Arama

Baklagiller (Fabaceae)

Güncelleme: 28 Mart 2017 Gösterim: 8.659 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
260px Acaciafarnesiana1web

Sponsorlu Bağlantılar

Baklagiller (Fabaceae), Leguminosae olarak da bilinir, Fabales takımından çoğunu otsu bitkilerin oluşturduğu çalı ve ağaç türlerini de içeren büyük bir familya.
400 cins ve 10.000 dolayında tür içerir. Fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye gibi insan gıdası olarak kullanılan türler bu familyadandır. Baklagiller otsu bir yapıya sahip olabildikleri gibi odunsu bir yapıya da sahip olabilirler. Yalancı akasya, yabani keçiboynuzu, akasya, gülibrişim gibi türler odunsu yapıya sahiptir.
Yapraklar saplı, hemen hepsinde almaşık dizili; tüysü, elsi veya üç yapraklıdır. Çiçekler zigomorfik genellikle salkım durumlu, başakçık veya başlıdır. Periant (çiçek örtüsü) bir çanaktan oluşmuştur. Korallanın her biri 5 bölümlüdür. Familya üyelerinin hepsinde çiçekler 5 taç yapraklıdır. Taç yaprakların iki kenarında birer kanatçık bulunur. 10 stamen (erkekorgan) ayrı ya da birleşik gruplar oluşturur. Pistil (dişi organ) basit, tek bir stigması (tepecik) vardır. Üst durumlu ovaryum bir gözlüdür. Meyve legümendir. Tohum sert kabuklu, genellikle böbrek şeklinde veya yuvarlak yapıya sahiptir.
Kazık köklere sahiptirler. Ana kökün etrafında damarlanma gösteren ikinci kökler vardır. Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunu bağlarlar.
Baklagiller Mimosoidea, Papilionoidea ve Caesalpiniodeae olmak üzere 3 alt familyaya ayrılır.


Kaynal:Vikipedi
drago - avatarı
drago
Ziyaretçi
25 Şubat 2010       Mesaj #2
drago - avatarı
Ziyaretçi
Baklagiller nohut, fasülyeçeşitleri, bakla, mercimek gibi besinlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Nohut
Nohut baklagiller içinde üretimi bakımından ilk sırayı almaktadır. Nohut tarımı İç Anadolu’da Ankara, Kırşehir, Konya, Niğde önemli derecede üretimi yapılmaktadır. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da da üretimi bakımından önem kazanmıştır. Yarı kurak iklim koşullarında yetişebilen nohut soğuğa oldukça dayanıklıdır. Yıllık nohut üretimimiz 500 ton civarındadır.

Fasülye
Yükseltisi 1200 metreyi aşmayan ve yaz döneminde sulanabilen ovalarımızın hemen hepsinde yetiştirilmektedir. Fasulyenin taze ve kuru olarak tüketimi yapılır. Ege ve Marmara bölgemizdeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz bölümünde fasulye tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. İç bölgelerimizde ise ekim için akarsu boylarındaki bahçeler tercih edilir. Yıllık fasulye üretimimiz 200.000 ton civarındadır.

Mercimek
Mercimek yetişme döneminde yağış olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister.Her türlü toprak koşullarına dayanıklıdır.Ülkemizde kırmızı mercimek en fazla Güneydoğu Anadolu’da Şanlıurfa, Gaziantep’te yapılmaktadır.Yeşil mercimek ise İç Anadolu bölgesinde üretilir.Yıllık mercimek üretimimiz 700-800 bin ton civarındadır.
Diğer baklagiller olan bakla, bezelye, börülce, fiğ ve burçak iklim bakımından genelde nohut, fasulye, mercimeğin yetiştiği yerlerde yetişirler.

Baklagillerin hem taze hali hem de tohumları besin maddesi olarak tüketilir. Özellikle baklagil tohumları yaş ve kurutulmuş olarak beslenmede daha önemlidir. Bunlar protein oranı bakımından tahıllara göre daha zengin olup dolayısıyla daha besleyicidir.







asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
25 Nisan 2011       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İkiçeneklilerden, otsu ya da odunsu bitkiler familyası (Lesuminosae). Badıç biçimindeki meyveleri birçok türünde tazeyken sebze olarak yenir. Kökleriyle toprakta azot birikimi sağlayan baklagiller, bu birikimden kendileri de yararlandıklarından verimsiz topraklarda da yetişme özelliğine sahiptirler. Tohumları nişasta ve proteince zengindir. Kelebeği andıran ve çoğunlukla salkım biçiminde olan çiçekleri nadiren de tek tektir. Sebzelerden bakla, börülce, fasulye, mercimek, bezelye; yem bitkilerinden burçak, acıbakla, yonca; sanayi bitkilerinden yerfıstığı, soya; süs bitkilerinden katırtırnağı, sarısalkım, baklagiller familyasına girer.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Baklagiller Familyasına Ait Yeni Bir Bitki Türü Bulundu!


Ad:  haber_2017_bıt.jpg
Gösterim: 993
Boyut:  105.2 KB
Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aybeke, daha önce üzerinde çalışılmamış ve tanımlanmamış yeni bir bitki buldu. Çeşitli üniversitelerin bu konuda çalışan bilim insanlarıyla da görüşen ve dünya çapında araştırma yapan Aybeke, baklagiller familyasından olduğunu belirlediği bitkiye "Mehmetçik" adını verdi.

Aybeke'nin "Mehmetçik" bitkisini anlattığı makalesi, dünya çapında botanik alanına ilişkin dergide yayımlandı ve bitki, Trakya Üniversitesi Herbaryumundaki yerini aldı. Aybeke, yaptığı açıklamada, uzun süredir bitki çeşitliliği ve yeni bitkiler bulmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. İki yıl önce, Edirne'nin Budakdoğanca köyünde, Bulgaristan sınırına yakın askeri bölgede yeni bir bitki bulduklarını belirten Aybeke, "2015'ten bu yana yaptığımız çalışmalar sonucunda bitkinin dünya için farklı ve yeni olduğunu belirledik. Bu yıl da bu bitkinin orijinal makalesini dünya çapında yayınlayarak Mehmetçiği dünyaya tanıttık." dedi.

Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerle de bitkiye ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Aybeke, şöyle devam etti: "Yeni Zelanda'daki dünyaca tanınan ve bu alanda çalışmaların yer aldığı akademik dergide makalemiz yayınlandı. Latince, Onobikis Mehmetçiki, Türkçe olarak da Mehmetçik korungası olarak bitkimizi adlandırdık. Bitkimize Mehmetçik ismini koymamızın özel bir sebebi var. Bitkiyi bulduğumuz yerin adı askeri literatürde yani askeri kaynaklarda Mehmetçik istasyonu olarak geçiyor. Özellikle Budakdoğanca köyündeki karakolda, 2. Mehmetçik istasyonu olarak geçiyor. Hem bulunduğu yerin önemi hem de tarih boyunca kendini vatan uğruna adayan, şehit ve gazi olan tüm Mehmetçiklerimiz için onlara atfen bu ismi verdik."

'Mehmetçik' Bitkisi, Bitki Müzesinde!


Aybeke, 1983'ten bu yana üniversitenin herbaryumunda eğitim ve bilimsel çalışmalar yapıldığını aktardı. Trakya Üniversitesi Herbaryumu'nun 2009'da dünyaca ünlü herbaryumlar arasına girdiğini ve dünyaca tanındığını dile getiren Aybeke, "Burada bitkiler bilimsel amaçlara uygun şekilde toplanır ve saklanır. 21 bin civarında bitki materyalimiz var. Mehmetçik bitkisi de bunlar arasındaki yerini aldı. Bu tarz çalışmalarımız devam ediyor. Bilim adamları olarak yeni yeni bitkiler bulacağımıza inanıyoruz. Bunun için özellikle yaz döneminde araştırmalarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji (28 Mart 2017)

Benzer Konular

16 Mart 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Nisan 2011 / eylok Soru-Cevap