Arama

Kelebek Çalısı (Buddleia)

Güncelleme: 14 Ekim 2008 Gösterim: 2.185 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ekim 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kelebek Çalısı (Buddleia)

Sponsorlu Bağlantılar
Loganiaceae familyasından Kelebekçalısı adı verilen küçük ağaç ya da çalı boyundaki bitkilerin, Amerika'nın, Güney Afrika'nın, Asya'nın tropik ve ılıman bölgelerinde kendiliğinden yetişen 100'ü aş­kın türü vardır. Bazıları kışın yapraklarını döken, bazıları da yaz, kış yeşil kalan bu türlerden özellikle Çin kökenli olanlar yaygın biçimde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu bitkilerin bilimsel cins adı (Buddleia) 17. yüzyılda yaşamış İngiliz botanikçi Adam Buddle'ın onuruna verilmiştir.
Kelebekçalılarının çan biçimli mor, beyaz ya da sarı renkli minik çiçekleri vardır. Ama bunlar tek tek değil, uzunluğu 40 santimetre­ye varan salkımlar halinde bulunur. Yalnızca bunlardan bir türün (Buddleia globosa) sal­kım değil top biçiminde çiçek kümeleri var­dır. Bu düzenleme sayesinde kokulan ve renkleri iyice yoğunlaşan çiçeklerin, böcekler tarafından bulunmaları kolaylaşır. Nitekim güneşli ve sıcak günlerde kelebekçalılarının üstü çiçeklerden balözü almaya gelen kele­beklerle ve öbür bazı böceklerle donanır. Bitkiler adını da işte bu özellikten alır.
Kelebekçalılarının mızraksı yapraklarının ucu sivri, kenarları düz ya da dişli, alt ve üst yüzü de yünsü ya da ince yapılı gri tüylerle kaplıdır. Bu tüyler yaprak gözeneklerini ka­payarak bitkinin aşırı su kaybını önlerler.

Ad:  buddleia_davidii.JPG
Gösterim: 420
Boyut:  86.2 KB
Buddleia davidii (Kelebek Çalısı)

Süs bitkisi olarak en çok yetiştirilen türler­den biri (Buddleia davidii) ilk kez 1890'larda anayurdu olan Çin'den Avrupa'ya götürül­müş ve giderek Avrupa'nın yerli bitkisi haline gelmiştir. Bu türün küçük, kanatlı tohumlan gübreli topraktansa, taşlı yerlerde filizlenme­ye daha uygundur. Hatta tuğla ya da taş duvarlar arasındaki yarıklardan bile çıkar; nitekim II. Dünya Savaşı'ndan sonra uzun süre dokunulmayan yıkıntılar bu bitkilerle dolmuştur. Türkiye'de de özellikle kıyı kent­lerdeki park ve bahçelerde süs amacıyla yetiştirilir.
Asya'ya özgü bir türden (Buddleia asiatica) balık zehiri olarak kullanılan özüt elde edilir; Amerika'da yetişen bir türden (Buddleia americana) ise ilaç olarak yararlanılır.



MsXLabs.org & Temel Britannica


Benzer Konular

31 Mart 2015 / Mira Genel Galeri
9 Mart 2018 / asla_asla_deme Zooloji
25 Aralık 2011 / _Yağmur_ Ziraat
29 Mart 2010 / Misafir Ziraat
5 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Ziraat