Arama

Hercai Menekşe (Viola tricolor hortensis)

Güncelleme: 16 Temmuz 2009 Gösterim: 3.482 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
27 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

729pxviolaxwittrockianalr3
Sponsorlu Bağlantılar

Doğada kendiliğinden yetiştiğinde yalnızca sarılı moılu çiçekler açan küçük bir kır bitkisidir. Ama 19. yüzyılın başlarında bu yabani hercainin (Viola tricolor) park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştiril­mesine başlandıktan sonra sarı, koyu kırmızı, mor, turuncu, beyaz ya da siyah çiçekli birçok çeşidi geliştirilmiştir.
Hercaimenekşelerin, hepsi eşit büyüklükte olmayan ve her birinde genellikle iki ayrı renk bulunan, kadife gibi beş tane taçyaprağı vardır. Taçyaprakların arkasında, balözü içe­ren birer uzantı ya da mahmuz bulunur. Çiçeğe gelen arılar bu tatlı sıvıya ulaşabilmek için, daha büyük olan en alttaki taçyaprağa konarlar. Böylece balozunu emerken er-kekorganların çiçektozları da tüylerine yapı­şıp kalır. Bu çiçektozlarının aynı çiçekteki dişiorganın tepeciğine bulaşmasını önlemek üzere tepeciğin üzeri koruyucu bir kapakla örtülüdür. Ama arılar bir çiçekten uçup başka bir hercaimenekşe çiçeğine konduklarında, balözü emebilmek için bu kapakçığı hortum-larıyla açar ve bir önceki çiçekten getirdikleri çiçektozlarının bir bölümünü dişiorganın te­

peciğine bırakırlar. Böylece çiçekler döllene­rek meyveye dönüşür. Meyve olgunlaştığında çatlayarak kayık biçiminde üç parçaya ayrılır ve içindeki tohumlan çevreye saçar.
Yabani hercaimenekşelerin bu en bilinen türünden başka kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde ve dağların güneşe bakan ya­maçlarında kendiliğinden yetişen birkaç türü daha vardır. Bunların hepsi menekşegiller (Violaceae) familyasındandır ve kokulu me­nekşelerin yakın akrabasıdır . Hercaimenekşeler hem tohumla, hem de çi­çek saplarının dibinden çıkan sürgünlerle çoğalır. Her sapın ucunda tek bir çiçek açar ve koparılanların yerine gelenler daha iri olacağından çiçeklerin sık sık toplanması öne­rilir. Fideler güz bitiminde ya da kışın hemen başlarında dikilirse ilkbaharda son karlar erirken bitki çiçek vermeye başlar.

Hercai menekşelerin hepsi eşit büyüklükte olmayan ve her birinde genellikle iki ayrı renk bulunan, beş tane kadifemsi taç yaprakları vardır. Taç yapraklarının arkasında, balözü içeren birer uzantı ya da mahmuz bulunur. Çiçeğe gelen arılar bu tatlı sıvıya ulaşabilmek için daha büyük olan en alttaki taç yaprağa konarlar. Böylece arılar balözünü emerken çiçeğin erkek organlarında bulunan çiçek tozları da arıların tüylerine yapışıp kalır. Arıya yapışmış olan çiçek tozlarının aynı çiçekteki dişi organın tepeciğine bulaşmasını önlemek üzere tepeciğin üzeri koruyucu bir kapakla örtülüdür. Ama arılar bir çiçekten uçup başka bir hercai menekşe çiçeğine konduklarında, balözü emebilmek için bu kapakçığı hortumlarıyla açarlar ve bir önceki çiçekten getirdikleri çiçek tozlarının bir bölümünü dişi organın tepeciğine bırakırlar. Böylece çiçekler döllenerek meyveye dönüşürler. Meyve olgunlaştığında çatlayarak kayık biçiminde üç parçaya ayrılır ve içindeki tohumları çevreye saçar.


MsxLabs & TemelBritannica & Wikipedia

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
latince adı: viola tricolor

Sponsorlu Bağlantılar
genel özellikleri


menekşegiller familyasındandır. kökeni yabani bir bitki olan hercai menekşenin melezleri ilk kez avrupada türetilmişvirgs daha sonra bitkivirgs gösterişli çiçekleri nedeniyle dünyaya yayılmıştır. aslında çokyıllık duyarlı otsu bitki olmasına karşınvirgs en verimli dönemivirgs tohumundan yetiştirildiği birinci yılıdır. bu yüzden bir ya da en çok ikiyıllık olarak yetiştirilen hercai menekşe bitkisi 20 cm. kadar boylanabilir. yeşil renkli gövdesi tabanından başlayarak dallanır. bu dallar üç köşeli ve içi boştur. oval biçimlivirgs uca doğru sivrilen yeşil renkli yaprakları: saplıvirgs tüysüz ve kenarları tarak kabuğu şeklinde dişli olur. ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açanvirgs 5-10 cm. genişlikte olabilen çiçeklerininvirgs biri yukarıvirgs dördü aşağı bakanvirgs çizgi ve lekelerle süslü 5 taçyaprağı vardır. Özellikle çok renkli olan kültür hercai menekşesinin çiçekleri sarıvirgs turuncuvirgs kırmızıvirgs kızıl ve mavinin her tonunda açar. olgunlaşan meyvesivirgs toz gibi olan tohumlarını taşıyan kapsüller halindedir. bitkivirgs tohumlanyla çoğalır.
hercai menekşenin çiçek ve dallarında uçucu yağvirgs salisilik asitvirgs glikozitvirgs alkaloitvirgs tanen ve yapışkan bitki sıvısı bulunur.

etki ve kullanım:

bitkinin sağlığa yararlı etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
- İdrar söktürücüdür. sistittevirgs sık ve ağrılı idrar yapma durumlarında iyileştirici etkisi vardır.
- kanı temizleyicidir. egzama ve akne gibi deri sorunlarının iyileştirilmesinde yararlı olur.
- boğmaca ve akut bronşitte balgam söktürücüvirgs öksürüğü kesici ve iyileştirici etkiler yapar.
bu etkileri sağlamak üzerevirgs bitki çiçek açtığı sürece dalvirgs yaprakvirgs çiçek sapı ve çiçekleri toplanır. kuru bir yerde özenle kurutulur. böyle kurutulmuş karışımdan 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika demlendirilerek hazırlanan infüzyondanvirgs günde üç kez birer bardak içilir.
alinti

Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Mayıs 2010 11:34

Benzer Konular

25 Mart 2008 / Gabriella X-Sözlük
28 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Botanik
30 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww
12 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
15 Mayıs 2011 / _KleopatrA_ Zooloji