Arama

Hurma (Phoenix dactylifera)

Güncelleme: 28 Haziran 2012 Gösterim: 4.428 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
31 Ekim 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
HURMA. Bir palmiye türü olan hurma ağacı (Phoenix dactylifera) yüzyıllardır meyveleri için yetiştirilir. Çok az suyla yetinebilen ve kavurucu sıcağa dayanıklı olan bu ağacın meyveleri çok eskiçağlardan beri çöl bölgele­rinde yaşayan insanların başlıca besin kaynağı olmuştur. Ağacın silindir biçimindeki ince uzun gövdesi hiç dallanmadan dümdüz yükse­lir ve bazen 30 metreye kadar boylanabilir. Gövdenin tepesinden bir yelpaze gibi dağıla­rak çıkan 6 metre uzunluğundaki parlak yaprakları gösterişli bir taç oluşturur. Gövde­nin alt bölümlerini ise, ağaç boylandıkça dökülmüş olan eski yaprakların sap dipleri bir kılıf gibi sarar. Tepe yapraklarının altından da bazen binlerce hurmanın bir araya toplanma­sıyla oluşmuş büyük meyve hevenkleri sarkar.

Sponsorlu Bağlantılar
hurmaif9

Hurma ağaçları ikievciklidir; yani erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı ağaçlarda bulunur ve yalnızca dişi çiçekleri taşıyan ağaçlar meyve verir. Bu yüzden hurma yetiştiricileri her hurmalıkta yaklaşık 50 dişi ağaca karşılık yalnızca bir erkek ağaç dikerler. Erkek ağaç­ların çiçektozları olgunlaştığında birer çiçekli
dal kesilip dişi ağaçlara asılır ve böylece dişi çiçeklerin döllenmesi sağlanır. Bu döllenmiş çiçeklerden gelişen meyveler olgunlaştığında zeytin biçiminde, yaklaşık 3,5 cm uzunluğun­da, esmer sarı renkli ve çok tatlıdır. Her meyvenin içinde sert kabuklu bir tek tohum (çekirdek) bulunur.
Hurma ağaçlarının doğal yayılma alanı Asya'nın güneybatısından Hindistan ve Pakis­tan'a kadar uzanan bölgeler, Afrika'nın kuze­yi ve Kanarya Adaları'dııf. 17. yüzyılda ağacın tohumları İspanyollar aracılığıyla Amerika kıtasına da götürülmüş, özellikle California yöresine iyi uyum sağlamıştır. Türkiye'de ise yalnızca Mersin, Adana ve İskenderun çevre­sinde az sayıda hurma ağacı bulunur. Ortado­ğu ülkelerinde, özellikle Irak'ta en değerli meyvelerden biri olan hurma taze ya da kuru olarak yenir; reçeli, hatta olgunlaşmadan önce turşusu yapılır. Meyvelerin ezilip maya-landırılmasıyla da arak ya da hurma rakısı denen alkollü bir içki üretilir. Ayrıca öğütül­müş hurma çekirdeklerinden elde edilen un hayvan yemi olarak kullanılır.
Hurma ağacının yalnız meyvesinden yarar­lanılmaz. Gövde odunundan ev yapımında kullanılan kereste, yaprakların orta damarla­rından da sandık ve mobilya kerestesi elde edilir. Bunun dışında yapraklarından sepet örülür, çatı örtüsü yapılır; meyve sapları da hem yakacak olarak, hem de halat yapımında kullanılır. Avrupa'nın güneyindeki ülkelerde ise hurma ağaçları özellikle gösterişli yaprak­ları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Ayrıca Bknz: Hurma ve Sağlık için Faydaları

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Hurma

Sponsorlu Bağlantılar
Palmiyegillerden bir ağaç (Phoneix dactylifera) ve yemişi. Hurma ağacının boyu yaklaşık 30 m., gövdesi sütun biçiminde, yaprakları büyük ve dilimlidir. Çiçekleri koçanımsı, bircinsli ikievciklidir. Meyvesi tek çekirdekli, sarı renkli, tatlı ve etlidir. Taze ve kurutulmuş olarak yenir. Hurma, yetiştirici ülkelerde yalnızca meyve olarak yenmekle kalmaz, kurutulup öğütülerek un, çekirdeği kavrularak kahve, küspesi hayvan yemi olarak da kullanılır. Önasya ve Kuzey Afrika'da yetişir. Meyvesi dışında, odunundan yakacak, yapraklarından hasır ve sepet yapımında yararlanılır. Gövdesinde açılan yapraklardan akan besisuyundan alkollü bir içki yapılır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

2 Temmuz 2019 / Pollyanna Sağlıklı Yaşam
22 Temmuz 2012 / Misafir Taslak Konular
9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri
5 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Rüya Tabirleri