5 Temmuz 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  ararot yumru.jpg
Gösterim: 703
Boyut:  187.9 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ararot,

Ad:  Ararot (Arrowroot).jpg
Gösterim: 522
Boyut:  34.7 KB

Marantaceae familyasının Maranta cinsinden çeşitli türlere, özellikle de bu bitkilerin köksaplarından (toprakaltı gövdeleri) elde edilen yenebilir nişastaya verilen ad.
Bu türlerin en iyi bilineni, gerçek ararotun kaynağı olan M. arundinacea'dır. Anayurdunun Guyana ve Brezilya’nın batısı olduğu sanılan bu çokyıllık otsu bitki Batı Hint Adalarında, Asya’nın güneydoğusun da, Avustralya ve Güney Afrika’daki geniş alanlarda yetiştirilir. Bitkinin sürüngen köksaplarının, toprakaltında gelişen ve nişasta depolayan etli yumruları vardır. Yaklaşık 1,5 m’ye ulaşan çok dallı gövdesinin üstünde, geniş, oval biçimli çok sayıda yaprak ve kısa saplı, beyaz çiçekler bulunur. Yumruların nişasta depolamaları tamamlandığında bitkiler toplanır; köklerin kabuğu soyulur ve suda rendelenir; elde edilen karışım toz haline gelinceye kadar kurutulur ve birkaç kez yıkanarak temizlenir.

Bileşimi tamamen saf nişasta olan ararotta vitamin bulunınaz, yalnızca yüzde 0,2 oranında protein bulunur. Çorba, sos, puding ve tatlıları koyultınak için kullanılan ararot suda kaynatıldığında saydam, kokusuz, güzel lezzetli bir jöle elde edilir. Çok ince taneli olduğu için öbür nişastalardan daha düşük sıcaklıkta ve daha kısa sürede piştiğinden, özellikle krema gibi yumurtalı tatlılarda tercih edilir. Sindirimi kolay olan ararot, düşük tuz ve düşük protein gerektiren diyetlerde kullanılır. Türkiye’de de bir zamanlar çocuk maması yapımında kullanılmıştır.

Bazen başka bitkilerden elde edilen ve gerçek ararotun yerine kullanılan öbür nişastalara da ararot adı verilir. Daha iri taneli olan Tulema ararotu, Batı Hint Adalarında yetişen ve Maranta cinsine benzeyen Carına’nın bir türünden elde edilir. Doğu Hint ararotu, zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasının Curcuma cinsindeki çeşitli türlerden, özellikle de Hindistan’ın orta bölgelerinde yetişen C.angustifolid’dan çıkarılır. Manyok (Manihot esculenta) bitkisinden elde edilen Brezilya ararotu ise tapyoka kaynağıdır. Takka ararotu, Büyük Okyanusun güneyindeki adalarda yetişen Tacca pirınatifida'dan, eskiden İngiltere’de, Portland’da üretilen Portland ararotu ise yılanyastığmın {Arum maculatum) yumrularından elde edilir. Öbür yılanyastığı {Arum) türleri de sıcak ülkelerde önemli bir nişasta kaynağıdır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
6 Temmuz 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

ARAROT


a. (ing. arrovv, ok, ve root, kök'ten). Scitaminales takımından çeşitli bitkilerin (zencefilgiller [curcuma], takkagiller [facca], mârantagiler [maranta], boruçiçeğigiller [canna]) soğanlarından ya da köksaplarından elde edilen yenebilir nişasta.
Ad:  ararot.JPG
Gösterim: 463
Boyut:  17.6 KB

—ANSİKL. Antil ararotu (Maranta arundinacea) bilinen ararotların en eskisidir, ama Endonezya (Curcuma angustifolia), Queensland (Canna edulis) ve Tahiti (Tacca pinnatifoha) ararotları da onun kadar kullanılır. Daha başka birçok bitkiden çıkarılan nişastalara da ararot denir. Bu bitkilerin başiıcaları: yılanyastığıgıllerden colocasia antiçuorum (tara) [Portland ararotu], Arum italicum ve A. maculatum; di- oscorea cinsi çeşitli bitkiler (Guyana ararotu); sarmaşıkgillerden, ipomoea batatas; sütleğengillerden Manihot utitissima (Brezilya ararotu); muzgillerden Musa pa- radisıaca (meyve); cycadaceae familyasından Zamia floridana (Florida ararotu). Bu ürünler, tutkal ve dokumacılıkta apre yapımında kullanılır, ayrıca bazı yemeklerin bileşimine girer.

Ararot, Türkiye’de eskiden çocuk maması yapımında kullanılırdı, şimdi onun yerine patates nişastası kullanılmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

29 Aralık 2012 / _EKSELANS_ Taslak Konular