Arama

Hindistan Cevizi (Cocos nucifera)

Güncelleme: 23 Haziran 2012 Gösterim: 4.908 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
29 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Bütün tropik bölgeler­de yetişen hindistancevizi (Cocos nucifera), en güzel görünümlü palmiye türlerinden biri­dir. Genellikle deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bu ağaç 25 metreye kadar boy atabilir. Hiç dallanmadan dümdüz yükselen ince uzun gövdesinin tepesini taç gibi bir yaprak demeti süsler. Çok büyük kuş teleklerini andıran bu tüysü yaprakların uzunluğu bazen 6 metreyi bulur. Ağacın küçük çiçekleri bir eksenin çevresinde dizilerek başaklar oluşturur. Mey­velerin de 15-20 tanesi bir araya kümelenerek büyük hevenkler halinde dallardan sarkar.
Tropik ülkelerden gelen hindistancevizlerinin uzun lifli dış kabuğu soyulmuş olduğu için, bizim bildiğimiz yalnızca meyvenin iç bölümüdür. Bu sert, lifli ve kahverengi ka­buklu iç bölümün dibindeki koyu renkli üç lekeden en büyük olanı kolayca delinerek içindeki sütsü sıvıya ulaşılabilir. Meyve topra­ğa düştüğünde ilk filizin dışarı çıkarak kök-lendiği yer de bu lekedir. Dalından koparıl-mamış meyveler, uzun lifli kalın dış kabuğuy­la birlikte 30-45 cm uzunluğunda ve 15-20 cm çapında büyük birer yumurta biçimindedir. Bu lifli kabuk meyvelerin suda batmadan yüzmesini sağladığı için, bir yandan okyanus akıntılarıyla, öte yandan insanlar aracılığıyla taşınan meyveler bu bitkinin büyük olasılıkla Güneydoğu Asya'dan bütün tropik iklim ku­şağına dağılmasını kolaylaştırmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

hindistancevizixm8

Hindistancevizi özel bakım gerektirmeyen bir ağaçtır ve olgunlaştıktan sonra en az 70 yıl meyve verebilir. Olgunlaşmadan önce meyve­lerinin yeşil kabuğunun içi hemen hemen tümüyle renksiz bir sıvıyla doludur. "Hindis­tancevizi sütü" denen bu besleyici ve susuzlu­ğu giderici sıvının büyük bölümü zamanla besidokuya dönüşerek meyvelerin yenen be­yaz etli bölümünü oluşturur. Hindistancevizi ağaçlarının yalnız meyvesinden değil birçok bölümünden yararlanılır. Gövdesinden ma­rangozlukta kullanılan ve çok iyi cila tutan değerli bir kereste elde edilir; çok sağlam olan yaprak saplarından çatı kirişi yapılır; yaprak liflerinden de hasır şapka, sepet ve paspas örülür. Pasifik Adaları'nda yaşayan yerli halk ağacın çiçek tomurcuklarından toddy dedikle­ri bir özsu çıkarırlar. Bu özsu ya olduğu gibi içilir ya da önce mayalanmaya bırakılıp sonra damıtılarak alkollü bir içki elde edilir.
Sanayide kullanılacak olan olgun hindistan­cevizi meyveleri üç parçaya bölünerek kuru­maya bırakılır. Yağca zengin olan beyaz etli bölümü kepçeyle çıkarılarak yeniden kurutu­lur. Kopra denen bu ağır kokulu madde presten geçirilerek, sabun, deterjan, kozme­tik ürünler ve margarin yapımında kullanılan hindistancevizi yağı çıkarılır. 1.000 kadar hindistancevizinden ortalama 230 kg kopra, bundan da 110 litre hindistancevizi yağı elde edilir. Arta kalan posa ise değerli bir hayvan yemidir. Hindistancevizinin kurutulup rende­lenen etli bölümleri özel tadı ve kokusuyla tatlı ve pastaları çeşitlendirmek için kullanılır.
Hindistancevizi meyvelerinin dış kabuğun­dan elde edilen esmer kırmızı renkli lifler son derece sağlam ve esnektir. Bu liflerden hasır, ip, halat, paspas, sepet, fırça, balık ağı, süpürge ve makine kayışları yapılır. Kısa liflerden de keçe elde edilir. Meyvelerin kabukları aynı zamanda değerli bir gübredir.

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
23 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hindistan Cevizi

Sponsorlu Bağlantılar
Sıcak iklimlerde yetişen iki ayrı ağaç ve bunların meyvelerinin adı. Bunlardan birincisi hurma cinsindendir (Cocos mucnifera). Bu ağacın boyu 25 m.yi bulur. Yaprakları gövdenin uç kısmında toplanmıştır ve 12-15 tanedir. Her birinin uzunluğu 6, genişliği 1 m.dir. Odunu yakacak olarak kullanılır. Yapraklarından hasır, sepet, dam örtüsü vb. olarak yararlanılır. Meyvesinin içinde olgunlaşmadan önce süte benzer beyaz bir sıvı bulunur. Sonraları bu süt katılaşarak meyvenin etli kısmını meydana getirir. Meyveden elde edilen yağ, yemeklik ve sabunluk olarak kullanılır. İkincisi ise birçok türü olan ikiçenekli bir bitki cinsidir (Myrstica). Bunun da odunundan yakacak olarak yararlanılır. Ceviz biçiminde ve büyüklüğündeki meyvesi şurup ve baharat yapımında kullanılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Kasım 2016 / GusinapsE Tarih
25 Şubat 2012 / Misafir Soru-Cevap
7 Nisan 2009 / BrookLyn Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular